Miten lähtisi vähentämään lihansyöntiä?
Ehkä vähän uusavuton kysymys, mutta tarvin edes jotain alkuvinkkejä, ja haluan 'jutella' edes jollekulle, edes anonyymisti palstalle.
Lihansyöntiä pitäisi siis vähentää (syistä lihan järjetön hinnannousu, korkea kolesteroli vaikka olen nuori, ilmasto) mutta en vaan osaa laittaa kasvisruokaa. Jokainen yritelmä on ollut joko täysin syömäkelvotonta (palanut) tai karmean makuista (mikä nyt ei sinänsä haittaa mutta epäilen että tuleeko muutosta ylläpidettyä jos safka on aina hirveää). Ei ota onnistuakseen. Vinkkejä, reseptejä kaipailisin.
Kommentit (59)
Mä ostin kaikkea lihan korvikkeita ja siten opettelin uusia makuja. Eli jauhelihan/kanan jne korvikkeita löytyy paljon erilaisia. On nythtökauraa, soijarouhetta jne. Korvasin lihaosuuden näillä muuten samat aineosat.
Katso esim. chocochili blogi, vegaanihaaste reseptipankki ja vegaanin kotiruokakirja. Niissä paljon helpohkoja reseptejä kasvisruokailuun.
Yks on se että ei syö niin paljon lihaa.
Voit myös tehdä ruokaa niin että laitat vaikka osan lihaa ja osan papuja. Sillä tavalla vaikka jauhelihakastikkeesta tulee tuplamäärä halvemmalla ja voit syödä sitä useamman päivän ja säästää rahaa.
Tämä laite, millä kirjoittelet, sisältää massiivisen määrän reseptejä. Mene vaikka soppa 365 sivulle ja etsi kasvisruuat. Aloitin vähentämisen leikkeleiden lopettamisella ( makkaroita en ole syönyt vuosikymmeniin).
Einekset ei ole aina niin pahasta.
Pakastealtaasta esimerkiksi finduksen falafel-pyörykät tai punajuuripyörykät, siihen kylkeen vaikkapa perunaa, uunijuureksia, riisiä tai muuta lisäkettä.
Kuten sanottu, netti on täynnä reseptejä. Päätä vaikka syödä aina lounaaksi kasvisateria, esim. linssikeitto, sosekeitto tai ruokaisa salaatti. Ohjeita on tarjolla kyllä. Illallisen lihasta korvaat osan tofulla, sienillä tai pavuilla. Itse tein juuri possukastikkeen, johon laitoin puolet herkkusieniä.
Mitä ruokia yleensä teet lihasta ? Onko ne sellaisia, joissa pystyt puolittamaan lihamäärän kasviksilla. Esim. jos teet kanacurryn, laitatkin puolet kanamäärästä kasvista.
Vierailija kirjoitti:
Mitä ruokia yleensä teet lihasta ? Onko ne sellaisia, joissa pystyt puolittamaan lihamäärän kasviksilla. Esim. jos teet kanacurryn, laitatkin puolet kanamäärästä kasvista.
Aika paljon jauheliharuokia, kanasuikaleita, mikä nyt on halvinta. Jauhelihasta ainakin voisi varmaan puolet korvata just kikherneillä. Kanaa tofulla. Kebabia toisinaan, en tiedä mitä sen tilalle laittaisi. Falafelit on hyvä idea. Kiitän kaikkia!
Jos vaikka teet kotona pizzaa niin kokeile valita kasvistäytteitä. Esimerkiksi tomaattia, punasipulia, oliivia, paprikaa, herkkusieniä
Lähtisin vähentämään hyvällä sisäfilepihvillä. Aamuisin voisi laittaa pekonia pari extra viipaletta.
Jauhelihaa voi "laimentaa" myös esim raasteilla ja kukkakaalimurulla
Itse olen asteittain sen tehnyt tässä muutaman vuoden ajan. Yliopiston ruokalassa aloin ottamaan kasvisruokaa ja siellä olikin muutama todella hyvä (parempia kuin normilinjan ruoka). Kotona aloin testailemaan. Kikherneet on minusta hyviä ihan muutenkin, joten niillä esim korvaa lihan kastikkeessa. Linsseistä olen kokeillut erilaisia patoja ja kastikkeita mutta ovat vähän sellaisia, ettei oikein maistu.
