Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kelpaako aito kauralla imelletty gluteeniton tattari mämmi

Itse tehty tattarimallasmämmi
01.10.2020 |

Gluteenitonta tattarimallasta,gluteenitonta karkeaa tattarijauhoa, ja gluteenitonta imeltävää puhdas kauraa ja niistä aito gluteeniton imelletty mallasmämmi.

Mistä tunnistetaan imeltävää aktiivisuutta sisältävä kauratuote kaupan hyllyssä. Osa kauratuotteista lämpökäsitellään valmistusvaiheessa ja samalla menetetään imeltymisteho.

Pitää olla tarkkana. Suomalainen kaura saa luontaisesti viljelyteknisistä syistä ja viljankäsittelyteknisistä syistä gluteenitartunnan.

Gluteeniton peruna-tattari mallasmämmi

Olisiko tässä toimiva ohje valmistaa gluteeniton mämmi ?!

Näistä valmistuu gluteeniton peruna-tattari mallas mämmi:

3,5 litraa vettä perunoiden keittämiseen, lisäksi kuumaa vettä kannattaa varata "trimmaamiseen"
2 kg helposti soseutuvia perunoita - kaikki lajikkeet imeltyy
500 g gluteenittomia tattari mämmi maltaita, saa olla hiukan rouheista
600 g gluteenittomia karkeita tattarijauhoja
200 g gluteenittomia kaurajauhoja imeltämiseen
1 teelusikallinen suolaa
Jos haaluaa niin voi vaustaa halutuilla mausteilla. Monien mielestä maustamatta paras.

Näin valmistuu peruna-tattari mallas mämmi:
Seuraa koko valmistusajan seoksen sakeutta ja lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.

1. Pese ja kuori perunat isoon n 7 litran kattilaan. Perunat voi keittää koko vesimäärässä. Älä lisää suolaa.
2. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa vedessä. Ota lähes koko keittovesimäärä toiseen kattilaan ja pidä kuumana. Jätä perunoihin pieni vesimäärä helpottamaan perunoiden soseuttamista. Soseuta perunat kuumina perunasurvimella soseeksi. Lisää kuuma keittovesi soseeseen vetiseksi soseeksi.
3. Tämä on tärkeää !!! Jäähdytä vesinen sose huolellisesti 70-75 asteiseksi.
4. Tattarimaltaat, tattarijauhot ja kaurajauhot voi sekoittaa kuivina kulhoon. Lisää maltaat ja jauhot 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja hyvin sekoittaen, niin että saadaan kevyesti sakea sose - noin vellimäinen puuro. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.
5. Laita kansi kattilaan. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 3-4 kertaa. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä.
6. Jos haluaa maustaa, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa. Lisää suola. Laita sosekattila isolle keittolevylle ja kuumenna tehokkaasti sekoittaen, niin että sose alkaa kiehumaan - varo pohjaan palamista - ja siirrä kattila sivuun noin 15-30 minuutiksi.
7. Laita sose uunivuokiin. Aluksi voit paistaa hetken aikaa noin 180 asteisessa uunissa. Alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Lisää paiston aikana pinnalle 2-4 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä estämään kuorettumista.
8. Paista 3-4 tuntia.

Mämmi on pathaimmillaan kun se on seisonut viileässä jääkaapissa peitettynä 2-3 vuorokautta. Usein vuoka - jopa useampikin vuoka - tyhjenee aikaisemmin, mutta siitä ei kannata huolestua. Varalle kannattaa valmistaa useampi vuoallinen.

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 |
01.10.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä kelpaisi en nyt kyllä jaksanut keskittyä ohjeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yhdeksän kolme