SIIS ONKO SE MAITO PAHASTA VAI EI?
Iltalehden jutussa yksi voisota-vanhemmista Elina Jaatinen vaatii rasvaista maitoa päiväkotiin. Olen facebookissa törmännyt hänen kommentteihin maidon kamaluudesta ja siitä, miten sitä ei pitäisi ollenkaan juoda. Mitäs tämä nyt on? Onko se maito ok vai ei ja miksi rasvainen maito on parempaa kun rasvaton?
Kommentit (190)
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 08:49"]
Kyllä meidän päiväkodissa juodaan Valion rasvatonta maitoa.
[/quote]
Valittettavasti kaikissa muissakin päiväkodeissa näin tehdään :(
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:07"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:53"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:38"]Transrasvat tukkii suonia kaikista eniten. Ite en lähtis voita ja rasvasta maitoa parjaamaan. Kohtuus kaikessa. Jos maitoa juo lasin tai kaks päivässä ei sillä ole merkitystä rasvan kannalta onko se "punaista vai sinistä" maitoa. Jos sitä juodaan purkki päivässä, kuten allekirjoittanut, en täysmaitoa lähtis suositteleen. Kevytmaito on ihan ok. Itse juon kevyttä ja rasvatonta, koska en ole saanut totutettua itteäni rasvaisempaan kokonaan.
[/quote]
Eläinrasvoissahan niitä transrasvoja on. Voissakin neljä kertaa enemmän kuin margariinissa. Ja rasvattomassa maidossa kun ei ole rasvaa, niin ei ole myöskään taransrasvaa.
Eli kannattaa syödä margariinia ja jos juo maitoa, niin rasvatonta. Rasvat kannattaa syödä kalana ja kasvisrasvoina.
[/quote]
Tiedätkö muuten, että ns. luonnolliset transrasvat ovat eri asia kuin ns. luonnottomat eli kovetetut kasvisrasvat? Jos et tiedä, niin olisit hiljaa.
[/quote]
Pikkaisen väärä lähestymistapa. Miten perustelet väitteesi? Ja kerropa samalla imeytyykö kivennäisveteen lisätty kalsium samalla tavalla elimistöön, jos sen kanssa syö vaikka kalaa?
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:56"][quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:55"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:50"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:48"]
Lehmänmaitoa ei tarvitsisi ihminen lainkaan mutta jos jotain maitoa haluaa käyttää, on paras vaihtoehto täysrasvainen, koska maidon rasvamolekyylit on se ainesosa, joka tekee maidosta "terveellistä". Ne ehkäisevät muunmuassa suolistosyöpiä. Rasvattomasta maidosta on siis se maidon ainoa hyvä puoli poistettu ja jäljelle jää vain huonot. Kalsiumia kun saa muustakin kuin maidosta.
[/quote]
Mielenkiintoista. Millä tavalla rasvamolekyylit ovat terveellisiä?
[/quote]
Ei oo totta! Kuinka voi olla noin tietämätön???
[/quote]
Kerro mulle..
[/quote]
Pehmeät rasvat on terveellisiä, siis kasvisrasvat. Kovat eläinperäiset taas haitallisia. Eläinperäisestä ruuasta saa lisäksi suoraa kolesterolia, eläinsoluista ja -suonista.
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:41"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:56"][quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:55"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:50"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:48"] Lehmänmaitoa ei tarvitsisi ihminen lainkaan mutta jos jotain maitoa haluaa käyttää, on paras vaihtoehto täysrasvainen, koska maidon rasvamolekyylit on se ainesosa, joka tekee maidosta "terveellistä". Ne ehkäisevät muunmuassa suolistosyöpiä. Rasvattomasta maidosta on siis se maidon ainoa hyvä puoli poistettu ja jäljelle jää vain huonot. Kalsiumia kun saa muustakin kuin maidosta. [/quote] Mielenkiintoista. Millä tavalla rasvamolekyylit ovat terveellisiä? [/quote] Ei oo totta! Kuinka voi olla noin tietämätön??? [/quote] Kerro mulle.. [/quote] Pehmeät rasvat on terveellisiä, siis kasvisrasvat. Kovat eläinperäiset taas haitallisia. Eläinperäisestä ruuasta saa lisäksi suoraa kolesterolia, eläinsoluista ja -suonista.
