Mitä ruokaa Suomen luonnosta saa jos tulee ruokapula?
Kommentit (73)
Vierailija kirjoitti:
Kalaa, lihaa, marjoja ja sieniä. Pettua. Villivihanneksia, voikukkaa, nokkosia... Omenia, perunoita, viljelymailta.
Ok kyllä näillä pärjäillään. Pettu on kohta in?
No omassa pihassa on jo tulossa tomaatteja (15 tainta eri lajikkeita), munakoisoa, kesäkurpitsaa, perunaa, kukkakaalia, kurkkua, ananaskirsikkaa, rypäleitä, rucolaa, pinaattia, porkkanaa, eri sipuleita, herneitä ja papuja. Omenoita, kirsikoita, päärynöitä, herukoita, karviaisia, raparperia, mansikoita. Metsästä sieniä ja mustikoita. Kaverilta ostaisin riistaa.
Eiköhän noilla aika pitkään pärjää, viimevuoden sadosta tein kastike- ja keittopohjia joita riitti pitkäksi aikaa. LIsäksi tietty mehut, hillot, pakasteet jne
Perunia, porkkania, kaalia ja lanttuva.
Suomessa pärjää luonnon antimilla joitakin kuukausia, Välimerellä paljon pidempään ja helpommin. Riippuu tietysti paikasta, mutta parhaimmillaan... moninkertaisen ajan vuodessa.
Lihan hankkiminen vaatii lupia, metsästysvälineitä ja mikä tärkeintä, taitoa käyttää niitä. Ansoilla voisi pyytää jäniksiä ja riekkoja ilman aseita, mutta sekin saalistustapa on ensimmäkseen laiton.
meidän kerrostalon keskipihalla on jäniksiö mutta en tiedä riittääkö kaikille perheille
Hyvähän sitä nyt on miettiä kun on ensin ajettu suomalaista maataloutta alaspäin lähes 30 vuotta, josta viimeiset 10 vuotta oikein olan takaa kurjistaen.
NiiN! kirjoitti:
Perunia, porkkania, kaalia ja lanttuva.
Ai että nuo olisi mukavaa huuhtoa alas maitulla.
Nokkosia, kettua... kyllähän noita piisaa...
Eldankajärven jää
".... .... ....
Läskiä lotinaa
ja peurampa pyllyä ihanaa
on römpsässä käristetty, kiristetty,
vattahan varistettu juu.
Ei hevosilla heiniä,
vaan syövät ne tallissa seiniä,
on toisilla suolissa santaa
eikä tule lantaa, juu.
On täällä nopsittu, on täällä tapsittu,
laukaistu miinoja ja annosviinoja.
On eukkoa ikävä, kun syö sitä
vitamiinipilleriä,
mutta se kotiloma tyssää,
kun roiskitahan ryssää, juu.
..... "
Vierailija kirjoitti:
Nokkosia, kettua... kyllähän noita piisaa...
Kettua nokkosilla, nuotiolla käristettynä. Ah, mikäpä ettei!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nokkosia, kettua... kyllähän noita piisaa...
Kettua nokkosilla, nuotiolla käristettynä. Ah, mikäpä ettei!
Siitä saisi sen kettuturkin talteen ja voisi vaihtaa sen vaikka viinapottuun, eli korpikuusen kyyneliin. Samalla vaivalla saa ruumiin ja sielun ravintoa. Hyvä bisnes.
Jos ihan luonnonantimilla pitäisi eikä edes mitään pienviljelyä tai kotieläimiä ole, niin kalaisa vesi lähellä auttaa selviytymismahdollisuuksia huomattavasti. Kalan saanti kun on yleensä varmempaa kuin riiistan metsästämällä. Mutta tosiaan kalaa ja riistaa paljon eritoten talviaikaan. Marjoja pitäisi syömisen lisäksi myös kuivata talvea varten, samoin omenia ja luumuja. Kesäaikaan saa hyvin vihreää ruokaa: voikukat, horsmat, herukoiden ja omenan lehdet, litulaukka, vuohenputki, nokkonen, apilat, kallioimarteen juuri... Näistä olisii hyvä kuivata myös talveksi viherjauhetta vitamiinien lähteeksi.
SIinä on hyvä syy varastaa kun varastaa tulevaisuuden lapsellleen.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa pärjää luonnon antimilla joitakin kuukausia, Välimerellä paljon pidempään ja helpommin. Riippuu tietysti paikasta, mutta parhaimmillaan... moninkertaisen ajan vuodessa.
Lue Toivo Rautavaaran kirja: Mihin kasvimme kelpaavat. Kertoo syötäväksi ym. käyttöön kelpaavista luonnonkasveista, ehkä osittain vanhentunutta tietoa? Varmasti tuoreempiakin löytyy.
Kerrostalojen pihoihin voi todella edullisesti ja helposti tehdä myös kanalan. Munia riittää varmasti kaikille. Lopuksi itse kanatkin voi valmistaa ruuaksi, kuten Jamie Oliver tekee. Hakee pihasta kanan, pää poikki, veret valutetaan pois, kynitään ja pataan.
Asukkaat sitten ruokkivat kanat ja pitävät paikat siistinä. Kanat on otettava yöksi häkkiin, ettei muut eläimet vetele niitä poskeensa.
Hallla vie sadon meiltä hermoheikkosilta.
Kalaa, lihaa, marjoja ja sieniä. Pettua. Villivihanneksia, voikukkaa, nokkosia... Omenia, perunoita, viljelymailta.