Miten leipä voi kallistua jos viljelijän osuus leivästä on ollut 3%? Ken vetää osuuden välistä
Leipävehnän hinta on ollut noin 150-180€ tonni eli viljelijä on saanut 15c per kilo jyvistä eli vaivaiset 7500€ täysperävaunullisesta rekasta nupin kera johon mahtuu 50,000 kg. Rahti tietenkin menee aina viljelijän piikkiin eli 500-1200€ pois matkasta riippuen.
vyr.fi sivuston mukaan leipävehnän hinta on nyt kotimaassa 300-315€ tonni. Eli käytännössä viljan hinta on kaksinkertaistunut kahden vuoden takaisesta jolloin saatiin viimeisin normaali sato.
2021 oli kuiva ja se nosti viljan hinnan suomessa jo normaalia korkeammalle joten mitään suuria korotuksia leivän hintaan ei pitäisi tulla elleivät muut ruokaketjun osat käytä tilaisuuttaan hyväksi ja lihota omia osuuksiaan.
Eläintilat ovat sitten asia erikseen koska nyt joudutaan syöttämään kallista rehuviljaa ja kustannukset ovat tähtitieteelliset.
Kauppias tuntekoon piston sydämessään jos nostaa hintaa kriisin varjolla
Kommentit (46)
Vierailija kirjoitti:
S-ryhmä ja K-ryhmä. Suomen korruptoitunut kahden ryhmän monopolijärjestelmä.
Nämä ne on ketkä vie ja suurin osa ei edes tajua
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
S-ryhmä ja K-ryhmä. Suomen korruptoitunut kahden ryhmän monopolijärjestelmä.
Nämä ne on ketkä vie ja suurin osa ei edes tajua
Mutta eikö viljelijät itse ole tällaisen sopimuksen tehneet. Ei kukaan pakota myymään halvalla.
Pulska ja rikas k-kauppias myhäilee ja kerää kovat katteet. Antais tuottajille niille kuuluvan osan. Kuluttaja maksaa jo itsensä kipeäksi.
Kauppiaat ottaa eniten. He lisäävät sisään ostohintaan 3x. Eli jos ostavat leivän kaikkineen kuluineen 50 c niin myyvät sen ulos 1,5 e.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
S-ryhmä ja K-ryhmä. Suomen korruptoitunut kahden ryhmän monopolijärjestelmä.
Nämä ne on ketkä vie ja suurin osa ei edes tajua
Mutta eikö viljelijät itse ole tällaisen sopimuksen tehneet. Ei kukaan pakota myymään halvalla.
Joko myyt halvalla tai et myy ollenkaan
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
S-ryhmä ja K-ryhmä. Suomen korruptoitunut kahden ryhmän monopolijärjestelmä.
Nämä ne on ketkä vie ja suurin osa ei edes tajua
Mutta eikö viljelijät itse ole tällaisen sopimuksen tehneet. Ei kukaan pakota myymään halvalla.
Tämä on totta. Mutta jos et myy halvalla, et myy lainkaan, ulkomailta on tuotu kotimaiseksi väitettyä viljaa jo nyt. Kun Ukrainan tilanne muuttaa maailmanmarkkinoita, ei viljapörssistä enää saa halpaa raaka-ainetta, mutta edelleenkään kotimaassa ei tarvitse maksaa tuotantokustannusten vertaa.
Vähän sama kuin pizzerioissa: voit laittaa hinnaksi 15 e, jolla katat kustannukset ja maksat kokille palkan tai sitten 5,9 e, koska yrityksen kassavirta tulee muualta.
Ei se ole pelkkä kauppaketju, vaan myös elintarviketeollisuus, joka ottaa (liian) ison siivun.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
S-ryhmä ja K-ryhmä. Suomen korruptoitunut kahden ryhmän monopolijärjestelmä.
Nämä ne on ketkä vie ja suurin osa ei edes tajua
Mutta eikö viljelijät itse ole tällaisen sopimuksen tehneet. Ei kukaan pakota myymään halvalla.
Noi riistofirmat ovat ajaneet viljelijät velka ahdinkoon. Luovu nyt siinä sitten maatilasta kun hinnat alenee kokoajan kun on miljoonavelat niskassa.
No tuohan tulee vielä monta porrasta väliin.
Viljasta tehdään jauhoja ja hiutaleita, ryynejä ja vaikka mitä muuta.
Sen tehtään kulut, työntekijät, koneistus vakuutukset sun muut.
Jauhot menevät leipomoihin, joissa leivotaan leipä ja maksetaan sen leipomon kulut, ja työntekijöiden, palkat, ja mieti minkä määrän leipomoiden suuret uunit kuluttavat sähköä kun paistavat leipiä joka ikinen päivä.
Lisäkis tulee kuljetuskulut kauppoihin ympäri maakuntaa.
Kun se leipä on tullut kauppaan, kauppa hinnoittelee siihen palkat, tilansa, vakuutukset sun muut ja tietenkin sen katteen myös.
Myös tehdas ja leipomo hinnoittelee katteen, eli sen oman tuloksensa.
Ja sitten ostaja, asiakas maksaa sen leivän hinnan, mitä se kaupassa.
Ennenkus se puitu vilja, on valmiina leipänä kuluttajan ruokapöydässä, se on käynyt pitkä tien, ennekus voit siitä voileivästä haukata.
Sama rumba maidolla, juustolla, jogurtilla ja lihalla.
Ymmärsin että ihan kaikki kustannukset on kovassa nousussa. Lannoitteet, polttoaineet ja vielä maakaasukin. Leipomot käyttävät pääasiallisena energianlähteenä maakaasua. En tiennyt tätä itsekään aiemmin, mutta tottahan se leivän hintaa nostaa kun maakaasunkin hinta on nousussa.