[/quote]
:D:D:D:D
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:53"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:38"]Transrasvat tukkii suonia kaikista eniten. Ite en lähtis voita ja rasvasta maitoa parjaamaan. Kohtuus kaikessa. Jos maitoa juo lasin tai kaks päivässä ei sillä ole merkitystä rasvan kannalta onko se "punaista vai sinistä" maitoa. Jos sitä juodaan purkki päivässä, kuten allekirjoittanut, en täysmaitoa lähtis suositteleen. Kevytmaito on ihan ok. Itse juon kevyttä ja rasvatonta, koska en ole saanut totutettua itteäni rasvaisempaan kokonaan.
[/quote]
Eläinrasvoissahan niitä transrasvoja on. Voissakin neljä kertaa enemmän kuin margariinissa. Ja rasvattomassa maidossa kun ei ole rasvaa, niin ei ole myöskään taransrasvaa.
Eli kannattaa syödä margariinia ja jos juo maitoa, niin rasvatonta. Rasvat kannattaa syödä kalana ja kasvisrasvoina.
[/quote]
Ei hyvänen aika, että joku vielä tällaista paskaa suoltaa ja ilmeisesti siihen itse uskookin... surullista.
Mitä olette mieltä, jos maidon todella kuuluisi olla rasvatonta ja siten terveellisintä, miksi se sitten alkuperäisessä muodossaan on nimenomaan rasvaista? ONko luonto todella niin tyhmä, että ihmisen täytyy joka asiaa mennä sorkkimaan "paremmaksi"?
Kuten tuolla on sanottu aiemminkin, ei lehmänmaito ole ihmisravintoa. Sen enempää kuin vaikka koiran- ,kissan- tai hiirenmaito. Moni sitä voi toki ravinnokseen eri muodoissa käyttää, mutta ei se ihmiselle mitään sellaista hyvää anna, mitä ei muusta, ihmiselle luonnollisemmasta ravinnosta saa huomattavasti paremmassa ja paremmin ihmiselimistölle sopivassa muodossa.
Ja Rasvattomassa maidossa ei ole yhtään mitään hyvää enää jäljellä. Kun rasva otetaan pois, kalsium tai d-vitamiini on enää yhtä tyhjän kanssa. Joo, niitä voi lisätä vaikka kuinka paljon, mutta koska d-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, se ei toimi hyvin ilman rasvaa seuralaisenaan ( ei siis imeydy elimistöön), ja kalsium puolestaan tarvitsee kaverikseen d-vitamiinia imeytyäkseen kunnolla, eli kun d-vitamiini ei toimi, ei toimi kalsiumkaan.
Nämä kaikki on aika pienellä vaivalla selville otettavia tietoja, ja aika helppoa on myös omassa elämässä tehdä pieniä hyvinvointikokeita, ja testata miten "hyvää" se maito tekeekään.
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:41"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:56"][quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:55"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:50"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:48"] Lehmänmaitoa ei tarvitsisi ihminen lainkaan mutta jos jotain maitoa haluaa käyttää, on paras vaihtoehto täysrasvainen, koska maidon rasvamolekyylit on se ainesosa, joka tekee maidosta "terveellistä". Ne ehkäisevät muunmuassa suolistosyöpiä. Rasvattomasta maidosta on siis se maidon ainoa hyvä puoli poistettu ja jäljelle jää vain huonot. Kalsiumia kun saa muustakin kuin maidosta. [/quote] Mielenkiintoista. Millä tavalla rasvamolekyylit ovat terveellisiä? [/quote] Ei oo totta! Kuinka voi olla noin tietämätön??? [/quote] Kerro mulle.. [/quote] Pehmeät rasvat on terveellisiä, siis kasvisrasvat. Kovat eläinperäiset taas haitallisia. Eläinperäisestä ruuasta saa lisäksi suoraa kolesterolia, eläinsoluista ja -suonista.
[/quote]
Pehmeitä rasvoja saa myös eläinkunnasta. Eläinperäiset rasvat eivät ole haitallisia. Kolesteroli on tarpeellista esim. D-vitamiinin esiasteen, kolekalsiferolin, valmistukseen.
