Raskausajan ravinnosta Fit-lehdessä
Kommentit (27)
[quote author="Vierailija" time="26.09.2013 klo 12:45"]
Kävitkö sokerirasituskokeessa?
[/quote]
Milloin? Raskauden aikana? Olen tehnyt sokeriseurannan kotona, kieltäydyin labrassa tehtävästä kokeesta. Kaikki ok, joskin nopeaa hiilaria sisältävät ateriat nostavat minulla verensokeria voimakkaasti. Tiedän millä ruoka-aineilla sokerit pysyvät sopivalla tasolla. Olisin hyvä kandidaatti raskausdiabetekselle jos söisin mitä sattuu.
Kilpirauhasongelmien aikana verensokeri- ja insuliiniasioita on mitattu useasti, mm. pitkää sokeria joka on mielestäni varsin hyvä mittari.
Jep, nimenomaan siitä kokeesta, johon kaikki yli 25-vuotiaat odottajat Tampereella nykyään passitetaan. Aion myös kieltäytyä ja tehdä seurannan kotona, saa nähdä mikä painostus rasituskokeeseen on edessä...
2011 jouduin Tampereella ylipainon takia 2 kertaa labrasokerikokeeseen, nyt vain kerran ja toinen tehdään kotiseurantana vaikka painoa on samanverran. Joka kerta sokerit olleet ok. Ovat siis ehkä löysänneet käytäntöä.
Hei 12, en lainaa koko viestiä, ettei tule mammuttilainausketju!
Kotiseurannassa käytetyt arvot on paasto (aamulla ja ennen ateriaa) alle 5,5 ja tunti aterian jälkeen alle 7,8. Kuten tuossa aiemmin joku jo kommentoikin. Kahden tunnin arvoa ei (mun ainakaan) tarvitse kotona edes mitata.
Eli kotiseurannassa ei käytetä samoja raja-arvoja kuin sokerirasituksessa, koska harva kotona vetäisee rasitusta vastaavaa määrää sokeria. Sokerirasituksessa sokerin määrä on toki normimääriä korkeampi, mutta kunnossa olevan sokeriaineenvaihdunnan pitäisi kuitenkin selvitä siitä ilman taivaisiin nousevia piikkejä. En usko, että yksittäinen rasitus vielä kenenkään kroppaa sotkee - päin vastoin: mun mielestä on vaan hyvä, että selviää onko häikkää vai ei.
Kotimittauksissa saadut arvot myös heittelevät aika paljonkin, esim. jos mittaat parin minuutin erolla muutaman kerran, voi ero tuloksissa olla melkoinen (vaikka mittaustapa olisi identtinen). Tätä ei labratestissä tapahdu. Tietysti kotimittaukset antavat suuntaa, kun niitä toistetaan.
Kannattaa kokeilla silloin tällöin, minkä tuloksen saat, jos mittaat aamulla paastoarvon ja uudelleen tunnin kuluttua aamupalan lopettamisesta (ellet ole näitä jo testannutkin). Näin siksi, että usein aamulla verensokeri nousee helpommin/enemmän kuin myöhemmin päivällä.
[quote author="Vierailija" time="28.09.2013 klo 20:32"]
Kommentin 5 kirjoittajana jatkan vielä sokerirasituskokeesta. Ei sieltä välttämättä radi-diagnoosia saa vaikka jonkinasteisia ongelmia verensokerien kanssa olisi. Minut passitettiin sinne kahdesti, ensimmäistä kertaa muistaakseni rv:lla 17 neuvolassa havaittujen plussasokerien vuoksi. Rasituskoe ei osoittanut radia. Eikä osoittanut myöskään toistamiseen tehtynä rv:lla 25. Ei se siis niin yksioikoista ole.
[/quote]
Minulla puolestaan on rd mutta neuvolassa ei kertaakaan ole ollut sokeri koholla tikkutestissä, eli pelkästään siitä ei tosiaan voi päätellä mitään. Jostain taisin lukea, että raskauden aikana saattavat munuaiset (?) päästää sokeria virtsaan ilman, että kyse on kuitenkaan raskausajan diabeteksesta. Tietty on hyvä tutkia, jos tikkutesti hälyyttää.
Kirjoitin siis itse (Kaisa) tuon kommentin nro 12 jota olette täällä kommentoineet :) Nuo kotimittausten arvot oli kyllä neuvolan lapussa tiedossa, tuo lainaamani kohta koski siis niitä sokerirasituksen rajoja jotka löytyvät täältä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00168.
