Miten osaatte/pystytte laskemaan ruuan kalorit päivätasolla?
Eikö se ole vaileaa useimpien ruokien kohdalla kuten vaikka työpaikkaruokalassa tai ihan vain joku oma tekemä ruoka? Punnitsetto annokset ja raaka-aineet?
Kommentit (35)
No eihän toisen tekemästä ruuasta voikaan kuin arvioida että mitä sinne on laitettu. Mutta toki joku sinnepäin heittokin saattaa mennä lähelle.
Itse tehden voi juurikin punnita raaka-aineet ja annokset.
En laske kaloreita. Mun kroppa tietää kun ruokaa on tarpeeksi ja se on ravitsevaa. Kuuntelen sitä.
Aluksi punnitsin ja laitoin tiedot Yazio-sovellukseen. Sovellus laskee kilokalorit. Helppoahan se on kun tekee puhdasta ja yksinkertaista ruokaa, lautanen vaan puntarille ja siihen latoo aterian osa kerrallaan. Ei tuota punnitsemista tarvinnut tehdä kuin muutama viikko niin oppi näkemään silmämääräisesti sopivan annoksen.
Vierailija kirjoitti:
Miksi kaloreita pitäisi laskea? Ihminen tietää itse, paljoko kulloinkin tarvitsee ruokaa.
No voi hyvänen aika, sehän on hienoa jos sinä tiedät paljonko tarvitset ruokaa. Jatka samaan malliin. Esimerkiksi 100 kiloiseksi lihonut ihminen ei välttämättä tiedä ja tarvitsee jotain "kättä pidempää" oikean syömisen opetteluun. Mitä pahaa siinä laskemisessa on?
Yasio.
Koska teen ruuat itse tiedän mitä niihin käytän ja kalorit on helppo laskea.
Esim stroganoff: kilo paistia, 2 sipulia, 2 maustekurkkua, 2 rkl tomaattipyrettä, 3 valkosipulinkynttä, vettä, 1 rkl vehnäjauhoa suurusteeksi. Nuo yhteenlaskettuna vaikka finelistä n 1300 kcal.
Meillä tuosta riittää 6 annosta joten siitä tulee 216kcal/annos. Lisäksi riisi tai peruna.
Helppoa. Kerran kun laskee sen muistaa
Käytän ilmaista kalorilaskuria (selainpohjainen). Valmistan itse ruokani ja punnitsen annokset. Itse olen pienikokoinen ja minun pitää pitää tiukkaa ruokakuria pysyäkseni tiukassa kondiksessa. Silmämääräisesti jos toimin, annokset tuppaa aina kasvamaan pikkuhiljaa.
No osaathan sä nyt arvioida onko sitä työpaikkaruokalan ruokaa lautasella desi vai 5 desiä, sen mukaan sitten arvioit vastaavan ruuan mukaan kalorit. Jos et osaa arvioida määrää, niin harjoittele sitä mittaamalla kotiruokia.
Joku sovellus on varmaan kätevä tai finelikin auttaa.
Amicalla ja monella muulla lounastamolla on annoksen kalorit kerrottu netissä.
Minä käytän fatsecret sovellusta, vaikka osaan aika hyvin laskea kalorit päässäni lähemmäs 30 vuoden kokemuksella.
Vierailija kirjoitti:
Minä käytän fatsecret sovellusta, vaikka osaan aika hyvin laskea kalorit päässäni lähemmäs 30 vuoden kokemuksella.
Onko sulla jotain vikaa elimistössä kun joudut vuosikymmeniä laskea kaloreita? Sun kehosi ei kerro ravinnontarpeesta? Vai et osaa kuunnella?
Mä käytän kanssa selainpohjaista kalorilaskuria/ruokapäiväkirjaa. Teen suurimman osan ruoasta itse, itse asiassa nyt korona-aikaan kaiken. Keittiövaaka on käytössä ja omatekemien ruokien kaloripitoisuudet on helppo laskea. Nopeasti oppii myös arvioimaan paljonko jokin ruoka-annos painaa. Olen ihan huvikseni arvioinut ensin ja sitten punninnut. Tosi lähelle menee nykyään. Tällä metodilla on nyt lähtenyt vuoden alusta 18 kiloa. Finelistä löytyy hyvin erilaisten ruokien energia- ja muut ravintoainepitoisuudet.
Olen nyt viikon ajan laskenut kalorit ja joka päivä ne on jääneet alle kulutuksen, mutta paino noussut vajaa kilon :(
Vierailija kirjoitti:
Olen nyt viikon ajan laskenut kalorit ja joka päivä ne on jääneet alle kulutuksen, mutta paino noussut vajaa kilon :(
Jos olet juonut enemmän vettä niin selittyy jo pelkästään sillä.
Vierailija kirjoitti:
Olen nyt viikon ajan laskenut kalorit ja joka päivä ne on jääneet alle kulutuksen, mutta paino noussut vajaa kilon :(
Ne kulutuslaskurit on aina arvioita. Sen lisäksi olet ehkä laskenut kalorit alakanttiin. Kyllä viikko on sellainen aika, että painon olisi pitänyt hieman laskea, ei nyt ainakaan nousta.
Vierailija kirjoitti:
Olen nyt viikon ajan laskenut kalorit ja joka päivä ne on jääneet alle kulutuksen, mutta paino noussut vajaa kilon :(
Mistä sä kulutuksesi pystyt tietämään?
En ole ikinä laskenut kaloreita vaan syön kohtuudella kaikkea.
Aika hyvin oppii muistamaan paljonko energiaa eri raaka-aineet sisältää ja ruokabudjettini on max 10€ päivä eli lounaspaikoissa tulee harvemmin käytyä. Lasken kalorit lähinnä bulkilla, paino kyllä putoaa helposti laskemattakin.
Vierailija kirjoitti:
En ole ikinä laskenut kaloreita vaan syön kohtuudella kaikkea.
Valehtelet, tuskin syöt kaikkea. Edes kohtuudella.
No jos aamiainen, iltapala, välipalahedelmä on yleensä vakio, niiden kalorit on helppo laskea ja jopa muistaa. Loput kalorit jaetaan lounaan ja päivällisen kesken. Homma helpottuu taas, jos edellispäivän päivällistä syö lounaalla. Keskiarvot ulkoruokinnassa yleensä riittää, jos ei ole syytä olla turhan tarkka. Jos menee yhtenä päivänä yli, tasoitetaan seuraavana päivänä. En edes kyttää päivittäiskaloreita, riittää että koko viikon 14000kcal ei ylity.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En ole ikinä laskenut kaloreita vaan syön kohtuudella kaikkea.
Valehtelet, tuskin syöt kaikkea. Edes kohtuudella.
Syön aamiaisen ja kaksi lämmintä ateriaa päivässä ja lisäksi välipalan tarvittaessa.
Miksi kaloreita pitäisi laskea? Ihminen tietää itse, paljoko kulloinkin tarvitsee ruokaa.