Korvaan lihaa myös kananmunilla (valkuaisella pääasiassa), silloin tällöin kalaa (lohta kun halpaa, alaskanseitiä pakasteesta).
Korvaan lihaa myös maitotuotteilla, mikä toki ei ole paras ratkaisu, mutta on se ekologisempaa ja halvempaa kuin se itse lihan syöminen.
Kannattaa myös ihan vaikka excelin kanssa laskea ravintoarvoja pussin kyljestä. Monissa ruoissa on todella paljon proteiinia vaikka se ei ole lihaa tai proteiinipitoiseksi laskettua. Tällä kulutus väheni kun tajusin, että päivittäinen proteiinikiintiö tuli täyteen huomattavasti pienemmillä liha/kala-annoksilla kuin mitä luulin. Proteiinia kun saa myös esim viljatuotteista!
Leivän päälle voi kokeilla esimerkiksi hummusta tai oliivitahnaa tai ihan vain oliiviöljyä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä ruokia yleensä teet lihasta ? Onko ne sellaisia, joissa pystyt puolittamaan lihamäärän kasviksilla. Esim. jos teet kanacurryn, laitatkin puolet kanamäärästä kasvista.
Aika paljon jauheliharuokia, kanasuikaleita, mikä nyt on halvinta. Jauhelihasta ainakin voisi varmaan puolet korvata just kikherneillä. Kanaa tofulla. Kebabia toisinaan, en tiedä mitä sen tilalle laittaisi. Falafelit on hyvä idea. Kiitän kaikkia!
Ja ihan vaan myös kauden kasviksilla :) Ruuanlaiton iloa.
Katsot tosiaan netistä reseptejä tuurilla, tai mietit mitä ruoka-ainetta haluaisit lähteä kokeilemaan. Joku soijarouhe on varsin helppo vaihtaa vaikka makaronilaatikkoon jauhelihan tilalle. Noiden jo mainittujen lisäksi on mm. jalotofun sivut, missä reseptejä. Sit on kaikenlaisia kirjoja. Itse ostin semmoisen kun Ateria eurolla ja siinä on pelkkiä kasvisruokia.
- Tofu on parasta uunipaahdettuna. Purista ylimääräinen vesi tofusta talouspaperiin. Kuutioi tai viipaloi tofu. Laita palaset leivinpaperille. Uuniin 225 astetta ja n. 10 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja saanut vähän väriä. Ennen paahtamista voit maustaa halutessasi.
- Soijarouhe on parempaa kuin soijasuikaleet. Soijasuikaleita on ainakin mun mielestä tosi vaikeaa saada maistumaan yhtään miltään. Rouhe maustuu helpommin.
- Pakasteista esim. Apetitin ja Findusin (ja kaupan omien brändien) erilaiset kasvispihvit ovat suhteellisen halpoja (ja hyviä).
Vierailija kirjoitti:
Leivän päälle voi kokeilla esimerkiksi hummusta tai oliivitahnaa tai ihan vain oliiviöljyä.
tai pestoa :) Tapenadea
Vierailija kirjoitti:
- Tofu on parasta uunipaahdettuna. Purista ylimääräinen vesi tofusta talouspaperiin. Kuutioi tai viipaloi tofu. Laita palaset leivinpaperille. Uuniin 225 astetta ja n. 10 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja saanut vähän väriä. Ennen paahtamista voit maustaa halutessasi.
- Soijarouhe on parempaa kuin soijasuikaleet. Soijasuikaleita on ainakin mun mielestä tosi vaikeaa saada maistumaan yhtään miltään. Rouhe maustuu helpommin.
- Pakasteista esim. Apetitin ja Findusin (ja kaupan omien brändien) erilaiset kasvispihvit ovat suhteellisen halpoja (ja hyviä).
Mäkin oon koettanut opetella kasvisruokailua ja soijasuikaleista tykkään välillä tehdä tämmöistä helppoa reseptiä. Ei oo kauheen kallis. https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/282830/Kanakastikej%C3%A4ljite…
Kikherneet on äärimmäisen helppo, varsinkin jos ostaa sellaisia pahvipurkissa olevia eikä kuivattuja. Niitä vaan paistaa pannulla tai uunittaa, pitäis onnistua helposti