Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Paraneeko taikina jos sen laittaa yöksi jääkaappiin?

Vierailija
07.05.2020 |

Jos paranee, mihin se perustuu?

Kommentit (18)

Vierailija
1/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Riippuu taikinasta. Esim sämpylätaikinalle tai pizzataikinalle voi hidas kohotus tehdä hyvää. Taikina kohoaa hitaasti jääkaapissa ja nopeasti lämpimässä.

Vierailija
2/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rieskataikinasta on kyse. Ilman hiivaa tai leivinjauhetta. Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei se yön yli säilyttäminen paranna kaikkia taikinoita. Esimerkiksi sellaisesta tehty pulla ei maistu yhtä hyvältä kuin normaalisti kohotettu pullataikina.

Jotkin taikinat kaipaavat sellaista "levähtämistä" en tarkkaan muista mitkä, mutta saattaa olla vaikkapa voitaikinat.

Nuo ohjeet löytyy netistä ja keittokirjoista ja myös ahkerat kotieipojat tietävät lähes kaikki niksit miten ihanan maukkaita tuotteita leivotaan.

Vierailija
4/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikä sitä vaivaa? Kuume saattaa laskea viileässä, mutta vaikea sanoa paraneeko. Parasta ehkä, että viet taikinasi lääkäriin.

Vierailija
5/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pissataikina paranee jääkaapissa 

En muista minäkään enää, kun jätin leipomishommat jo 10 vuotta sitten. Nuorena ja köyhänä tuli usein leiwottua.

Zinc

Vierailija
6/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mikä sitä vaivaa? Kuume saattaa laskea viileässä, mutta vaikea sanoa paraneeko. Parasta ehkä, että viet taikinasi lääkäriin.

Reps 😂. Olen niin huono rieskleipuri, että taikinakin kärsii 😄. Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mikä sitä vaivaa? Kuume saattaa laskea viileässä, mutta vaikea sanoa paraneeko. Parasta ehkä, että viet taikinasi lääkäriin.

Reps 😂. Olen niin huono rieskleipuri, että taikinakin kärsii 😄. Ap

Pystyn näkemään ap:n lääkärin odotushuoneessa taikinakulho sylissään, huolestuneesti pellavaliinan alle vilkuillen.

Vierailija
8/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Pissataikina paranee jääkaapissa 

En muista minäkään enää, kun jätin leipomishommat jo 10 vuotta sitten. Nuorena ja köyhänä tuli usein leiwottua.

Zinc

Aika köyhä nestevalinta leipomuksissasi. Hyvä että lopetit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leipätaikina kyllä. Perustunee siihen, että entsyymit ehtii toimia suhteellisesti enemmän kuin hiiva... jolloin ehtii kehittyä aromaattisia aineita samalla, kun viljan rakenne "sulaa" entsyymien vaikutuksesta.

Paras pitsataikina voi olla 3 päivää vanha, jääkaapissa säilytetty.

Taikinan olisi hyvä olla puhdas (ei käsiä), jotta ei lähde kehittymään vääriä hiivoja.

Käytä enintään 2 gramma hiivaa per 100 ml vettä, kun teet taikinajuuren, ja taikinan jota aiot säilyttää jääkaapissa monta päivää.

Älä käytä rasvaa taikinaan, jota aiot säilyttää kauan.

Vierailija
10/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paranee mistä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä teen illalla ison sämpylätaikinan jääkaappiin ja lusikoin siitä pellille 2-3 aamuna. Rasvaton taikina jossa 11g kuivahiivaa/ 7,5 dl vettä. Vähempikin riittäisi tai tuosta voisi ottaa uuden juuren

Vierailija
12/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Pissataikina paranee jääkaapissa 

En muista minäkään enää, kun jätin leipomishommat jo 10 vuotta sitten. Nuorena ja köyhänä tuli usein leiwottua.

Zinc

Aika köyhä nestevalinta leipomuksissasi. Hyvä että lopetit.

Pissataikinaan laitan öljyä ja vettä. Päälle tomaattikastike ja basilika.

Zinc

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mikä sitä vaivaa? Kuume saattaa laskea viileässä, mutta vaikea sanoa paraneeko. Parasta ehkä, että viet taikinasi lääkäriin.

Eikös se ole yleensä leipuri joka sitä taikinaa vaivaa?

Vierailija
14/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Rieskataikinasta on kyse. Ilman hiivaa tai leivinjauhetta. Ap

Ai. No riippuu siitä, kuinka enstyymipitoiset jauhot sulla on (jota ei voi tavallisista jauhoista tietää; ehkä vehnänalkioissa eniten...). Kuinka vesipitoista taikina on. Kuinka kylmä jääkaappisi on. Ja kuinka kauan säilytät taikinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei sen rieskataikinan ainakaan huonommaksi pitäisi jääkapissa muuttua. Voit jopa kaulia valmiiksi, pinoa leivinpaperien väliin, ja laittaa suljettuun purkkiin odottamaan paistoa.

Vierailija
16/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Leipätaikina kyllä. Perustunee siihen, että entsyymit ehtii toimia suhteellisesti enemmän kuin hiiva... jolloin ehtii kehittyä aromaattisia aineita samalla, kun viljan rakenne "sulaa" entsyymien vaikutuksesta.

Paras pitsataikina voi olla 3 päivää vanha, jääkaapissa säilytetty.

Taikinan olisi hyvä olla puhdas (ei käsiä), jotta ei lähde kehittymään vääriä hiivoja.

Käytä enintään 2 gramma hiivaa per 100 ml vettä, kun teet taikinajuuren, ja taikinan jota aiot säilyttää jääkaapissa monta päivää.

Älä käytä rasvaa taikinaan, jota aiot säilyttää kauan.

Niinhän minä sanoin, mutta täällä ei äly loista, joku muukin älykkö paikalla kun tajuaa, että pissataikinan on hyvä vetäytyä jääkaapissa.

Mihin perustuu tuo, ettei öljyä pitäisi käyttää (?), meinaan säilyyhän öljy noin itsellään vaikka vuosia.

Zinc

Mun muistikuvat leipomisesta on niin hatarat, etten ala väitteleen mistään, kyselen vaan ..

Vierailija
17/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Rieskataikinasta on kyse. Ilman hiivaa tai leivinjauhetta. Ap

Äitini teki joskus perunarieskoja. Se taikina löystyi, jos sen antoi odottaa liian pitkään ennen rieskojen leipomista.

Mutta perus ohrarieskataikinasta (siis se pohojalainen rieska) en tiedä, kuinka se reagoi jos sen laittaa yöksi jääkaappiin. Minulla on kuitenkin sellainen käsitys, että se on perinteisesti leivottu rieskoiksi, ja paistettu heti, kun taikina saadaan valmiiksi.

Hiivataikinoissa maku voimistuu, kun sitä pitää jääkaapissa yön yli. Jotkut tykkää, toiset eivät.

Vierailija
18/18 |
07.05.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

viineritaikina paranee kylmässä, tai siis valmiiksi leivotut viinerit kannattaa kohottaa kylmässä. miksi laitat rieskataikinan jääkaappiin kun et käytä hiivaa, sehän voi hapata lämpimässä, kohoaa paremmin.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi viisi kaksi