Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kasvissyöjäksi tähtäävä kyselee kasvissyöjiltä vinkkejä (puritaanit älkää vaivautuko)

Vierailija
11.10.2021 |

Olen lähinnä ilmastollisista syistä kääntynyt jo kasvispainotteiseen ruokavalioon. Syön edelleen kaloja (itse pyydettyjä tai suomalaista järvikalaa), munia ja maitotuotteita, mutta neljällä jalalla kävelevät olen jättänyt kokonaan (poikkeuksena kun käyn iäkkäiden sukulaisten luona, esim. äitini, niin siellä syön sen äidin lihakeiton tai lihapullan enkä venkoile). Kauraproteiinijalosteet maistuvat suussani kauheilta, soijaa olen kokeillut eri muodoissa, mutta minulle näyttää siitä tulevan huono olo, on se muodossa missä hyvänsä (en ole ikinä lihansyöjänäkään voinut käyttää edes soijakastiketta, voiko olla jonkinlainen allergia?).

Neuvoja, reseptejä, kiinnostaisi. Kokeilin tänään Oatleyn mukamas-juustoa, joka oli oikeasti kauheata. Miten voin käyttää sen loppuun niin, ettei paketti menisi hukkaan (eniten inhoamani asia on kaikenlainen ruokahävikki)? Onko hummuksessa proteiinia? Miten varmistatte raudan saannin? Kuukautisia minulla ei enää ole, kun olen yli viisikymppinen, joten riittääkö kananmunan keltuaisen rauta? Entäs jos jätän munatkin?

Kiitos asiallisista vastauksista, kommenteista ja informaatiosta.

Kommentit (28)

Vierailija
1/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vastauksia itsetehtyihin ongelmiin kaivataan!

Vierailija
2/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä syön paljon kasviksia. Nyt olen keksinyt etikkasäilykkeet,itsetehtynä. 

Paljon marjoja,paljon omenoita,kotimaisia,niinkauan kuin niitä saa.

EN osta härkiksiä ym,ne ovat kamalia.

Juustoa ostan kerran viikossa semmosen valmiiks siivutetun,riittää minkä riittää.

Leipää,puuroa,kananmunia.

En ole siis vegaani,mutta en syö mitään jolla on äiti ja silmät! :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suosittelen että teet Fineliin tilin ja alat kokeilla ruokapäiväkirjalla miltä päiväsi näyttävät ravinteiden saannin suhteen. Mulla se on avannut silmiä, esim mitkä ravinteet on hankalampi saada täyteen. Mulla esim b2 ja jodidi. B12 otan purkista. Mulla ei ole ollut mitään vaikeuksia saada kalsiumia täyteen täysin ilman maitotuotteita ja kasvi aitoja, pikemminkin menee yli. Kuten myös moni muu. Mietityttää että onko haittaa siitä että saa jotain ravinteita tyyliin 200% päivittäisestä tarpeesta.

Vierailija
4/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja ajattelit, että tämä on paras paikka hakea tietoa? Kasvissyönnistä on kirjoitettu hyllyittäin kirjoja, on nettisivuja ja someryhmiä jne.

Vierailija
5/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kannattaa kokeilla ns. aitoja kasvisruokia, eikä niin että vaihtaa juuston mukajuustoon jne. Harmi, jos et soijaa siedä, koska tofu on näistä valmisteista aitoa kamaa, ikivanha aasialainen tapa hyödyntää soijapapua. Muita papuja kannattaa kokeilla, ovat eri makuisia ja suutuntuma myös eri. Kikherne hyvä myös, hummus tehdään siitä joten kyllä, on proteiinia. Linssit hyviä. Mausteita kannattaa käyttää reilusti, katso esim. eteläaasialaisen keittiön reseptejä.

Vierailija
6/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Suosittelen että teet Fineliin tilin ja alat kokeilla ruokapäiväkirjalla miltä päiväsi näyttävät ravinteiden saannin suhteen. Mulla se on avannut silmiä, esim mitkä ravinteet on hankalampi saada täyteen. Mulla esim b2 ja jodidi. B12 otan purkista. Mulla ei ole ollut mitään vaikeuksia saada kalsiumia täyteen täysin ilman maitotuotteita ja kasvi aitoja, pikemminkin menee yli. Kuten myös moni muu. Mietityttää että onko haittaa siitä että saa jotain ravinteita tyyliin 200% päivittäisestä tarpeesta.