Huomenna on neuvola ja juttelen siellä kyllä terveydenhoitajan kanssa noista mitatuista arvoista, että onko jotain mitä pitäisi muuttaa / tehdä. Tiesin jo etukäteen että kroppani hiilarinsietokyky ei ole hyvä. Sen perusteella osasin aavistaa, että jos söisin ns. virallisterveellisten suositusten mukaista ruokaa, todennäköisimmin tipahtaisin ihan kunnolla siihen raskausdiabeetikoiden kategoriaan. Niillä parilla korkeahiilarisella testiaterialla näin kyllä, että syömällä siihen tyyliin jatkuvasti lopputulos olisi mitä todennäköisimmin erittäin huono.
Voi olla että hyvinkin "saisin" raskausdiabeteksen diagnoosin, mutta en halua mennä sitä hakemaan. Se kun ei kuitenkaan muuttaisi yhtään mitään :) Näillä ruokavalinnoilla sokerimittausten arvot ovat olleet hyviä: http://www.vauva.fi/artikkeli/blogit/parsakaaliprinsessa/nain_olen_valttanyt_turhat_raskauskilot. Minusta tämä on vähän sama asia kuin kakkostyypin diabetes: sokerin eritykseen voi vaikuttaa varsin paljon omilla valinnoilla, silloinkin kun tietää että riski sairastumiseen on selvä ja olemassa.
Aamuarvoja olen mittaillut, mutta kun en syö ikinä runsashiilarista aamupalaa, niin aamupalan jälkeiset arvot on olleet koko ajan tosi hyvät. Paastoarvo aamulla on ollut yleensä 5-5,5 ja tunti aamupalasta 4,7-5,5. Muutamana aamuna paastoarvo oli 5,7 ja 5,8, tuolloin olin orastavassa flunssassa ja mittasin vasta noin 30 minuuttia heräämisestä. Silloin maksa ehtii purkaa sokeria vereen.
Noin 8,5 %:lla raskaana olevista todetaan raskausdiabetes ja joka viides heistä tarvitsee insuliinihoitoa loppuraskauden aikana. Insuliinihoito aloitetaan kun ateriaa edeltävät plasman glukoosiarvot ovat toistuvasti 5,5 mmol/l tai suurempia, tai aterian jälkeiset arvot ovat toistuvasti 7,8 mmol/l tai suurempia.
Moikka Kaisa!! Olisi äärimmäisen mielenkiintoista lukea raskauden ajan salitreeneistäsi, mitä liikkeitä teet, millaisin toistoin ym. :) Olisi mielenkiistoista lukea myös liikkeistä joita on hyvä välttää salilla raskauden aikana!
Kommentin 5 kirjoittajana jatkan vielä sokerirasituskokeesta. Ei sieltä välttämättä radi-diagnoosia saa vaikka jonkinasteisia ongelmia verensokerien kanssa olisi. Minut passitettiin sinne kahdesti, ensimmäistä kertaa muistaakseni rv:lla 17 neuvolassa havaittujen plussasokerien vuoksi. Rasituskoe ei osoittanut radia. Eikä osoittanut myöskään toistamiseen tehtynä rv:lla 25. Ei se siis niin yksioikoista ole.
12, raskausdiabeteksessa eri raja-arvot! Antamasi raja-arvot ovat ei-raskaana olevien arvoja. Raskaana ollessa tunnin arvon maksimi on 7,8 ja vain sitä ja paatoarvoa (5,5) seurataan. kahden tunnin arvolle ei raskauden aikana laiteta painoarvoa.
Pakko mainita tässäkin ketjussa, että meidän sairaalassamme lääkäri kertoi, että tavoitearvoja on nostettu, koska muuten tulisi liikaa hoidettavia! Nykyisin kuulemma niin monella on korkeat sokeriarvot. Niillä aikaisemmilla rajoilla olisi minullakin kuulemma ollut raskausdiabetes, mutta nyt siis ei ollut. Eikä perustu siis mihinkään uuteen tutkimustulokseen. Älytöntä.