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:41"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:56"][quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:55"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:50"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:48"] Lehmänmaitoa ei tarvitsisi ihminen lainkaan mutta jos jotain maitoa haluaa käyttää, on paras vaihtoehto täysrasvainen, koska maidon rasvamolekyylit on se ainesosa, joka tekee maidosta "terveellistä". Ne ehkäisevät muunmuassa suolistosyöpiä. Rasvattomasta maidosta on siis se maidon ainoa hyvä puoli poistettu ja jäljelle jää vain huonot. Kalsiumia kun saa muustakin kuin maidosta. [/quote] Mielenkiintoista. Millä tavalla rasvamolekyylit ovat terveellisiä? [/quote] Ei oo totta! Kuinka voi olla noin tietämätön??? [/quote] Kerro mulle.. [/quote] Pehmeät rasvat on terveellisiä, siis kasvisrasvat. Kovat eläinperäiset taas haitallisia. Eläinperäisestä ruuasta saa lisäksi suoraa kolesterolia, eläinsoluista ja -suonista.
[/quote]
Voi vittulainen sentään, ei ole olemassa luonnostaan sellaista asiaa kuin kasviRASVA! On vain kasviöljyjä. Jos jossain tuoteselosteessa lukee kasviRASVA, se tarkoittaa aina teollisesti muokattua ainetta täynnä haitallisia transrasvoja.
Mutta jokainen toki tekee ja uskoo ja hakee tietonsa mistä haluaa. Sitten voi miettiä miten ihmiset on aina aiemmin eläneet ja pysyneet terveinä: syömällä luonnollista ravintoa sen luonnollisessa muodossa, vai syömällä ihmisen teollisesti muokkaamia " terveystuotteita".
Aivan.
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:45"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:53"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:38"]Transrasvat tukkii suonia kaikista eniten. Ite en lähtis voita ja rasvasta maitoa parjaamaan. Kohtuus kaikessa. Jos maitoa juo lasin tai kaks päivässä ei sillä ole merkitystä rasvan kannalta onko se "punaista vai sinistä" maitoa. Jos sitä juodaan purkki päivässä, kuten allekirjoittanut, en täysmaitoa lähtis suositteleen. Kevytmaito on ihan ok. Itse juon kevyttä ja rasvatonta, koska en ole saanut totutettua itteäni rasvaisempaan kokonaan.
[/quote]
Eläinrasvoissahan niitä transrasvoja on. Voissakin neljä kertaa enemmän kuin margariinissa. Ja rasvattomassa maidossa kun ei ole rasvaa, niin ei ole myöskään taransrasvaa.
Eli kannattaa syödä margariinia ja jos juo maitoa, niin rasvatonta. Rasvat kannattaa syödä kalana ja kasvisrasvoina.
[/quote]
Ei hyvänen aika, että joku vielä tällaista paskaa suoltaa ja ilmeisesti siihen itse uskookin... surullista.
Mitä olette mieltä, jos maidon todella kuuluisi olla rasvatonta ja siten terveellisintä, miksi se sitten alkuperäisessä muodossaan on nimenomaan rasvaista? ONko luonto todella niin tyhmä, että ihmisen täytyy joka asiaa mennä sorkkimaan "paremmaksi"?
Kuten tuolla on sanottu aiemminkin, ei lehmänmaito ole ihmisravintoa. Sen enempää kuin vaikka koiran- ,kissan- tai hiirenmaito. Moni sitä voi toki ravinnokseen eri muodoissa käyttää, mutta ei se ihmiselle mitään sellaista hyvää anna, mitä ei muusta, ihmiselle luonnollisemmasta ravinnosta saa huomattavasti paremmassa ja paremmin ihmiselimistölle sopivassa muodossa.
Ja Rasvattomassa maidossa ei ole yhtään mitään hyvää enää jäljellä. Kun rasva otetaan pois, kalsium tai d-vitamiini on enää yhtä tyhjän kanssa. Joo, niitä voi lisätä vaikka kuinka paljon, mutta koska d-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, se ei toimi hyvin ilman rasvaa seuralaisenaan ( ei siis imeydy elimistöön), ja kalsium puolestaan tarvitsee kaverikseen d-vitamiinia imeytyäkseen kunnolla, eli kun d-vitamiini ei toimi, ei toimi kalsiumkaan.
