Apua! Iso kööri tulossa joulunpyhiksi kylään
ja ruokaa pitäisi heille saada. Jouluaaton sapuskat on jo kinkkua vaille valmiina, laatikot pakasteessa jne. Mutta mitä tarjota muina päivinä? Olisiko ehdotuksia muiksi ruoiksi, jotain sellasia mitä voi tehdä valmiiksi tosi pitkälle, mitä saa paljon kerralla (10hlölle) ja kuitenkin vähän juhlavampaa kuin makaroonilaatikko?
Kommentit (8)
- tapanina teen hirvenlihasta rullia, sisään mustapekkaa ja käärin pekoniin. Lihakimpaleesta tulee isommallekin joukolle ja laatikoita ja rosollia voi edelleen tarjota. Jälkiruoaksi jotain kevyttä, ehkä mandariinijäädykettä.
että myös kanasuikaleista ja riisistä saa ihanan uuniruoan: sekaan hunajaa, currya, sipulia, creme fraicea ja juustoraastetta, kanat paistetaan ja riisit keitetään ja kaikki sekoitetaan. Kippaa uunivuokaan ja laita uuniin.
voithan tarjota laatikoita ja vaikka tehdä uunissa lihapataa (palapaistia, sipulia, porkkanaa jne - haudutetaan pitkään) ja keittää perunoita vielä lisäksi. Tai laittaa uunin paahtopaistin ja kermaperunat + niitä joulun laatikoita ja salaatteja. Uunilohi tulee myös helposti.
Ja kun jouluruuat lisukkeina alkavat kyllästyttää niin teet jonkun pastakastikkeen pastan kera (ei mikään jauhelihakastike vaan lohikastike, broilerikastike tms).
sisään vaikka yrttejä, savuporoa/metwurstia, sinihomejuustoa tms. Ruskista pannulla ja laita uuniin kypsymään. Keitä seuraksi vaikka riisiä valkoviinissä ja sekaan katkarapuja tai mikä nyt porukalle maistuukin.
voit tarjota samaa ruokaa kuin aattona. Jos haluat jotain lisäksi, niin laita joku lihapata (karjalanpaisti, palapaisti...)ja perunat. Tapanina sitten pöytään vielä niitä jouluruokarippeitä ja uunilohta perunoiden tai perunamuusin kera. Ja lapsille lihapullia.
voit tarjota samaa ruokaa kuin aattona. Jos haluat jotain lisäksi, niin laita joku lihapata (karjalanpaisti, palapaisti...)ja perunat. Tapanina sitten pöytään vielä niitä jouluruokarippeitä ja uunilohta perunoiden tai perunamuusin kera. Ja lapsille lihapullia.
Kun lajeja on pöydässä paljon, niin jokainen voi vaihdella eri päivinä mitä lautaselleen kokoaa. Ja aattona ja joulupäivänä tarjolla on kaikki lajit. Sit ehkä jokin jo loppuukin, joten jouluiltaa ja tapaninpäivää kohti lajit vähenevät.
Ja jos tuuninki loppuu, niin sit keitetään perunoita tilalle. Kyllä joulun idea on emännällekin se, ettei niitä ruokia tarvi olla koko ajan tekemässä, vaan samoja lämmitetään uudelleen. Näin emäntäkin pääsee helpommalla ja voi nauttia joulun pyhistä.
Ja jos jollekin ei samat kelpaa, niin vika ei kyllä ole emännässä. Muita ruokia saa syödä kaikkina muina päivinä, joten kyllä jokainen kestää niitä jouluruokia sen kolme päivää, kun niitä ei muulloin tarvi syödä lainkaan.
valmiiksi ja lykätä seuraavana päivänä uuniin.