Paraneeko taikina jos sen laittaa yöksi jääkaappiin?
Kommentit (18)
Rieskataikinasta on kyse. Ilman hiivaa tai leivinjauhetta. Ap
Ei se yön yli säilyttäminen paranna kaikkia taikinoita. Esimerkiksi sellaisesta tehty pulla ei maistu yhtä hyvältä kuin normaalisti kohotettu pullataikina.
Jotkin taikinat kaipaavat sellaista "levähtämistä" en tarkkaan muista mitkä, mutta saattaa olla vaikkapa voitaikinat.
Nuo ohjeet löytyy netistä ja keittokirjoista ja myös ahkerat kotieipojat tietävät lähes kaikki niksit miten ihanan maukkaita tuotteita leivotaan.
Mikä sitä vaivaa? Kuume saattaa laskea viileässä, mutta vaikea sanoa paraneeko. Parasta ehkä, että viet taikinasi lääkäriin.
Pissataikina paranee jääkaapissa
En muista minäkään enää, kun jätin leipomishommat jo 10 vuotta sitten. Nuorena ja köyhänä tuli usein leiwottua.
Zinc
Vierailija kirjoitti:
Mikä sitä vaivaa? Kuume saattaa laskea viileässä, mutta vaikea sanoa paraneeko. Parasta ehkä, että viet taikinasi lääkäriin.
Reps 😂. Olen niin huono rieskleipuri, että taikinakin kärsii 😄. Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mikä sitä vaivaa? Kuume saattaa laskea viileässä, mutta vaikea sanoa paraneeko. Parasta ehkä, että viet taikinasi lääkäriin.
Reps 😂. Olen niin huono rieskleipuri, että taikinakin kärsii 😄. Ap
Pystyn näkemään ap:n lääkärin odotushuoneessa taikinakulho sylissään, huolestuneesti pellavaliinan alle vilkuillen.
Vierailija kirjoitti:
Pissataikina paranee jääkaapissa
En muista minäkään enää, kun jätin leipomishommat jo 10 vuotta sitten. Nuorena ja köyhänä tuli usein leiwottua.
Zinc
Aika köyhä nestevalinta leipomuksissasi. Hyvä että lopetit.
Leipätaikina kyllä. Perustunee siihen, että entsyymit ehtii toimia suhteellisesti enemmän kuin hiiva... jolloin ehtii kehittyä aromaattisia aineita samalla, kun viljan rakenne "sulaa" entsyymien vaikutuksesta.
Paras pitsataikina voi olla 3 päivää vanha, jääkaapissa säilytetty.
Taikinan olisi hyvä olla puhdas (ei käsiä), jotta ei lähde kehittymään vääriä hiivoja.
Käytä enintään 2 gramma hiivaa per 100 ml vettä, kun teet taikinajuuren, ja taikinan jota aiot säilyttää jääkaapissa monta päivää.
Älä käytä rasvaa taikinaan, jota aiot säilyttää kauan.
Mä teen illalla ison sämpylätaikinan jääkaappiin ja lusikoin siitä pellille 2-3 aamuna. Rasvaton taikina jossa 11g kuivahiivaa/ 7,5 dl vettä. Vähempikin riittäisi tai tuosta voisi ottaa uuden juuren
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pissataikina paranee jääkaapissa
En muista minäkään enää, kun jätin leipomishommat jo 10 vuotta sitten. Nuorena ja köyhänä tuli usein leiwottua.
Zinc
Aika köyhä nestevalinta leipomuksissasi. Hyvä että lopetit.
Pissataikinaan laitan öljyä ja vettä. Päälle tomaattikastike ja basilika.
Zinc
Vierailija kirjoitti:
Mikä sitä vaivaa? Kuume saattaa laskea viileässä, mutta vaikea sanoa paraneeko. Parasta ehkä, että viet taikinasi lääkäriin.
Eikös se ole yleensä leipuri joka sitä taikinaa vaivaa?
Vierailija kirjoitti:
Rieskataikinasta on kyse. Ilman hiivaa tai leivinjauhetta. Ap
Ai. No riippuu siitä, kuinka enstyymipitoiset jauhot sulla on (jota ei voi tavallisista jauhoista tietää; ehkä vehnänalkioissa eniten...). Kuinka vesipitoista taikina on. Kuinka kylmä jääkaappisi on. Ja kuinka kauan säilytät taikinaa.
Ei sen rieskataikinan ainakaan huonommaksi pitäisi jääkapissa muuttua. Voit jopa kaulia valmiiksi, pinoa leivinpaperien väliin, ja laittaa suljettuun purkkiin odottamaan paistoa.
Vierailija kirjoitti:
Leipätaikina kyllä. Perustunee siihen, että entsyymit ehtii toimia suhteellisesti enemmän kuin hiiva... jolloin ehtii kehittyä aromaattisia aineita samalla, kun viljan rakenne "sulaa" entsyymien vaikutuksesta.
Paras pitsataikina voi olla 3 päivää vanha, jääkaapissa säilytetty.
Taikinan olisi hyvä olla puhdas (ei käsiä), jotta ei lähde kehittymään vääriä hiivoja.
Käytä enintään 2 gramma hiivaa per 100 ml vettä, kun teet taikinajuuren, ja taikinan jota aiot säilyttää jääkaapissa monta päivää.
Älä käytä rasvaa taikinaan, jota aiot säilyttää kauan.
Niinhän minä sanoin, mutta täällä ei äly loista, joku muukin älykkö paikalla kun tajuaa, että pissataikinan on hyvä vetäytyä jääkaapissa.
Mihin perustuu tuo, ettei öljyä pitäisi käyttää (?), meinaan säilyyhän öljy noin itsellään vaikka vuosia.
Zinc
Mun muistikuvat leipomisesta on niin hatarat, etten ala väitteleen mistään, kyselen vaan ..
Vierailija kirjoitti:
Rieskataikinasta on kyse. Ilman hiivaa tai leivinjauhetta. Ap
Äitini teki joskus perunarieskoja. Se taikina löystyi, jos sen antoi odottaa liian pitkään ennen rieskojen leipomista.
Mutta perus ohrarieskataikinasta (siis se pohojalainen rieska) en tiedä, kuinka se reagoi jos sen laittaa yöksi jääkaappiin. Minulla on kuitenkin sellainen käsitys, että se on perinteisesti leivottu rieskoiksi, ja paistettu heti, kun taikina saadaan valmiiksi.
Hiivataikinoissa maku voimistuu, kun sitä pitää jääkaapissa yön yli. Jotkut tykkää, toiset eivät.
viineritaikina paranee kylmässä, tai siis valmiiksi leivotut viinerit kannattaa kohottaa kylmässä. miksi laitat rieskataikinan jääkaappiin kun et käytä hiivaa, sehän voi hapata lämpimässä, kohoaa paremmin.
Riippuu taikinasta. Esim sämpylätaikinalle tai pizzataikinalle voi hidas kohotus tehdä hyvää. Taikina kohoaa hitaasti jääkaapissa ja nopeasti lämpimässä.