Ja pyrin siis täysvegaaniksi. Syy ei ole sen kummempi kuin se että liha on mielestäni vastenmielistä. Juuri kokkasimme muusia ja olin niin kiitollinen kun minulle oli mustapapupihvejä eikä tarvinnut syödä lehtipihviä jota mies oli varannut muulle perheelle. Otin omat pottuni eroon ennen kuin lisättiin muusiin maito. Ja piti vielä sanomani että myös rautaa tulee riittävästi kunhan vaan syö kunnollista itse tehtyä kasvisruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Et tarvitse erityisiä proteiinilisiä tai lihankorvikkeita, jos syöt edelleen maitotuotteita (ja munia ja kalaa). Palkokasveja voi lisätä ruokavalioon halutessaan. Eivät maistu hyvältä sellaisenaan, ne pitää laittaa jonkin ruoan sekaan ja maustaa.

Vierailija
8/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Opettele käyttämään tofua, linssejä ja papuja. Kun syöt noita ja ruokavaliossa on tuoreita kasviksia ja esim. maustat sitruunalla noita, rautaa tulee yli kaksi kertaa tarpeen kuten minulla.

Helpointa aloittaa tofun käyttö

-savustettu tofu kinkkusuikaileiden tapaan

-murustettu tofu"kokkeli" joka on vähän kuin munakokkeli

Vihreistä linsseistä saa hyvän salaatin kun lisäät mangoa, tomaattia, kurkkua ja sipulia ja maustat sitruunalla.

Punaisista linsseistä keiton https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/red-lentil-sweet…

Opettele tekemään pavut riisillä, papu-tomaattikeitto, chili sin carne

Leivän päälle aamulla guacamole, erilaiset vitamiini ja proteiinirikkaat lähi-idän dipit kuten muhammara ja humus

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hummuksen proteiinipitoisuus riippuu aika lailla siitä, mistä se tehdään. Perinteinen hummus tehdän kikherneistä. Jos teet samoin, siinä on aika hyvin proteiinia. Tai jos teet jotain vastaavaa papu- tai hernetahnaa. Mutta jos vaihdat vaikka "porkkanahummukseen" niin proteiinin määrä vähenee samassa suhteessa kuin palkokasvin. 

Rautaa saa aika hyvin vihreistä kaaleista, esim parsakaalista tai lehtikaalista, mutta vielä parempia ovat pähkinät, esim cashew tai manteli. Linssit on myös hyviä sekä proteiinin että raudan lähteitä.

On ravinteita, jotka ovat vesiliukoisia ja jotka siis poistuvat elimistöstä nopeasti virtsan mukana. Niitä ei voi saada liikaa. Sitten on rasvaliukoisia ravinteita, jotka eivät poistu yhtä nopeasti: niitä VOI saada liikaa. A-vitamiini on perinteinen esimerkki tästä kategoriasta:liialla a-vitamiinilla saa hankittua maksavaurion. Mutta A-vitamiinia ei voi saada liikaa kasvisroukavaliosta, koska siinä on vain a-vitamiinin esiastetta, ja se ei muunnu a-vimatiimiksi jos sitä on jo elimistössä tarpeeksi. Toinen, jonka liika-annos on myrkyllinen on yllä mainittu rauta. mutta ei senkään kanssa normaalilla ruokavaliolla pääse myrkyllisiin pitoisuuksiin.

Vierailija
10/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aloita hitaasti että elimistö tottuu uuteen kevyempään ruokaan.

Punainen liha kannattaa korvata kanalla ensin, sen jälkeen jätät kanan pois, lopuksi kannattaa jättää ainoastaan kananmuna eläinperäiseksi syömiseksi.

Kananmunahan on paljon parempi muutenkin kuin punainen liha jos katsoo mitä ne sisältävät per 100g.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Musta on puolivahingossa tullut 80% vegaani. Aloitin tammikuun vegaanihaasteesta ja se ruokavalio sopi mulle niin hyvin että laitan nykyään suurimmaksi osaksi vegaanista ruokaa kotona, mutta nimenomaan niin etten käytä mitään ”korvikkeita” tai puoliivalmisteita.

Intialaisesta keittiöstä löytyy tosi paljon luonnostaan vegaanista ruokaa eikä edes reseptejä tarvitse muokata, saan inspiraatiota ruuanlaittoon myös lähi-idästä, Meksikosta ja Italiasta.

