Ravitsemussuositukset taas uusiksi Tämä muuttuu
Työikäiset saavat oman ruokasuosituksen ensi vuoden alussa.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun työikäiset saavat oman ruokasuosituksen. Se laaditaan viime vuonna julkaistujen kansallisten ravitsemussuositusten pohjalta.
Työikäisten suosituksessa otetaan tarkemmin kantaa työikäisen väestön ravitsemuksen erityispiirteisiin.
Näitä ovat suola ja rasva.
Lähes kaikki työikäiset saavat liikaa suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa ruokavalioistaan, kertoo työryhmän jäsen professori Ursula Schwab Ruokaviraston tiedotteessa.
Suurimmat ravitsemushaasteet liittyvät suolan ja rasvan lisäksi niukkaan kuidun saantiin ja täysjyväviljan, kasvisten, marjojen ja hedelmien vähäiseen kulutukseen.
On tärkeää, että työikäiset saavat oman suosituksensa, koska työikäiset kohtaavat monenlaisia ravitsemukseen liittyviä terveyshaasteita. Työaikaisen ruokailun mahdollisuus parantaa ruokavalion laatua, mutta henkilöstöravintoloiden saatavuus vaihtelee huomattavasti paikkakunnittain ja ammattialoittain, sanoo työryhmän puheenjohtaja ja joukkoruokapalveluiden ravitsemusasiantuntija Nina Halonen.
Suomalaiset kansansairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä lihavuus heikentävät työikäisten työ- ja toimintakykyä. Kansansairauksia pyritään hillitsemään ravitsemussuosituksilla.
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/17f662bf-a837-4c05-8830-03f817b82d…
Kommentit (29)
Vierailija kirjoitti:
mistähän tämä kova holhoamisinto oikein tulee?
? ? ? ? Neuvojahan nuo on. Ei niitä oo pakko totella. Syö vaan suolaa kilo päivässä.
Milloinkahan tehtäsiin fysiologiaan perustuvat ruokasuositukset? Ennen ne tehtiin maatalouspolitiikka edellä, nyt vihreä agenda. Eli jatkan syömistä omalla, hyväksi havaitsemallani linjalla. Oletteko muuten havainneet, että ihmiset eri puolella maailmaa pärjäävät mitä erilaisemmalla ravinnolla?
T. Hoikka ja terve keski-ikäinen
Suosisuksia noudatetaan lähinnä yhtiöt jotka tekevät asiakkaille ruokaa. Kun työtä tekevä henkilö menee lounasravintolaan, niin asiakasta ei voita pakottaa ottamaan salaatteja.
Varmasti eriarvoisuus kasvaa kun ei ole rahaa ja sitä ei näillä suositus lätinöillä miksikään muuteta.
Saisi tunkea suosituksensa sinne mustaan aukkoonsa.
Naiset ihmiset tykkää päättää joka ikisestä asiasta , mitä puet , mitkä verhot ,mitä syöt jne. kotonaan ja .........
Näistä tulee vaan paha mieli. Pitäisikö sitten vaikka myös tehdä terveellisestä ruoasta helpommin lähestyttävää ja valmistettavaa, lisätä terveellisen ruoan määrä kaupassa ja laskea hintaa? Tuollaiset suositukset ovat yhtä tyhjän kanssa kun moni muu asia tuohon liittyen on pielessä.
Vierailija kirjoitti:
mistähän tämä kova holhoamisinto oikein tulee?
Punkeroituneet taikinapallot kuormittavat terveyspalveluita.
Jep, sama keski-ikäisten tätien kallispalkkaiset toimikunta taas asialla kuin viimeksi. Joukossa yksi hissukka mies kirjaajana.
Edellisten ns neuvojen takia vanhukset ovat jo lakanneet syömästä aamulla kaurapuuroa ja korvanneet sen isolla lasillisella mehua. Siitä kun saa kolmanneksen vaadituista kasviksista ja hedelmistä! Että näin.
Vierailija kirjoitti:
Milloinkahan tehtäsiin fysiologiaan perustuvat ruokasuositukset? Ennen ne tehtiin maatalouspolitiikka edellä, nyt vihreä agenda. Eli jatkan syömistä omalla, hyväksi havaitsemallani linjalla. Oletteko muuten havainneet, että ihmiset eri puolella maailmaa pärjäävät mitä erilaisemmalla ravinnolla?
T. Hoikka ja terve keski-ikäinen
Itse taas kärsin pahoista ongelmista syömisen kanssa. Opin lohtusyömään ja syömään salaa jo lapsena kun herkkuja ei olisi saanut syödä, piti syödä pahaa ruokaa ja ongelmiini en ole saanut oikeaa apua. Vuosien kuluessa ongelmat ovat pahentuneet, mutta apua en saa. Syön herkkuja joka päivä. Todennäköisesti jatkan näin kun en saa apua mihinkään, enkä jaksa tai pysty muuttamaan ruokavaliotani kun on niin paljon muutakin ongelmaa. Tiedän toki varsin hyvin, että herkkujen syöminen ei poista mielenterveysongelmiani, mutta kun apua en saa ja syitä ongelmiin en pysty poistamaan, vaikka sitä haluankin.
