Mitä kasviksia sun lapsuuskodissa syötiin 70-80-luvuilla?
Kommentit (67)
Lanttuja sekä porkkania yleensä keitettynä. Rahapäivänä saattoi olla kiinankaaliraastelmaa.
Aika vähän mitään. Isä oli henkisesti aika ruokarajoitteinen, joten äiti teki hyvin yksipuolista ruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Porkkanaraastetta oli tyyliin "aina". Ja perunaa ja sipulia tietysti. Välipalana porkkanaa, lanttua ja syksyisin tietysti omenoita ja luumuja, joskus sai isoäidin päärynäpuusta päärynöitä. Appelsiinia talvisin.
Aika pitkälle samaa. Maustekurkkua talvisin. Talvella äiti teki hedelmäsalaattia. Appelsiinia, banaania ja omppua. Lisäksi paljon sokeria.
Pakastevihannespussit on jääneet mieleen. Niitä oli aina. Ja sit kukkakaalia.
Porkkanaa, lanttua, naurista, erilaisia kaaleja, sipuleita, purjoja, pinaattia, kurkkua, tomaattia, lehtisalaattia, erilaisia papuja ja herneitä, sekä marjoja ja hedelmiä tuoreina, pakastettuina ja hillottuina. Meillä oli iso piha ja kasvimaa ja hedelmäpuita ja marjapuskia vaikka kuinka paljon.
Meillä ei koskaan syöty mitään salaatteja, ja ehkä se johtui siitä, että kaupoissa ei tuolloin ollut samanlaista salaattivalikoimaa kun on nykyisin, ehkä kiinankaalia olisi ollut.. tai sitten ei sitäkään. Tomaatteja oli ainakin kesäisin. Porkkanaa ja kukkakaalia syötiin keitettynä, mutta sitä en muista, että oliko vain esim. kesällä noita tarjolla. Hedelmiä meillä oli aina, vähän sen mukaan minkä hedelmän "kausi" oli menossa: omenia, appelsiinia, päärynöitä, mandariineja.
Sieniä söimme erityisesti kesällä, koska äiti oli innokas sienien kerääjä.
Porkkanaraastetta. Sitä riitti joka aterialle ja sitä laitettiin myös lettuaikinaan tai pannukakkuihin
80 luvulla tomaatti-kurkku-sipuli salaattia.
Karkkipäivä lauantaina. Lantun puolikas. Sitä piti lusikalla kovertaa. Olipa hienoa.
Porkkanaa, lanttua, naurusta. Äiti teki myös nokkossämpylöitä.
Vierailija kirjoitti:
Retiisejä ;(
Olen pahoillani puolestasi :(
Retiisit ovat kamalia
Kesällä me lapset syötiin porkkanoita suoraan kasvimaalta, hierottiin vaan nurmikkoon ja syötiin ei niitä pesty. Herneitä oli myös kasvimaalla ja lanttuja, nauriita ja keräkaalia. Tottakai perunaa. Kellariin ne talveksi varastoitiin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Retiisejä ;(
Olen pahoillani puolestasi :(
Retiisit ovat kamalia
Ei kun ihania kevätkesän pirstakoita nameja
Salaattia, omenaa, banaania, kaalia, porkkanaa, perunaa, lanttua, purjoa, ruohosipulia, päärynää, appelsiinia, mandariinia, kurkkua, tomaattia, paprikaa, kiiwiä, avokadoa, vesimelonia, ananasta nyt ainakin.
Vierailija kirjoitti:
Pakastevihannespussit on jääneet mieleen. Niitä oli aina. Ja sit kukkakaalia.
Sama, sekavihanneksia pakastepussissa, ja kukkakaalia. Joskus lanttuakin.
Kaikkia mahdollisia kasviksia, juureksia, hedelmiä, koska meidän perheessä ei kenelläkään ollut ruokarajoitteita tai allergioita. Isäni ja äitini olivat kasvissyöjiä, mikä oli aika harvinaista 1960-luvulla, jolloin olen syntynyt. Ja meistä lapsista tuli myös kasvissyöjiä. Sipuli oli ainoa, josta en kauheasti tykännyt, mutta pystyin kyllä syömään.
Meillä syötiin aina salaattia tai jotain kasvista lämpimän ruoan lisäkkeenä. Muistan kun kaveri ihmetteli sitä. Tarjolla oli siis tavallista vihersalattia (salatti, kurkku, tomaatti), Porkkanaa syötiin paljon raasteena ja keitettyinä lohkoina, oman maan kurkkuja suolakurkkuina ja pikkelsinä.
Elin lapsuuteni 80-90-luvuilla maalaistalossa, vanhemmat ja isovanhemmat kasvattivat itse perunat, sipulit, porkkanat ja salaatit. Lisäksi kasvimaalla oli kesänaposteltavaksi herneitä ja myös mansikkamaa, mutta varsinaiset pakastettavat mansikat ostettiin mansikkatilalta. Kellariin säilöttiin perunoiden ja porkkanoiden lisäksi avomaan kurkkua, puolukkasurvosta ja viinimarjamehua.
Pääasiassa porkkanaa ja sipulia. Joskus lanttua. Kaalikääryleitä äiti teki, mutta muuten kaalia ei näkynyt, no ehkä keitossa sitten joskus.
Kiinankaali tuli pöytään 80-luvulla, siitä tehtiin kaikki salaatit. Ennen sitä ei salaattia syöty. Puolukkasurvos oli melkein joka ruuan lisuke, toisinaan mustaherukkahillo. Tomaattia ja kurkkua, etikkapunajuuria, kurpitsapikkelsiä, maustekurkkua oli. Pinaattikeittoa ja hernekeittoa tehtiin.
Mustikkahilloa, kuivattuja mustikoita, mustikkamehua oli. Älyttömästi. Myös herukkamehuja pitkälle kevääseen riitti, joskus itsetehtyä omenamehua ja - hilloa. Vispipuuroa tehtiin marjoista. Kiisseleitäkin tehtiin paljon. Pullapohjaisia marjapiirakoita tai omenahillopiirakoita tehtiin joka viikko pullan leipomisen yhteydessä.
Mansikoista äiti ei tykännyt, joten niitä ei käytetty. Vilivadelmia sen sijaan poimittiin toisinaan älyttömiä määriä, tehtiin vattumehua, vattuhilloa ja pakkaseenkin niitä saatiin 80-luvulla, kun hankittiin vihdoin pakastin.
80-luvulla äiti hurahti nokkosen keruuseen. Sitä sitten lisättiin kuivattuna moneen ruokaan.
Porkkanaraastetta oli tyyliin "aina". Ja perunaa ja sipulia tietysti. Välipalana porkkanaa, lanttua ja syksyisin tietysti omenoita ja luumuja, joskus sai isoäidin päärynäpuusta päärynöitä. Appelsiinia talvisin.