Sienitietäjät! Huuhtelin sienet ennen kuivatusta, menikö pilalle?
Nonni. Ensikertalaisena tuossa juuri pesin roskista ison satsin tatteja, mustatorvisieniä ja kanttarelleja. Nyt sitten luin, ettei niitä saisi huuhdella ennen kuivaamista. Vieläkö kuivaus onnistuu? Missään ei lue, miksi niitä ei saisi huuhdella. Menikö maku? Help!
Kommentit (16)
Huonomminhan ne kuivuu kun ovat märkiä. Ei siihen muuta syytä ole.
Onko sinulla sienikuivuri?
Vierailija kirjoitti:
Useimpia sieniä ryöpätään, eikä maku katoa. Outoa jos huuhtelussa häipyisi.
t. Ei sienitietäjä
Sieniä ryöpätään tai oikeastaan keitetään kylläkin useimmiten juuri siksi, että maku lähtee. Esimerkiksi rouskuissa on todella kirpeä maku jos niitä ei keitetä tarpeeksi kauan. Toinen syy keittämiselle on sitten tietysti myrkyllisyyden poistaminen/vähentäminen, kuten korvasienen tapauksessa.
Olisiko syy siinä, että märkä sieni keittyy kuivurissa siinä omassa ulkopuolelta tulleessa kosteudessaan eli saat keitettyjä kuivattuja sieniä.
Kokematon minäkin, mutta luin, että kannattaa antaa kuivua vähän pesun jälkeen ennen kuivatusta. Ja älä kuivata liian korkealla lämpötilalla!!
Missä kuivaat sienet? Kannattaa levittää pöydälle paksukerros talouspaperia ja laittaa sienet väljästi sen päälle esikuivumaan hetkeksi.
Ajattelin ihan huoneenlämmössä kuivata, koska kuivuria ei ole ja sähköuunia ei suositeltu. Ehkä varalta kuivailen ne vielä talouspaperiin. Voikohan ne homehtua?
Suurkiitos muuten nopeasta reagoinnista ja vinkeistä!
Minä pesen sienet aina samalla kun putsaan ne muutenkin. Ei niistä mitään makua ehdi siinä lähtemään, ihan harjaluulo. Jos valmistan heti, kuivuvat kyllä pannulla tai jos kuivaan, poistuu se kosteus siinä kuivurissa tai vaikka miedossa lämmössä uunissa.
Ei ole niin tarkkaa, eivät menneet pilalle.
Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit kuivattaa sienet siinä. Lämpöä saa olla korkeintaan 45 astetta, mutta pelkkä ilman kiertokin riittää.
Levitä sienet ritilälle ja ritilän alle pelti.
Ja sienet mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Myös saunassa voi kuivattaa, mutta lämpöä vain 40-45 astetta.
Vierailija kirjoitti:
Olisiko syy siinä, että märkä sieni keittyy kuivurissa siinä omassa ulkopuolelta tulleessa kosteudessaan eli saat keitettyjä kuivattuja sieniä.
No ei kyllä keity. Sienten kuivauslämpötila on n. 35 astetta.
Torvisieni ohutmaltoisena kuivahtaa kyllä huoneenlämmössäkin, mutta tattien ja kantarellien voi käydä huonommin. Ennemmin paistaisin pannulla ilman rasvaa ja niin etteivät ihan kuivahda ja pakastimeen. Mutta jos et halua pakastaa, huolehdi ilmankierrosta kuivatessa, se on tärkeintä. Ritilällä kuivatessa parempi lopputulos kuin paperin tai talouspaperin päällä.
Vettymisen vuoksi sieniä ei suositella pestäväksi, tai edes kerättäväksi vesisateella. Pilaantuvat herkemmin, ovat usein liukkaampia ja hauraampia märkinä ja kuivatusaika on pidempi/kuluttaa enemmän energiaa. Suositeltu kuivatuslämpotila useimmille sienille on 40-45 astetta, ja ne pitää saada niin kuiviksi että kuivattu sieni napsahtaa poikki vääntäessä. Vähäinenkin sitkeys ja jousto tarkoittaa että sienessä on jäljellä kosteutta mikä voi pilata sen.
Vierailija kirjoitti:
Huonomminhan ne kuivuu kun ovat märkiä.
Kuiva ei kuivu.
minä huuhtelen kaikki sienet kunnolla puhtaaksi vedellä.
sen jälkeen niistä puristetaan kädessä neste pois.
nehän on likaisia muuten,kaikesta mitä metsästä tulee.
ihan sama jos joku kieltää.
Useimpia sieniä ryöpätään, eikä maku katoa. Outoa jos huuhtelussa häipyisi.
t. Ei sienitietäjä