Esim tämän viikonlopun ruuat olivat:

Perjantaina mustapapuburgerit ja uuniranut

Lauantaina Pasta e fagioli

Sunnuntaina pinaatti-perunacurry

Jälkkärinä kauraomenapaistos (Oatlyn vaahtoavalla vaniljakastikkeella)

Vegaaniset juustot ovat aivan karmeita, suosittelen välttämään.

Vierailija
12/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos tähtäät täysvegaaniksi (mikä oikeammin on vegaani vaan), käytä viljoja, riisiä, pastaa eri muodoissa, leipää, perunoita, bataattia, kurpitsaa, juureksia (punajuuri, mukukaselleri, mustajuuri, lanttu jne.), kaaleja (valko-, puna-, kiinan-, kukka-, ruusu-, kyssä-), hyviä öljyjä (oliiviöljy, kookosöljy, monia muitakin), sieniä, palkokasveja. Niistä runko ruokavalioon.

Sitten runsaasti monenlaisia erivärisiä kasviksia ja paljon erilaisia mausteita (intiajaiset, itämaiset, chilit, pippurit, hyvä suola).

Hedelmiä, myös ruokiin, esim. banaania.

Tulee maistuvaa, terveellistä ja täyttävää.

Muista kuunnella kuitenkin kaikessa omaa vointia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuli nälkä.

Vierailija
14/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos ei enää ole kuukautisia, niin ei tarvitse raudan saannista erityisemmin huolehtia, kunhan päivässä on vähintään yksi ateria jolla ei ole mitään maitotuotteita, mutta jotain C-vitamiinipitoista kyllä. Maito häiritsee raudan imeytymistä, C-vitamiini auttaa. Jos alat täysin vegaaniksi huolehdi B12 purkista. Omegat saa merileväkapseleista. 

Itse suosin proteiinin lähteenä erityisesti tofua, seitania, linssejä, kikherneitä, siemeniä, täysjyväviljaa, soijarahkaa, härkistä ja nyhtökauraa. En tosin ole täysin vegaani, juustot syön maitopohjaisina ja joskus harvoin ostan luomumunia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nam

Vierailija
16/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Opettele käyttämään tofua, linssejä ja papuja. Kun syöt noita ja ruokavaliossa on tuoreita kasviksia ja esim. maustat sitruunalla noita, rautaa tulee yli kaksi kertaa tarpeen kuten minulla.

Helpointa aloittaa tofun käyttö

-savustettu tofu kinkkusuikaileiden tapaan

-murustettu tofu"kokkeli" joka on vähän kuin munakokkeli

Vihreistä linsseistä saa hyvän salaatin kun lisäät mangoa, tomaattia, kurkkua ja sipulia ja maustat sitruunalla.

Punaisista linsseistä keiton https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/red-lentil-sweet…

Opettele tekemään pavut riisillä, papu-tomaattikeitto, chili sin carne

Leivän päälle aamulla guacamole, erilaiset vitamiini ja proteiinirikkaat lähi-idän dipit kuten muhammara ja humus

Huomautan tähän, että soija-alleria ei ole harvinainen ilmiö, ja että tofu on soijaa. Että silleen.

Vierailija
17/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voiko keliaakikko syödä seitania? Eikös se oo vehnää?

Vierailija
18/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mistä voi ostaa mustapapuja?

Vierailija
19/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oma kokemus on, että proteiinien saantiin pitää kiinnittää huomiota. Tämä tosin ei koske vain kasvissyöjiä vaan yleensä keski-ikäisiä naisia, koska olemme pieniruokaisempia. Itse en voi maitotuotteita jättää juurikin koska en saisi sitten tarpeeksi proteiinia. Kala on liian kallista joka päivä syötäväksi.

Vierailija
20/28 |
11.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuohon juustoasiaan: jos leivän päälle kaipaat juustoa, niin Porlammin Vege Plus on miedon makuinen. Meillä on kelvannut ihan sekasyöjillekin. Muitakin on kyllä kokeiltu, vaan ei oo maistunut mikään muu hyvältä (ts. tarpeeksi neutraalilta).

Mutta kaikki nuo fetajuuston yms korvikkeet on ihan hirveitä eli niihin ei kannata rahojansa tuhlata. Toisaalta näille eikait pitäisi olla edes tarvetta, jos maitotuotteita käytät edelleen?

Soijan tilalta voi kokeilla herneproteiinia tai härkäpapurouhetta. Ja tietenkin erilaiset pavut ja linssit.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi kaksi yhdeksän