Luin tuon yllä olevan artikkelin ja sain ahaa-elämyksen: magnesium selvästikin vaikuttaa sokeriarvoihin! Minulla ei ole mitään raskausdiabetekseen viittaavia riskitekijöitä. Sokerirasituskokeessa paastoarvoni oli sama kuin raja-arvo (5.3) kun muut arvot olivat normaalit. Tämän seurauksena jouduin neuvolan syyniin ja sain tiukat dietti- ja sokerimittausohjeet. Mittailtuani arvoja koko kesän huomasin, ettei ruokavalio paljoakaan vaikuttanut aamuiseen paastoarvoon (joka vaihteli kotimittauksessa 4.7-5.7 välillä). Kuukausi sitten rupesin ottamaan ylimääräistä magnesiumsitraattia yöllisiin suonenvetoihin, ja suunnilleen samoihin aikoihin aamuiset sokeriarvot laskivat (4.7-5.0) riippumatta siitä, että samoihin aikoihin kyllästyin tiukkaan diettiin ja päätin loppuraskaudessa voivani syödä rennommin. Vasta luettuani tuon Fit-lehden jutun tajusin, että luultavasti minun tapauksessa oli kyse liian alhaisesta magnesiumtasosta. Tätä tietoahan pitäisi levittää laajemmin! Kukaan asiantuntija ei ole osannut kertoa (olen jutellut tästä useiden ravitsemusterpeuttien kanssa), että kyseessä voisikin olla magnesiumtason ongelma.
Raskausdiabeteksen lisääntymisestä puhutaan jatkuvasti, joten miksipä raskausajan neuvolaseurantaan ei voisi kuulua kaikille verensokerien omaseuranta jossain raskauden vaiheessa. Siis niin että jokainen saisi verensokerimittarin ja pitäisi ruokapäiväkirjaa (ja liikuntapäiväkirjaa) lyhyehkön seurantajakson ajan. Voisipa tämä myös olla vapaaehtoista, sillä tokkopa ketään pakottaakaan voi. ;) Siitä olisi aidosti monelle meistä hyötyä ja matkan varrella raskaana oleva voisi tehdä parannuksia/tarkennuksia ruokavalioonsa neuvolan tukemana. Hyötyä tästä olisi sikälikin, että neuvolakäyntejä esitetään taas vähennettäväksi, jolloin raskaana oleva on entistä enemmän omillaan raskautensa kanssa.
On myös hyvä huomio ettei kaikille raskaina oleville sovellu tämä virallisterveellinen ruokavalio leipineen, puuroineen, perunoineen, pastoineen ja riiseineen, runsaine hedelmineen jne. Jos tilanne on tällainen, tarvitaankin jo enemmän tukea ruokavalion järkevään koostamiseen sillä hyvin monellahan esim leipä on melko merkittäväkin osa päivittäistä ruokaympyrää. Ja onhan jo pelkkä suosituskin syödä leipää 6 siivusta jopa 10 iso. Moni meistä korvaa lämpimiä ruokiakin leivillä. Ruokavaliosta voi näilläkin rajoitteilla saada edelleen mielekkään, herkullisen ja ravitsevan kuten Kaisan esimerkkitapauksessa.
[quote author="Vierailija" time="27.09.2013 klo 09:51"]
Hei Kaisa! Itse jouduin loppuraskausaikana seuraamaan neuvolan ohjeistuksesta verensokereitani plussasokereiden vuoksi. Ongelma ilmeni erityisesti aamuisten neuvolakäyntien yhteydessä. Kotimittauksissa koin melkoisen yllätyksen havaittuani että verensokerit nousivat yli sallittujen rajojen aamupalaksi syömälläni kaurapuurolla! Minä kun luulin että se on parasta mahdollista aamupalaa raskaana olevalle. Mikään muu ruokavaliossani ei aiheuttanut samanmoista verensokerien nousua. Neuvolassa tulosta ei meinattu millään uskoa.
Kiitos hyvästä blogistasi - sitä on ilo lukea! Harmittaa puolestasi nuo hieman asiattomat kommentit joita sinulle on kirjoiteltu. Älä anna niiden lannistaa. :)
[/quote]
Kiva että tykkäät blogistani :) Ja samoin kiitos myös muille joilta on tullut positiivista palautetta.
Eikö olekin yllättävää, miten omat uskomukset ruoasta muuttuvat kun näkee miten ruoat vaikuttavat oikeasti elimistön sisälle päädyttyään? Osalla ihmisistä kaurapuuro ja ruisleipä nostavat verensokeria aivan hurjan nopeasti. Pitää olla melkoisen hyvä hiilareiden sietokyky, ettei sokeri nouse niin rajusti.
