Itse tehdyt sämpylät AINA mauttomia
Tykkään leipoa ja tuore leipä tai sämpylä ihan parasta mutta mikä siinä on että itse tehtyihin sämpylöihin ei saa mitään makua? On kokeiltu vaikka mitä reseptejä netistä ja olevinaan herkullisia ja maukkaita mutta ei, aina maistuu vana jauholle ja vedelle.. niistä puuttuu se JOKU maku mikä kaupan tai vaikka leipomon sämpylöissä on. Voisiko joku kertoa mikä SE maku on?
Kommentit (56)
Suola? Kaupan sämpylöissä on niin paljon suolaa että kukaan ei kotona halua käyttää sitä sellaisia määriä.
Vierailija kirjoitti:
Suola. Leipomon leivissä on todella usein paljon suolaa.
Sepä se, suolaa pitää laittaa tarpeeksi.
No mausteet on unohtunut. Leivissä on muitakin mausteita kuin suola. Fenkoli on hyvää sopii moniin leipiin. Myös kumina on hyvä, mutta toisten mielestä voimakkaan makuinen. Käytä eri jauhoja tai eri nesteitä. Että eikun kokeilemaan.
Vierailija kirjoitti:
Suola? Kaupan sämpylöissä on niin paljon suolaa että kukaan ei kotona halua käyttää sitä sellaisia määriä.
Ei se suola niin vaarallista ole, että sitä pitäisi tuollein vältellä. Turhaa panikointia tästäkin ihmisillä.
Riippuu miten tekee. Itse käytän rouheista sämpyläjauhoa ja saatan lisätä siemeniä yms makua tuomaan. Suolaa ei laiteta kuten kaupan sämpylöissä.
Suola, suolan tehtävähän ei ole vain tuoda suolaisuutta, vaan se tuo myös makua esille.
Teen aina vanhalla sämpyläohjeella mihin kuuluu siirappia.
Sämpylä puolitetaan ja voita väliin, sillä se maku tulee.
Kyllä mun tekemät sämpylät on aina ihan hyviltä maistuneet. Ne, jotka ovat maistaneet, ovat sanoneet, että ovat jopa parempia kuin kaupan sämpylät.
Suolan sanoisin minäkin, ja vinkkinä, että kannattaa kokeilla kylmäkohotusta taikinalle, se minun mielestäni vie sitä hiivaista makua pois sämpylöistä.
Jos vaikka katsot, mitä Kanniston leipomon levain sämpylät sisältävät, niin vastaus saattaa tulla sieltä: VEHNÄjauho, vesi, suola (2,0%), hiiva. https://www.kannistonleipomo.fi/Kanniston+Levainsampyla+L+M+VEG
Jotkin vehnähöttösämpyläthän ei miltään maistukaan, edes kaupan sellaiset.
Lisää suolan määrä reilusti ja laita mukaan myös jotain makeaa, sokeria, hunajaa, siirappia jne.
Ohjeissa on aina liian vähän suolaa. Ihan sama mikä resepti netissä kaikissa on liian vähän suolaa oli se sitten keitto tms.
Minä vähintään tuplaan eri reseptien suolan määrän. Lähes kaikki ruoka on mautonta, jos ei lisää suolan ja mausteiden määriä. Kokeile tehdä esimerkiksi porkkanasänpylöitä vähintään tuplasuolalla. Huomaat makueron. Hengissä on pysytty, vaikka suolaa on tullut syötyä.
Itse leipomani sämpylät ovat paljon parempia kuin kaupan. Käytän nesteenä joko maitoa tai kauramaitoa ja taikinassa on milloin mitäkin, tähteeksi jäänyttä perunamuussia, kaurahiutaleita, ruishiutaleita, vehnäjauhoja, erilaisia siemeniä, hunajaa tai siirappia, fenkolia tai anista, voita tai rypsiöljyä ja vähän suolaa.
Saan siedettäviä sämpylöitä sotkemalla sekaan kaikkia mahdollisia jauhoja, mitä kaapista löytyy: spelttiä, , leseitä, rouhittua pellavansiementä, ohrajauhoja, ruisjauhoja, mutta vältän vehnäjauhoja. Vehnäjauhot eivät maistu yhtään miltään niin kuin eivät valmiis sämpyläjauhotkaan.
Roiskin sekaan hunajaa tai siirappia tai yrttejä mitä milloinkin. Reilulla kädellä.
Oletko kokeillut perunapohjaisia leivonnaisia? Rieskat, leivät? Ne onnistuvat ihan varmasti ja maistuvat hyviltä.
Suolahan se on. Valitettavasti ilman kunnon tujausta suolaa maku on aina hiukan pliisu. Tajusin kun leivoin yhden YouTube reseptin mukaan ekan kerran ja suolaa oli ohjeessa reilusti, vau, maku oli just kohdallaan.
Maitua taikinaan pitää panna eikä vettä. Voita kunnolla ja sokeria pari lusikallista. Suolaa ei tarvita pilaamaan. Sekaan juusto- tai porkkanaraastetta. Hyviä tuloo vaikka itte sanonki.
Suola. Leipomon leivissä on todella usein paljon suolaa.