En "uskalla" valmistaa ruokaa naudanlihasta
Jotenkin minulle on tullut se käsitys, että naudanliha on ihan hirmuisen vaikeaa kypsentää ja että siinä pitää olla suunnilleen ammattikokin taidot, jos haluaa saada tulokseksi jotain herkullista eikä jotain mikä on (lähestulkoon) syömäkelvottoman kovaa ja sitkeää.
Naudanliha on myös melkoisen hintavaa, joten ei tee mieli ostaa sitä, juurikin siinä pelossa, että pilaa kaiken ja rahaa menee hukkaan, kun ei osaa valmistaa siitä mitään kunnollista.
Kommentit (65)
Naudanliha on siitä hyvä että sen voi syödä vaikka raakana.
Onpa hyvä, että et uskalla valmistaa ateriaa naudasta, sillä eihän se ole edes ihmisen ruokaa.
Pihvi ja paisti on sellaisia missä tulee olla tarkin ettei mene ylikypsäksi. Mutta jossain kastikkeessa ei haittaa, että liha on läpikypsä. Osa ruuista, kutenpalapaisti, merimiesvuoka ja tilliliha, on nimenomaan pidempään kypsennettyjä. Rohkeasti vaam tutkimaan ohjeita ja kokeilemaan. Lukea tarkkaan mitä ruhonosaa missäkin ohjeessa suositaan ja sen mukaan liha ostaa, ei kannata hyvää filettä uhrata siihen mihin menee paisti.
Siiis öö ei naudanlihasta ruokaa tehdä?
Vain juntit ihmiset syö nautaa?
Pidän ylikypsistä pihveistä, joten ei ole sitäkään vaaraa.
Aloita naudanlihasuikaleilla. Ruskista, lisää lihalientä, kuullotettua sipulia, valkosipulia ja mitä mausteita nyt haluat. Työnnä uuniin, pidä niin kauan ettei liha ole enää sitkeää. Älä anna kuivua eli lisää lientä tarvittaessa.
Tulee tosi hyvää. Samaa sapluunaa voi toki käyttää pihveihinkin, mutta suikaleet ovat aluksi helpompia.
Laita uuniin hautumaan, tai hauduta paloja liedellä pitkään, tulee hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Pidän ylikypsistä pihveistä, joten ei ole sitäkään vaaraa.
Ylikypsä naudanpihvi on kengänpohjaa. Sianlihassa eri juttu.
Helppo resepti on vaikkapa tartarvoileipä naudan jauhelihasta. Ei pysty pilata mitenkään.
Paista naudan palaset sipulissa ,kun ruskettuneet kaada vettä päälle maizena pari ruokalusikallista.Pari laakerin lehteä muutama pippuri hauduta kattilassa pienellä tulella.Mitä pitenpään noin puolituntia vähintään tulee mureaa.
Naudan jauhelihasta teet mehevät jauhelihapihvit. Ohjeita löytyy netissä.
Naudan sisäfileestä paistuu pehmeää purtavaa.
Ostan yleensä ison naudan sisäfileen teen uunissa.Jäljelle jääneestä teen seuraavana päivänä kastikkeen, lisään kypsät palaset maustettuun kastikkeeseen.Ai että paranee vain. Saapi toisena päivänä helpon ruuan,muusin kera.
Vierailija kirjoitti:
Onpa hyvä, että et uskalla valmistaa ateriaa naudasta, sillä eihän se ole edes ihmisen ruokaa.
Olet ilmeisesti ituhippi.
Pakko sanoo sulle vinkiksi, että porsaan ulkofileestä (kokonainen n. kilon pala)tulee pehmeän hyvä uunissa 175 astetta ja tunti.
Annat vetäytyä folion alla paiston jälkeen puoli tuntia. Leikkaa poikkisyin.
Maustamaton file. Ota huoneen lämpöön tuntia ennen paistamista. Ennen paistoa mausteeksi vain suolaa ja sitruunapippuria. Paistoastiaan loraus ruokaöljyä pohjalle. Pane folio astian päälle paiston ajaksi.
Oon tehnyt pari kertaa, tänään viimeksi.
Rohkeasti vain kokeilemaan. Ei ole niin vaikeaa ja ruokaohjeita löytyy paljon, esim.netistä.
Ei ole mitään sellaista kuin naudan lihan valmistaminen. Eri ruhonosat valmistetaan eri tavoilla. Häränhäntiä haudutetaan monta tuntia, sisäfileepihvi paistetaan nopeasti jotta se jää punertavaksi, tatakiin paistetaan vain pinnat, tartar on raakaa jne.
Katso youtubesta miten naudanlihan kanssa touhutaan. Osta ensimmäisellä kerralla ale-laputettu liha ensimmäistä kertaa varten. Harjoitus tekee mestarin !
Päinvastoin naudanlihan valmistus ei ole yhtä " tarkkaa" kun esim kanan tai sianlihan. Naudanliha saa jäädä vähän punertavaksi ( kokoliha, ei jauheliha), mutta sian ja kananliha vaativat aina täyttä kypsyyttä, koska tautiriski.
Naudanlihasta tulee toki helposti kuiva, kannattaa paistaa/valmistaa miedolla lämmöllä, eikä liian kauan.