Eikö teidän mielestä perunalaatikon imellyttäminen ole sen pilaannuttamista?
Mun mielestä se näyttää ja maistuu vaan pilaantuneelta perunamuusilta.
Meillä tehdään perunalaatikko niin että siihen laitetaan reilusti siirappia, ei imellytetä. Mumma teki aikoinaan aivan järjettömän hyvää perunalaatikkoa häneltä äitini on oppinut sitä tekemään ja minä äidiltäni.
Kommentit (11)
No eikö se ole sitten ihan sama mitä ruokia imellyttää? Mikä tahansa pilaantunut ruoka on saanut vaan luonnollisella tavalla makeutta.
Höpsis ole mitään pilaantumista. Ruoka-aineiden, nyt lähinnä jauhon sisältämä amylaasi käynnistää reaktion, jossa tärkkelys pilkkoutuu sokereiksi.
Syljessäkin on amylaasia, joka aivan samalla tavalla aloittaa ruoan käsittelyn imeytymiskelpoiseksi tavaraksi. Eli sun mielestä leipä pilaantuu suussa, kun syöt sitä.
Tottakai imellyttäminen on pilaannuttamista. Ihan samalla lailla kuin jugurtin käyttäminen, piimän tai viilin hapannuttaminen, hapansäilykkeiden käyttäminen, mustan teen fermentoiminen, mviinin tuotanto ja niin edelleen.
Jaa, en tiedä, mutta anopin luona esimerkiksi oli tätä imellytettyä perunalaatikkoa, ja se oli vaan vetistä, kokkareista ja näytti juuri samalta kuin jos olisi unontunut perunamuusikattila tiskaamatta, maku vastasi myös ulkonäköä. Kaupan imelletytettyä laatikkoa olen myös maistanut, se näytti ja maistui lähinnä paistetulta perunamuusilta.
[quote author="Vierailija" time="18.12.2013 klo 13:55"]
Tottakai imellyttäminen on pilaannuttamista. Ihan samalla lailla kuin jugurtin käyttäminen, piimän tai viilin hapannuttaminen, hapansäilykkeiden käyttäminen, mustan teen fermentoiminen, mviinin tuotanto ja niin edelleen.
[/quote]
Jugurttia syön ja teekin käy, mutta mitään hapansäilykkeitä en syö, enkä juo viiniä, se maistuu myös pilaantuneelta mehulta, juon sen mehun mielummin tuoreena.
[quote author="Vierailija" time="18.12.2013 klo 13:57"]
Jaa, en tiedä, mutta anopin luona esimerkiksi oli tätä imellytettyä perunalaatikkoa, ja se oli vaan vetistä, kokkareista ja näytti juuri samalta kuin jos olisi unontunut perunamuusikattila tiskaamatta, maku vastasi myös ulkonäköä. Kaupan imelletytettyä laatikkoa olen myös maistanut, se näytti ja maistui lähinnä paistetulta perunamuusilta.
[/quote]
Se nyt tuskin on perunalaatikon vika, jos anoppisi ei osaa sitä tehdä. Ja ne "äitien tekemät" todellakin ovat paistettua perunamuusia.
Ei tarvii olla kokkareista kun se on survottu soseeksi.
Eikä ole pilaannuttamista.
Oletko uusavuton?
En ole uusavuton, tai sitten koko sukuni naiset on, ja suuri osa eteläpohjalaisia...
[quote author="Vierailija" time="18.12.2013 klo 14:09"]En ole uusavuton, tai sitten koko sukuni naiset on, ja suuri osa eteläpohjalaisia...
[/quote]
Sulla on sitten toivoa. Olen toistakymmentä vuotta
tehnyt perunalaatikkoa. Äiti Hämeestä.
Vierailija kirjoitti:
Tottakai imellyttäminen on pilaannuttamista. Ihan samalla lailla kuin jugurtin käyttäminen, piimän tai viilin hapannuttaminen, hapansäilykkeiden käyttäminen, mustan teen fermentoiminen, mviinin tuotanto ja niin edelleen.
Hapattaminen ja käyttäminen tapahtuu mikrobien avulla.
Imelyttäminen on kemiallinen reaktio, missä tarkkelys pilkkoutuu 65 asteessa maltoosiksi ja 75 asteessa erittäin makeiksi dekstriineiksi. Kun imellyttää näissä lämpötiloissa niin imeltyminen tapahtuu noin kolmessa tunnissa.
Imellyttäminen on luonnollinen tapa saada laatikkoon makeutta ilman ylimääräisen sokerin lisäämistä. Olen ehdottomasti imellyttämisen kannalla.