Nämä kaikki on aika pienellä vaivalla selville otettavia tietoja, ja aika helppoa on myös omassa elämässä tehdä pieniä hyvinvointikokeita, ja testata miten "hyvää" se maito tekeekään.
[/quote]
Ja nää mammat kasvattaa uusia lapsia yhteiskuntaan eivätkä edes ravinnosta tiedä tuon taivaallista :(
Vaikka tämän mainiseminen onkin AV:lla kielletty, niin maito on haitallista sekä eläimille, ympäristölle ja ihmisille. Maitokarjan, varsinkin parsinavetallisten lehmien elinolot ovat kurjat. Poikavasikat tapetaan nuorina, tyttövasikat jätetään raiskaus-synnytys-maidonkeruu kierteeseen kunnes ovat palaneet loppuun. Kaikki tietää, mitä lehmien kaasut tekevät ilmakehille ja mitä niiden jätökset tekee vesille. Lehmän maito on tarkoitettu lehmän lapsille. Eläinperäiset rasvat ja kolesteroli tukkii suonia, ihan sama vaikka yksittäinen mamma on päättänyt että niin ei ole. Maidon proteiineilla on myös havaittu olevan vaikutusta erilaisten syöpien kasvuun ja kehitykseen.
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:07"][quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:53"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:38"]Transrasvat tukkii suonia kaikista eniten. Ite en lähtis voita ja rasvasta maitoa parjaamaan. Kohtuus kaikessa. Jos maitoa juo lasin tai kaks päivässä ei sillä ole merkitystä rasvan kannalta onko se "punaista vai sinistä" maitoa. Jos sitä juodaan purkki päivässä, kuten allekirjoittanut, en täysmaitoa lähtis suositteleen. Kevytmaito on ihan ok. Itse juon kevyttä ja rasvatonta, koska en ole saanut totutettua itteäni rasvaisempaan kokonaan.
[/quote]
Eläinrasvoissahan niitä transrasvoja on. Voissakin neljä kertaa enemmän kuin margariinissa. Ja rasvattomassa maidossa kun ei ole rasvaa, niin ei ole myöskään taransrasvaa.
Eli kannattaa syödä margariinia ja jos juo maitoa, niin rasvatonta. Rasvat kannattaa syödä kalana ja kasvisrasvoina.
[/quote]
Tiedätkö muuten, että ns. luonnolliset transrasvat ovat eri asia kuin ns. luonnottomat eli kovetetut kasvisrasvat? Jos et tiedä, niin olisit hiljaa.
[/quote]
Luonnolisuuksilla ei ole asian kanssa yhtään mitään tekemistä. Maidon transrasvat ovat eri transrasvoja kuin vaikkapa osittain kovetetuista rasvoista löytyvät (kovetetuissa ei transuja ole), ja ne maidon transut on tosiaan jopa terveellisiä. Mut ei sen takia, et ne on muka luonnollisia, vaan sen takia, mikä niiden molekyylirakenne on.
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:48"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:41"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:56"][quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:55"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:50"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:48"] Lehmänmaitoa ei tarvitsisi ihminen lainkaan mutta jos jotain maitoa haluaa käyttää, on paras vaihtoehto täysrasvainen, koska maidon rasvamolekyylit on se ainesosa, joka tekee maidosta "terveellistä". Ne ehkäisevät muunmuassa suolistosyöpiä. Rasvattomasta maidosta on siis se maidon ainoa hyvä puoli poistettu ja jäljelle jää vain huonot. Kalsiumia kun saa muustakin kuin maidosta. [/quote] Mielenkiintoista. Millä tavalla rasvamolekyylit ovat terveellisiä? [/quote] Ei oo totta! Kuinka voi olla noin tietämätön??? [/quote] Kerro mulle.. [/quote] Pehmeät rasvat on terveellisiä, siis kasvisrasvat. Kovat eläinperäiset taas haitallisia. Eläinperäisestä ruuasta saa lisäksi suoraa kolesterolia, eläinsoluista ja -suonista.
