Jauheliha harmaata?
Tänään viimeinen käyttöpäivä mutta jo aivan harmaata. Voiko vielä käyttää. Ei haise pahalta mutta ei aivan tuoreeltakaan.
Kommentit (14)
Onko kauttaaltaan harmaata vai pohjasta, pinnalta?
Harmaantuminenhan on jossain tilanteissa ihan normaalia, mutta esim. noissa kaasupakkauksissa ei PITÄISI harmaantua..
Joskus olen ottanut pohjasta sen harmaantuneen osan pois ja käyttänyt loput. Ihan hyvää ollut. Muutaman kerran jouduin heittämään kaksi kilon pakkausta jauhelihaa roskiin, kun Prisamassa kylmälaarit ei ollu tarpeeksi kylmiä (sittemmin onneksi korjattu!). Ai että otti päähän. Ehdin jo toista paistaa, mutta se haisi aivan järkyttävälle!
Voi käyttää. Harmaus EI tarkoita että liha olisi alkanut pilaantua. Ainoastaan voimakas elttaantunut haju tarkoittaa että jauheliha on nähnyt parhaat päivänsä.
T. toisen polven lihamestarin tytär
Se jauheliha värjätään punaiseksi ulkonäön takia. Luonnostaan kun olisi niin epäilyttävän harmaata.
[quote author="Vierailija" time="30.03.2013 klo 12:42"]
Se jauheliha värjätään punaiseksi ulkonäön takia. Luonnostaan kun olisi niin epäilyttävän harmaata.
[/quote]
Joo, elintarvikeväri on kovassa käytössä lihatiskeillä ja pakkaamoissa :D
sori, mut kyllä naudanjauheliha on iahn punaista ei sitä missään värjätä mutta se hapen vaikutuksesta alkaa muuttumaan harmaaksi, siksi kaupan liha on kaasuun pakattu. teurastamolta suoraan haettu liha on kyllä ihan punaista eikä sitä pakata kaasuun...
Kiitoksia neuvoista, ei nyt kauhian pahalta haissut mutta ei niin hyvältäkään joten en käyttänyt. Oli kaasuun pakattu ja naudan lihaa. Ap
[quote author="Vierailija" time="30.03.2013 klo 14:17"]
Kiitoksia neuvoista, ei nyt kauhian pahalta haissut mutta ei niin hyvältäkään joten en käyttänyt. Oli kaasuun pakattu ja naudan lihaa. Ap
[/quote]
Juu heitellään vaan lihaa roskiin. Että ottaa nuppendaaleniin.
Kaasupakkauksessa olevan lihan harmaantuminen EI tarkoita sitä että liha olisi pilalla, vaan sitä että happi on loppunut sieltä pakkauksesta. Happi pitää lihan punaisena.
Yleensä se happi loppuu samoihin aikoihin kuin käyttöaika. Ei sitä turhaan kannata liikaa laittaa.
Jep, 10 kertoikin oleellisen. Viimeinen myyntipäivä on eri asia kuin Parasta ennen. Lihassa taitaa olla Viimeinen myyntipäivä käytössä.
[quote author="Vierailija" time="30.03.2013 klo 12:35"]
Voi käyttää. Harmaus EI tarkoita että liha olisi alkanut pilaantua. Ainoastaan voimakas elttaantunut haju tarkoittaa että jauheliha on nähnyt parhaat päivänsä.
T. toisen polven lihamestarin tytär
[/quote]Kyllä se tyhjäpakkauksessa tarkoittaa. Tiskiltä ostettu kuuluukin olla sisältä harmaata
[quote author="Vierailija" time="30.03.2013 klo 14:42"]
[quote author="Vierailija" time="30.03.2013 klo 12:35"]
Voi käyttää. Harmaus EI tarkoita että liha olisi alkanut pilaantua. Ainoastaan voimakas elttaantunut haju tarkoittaa että jauheliha on nähnyt parhaat päivänsä.
T. toisen polven lihamestarin tytär
[/quote]Kyllä se tyhjäpakkauksessa tarkoittaa. Tiskiltä ostettu kuuluukin olla sisältä harmaata
[/quote]
tuota noin... Tyhjäpakkauksella tarkoitat ilmeisesti tyhjiöpakkausta tai vakuumia. Siinä liha menee harmaaksi käytännössä heti, koska vakuumissa ei ole happea joka lihaa punaisena pitäisi. Paperiin kääritty pysyy punaisena, koska happea pääsee lihan pinnalle ihan ympäröivästä ilmasta. Kaasupakkauksiin taas laitetaan runsaasti happea, että väri saadaan pidettyä punaisena vkp:ään asti.
Kylmäketju ei ole ollut kunnossa teurastuksen jälkeen jos lihoissa tummentuneita kohtia, viimeisen käyttöpäivän aikana, yleensä hajukin on muuttunut hieman.
Ei ole merkitystä mitä jonkun kylmäkoneen mittari kertoo vaan lihan lämpötila ja sen muutokset. Eli jonkun pitäisi tarkastaa mutta tätä ei tehdä.
Jos on asiallisesti säilytetty ja tänään on tosiaan viimeinen käyttöpäivä, niin naamariin vaan. Näissä asioissa ollaan aika tarkkoja, omaa harkintaa tarvitsee käyttää vasta viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
en käyttäis. harmaus merkitsee sitä että liha on jo alkanut pilaantua.