Itselleni isoin yllätys oli maitorahka + omena -kombo. Se nosti nimittäin sokerit ihan yhtä vikkelään kuin hyvin runsashiilarinen ateria. Tiesin kyllä jo etukäteen vähärasvaisten maitotuotteiden insuliinivaikutuksen, mutta monien lähteiden mukaan maitotuotteiden verensokerivaikutus on pieni. Pelkkä omena ei saanut aikaan läheskään samanlaista nousua, joten rahkalla on selvästi merkittävä vaikutus ainakin omassa kropassani verensokerin nousuun. Tämä on yksi syy siihen, miksi syön aamupalalla lihaa tai munia. Pelkkä proteiinipitoinen ruoka ei takaa, että verensokeri pysyy järkevissä lukemissa.
Olen käynyt sokerirasituksessa. Melkein joka paikassa taitavat panna kaikki yli 25-vuotiaat ensisynnyttäjät sokerirasitukseen, joten menin sinne minäkin. Yks kaveri oli mukana pitämässä mulle seuraa, mutta aika kamalaa se oli!
Useimmissa tapauksissa aivan turhaa touhua, verorahoja kuluu ja ällö olo tulee odottajalle. Neuvolatouhua voisi hyvin muutenkin vähentää, varsinkin lastenneuvoloita terveiltä monilapsisen perheen lapsilta, joiden vanhemmat osaavat viedä lääkäriinkin.
Hei Kaisa! Itse jouduin loppuraskausaikana seuraamaan neuvolan ohjeistuksesta verensokereitani plussasokereiden vuoksi. Ongelma ilmeni erityisesti aamuisten neuvolakäyntien yhteydessä. Kotimittauksissa koin melkoisen yllätyksen havaittuani että verensokerit nousivat yli sallittujen rajojen aamupalaksi syömälläni kaurapuurolla! Minä kun luulin että se on parasta mahdollista aamupalaa raskaana olevalle. Mikään muu ruokavaliossani ei aiheuttanut samanmoista verensokerien nousua. Neuvolassa tulosta ei meinattu millään uskoa.
Kiitos hyvästä blogistasi - sitä on ilo lukea! Harmittaa puolestasi nuo hieman asiattomat kommentit joita sinulle on kirjoiteltu. Älä anna niiden lannistaa. :)
Kaisa Jaakkolan blogi on paras!! Itse en koske enää kaurapuuroon, nostaa verensokeria (Samoin tekee tietenkin myös kahvi), turvottaa vatsaa ja pian on taas nälkä - toisin kuin myytti antaa ymmärtää. Teen aamupalaksi pirtelön, jossa on kookosmaitoa, salaattia, pinaattia, avokaadoa, porkkanaa ja mustikkaa, vaihtelen marjoja, hedelmiä ja kookosmaitoa oma tekemällä mehulla. Ei turvota vatsaa ja jaksaa lounaaseen asti.
[quote author="Kaisa Jaakkola" time="26.09.2013 klo 12:53"]
[quote author="Vierailija" time="26.09.2013 klo 12:45"]
Kävitkö sokerirasituskokeessa?
[/quote]
Milloin? Raskauden aikana? Olen tehnyt sokeriseurannan kotona, kieltäydyin labrassa tehtävästä kokeesta. Kaikki ok, joskin nopeaa hiilaria sisältävät ateriat nostavat minulla verensokeria voimakkaasti. Tiedän millä ruoka-aineilla sokerit pysyvät sopivalla tasolla. Olisin hyvä kandidaatti raskausdiabetekselle jos söisin mitä sattuu.
[/quote]
Hei! Sivuhuomiona vain: todennäköisestihän sulla siis on kuitenkin raskausajan diabetes, jos sokereilla on taipumus nousta? Sitä ei vain ole diagnosoitu, koska et mennyt sokerirasitukseen, jossa tila olisi kirjoittamasi perusteella todennäköisesti käynyt ilmi. Itselläni on diagnosoitu rd mutta sokerit pysyvät täysin hyvinä, kunhan tosiaan katson mitä syön. Ruokavaliohan (ja liikunta mahdollisuuksien mukaan) yleensä riittääkin hoidoksi eikä insuliinia tarvita.
Kävitkö sokerirasituskokeessa?