[/quote]
Voi vittulainen sentään, ei ole olemassa luonnostaan sellaista asiaa kuin kasviRASVA! On vain kasviöljyjä. Jos jossain tuoteselosteessa lukee kasviRASVA, se tarkoittaa aina teollisesti muokattua ainetta täynnä haitallisia transrasvoja.
Mutta jokainen toki tekee ja uskoo ja hakee tietonsa mistä haluaa. Sitten voi miettiä miten ihmiset on aina aiemmin eläneet ja pysyneet terveinä: syömällä luonnollista ravintoa sen luonnollisessa muodossa, vai syömällä ihmisen teollisesti muokkaamia " terveystuotteita".
Aivan.
[/quote]
Älä hermostu, ei nää mammat tajuu, vaikka rautalangasta vääntäis :)
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:48"][quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 13:41"]
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:56"][quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:55"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:50"] [quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:48"] Lehmänmaitoa ei tarvitsisi ihminen lainkaan mutta jos jotain maitoa haluaa käyttää, on paras vaihtoehto täysrasvainen, koska maidon rasvamolekyylit on se ainesosa, joka tekee maidosta "terveellistä". Ne ehkäisevät muunmuassa suolistosyöpiä. Rasvattomasta maidosta on siis se maidon ainoa hyvä puoli poistettu ja jäljelle jää vain huonot. Kalsiumia kun saa muustakin kuin maidosta. [/quote] Mielenkiintoista. Millä tavalla rasvamolekyylit ovat terveellisiä? [/quote] Ei oo totta! Kuinka voi olla noin tietämätön??? [/quote] Kerro mulle.. [/quote] Pehmeät rasvat on terveellisiä, siis kasvisrasvat. Kovat eläinperäiset taas haitallisia. Eläinperäisestä ruuasta saa lisäksi suoraa kolesterolia, eläinsoluista ja -suonista.
[/quote]
Voi vittulainen sentään, ei ole olemassa luonnostaan sellaista asiaa kuin kasviRASVA! On vain kasviöljyjä. Jos jossain tuoteselosteessa lukee kasviRASVA, se tarkoittaa aina teollisesti muokattua ainetta täynnä haitallisia transrasvoja.
Mutta jokainen toki tekee ja uskoo ja hakee tietonsa mistä haluaa. Sitten voi miettiä miten ihmiset on aina aiemmin eläneet ja pysyneet terveinä: syömällä luonnollista ravintoa sen luonnollisessa muodossa, vai syömällä ihmisen teollisesti muokkaamia " terveystuotteita".
Aivan.
[/quote]
Ihmiset eivät ole kuluttanut missään vaiheessa ihmiskunnan historiaa näin paljon eläinkunnan tuotteita kun nykyään. Ei ole järin luonnollista juoda toisen eläimen maitoa, vaikka siinä olisikin niitä kovia rasvoja mukana, jotka tekevät siitä 'terveellisen'. En käytä oljyjä, käytän rasvaisia kasvikunnan tuotteita ja itsevalmistamiani tahnoja. Sille taas en voi mitään, jos mamman mielestä vaikka oliiviöljy silloin tällöin on murhaavan luonnotonta ja vaarallista, mutta voita varten tapahtuvat käsittelyt (lehmän siemennys, yhdeksän kuukauden odottelu, synnytys, poikasen erotus, lypsy, käsittely, erottelu kermaksi, muut maidontuotannon vaiheet, kirnuaminen, maustaminen, paketointi) on hyvin paljon luonnollisempaa kun kasvin kerääminen ja rasvan puristaminen.
Nykykäsityksen mukaan "kova"raska eli tyydyttynyt esim maidon, lihan jne rasvat on haitallisia. Niillä on todettu yhteys kolesteroliin. Niissä on CLA:ta eli tyydyttymätöntä pitkäketjuista rasvahappoa, mutta sitä on niin vähän, että sen takia ei juustoja yms kannata käyttää. CLA:lla on rotilla huomattu yhteys painonpudotukseen. Mahd. muita terveyshyötyjä. HUOM! : Vastaavia tuloksia ihmisellä ei ole saatu.
