Uskokaa nyt, pasta carbonara EI ole italialainen resepti!
Pasta carbonaran ensimmäinen koskaan tunnettu resepti on julkaistu 50-luvulla Chicagossa. Se perustuu USA:n armeijan 40-luvulla Italiassa ollessaan kehittämään reseptiin, kun he halusivat käyttää armeijan heille antamaa pekonia ja kananmunia spaghettin kanssa.
Kyseessä on amerikkalainen, pekonin käyttöön luotu resepti. Sitä ei oltu koskaan edes mainittu italialaisissa keittokirjoissa. Italialaiset ottivat tuon amerikkalaisen reseptin käyttöön amerikkalaisilta.
Jos tekee kyseisen ruokalajin muista raaka-aineista kuin pekonista, se ei ole pasta carbonaraa vaan sitä pitää kutsua muulla nimellä.
Kommentit (88)
Kyseinen resepti on saattanut saada inspiraatiota Napolin alueen cacio e uova -reseptistä, jossa sekoitetaan juustoa ja kananmunia ja tarjoillaan tämä sekoitus spaghettin kanssa.
Mutta pasta carbonara luotiin vasta amerikkalaisten toimesta 40-luvulla ja sen resepti dokumentoitiin ja julkaistiin amerikkalaisten toimesta Yhdysvalloissa 50-luvulla.
Mitä väliä sillä on. Tai sillä että uskotaanko vai ei.
Vierailija kirjoitti:
Pasta Carbonaraa tekivät ensimmäisen kerran italialaiset kokit vuonna 1944 saatuaan amerikkalaisilta sotilailta mm. pekonia sen valmistamiseen.
USA:n armeijan palveluksessa ollut kokki teki sitä vuonna 1944 kun amerikkalaiset sotilaat pyysivät häntä yhdistämään heidän armeijaltaan saamansa pekonin ja kananmunat spaghettiin.
Vierailija kirjoitti:
Kyseinen resepti on saattanut saada inspiraatiota Napolin alueen cacio e uova -reseptistä, jossa sekoitetaan juustoa ja kananmunia ja tarjoillaan tämä sekoitus spaghettin kanssa.
Mutta pasta carbonara luotiin vasta amerikkalaisten toimesta 40-luvulla ja sen resepti dokumentoitiin ja julkaistiin amerikkalaisten toimesta Yhdysvalloissa 50-luvulla.
On kylläkin ruotsalainen perinneruoka.
Vierailija kirjoitti:
Pasta Carbonaraa tekivät ensimmäisen kerran italialaiset kokit vuonna 1944 saatuaan amerikkalaisilta sotilailta mm. pekonia sen valmistamiseen.
Niin, kuten sanoin. Kyseessä ei ole italialainen resepti. Ja koko resepti perustuu pekonin käyttöön koska USA:n armeijalla oli sitä käytössään ja resepti luotiin sitä varten.
Nyt sen poistattajan ei tarvitse avata enää tätä ketjua!
Ihan sama. Parasta Carbonaraa olen syönyt Meksikossa, italialaisessa ravintolassa. En välitä pätkääkään siitä, kuka sen ruuan keksi, hyvin valmistettuna se on taivaallisen hyvää 😋🧡
https://www.bbc.com/travel/article/20230331-carbonara-the-iconic-pasta-…
Soldiers were apparently asking for "spaghetti breakfast": eggs, bacon and pasta. And at the time, although the country was on its knees, Italians could buy military rations on the black market that included bacon from Americans and egg powder from the British.
The first carbonara recipe was published in the US in 1952 in Vittles and Vice: An Extraordinary Guide to What's Cooking on Chicago's Near North Side.
Vierailija kirjoitti:
https://www.bbc.com/travel/article/20230331-carbonara-the-iconic-pasta-…
Soldiers were apparently asking for "spaghetti breakfast": eggs, bacon and pasta. And at the time, although the country was on its knees, Italians could buy military rations on the black market that included bacon from Americans and egg powder from the British.
The first carbonara recipe was published in the US in 1952 in Vittles and Vice: An Extraordinary Guide to What's Cooking on Chicago's Near North Side.
Eli ensimmäinen resepti on julkaistu vasta kauan sodan jälkeen...
Spaghetti alla carbonara. Toinen roomalainen klassikko, jonka tarkempaan syntyhistoriaan liittyy muutama vaihtoehto. Miilunpolttajan pastana Suomessa tunnettu annos saattaa olla peräisin kaivostyöläisten suosikkiruoista, salaisen Carbonari-yhteisön keittiöstä Italian yhdistymisen ajoilta tai sitten amerikkalaisten sotilaiden pekoni-muna -aamiaisen kaipuusta toisen maailmansodan aikana. Hiili tarkottaisi viimeisessä versiossa pastan päällä olevaa mustapippurirouhetta
No on kyllä nyt mennyt ap:llä pastat tunteisiin. Ei kantisi ottaa kaikkea niin tosissaan, ei ainakaan täällä. Mitäs jos nyt lohduttaisit itseäsi tekemällä pasta carbonaraa, ihan omanlaisesi ja omilla twisteillä. Kyllä se siitä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
https://www.bbc.com/travel/article/20230331-carbonara-the-iconic-pasta-…
Soldiers were apparently asking for "spaghetti breakfast": eggs, bacon and pasta. And at the time, although the country was on its knees, Italians could buy military rations on the black market that included bacon from Americans and egg powder from the British.
The first carbonara recipe was published in the US in 1952 in Vittles and Vice: An Extraordinary Guide to What's Cooking on Chicago's Near North Side.
