Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miksi itäsuomalainen leipä-, piirakka- ja kukkoperinne on niin paljon parempi kuin länsisuomalainen

Vierailija
15.07.2023 |

Lännessä ei ole vastaavia, hyviä leivonnaisia

Kommentit (21)

Vierailija
1/21 |
15.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Fett, salt, ister och socker utöver mjöl samt dåligt med riktig föda?

Vierailija
2/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Makukysymys, Ei tähän ole vastausta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jaa, en tunne länsisuomalaista perinnettä.

On siellä kakko kuulemma.😄

Vierailija
4/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Karjalanpiirakat on kyllä hyviä, eli piirakoista pisteet itään. Mutta saaristolaisleipä on kyllä parasta leipää, eli leivästä pisteet länteen. Joka paikasta löytyy parhaat puolensa.

Vierailija
5/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itäsuomalaiset käyttävät aikansa pullamössöjen ääressä, länsisuomalaiset terveellisemmin

Vierailija
6/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Karjalanpiirakat on kyllä hyviä, eli piirakoista pisteet itään. Mutta saaristolaisleipä on kyllä parasta leipää, eli leivästä pisteet länteen. Joka paikasta löytyy parhaat puolensa.

Kuusamolainen aito, leivinuunissa mummojen tekemä ohrarieska voittaa jopa saaristolaisleivän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tunnen lähinnä lännen perinteitä. Kotona leivottiin ihanaa rieskaa ja ruisleipää. Pullataikinasta myös monenlaista, pitkoa ja piirakkaa. Mutta varmaan idässä on monipuolisempi valikoima. Jonkun on täytynyt ajan saatossa keksiä kaikki leipomukset. Voisiko kyse olla peräti kansanluonteesta. Jospa esim. karjalaisten iloinen, hersyvä luonne on poikinut myös runsaan leipomisperinteen.

Vierailija
8/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Karjalanpiirakat on kyllä hyviä, eli piirakoista pisteet itään. Mutta saaristolaisleipä on kyllä parasta leipää, eli leivästä pisteet länteen. Joka paikasta löytyy parhaat puolensa.

Kuusamolainen aito, leivinuunissa mummojen tekemä ohrarieska voittaa jopa saaristolaisleivän.

No höpö höpö. Mutta makuasioista ei sovi kiistellä. Tosi pohjanmaalla tehdään parempaa rieskaakin kuin idässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kalaa sisältävää leipää. 🤢🤮

Vierailija
10/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Piimälimppua ei mainittu. Toinen vanhempani vallan rakastaa sitä, toinen vihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Idässä pojjaat naurrooo

Vierailija
12/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Maailman paras perunarieska: Kuusamon perunarieska.

https://www.petajalammenherkku.fi/kuusamonperunarieska/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jaa, no itse pidän enemmän saaristolaisleivästä kuin piirakoista tai kalakukoista vaikka idästä olenkin. Oikeastaan kalakukosta en ole ikinä edes tykännyt. Piirakka menee just paistettuna, muuten se on aika mauton.

Vierailija
14/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itäsuomalainen ruokaperinne on saanut kaikki vaikutteensa vielä idemmästä ja nykyisen Venäjän puolelta. Siinä on lääniä, josta otettu oppia ruokien ja herkkujen valmistamiseen. 

LÄnsi taas on yhtä lailla omaksunut perinteitä Ruotsin puolelta ja saaristosta. 

On myös yleismaailmallisia ruokia niin kuin rieskat. Joka maasta löytyy rieskansa , mutta vain eri nimisinä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Idässä on ruokapiirasperinne, joka on saanut vaikutteita Venäjältä ja lännessä taas Ruotsin ja Euroopan hovien vaikutuksesta enemmän makeiden leivonnaisten ja jälkiruokien perinnettä. Se on rikkaus, että juuri meidän maassamme on itä ja länsi kohdanneet lautasilla.

Vierailija
16/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Fett, salt, ister och socker utöver mjöl samt dåligt med riktig föda?

Vieläkö on tomaatteja poimittavaksi?

Vierailija
17/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syynä on Länsi- ja Itä-Suomen erilaiset uunityypit ja niiden vaikutus leipäperinteeseen. Itä-Suomessa leivinuunilla lämmitettiin tupa päivittäin ja se mahdollisti laajan piirakkaperinteen syntymisen. Länsi-Suomessa tupa lämmitettiin pääasiassa takalla. Leivinuunia lämmitettiin vain muutamia kertoja vuodessa leivontapäivinä: kun uuni lämmitettiin, reikäleipiä leivottiin suuri määrä kerralla.

Leivät kuivattiin leipähäkeissä ja säilytettiin orsilla katon rajassa.

Länsi-Suomessa leivottiin imellettyä leipää, joka oli tuntematon Itä-Suomessa.

Vierailija
18/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itä-Suomen kukot nyt vaan kiekuu kovemmin ja tepastelee säpäkämmin.

Vierailija
19/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Syynä on Länsi- ja Itä-Suomen erilaiset uunityypit ja niiden vaikutus leipäperinteeseen. Itä-Suomessa leivinuunilla lämmitettiin tupa päivittäin ja se mahdollisti laajan piirakkaperinteen syntymisen. Länsi-Suomessa tupa lämmitettiin pääasiassa takalla. Leivinuunia lämmitettiin vain muutamia kertoja vuodessa leivontapäivinä: kun uuni lämmitettiin, reikäleipiä leivottiin suuri määrä kerralla.

Leivät kuivattiin leipähäkeissä ja säilytettiin orsilla katon rajassa.

Länsi-Suomessa leivottiin imellettyä leipää, joka oli tuntematon Itä-Suomessa.

Kyllä ja suomalaisten "kansallisleipä" eli hapatettu ruisleipä(reikäleipä) on länsisuomesta.

Vaikka itäsuomen leipäperinne onkin niin paljon parempaa🤣

Vierailija
20/21 |
16.07.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Itä-Suomen kukot nyt vaan kiekuu kovemmin ja tepastelee säpäkämmin.

Näinhän se menee. Paljon melua tyhjästä ämpäristä.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan viisi yhdeksän