Aloin jo itsekin miettiä, voisivatko leipomot alkaa myydä tuoretta taikinaa, ihmiset paistaisivat sitten leipänsä kotona. Tai voisivatko leipäkoneet tehdä comebackin? Ja kaupassa olisi tarjolla sitten hyviä juuria kotileipojille.
Vierailija kirjoitti:
No tuohan tulee vielä monta porrasta väliin.
Viljasta tehdään jauhoja ja hiutaleita, ryynejä ja vaikka mitä muuta.
Sen tehtään kulut, työntekijät, koneistus vakuutukset sun muut.Jauhot menevät leipomoihin, joissa leivotaan leipä ja maksetaan sen leipomon kulut, ja työntekijöiden, palkat, ja mieti minkä määrän leipomoiden suuret uunit kuluttavat sähköä kun paistavat leipiä joka ikinen päivä.
Lisäkis tulee kuljetuskulut kauppoihin ympäri maakuntaa.
Kun se leipä on tullut kauppaan, kauppa hinnoittelee siihen palkat, tilansa, vakuutukset sun muut ja tietenkin sen katteen myös.
Myös tehdas ja leipomo hinnoittelee katteen, eli sen oman tuloksensa.
Ja sitten ostaja, asiakas maksaa sen leivän hinnan, mitä se kaupassa.
Ennenkus se puitu vilja, on valmiina leipänä kuluttajan ruokapöydässä, se on käynyt pitkä tien, ennekus voit siitä voileivästä haukata.
Sama rumba maidolla, juustolla, jogurtilla ja lihalla.
Näin on. Ei ihan mee niin kuin moni valittaa että K-kauppias ostaa viljelijältä ja tienaa isot rahat.
Sitä paitsi valmistajilla on oma ovh tuotteilleen, ei kauppias voi kovin usein niitä sen alemmalla myydä.
Vierailija kirjoitti:
No tuohan tulee vielä monta porrasta väliin.
Viljasta tehdään jauhoja ja hiutaleita, ryynejä ja vaikka mitä muuta.
Sen tehtään kulut, työntekijät, koneistus vakuutukset sun muut.Jauhot menevät leipomoihin, joissa leivotaan leipä ja maksetaan sen leipomon kulut, ja työntekijöiden, palkat, ja mieti minkä määrän leipomoiden suuret uunit kuluttavat sähköä kun paistavat leipiä joka ikinen päivä.
Lisäkis tulee kuljetuskulut kauppoihin ympäri maakuntaa.
Kun se leipä on tullut kauppaan, kauppa hinnoittelee siihen palkat, tilansa, vakuutukset sun muut ja tietenkin sen katteen myös.
Myös tehdas ja leipomo hinnoittelee katteen, eli sen oman tuloksensa.
Ja sitten ostaja, asiakas maksaa sen leivän hinnan, mitä se kaupassa.
Ennenkus se puitu vilja, on valmiina leipänä kuluttajan ruokapöydässä, se on käynyt pitkä tien, ennekus voit siitä voileivästä haukata.
Sama rumba maidolla, juustolla, jogurtilla ja lihalla.
Palkkaa saa siis kaikki muut paitsi se viljelijä omasta tuotteestaan.
Mutta vaikka sen leivän (lihan, kasvikset) saisi ostaa suoraan tilalta vähemmillä välikäsillä ei hinta olisi halvempi.
Kun tuottaja tajuaisi tilaisuutensa tulleen hinta olisi vähintään yhtä korkea kuin kaupassa. Valitettavasti!
Esim lihan tuottajahinta onn 3e/kilo mutta tiloilta se myydään 28e/kilo. Samaan aikaan tarjouspaistia saa 12,90e marketista. Ahneus nostaa heti päätään
Eikö kuluttajilla ole mahdollista tilata ja ostaa tuotteita suoraan viljelijältä?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No tuohan tulee vielä monta porrasta väliin.
Viljasta tehdään jauhoja ja hiutaleita, ryynejä ja vaikka mitä muuta.
Sen tehtään kulut, työntekijät, koneistus vakuutukset sun muut.Jauhot menevät leipomoihin, joissa leivotaan leipä ja maksetaan sen leipomon kulut, ja työntekijöiden, palkat, ja mieti minkä määrän leipomoiden suuret uunit kuluttavat sähköä kun paistavat leipiä joka ikinen päivä.
Lisäkis tulee kuljetuskulut kauppoihin ympäri maakuntaa.
Kun se leipä on tullut kauppaan, kauppa hinnoittelee siihen palkat, tilansa, vakuutukset sun muut ja tietenkin sen katteen myös.
Myös tehdas ja leipomo hinnoittelee katteen, eli sen oman tuloksensa.
Ja sitten ostaja, asiakas maksaa sen leivän hinnan, mitä se kaupassa.
Ennenkus se puitu vilja, on valmiina leipänä kuluttajan ruokapöydässä, se on käynyt pitkä tien, ennekus voit siitä voileivästä haukata.
Sama rumba maidolla, juustolla, jogurtilla ja lihalla.
Palkkaa saa siis kaikki muut paitsi se viljelijä omasta tuotteestaan.
Saahan viljelijä osansa, eihän se muuten vois edes tehdä tuota. Viljelijän tuote on se vilja eikä leipä, jalostus usein kustantaa enemmän kuin raaka-aineen tuottaminen.
S-ryhmä ja K-ryhmä. Suomen korruptoitunut kahden ryhmän monopolijärjestelmä.