T. Lihava ja moniongelmainen keski-ikäinen
Minusta on kummallista, että ensin tehtiin suositukset koko väestölle todeten, että lasten ja vanhusten osalta näissä on poikkeamia ja sitten tehdään omat suositukset työikäisille, joten kenelle ne edelliset suositukset siis oli?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Milloinkahan tehtäsiin fysiologiaan perustuvat ruokasuositukset? Ennen ne tehtiin maatalouspolitiikka edellä, nyt vihreä agenda. Eli jatkan syömistä omalla, hyväksi havaitsemallani linjalla. Oletteko muuten havainneet, että ihmiset eri puolella maailmaa pärjäävät mitä erilaisemmalla ravinnolla?
T. Hoikka ja terve keski-ikäinen
Itse taas kärsin pahoista ongelmista syömisen kanssa. Opin lohtusyömään ja syömään salaa jo lapsena kun herkkuja ei olisi saanut syödä, piti syödä pahaa ruokaa ja ongelmiini en ole saanut oikeaa apua. Vuosien kuluessa ongelmat ovat pahentuneet, mutta apua en saa. Syön herkkuja joka päivä. Todennäköisesti jatkan näin kun en saa apua mihinkään, enkä jaksa tai pysty muuttamaan ruokavaliotani kun on niin paljon muutakin ongelmaa. Tiedän toki varsin hyvin, että herkkujen syöminen ei poista mielenterveysongelmiani, mutta kunOtan osaa, mutta tuskin ruokasuositukset tuohon auttavat.
Vierailija kirjoitti:
Minusta on kummallista, että ensin tehtiin suositukset koko väestölle todeten, että lasten ja vanhusten osalta näissä on poikkeamia ja sitten tehdään omat suositukset työikäisille, joten kenelle ne edelliset suositukset siis oli?
Huonot suositukset alunperin ja nyt pitää löytää jokin keino jotta voidaan laatia parin vuoden päästä kokonaan uudet. Sehän oli selviö ettei niitä kukaan ota tosissaan.
Vierailija kirjoitti:
Minusta on kummallista, että ensin tehtiin suositukset koko väestölle todeten, että lasten ja vanhusten osalta näissä on poikkeamia ja sitten tehdään omat suositukset työikäisille, joten kenelle ne edelliset suositukset siis oli?
Toimikunta työllistää tuolla itsensä ja veronmaksajat maksavat.
Vierailija kirjoitti:
Minusta on kummallista, että ensin tehtiin suositukset koko väestölle todeten, että lasten ja vanhusten osalta näissä on poikkeamia ja sitten tehdään omat suositukset työikäisille, joten kenelle ne edelliset suositukset siis oli?
Työikäisissäkin on monen monta ammattia , kevyttä ja raskasta ja monenlaista kroppaa ja aineenvaihduntaa.
Vierailija kirjoitti:
Edellisten ns neuvojen takia vanhukset ovat jo lakanneet syömästä aamulla kaurapuuroa ja korvanneet sen isolla lasillisella mehua. Siitä kun saa kolmanneksen vaadituista kasviksista ja hedelmistä! Että näin.
Vähä-älyisyys on tuossakin se ongelma, ei jotkut ravitsemussuositukset.
Eikö nuo suojatyöpaikat voisi jo lopettaa ja pistää ne muihin hommiin. Ihan turhanpäiväistä jatkuvasti laittaa uusia ravitsemussuosituksia ja maksaa siitä tutkijoille. Eikö riittäis vaikka viiden vuoden väliin tarkistus, jos on pakko kouluja tms varten olla suositukset.
Vierailija kirjoitti:
mistähän tämä kova holhoamisinto oikein tulee?
Ehkä siitä, kun nuo väärän syömisen aiheuttaamat taudit ovat paitsi ikäviä sairaille, niin myös kallita yhteiskunnan hoitaa. Noin 4 miljardia vuodessa menee liikalihavuuen aiheuttamien tautien hoitamiseen.
Vierailija kirjoitti:
Suosisuksia noudatetaan lähinnä yhtiöt jotka tekevät asiakkaille ruokaa. Kun työtä tekevä henkilö menee lounasravintolaan, niin asiakasta ei voita pakottaa ottamaan salaatteja.
Ei tarviste ottaa salaatteja, pitäisi ottaa vähemmän suolaa ja rasvaa sisältäviä ruokia.
mistähän tämä kova holhoamisinto oikein tulee?