Saa toki muodostaa mielipiteensä parin tukimuksen perusteella, mutta itse uskon sitä runsaslukuista tutkimusjoukkoa siitä, että tyydyttynyt rasva on pahasta. Mutta jos jättää maidon pois, niin ensin kyllä pitäisi jättää sipsit,suklaa, jäätelö, juusto ja kaupan valmisleivonnaiset (valmisleivonnaisissa runsaasti trans-rasvaa), jotka aiheuttaa näitä terveysongelmia ja vähentää punaisen lihan käyttöä.
Maito on ihan hyvä ravinnonlähde ja siitä saa kalsiumia. Huomaa kyllä, että naisilla, jotka ei kalsiumia saa ravinnosta tarpeeksi, on enenpi osteoporoosia, vaikka perimä tietysti vaikuttaa myös.
Tyhmyyttä ja uskomuksia vastaan on vaikea taistella.
Faktat eri rasvoista löytäisitte, jos osaisitte etsiä esim USDA:sta.
Olen todella surullinen puolestanne, en aio altistaa itseäni enkä lapsiani kaikenlaiselle hömppäihmiskokeille.
Kaunista perjantaita !
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 14:07"]
Tyhmyyttä ja uskomuksia vastaan on vaikea taistella.
Faktat eri rasvoista löytäisitte, jos osaisitte etsiä esim USDA:sta.
Olen todella surullinen puolestanne, en aio altistaa itseäni enkä lapsiani kaikenlaiselle hömppäihmiskokeille.
Kaunista perjantaita !
[/quote]
PS: Olen nro 44 kanssa täysin samaa mieltä. Pääosin viestit ovat luokattomia mutu-juttuja.
[quote author="Pahviaivo" time="12.12.2014 klo 14:01"]Ihmiset eivät ole kuluttanut missään vaiheessa ihmiskunnan historiaa näin paljon eläinkunnan tuotteita kun nykyään. Ei ole järin luonnollista juoda toisen eläimen maitoa, vaikka siinä olisikin niitä kovia rasvoja mukana, jotka tekevät siitä 'terveellisen'. En käytä oljyjä, käytän rasvaisia kasvikunnan tuotteita ja itsevalmistamiani tahnoja. Sille taas en voi mitään, jos mamman mielestä vaikka oliiviöljy silloin tällöin on murhaavan luonnotonta ja vaarallista, mutta voita varten tapahtuvat käsittelyt (lehmän siemennys, yhdeksän kuukauden odottelu, synnytys, poikasen erotus, lypsy, käsittely, erottelu kermaksi, muut maidontuotannon vaiheet, kirnuaminen, maustaminen, paketointi) on hyvin paljon luonnollisempaa kun kasvin kerääminen ja rasvan puristaminen.[/quote]
Kerrohan vielä hyvin perustellen, että mitä merkitystä sillä on ruoan terveellisyyden kannalta, onko jokin "luonnollista" vaiko ei. Elukat on kautta aikojen syöneet melkein mitä tahansa, josta ruoansulatuksensa on saanut ravintoaineita talteenotettua. Yksikin lintulaji on alkanut nokkimaan reikiä toisiin lintuihin ja juo niiden verta. Menetkö sä niille sössöttämään, ettei toimintansa ole luonnollista?
Kaikki joka on "luonnollista" ei ole terveellistä,
esim radon, kärpässieni
ja elimistö kyllä valmistaa tarpeellisen kolesterolin saamastaan rasvasta, sitä ei ravinnosta tarvitse saada.
Ennen juotiin (30v sitten) punaista maitoa ja syötiin rasvaista lihaa jne. Oltiin hoikempia eikä niin lihavampia kuin nyt, mutta sydänsairauksien määrä on vähentynyt niistä ajoista, koska ruokavalion laatu on parantunut! Nousussa kylläkin taas pikaruuan ansiosta
[quote author="Vierailija" time="12.12.2014 klo 12:49"]
Ja missä on sun tietotason mukaan transrasvaa nykyään huomattavasti/paljon/jonkin verran/vähän?
[/quote]
Lähes puolessa suomessa käytettävistä margariineista. Oletettavasti niissä halvimmissa mitä juurikin laitoskeittiöissä, kouluruokaloissa ja muissa vastaavissa käytetään. Kaikessa missä lukee kovetettu tai osittain kovetettu kasvirasva on transseja.
2