Annatko tippiä palveluissa, ravintoloissa jne ?
Juomarahakäytännöt vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tarjoilijoiden palkka koostuu pitkälti asiakkaiden antamista tipeistä. Suomessa juomarahakulttuuri ei ole yhtä vahvaa.
Kortilla tippaamisen mahdollistavat maksupäätteet ovat viime vuosina yleistyneet. Monesta maksupäätteestä löytyy jo oletuksena toiminto, joka mahdollistaa digitaalisen tippaamisen.
Kun asiakas maksaa, maksupääte esittää oletuksena tippikyselyn, mutta asiakkaan päätettävissä on kuitenkin, haluaako hän tippiä jättää vai ei.
Onko jotenkin junttia olettaa, ettäätyönantaja maksaa sen verran hyvää palkkaa työntekijöilleen, että se motivoi tekemään työnsä hyvin? Vai pitäisikö tippikulttuurin tulla Suomeenkin?
Kommentit (37)
Kenelle ne maksupäätteellä annetut tipit menee ja kuka niistä maksaa verot?
Tippaaminen käy vain käteisellä maksettaessa! Silloin voi olla varma, että ylimääräinen raha menee puhtaana tarjoilijalle eikä yrityksen kirjanpitoon.
Ei kuulu Suomessa kulttuuriin, muualla reissatessa kyllä tippaan, koska se on hyvin monissa maissa oleellinen osa ravintolatyöntekijän palkkaa.
Täällä siitä jää paskan maku suuhun, esim.Chicos-ravintolassa oli laskulaitteessa oma kohtansa tipille.
En tippaa. En ala harrastaa tippaamista pelkästä matkimisen ilosta siksi että esim. USA:ssa annetaan tippiä. Siellähän työnantajat polkevat palkkojakin juuri tuohon vedoten että tipit kompensoivat todella pieniä palkkoja.
"Suomessa juomarahakulttuuri ei ole yhtä vahvaa"
Suomessa ei ole juomarahakulttuuria ollenkaan. Täällä tarjoilijat saa kyllä palkkansa, eikä kukaan edes odota tippiä. Kun ihmiset edes osaisivat kiittää hyvästä palvelusta, niin maailma olisi parempi paikka.
Joskus kahviloiden tms kassoilla on "henkilökunnan virkistysrahasto" tms purkki. Sellaiseen olen joskus kolikoita/vaihtorahoja jättänyt.
Just tultiin kreikasta ja jätin aina tippiä ravintolassa.
pitääkö palstan modeillekkin alkaa tippaamaan he kun hoitavat työnsä ala arvoisesti jotkut ilmeisesti tippaavat kun muut poistuu heti paskan jauhajat viikosta toiseen
Vierailija kirjoitti:
Just tultiin kreikasta ja jätin aina tippiä ravintolassa.
Siellähän se kuuluukin asiaan!!
En tippaa digitaalisesti. Joskus jätän hotelissa siivojalle kolikot.
Vierailija kirjoitti:
"Suomessa juomarahakulttuuri ei ole yhtä vahvaa"
Suomessa ei ole juomarahakulttuuria ollenkaan. Täällä tarjoilijat saa kyllä palkkansa, eikä kukaan edes odota tippiä. Kun ihmiset edes osaisivat kiittää hyvästä palvelusta, niin maailma olisi parempi paikka.Joskus kahviloiden tms kassoilla on "henkilökunnan virkistysrahasto" tms purkki. Sellaiseen olen joskus kolikoita/vaihtorahoja jättänyt.
Monissa ravintoloissa maksupääte ehdottaa ensimmäiseksi tippi, joten kyllä ainakin paikan yrittäjä kuvittelee ulkoistavansa palkanmaksun asiakkaille.
Jenkeissä on PAKKO tipata, oli palvelu sitten hyvää tai huonoa ja kuuluu kulttuuriin (ja sille on syynsä). Suomessa saatan jättää tippiä, jos palvelu on ollut jotenkin erityishyvää, jota se silloin tällöin on...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Just tultiin kreikasta ja jätin aina tippiä ravintolassa.
Siellähän se kuuluukin asiaan!!
Niin Kreikassa kuin monessa muussakin maassa
PAlVELULISÄ kuuluu laskun hintaan jo monessa paikassa. Laskusta sen voi tarkistaa...näin halutessaan. Nykyään en yleensä jätä tippiä...
En koskaan. Enkä aio koskaan siihen ryhtyäkään. Jor ruoka ja juoma täällä on tasoonsa nähden ryöstöhintaista. Tarjoilijan/myyjän ym. oma palkka ja minun jokaisesta palkastani matalapalkkaisille siirtyvät tuet riittäköön.
Suomessa en. Maissa, jossa on tapana jättää juomarahaa, olen jättänyt.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Om det är frågan om en middag och både maten och betjäningen har varit bra samt prisvärd, tippar jag alltid. I Finland sker det ytterst sällan då något alltid felar. De vanligaste felen är fettdrypande mat, servitriser som inte kan svenska, svinpriser och trista ställen (svart, grått, tatueringar o.s.v.). Man har visst tippat 2 gånger i sommar i Finland. En rejäl tipp och en av artighet.
I Finland tippas det inte överhuvudtaget. Det vet man då en bekant dam serverade på ett känt ställe i Lappland. Under hela vintern berättade hon att hon hade fått tipp exakt två gånger. Den ena var av mig (tack för utsökt wienerschnitzel och potatismos samt äkta pannkaffe) och den andra av min kompis, som inte heller bor i Finland.
Jätän aina tippiä jos homma on toiminut. Jos homma on toiminut oikein hyvin, jätän enemmän. Maksan usein kortilla ja lisään tipin maksuun, koska tiedän niiden menevän tarjoilijoille tai koko henkilökunnalle. Tätä ketjua lukiessa tulee toivottua että kaikki olisivat pari vuotta ravintolassa töissä jossain vaiheessa elämäänsä ettei tarvitsisi olla k-pää. Itse olin muutaman vuoden pokena nuorena ja ymmärrän hyvin miten tarpeeseen ne tipit usein menevät yksinhuoltaja tarjoilijoilla ja muilla.
Kyllä joskus.
Yleensä jätän hotellissa siivoojille tippiä. 5-15€
En koskaan jätä tippiä Suomessa ollessani. Asun Yhdysvalloissa enkä halua, että palkanmaksu siirtyy yhä enemmän asiakkaalle, kuten täällä. Itse asiassa täälläkin alkaa ehkä suunta kääntyä ja tippikulttuurista halutaan eroon.
Ei minua kiinnosta minkäläista palkkaa joku maksaa, eikä sekään kuinka hyvin tarjoilija tekee työnsä kunhan nyt jotenkin tekee. Ravintoloissa (baareissa) käyminen on täällä tarpeeksi kallista ilman tippailuakin.