Miltä lipeäkala oikein maistuu? Kokemuksia?
Tunnustan. Olen sivistymätön moukka: en ole koskaan edes maistanut lipeäkalaa. Jo sanana lipeä saa kavahtamaan, mutta iän kertyessä mielenkiinto ko. jouluruokaan on herännyt.
Miltä lipeäkala siis maistuu? Turskaa tms. vaaleaa kalaahan se taitaa olla, mutta mikä on sen maku ja suutuntuma? Pitäisinköhän siitä? Mikä siitä tulee mieleen? Onko maku kirpeä, hapan, suolainen?
Onko sen valmistaminen vaikeaa? Mitä joitakin keitto-ohjeita olen katsellut, niin kaupan valmiiksi lipeöity kala vaan muoveissaan kiehuvaan veteen josta möykky sitten poimitaan kypsänä ja avataan paketistaan...
Kommentit (22)
Joo, taitaa olla lipeäkala (tai livekala) aika harvinaista herkkua nykyään joulupoydässä. Itse olen sitä pienestä pitäen syönyt ja pidän siitä oikein paljon. Itsessäänhän se ei juurikaan miltään maistu, joten tosiaan tarvitsee valkokastikkeen ja maustepippurin myös pöytään.
Lipeäkalan keittämisestä tulee aika voimakas haju, joten meidänkään perheessämme sitä ei ole joulupöytään laitettu vaan joulukuussa esim. itsenäisyyspäivänä.
Ei muuta kuin maistamaan!
tosiaan jos on se suolapurkki ja jauhettu maustepippuri kaverina :)
Se ei tosiaan maistu milleen ja on vähän kummallisen tuntoinen suussa... hyytelömäinen ehkä, kalaksi.
saippualle, tosin hyvin miedosti. Oikeastaan se ei maistu juuri miltään. Ei oo mun juttu.
Olin muuten aikanaan Norjassa töissä. Siellä sitä saa kaupasta ympäri vuoden ja ne oikeesti tykkää syödä sitä.
Mun mielestä lipeäkala ei maistu saippualle, tai jos niin se ominaismaku on kyllä hyvin hyvin mieto. Ei se maistu oikeastaan millekään, kyseessä on toden totta perinneruoka jossa oleellisempaa on sen aika erikoinen valmistustapa eikä maku sinänsä.
Koostumus on hyvin höttöinen, pehmeä. Kalan maun erottaa mietona ja lempeänä juuri ja juuri. Kastike on oleellinen eli valkokastikkeen maku ratkaisee enemmän kuin itse kalan.
Olen haistellut ja maistanut:
Lipeäkalan koostumus on kuin kananmunan valkuaista ja se haisee pilaantuneelle/mädälle kananmunalle.
Kysyessäni tämän herkun syöjiltä, oli se koostumus pääasia.
Lipeäkala maustetaan mustapippurilla.
Lipekala on pahaa, älä edes vaivaudu maistamaan. Minullla on Ruotsalaiset isovanhemmat ja siella kylässä joutuu pakosta syömään lipeäkalaa.
Se on tosi hirveetä, en suosittele kenellekkään. Ei ole takoitettu ihmisen ruoaksi!!!
Älkää keittäkö lipeäkalaa vaan valmistakaa se vesihauteessa 175 asteisessa uunissa. Kalalle kaveriksi valkokastike johon on lisätty kananmunasilppua sekä maustepippuria. Sen lisäksi lämpimiä vihreitä herneitä joiden päälle on laitettu hieman voita sulamaan.
Itseeni kanssa kiinnostaa,en ole maistanut koskaan,sillä olen ollut käsityksessä että se on todella voimakkaan makuista.
Tämä tulee ensi jouluna meidän pöytään kokeiltavaksi 😊👍
Dilisus. Tykännyt lapsesta asti! 😍😘
Jos ap olisi ikinä niellyt, ei tätäkään kysymystä tarvitsisi tehdäXD
Portugalissa tekevät bacalhauta mikä on melkein sama asia (valmistustapa erilainen). Mutta joo täällä se on mautonta siellä maukasta. Lisäksi se ei täällä ole edes turskaa.
Kuusikymmentä luvulla lapsena sain isän lautaselta maistaa ja tykkäsi heti mausta. Tosin silloin se oli turskaa ja suutuntuma oli kiinteä kalamaisen napakka. Nyt se on jotain turskan sukuista, ja tuntuma lössöä ja liisterimäistä.
Lipeäkala ei Suomessa ole turskaa vaan molvaa, joka tosin on lähes sama asia. Portugalilainen bacalhau sisältää valkosipulia aimo tujauksen, joten se peittää mauttoman maun. Maustamattomana vaalealihainen turska tai molva ei maistu juuri millekään.
Sorry, mutta pakko kommentoida ohiksena, että yrittäkää oppia, että pitää kirjoitta maistuu joltakin eikä jollekin.
523Jos sanotte, että lipeäkala maistuu saippualle, niin oletteko kysyneet siltä saippualta, maistuiko sulle se lipeä kala?
Yhtä pahaa kuin kesäkeitto.
meillä oli lapsena sitä tapaninpäivänä.
Lipeäkala on hyvää perinteiseen tapaankin. Joulun jälkeen sitä saa joskus 50 c - 1 e paketti. Silloin kannattaa tehdä portugalilaiseen tapaan, mausteita laitan itse enemmän ja rutosti valkosipulia, namia. https://yhteishyva.fi/reseptit/lipeakala-portugalilaiseen-tapaan/6MaMr4…
Mielenkiinnosta valmistin ja maistelin. Suutuntuma oli löllöinen, uppomunamainen. Pitää kokeilla vielä uudelleen josko alkaisi uppoamaan. Nyt oli tillistä valkokastiketta lisukkeena.
Se oli itsessään suht mautonta, mutta hyvä valkokastike ja maustepippuri teki ruoasta oikein maukkaan elämyksen.