Eli ensimmäinen resepti on julkaistu vasta kauan sodan jälkeen...
Ensimmäinen Italialainen julkaistu resepti on vuodelta 1954 eli jenkkireseptin jälkeen. Siinä käytettiin gruyere-juustoa. Mitään oikeaa ja alkuperäistä reseptiä ei ole olemassa, kyseessä on moderni ruokalaji.
Ensimmäinen ylöskirjattu Italialainen resepti englanniksi:
Quantities for 4 people: 400 g spaghetti, 150 g pancetta, 100 g gruyere, one clove of garlic, two eggs, salt and pepper
Vierailija kirjoitti:
Who cares?
Näköjään aika moni kun niihin aiempiin ketjuihin ilmestyi lukuisia ihmisiä pätemään täysin väärillä kuvitelmilla ja julistamaan, että pasta carbonara on perinteinen italialainen resepti Roomasta ja että siihen ei kuulu pekoni eikä kerma. Tätä sitten jankkasivat viestistä toiseen vaikka kaikki väitteet siinä ovat väärin.
Kyseessä ei ole perinteinen resepti vaan 40/50-luvulta, kyseessä ei ole italialainen ruoka, se perustuu pekonin käyttöön ja alkuperäiseen reseptiin kuului kerma, ja edes Italiassa sitä eivät alunperin kokanneet amerikkalaisten inspiroimana roomalaiset vaan ensimmäinen tunnettu carbonara-kokki Italiassa oli amerikkalainen jolla oli juuria Toscanassa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pasta Carbonaraa tekivät ensimmäisen kerran italialaiset kokit vuonna 1944 saatuaan amerikkalaisilta sotilailta mm. pekonia sen valmistamiseen.
Niin, kuten sanoin. Kyseessä ei ole italialainen resepti. Ja koko resepti perustuu pekonin käyttöön koska USA:n armeijalla oli sitä käytössään ja resepti luotiin sitä varten.
No uskotaan, uskotaan. Vähemmälläkin jankuttamisella.
Vierailija kirjoitti:
Spaghetti alla carbonara. Toinen roomalainen klassikko, jonka tarkempaan syntyhistoriaan liittyy muutama vaihtoehto. Miilunpolttajan pastana Suomessa tunnettu annos saattaa olla peräisin kaivostyöläisten suosikkiruoista, salaisen Carbonari-yhteisön keittiöstä Italian yhdistymisen ajoilta tai sitten amerikkalaisten sotilaiden pekoni-muna -aamiaisen kaipuusta toisen maailmansodan aikana. Hiili tarkottaisi viimeisessä versiossa pastan päällä olevaa mustapippurirouhetta
Italialaiset yrittää kehittää resepteilleen kaikenmaailman yhtymäkohtia historiaan, mutta nämä nyt on ihan hölynpölyä. Suhtautuisin varauksella muihinkin vastaaviin historiikkeihin. Carbonaran kohdalla varsinkin tiedetään että se on moderni resepti.
Saako sekaan laittaa paistettuja sieniä? Annatteko luvan?
Laitan silti.
Yksi Lazion alueen, ja erityisesti Roomalaisen keittiön tunnetuimmista pastaruoista on pasta alla Carbonara. Carbonara tunnetaan Suomessa myos miilunpolttajan pastana.
Tästä pastasta on vaikka minkälaisia versioita liikkeellä kansainvälisesti, ja harva enää edes muistuttaa siitä oikeasta ja alkuperäisestä reseptistä muutakuin nimeltään. Alkuperäinen resepti ei sisallä sipulia, ei valkosipulia, eikä varsinkaan kermaa. Amerikkalaiset ilmeisesti lisäävät omaan versioonsa usein esimerkiksi herneitä, joita ei Carbonaran kotimaassa nähdä koskaan.
Vierailija kirjoitti:
Spaghetti alla carbonara. Toinen roomalainen klassikko, jonka tarkempaan syntyhistoriaan liittyy muutama vaihtoehto. Miilunpolttajan pastana Suomessa tunnettu annos saattaa olla peräisin kaivostyöläisten suosikkiruoista, salaisen Carbonari-yhteisön keittiöstä Italian yhdistymisen ajoilta tai sitten amerikkalaisten sotilaiden pekoni-muna -aamiaisen kaipuusta toisen maailmansodan aikana. Hiili tarkottaisi viimeisessä versiossa pastan päällä olevaa mustapippurirouhetta
Tämä on roskaa. Onhan noita juttuja spekuloitu mutta dokumentoitu ruokahistoria on, että reseptiä tai ruokalajin nimeä ei ollut koskaan edes mainittu ennen 50-lukua. Eli ei ole 40/50-lukua vanhempi.
50-luvulla siitä löytyy kaksi mainintaa: ensimmäinen julkaistu resepti Chicagossa vuonna 1952 ja maininta La Stampassa ruokalajista jota amerikkalaiset sotilaat söivät (spaghetti-aamiainen, eli pekonia, kananmunia ja spaghettia) ollessaan Italiassa sodan jälkeen ja joka perustui USA:n armeijan ruokahuoltoon (pekoni, kananmunat).
Rooman kanssa pasta carbonaralla ei ole mitään muuta tekemistä kuin että USA:n armeijan joukot olivat siellä sodan jälkeen ja siellä kehittivät tämän reseptin.
Pasta Carbonaraa tekivät ensimmäisen kerran italialaiset kokit vuonna 1944 saatuaan amerikkalaisilta sotilailta mm. pekonia sen valmistamiseen.