Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Helsinkiläinen matkailu- ja ravintola-alan konkari Heta Degerlund on saanut tarpeekseen alan arvostuksen puutteesta ja pienistä palkoista

Vierailija
21.02.2023 |

Heta Degerlundin mukaan aiemmin ravintola-alalla haluttiin pitää ammattitaitoisesta henkilöstöstä kiinni keinolla millä hyvänsä. Nykyään taas tuntuu, että henkilöstön tärkein kriteeri on huokea hinta. Hän kertoo kokeneensa esimerkiksi tilanteita, joissa sovittu työvuoro perutaan, kun tekijäksi ilmaantuu kokemattomampi eli edullisempi työntekijä.

Arvostus alalta on loppunut kokonaan. Harvoin tapaa ihmistä, joka haluaa tehdä työnsä hyvin, eivätkä työnantajat edes halua sellaisia, Degerlund sanoo.

Yhden ravintolaketjun johtaja sanoi minulle suoraan, että miksi ottaisimme kalliita ammattilaisia, kun kaksi kättä on kaksi kättä.

Suomesta puuttuu asiakaspalvelukulttuuri, joten asiakkaat ovat aivan onnessaan, kun homma kerrankin pelaa, hän sanoo. Siinäkin mielessä Degerlund ihmettelee, mikseivät työnantajat ole valmiita satsaamaan ammattimaiseen työvoimaan, joka usein maksaa itsensä takaisin lisämyynnin muodossa.

Norjassa ikä ei tunnu olevan este, vaan pitkää kokemusta ja ammattitaitoa arvostetaan. Hän ei ole ajatustensa kanssa yksin ja kertoo monen kollegan innostuneen kuullessaan suunnitelmista lähteä Norjaan.

Norjassa Degerlundia houkuttelee suuremman palkkapussin ja arvostuksen lisäksi se, että töitä riittää.

https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009398208.html?share=226898…

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 |
21.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kukapa ei tuntisi olevan alipalkattu ja aliarvostettu? Ahtaajienkin työ on semmoista että Heta lähtisin vinkuvankuen kotiin viikossa, kun laitetaan talven tuuliin oikeisiin töihin.

Vierailija
2/6 |
21.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Asiakkaana arvostaisin kyllä jos olisi rahaa/varaa.

Ei ole, niin kehitän omia kotikokin taitojani sopivalla budjetilla.

Suomesta puuttuu ostovoima, ei arvostus. Norjassa taitaa olla molempia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/6 |
21.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

No onpa outoa näkemystä. Oudoissa alan piireissä Heta liikkuu. Onneksi kehäkolmosen ulkopuolella on muunlaistakin ravintolakulttuuria. 

Mutta siitä ei pääse yli eikä ympäri että työnantajan kulut -kaikki se mikä tulee palkan lisäksi- tappaa alaa Suomessa. Osaisin ja voisin laajentaa pienenpienen bistroni toimintaa, mutta laajenemisen pitäisi olla räjähtävän suurta heti kerralla jotta sen aiheuttamat henkilöstökulut olisi mitenkään mahdollisia. Eli pieni olen ja pienenä pysyn. 

Vierailija
4/6 |
21.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomessa mikään muu kuin lasku on ravintolassa suurta, makuelämyksiä saa hakea ja jos onnistuu löytämään niin on alettava säästämään samantien että pääsee seuraavana vuonna uudestaan syömään.

Vierailija
5/6 |
21.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tarkoitus on aluksi viettää Norjassa pelkkä kesä, mutta periaatteessa mitään estettä pidemmällekään visiitille ei ole.

Eihän sitä tiedä, jos sieltä vaikka jonkun kalamiljonäärin löytäisi, Degerlund sanoo ja nauraa päälle.

sitä odotellessa itse kukin

Vierailija
6/6 |
21.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä taas olen saanut tarpeekseni näistä lumihiutaleista jotka saavat tarpeekseen ja ratkaisu on aina lähteä kokemaan elämyksiä ulkomaille. Hetan instaan pukkaa 100varmasti kuvaa viinilaseista joista Norjan vuoret heijastuvat.