Olik suomes oikeest ravintoloja 1980 luvul?
Mun mummu vaittaa et oli
Mutsi ei muista kun se on -87
Voiks joku kertoo?!?
Kommentit (44)
Näin ravintolatrendit ovat muuttuneet eri vuosikymmenillä:
– 1880-luku: ensimmäiset fine dining -ravintolat (Hotelli Kämp 1887)
– 1950-luku: ensimmäinen grillibaari (Kalastajatorppa) ja et niset keittiökonseptit (Hotelli Torni)
– 1960-luku: teemaravintolat, ensimmäiset discot, ensimmäiset pitseriat (Hamina, Lappeenranta)
– 1970-luku: lounasravintolat (lounasseteli 1974), keskiolutravintolat, hotelliketjujen ruokaravintolat ja yökerhot, motellit, espanjalaiset pihvipaikat, tavernat
– 1980-luku: tasokkaat, pienet ruokaravintolat, ensimmäiset kebab- ja vietnamilaisravintolat, ensimmäinen Michelin-tähtiravintola (Palace 1987)
– 1990-luku: seurusteluravintoloiden monipuolistuminen, ravintolakonseptien lisääntyminen EU-jäsenyyden seurauksena, kauppakeskusten ruokapihat (Food Court), pohjoismaisen ja suomalaisen keittiön nousu, viiniosaamisen kasvu
– 2000-luku: ravintolaruoan ja keittotaidon vahva kasvu kansainväliselle tasolle, ravintola-asiakaspaikkojen voimakas lisääntyminen, ABC-tienvarsiravintolat (ensimmäinen ABC Utissa 1998)
– 2010-luku: katu- ja tapahtumaravintolat, ravintolapäivä, uudet etniset keittiöt, ruokahävikin pienentäminen
– 2020-luku: hyperpaikallisuus, ekoruoka
Lähde: Vesa Heikkinen, Haaga-Helia
Meidän kaupunkiin tuli eka pizzeria -85. Ensimmäisen kerran söin ravintolassa 17-vuotiaana.
80 luvulla ravintolassa syötiin ehkä kerran vuodessa koska t
sitä tosiaa. pidettiin rahan tuhlaamisena.
No ei ollut. Silloin syötiin pirtissä samasta kattilasta yhteisellä puulusikalla.
Pikkukaupungissa oli 80-luvulla Martina.
Eikä tosiaan ollut tasokas.
Ei ollut, ei yhtään koko maassa. Yleensä vaan istuttiin kirkon portailla syömässä kalakukkoa ja pällisteltiin. Sitten vuonna 1989 yksi kaveri tuli ulkomailta (taisi olla Ruotsista) ja kertoi ihmeellisiä tarinoita näistä 'ravintoloista'. Niitä alettiin porukalla pähkäillä, mutta taisi olla 1991 ennen kuin ensimmäinen saatiin avattua. Siellä tarjottiin kalakukkoa, halusi sitä tai ei. Meni vielä pitkään ennen kuin asiakas sai itse valita mitä söi.
Kaupungeissa oli, mutta todella harvakseltaan. Yleensä niissä ravintoloissa oli myös muuta toimintaa. Ainakin itse söin tanssiravintolassa pari kertaa. Pelkkiä ruokaravintoloita en kyllä muista. Pikaruokapaikkoja oli ja pizzerioita. Carrols muistaakseni oli ekapikaruokakokemukseni vuonna 1986 tai 1987.
Vierailija kirjoitti:
Pikkukaupungissa oli 80-luvulla Martina.
Eikä tosiaan ollut tasokas.
Niinpä olikin! Et kai ollut Kajaanissa? Tänä päivänä sen tason palvelusta joku soittaisi iltapaskoihin.
Ei ole ollut 1980-luvulla ravintoloita. Ne on tulleet vasta 2010- luvulla. 1980- luvulla elettiin hyvin pitkälti omavaraistaloudessa. Ruoaksi oli yleensä lanttua, naurista tai puuroa ja tosiaan se syötiin yhteisestä kattilasta puulusikalla, joka pyyhittiin kainaloon puhtaaksi. Juomaksi oli koulussa piimää tai sahtia. Eivät ravintolat olisi pysyneet pystyssä, kun ihmiset liikkuivat vähemmän. Pari kertaa vuodessa käytiin kaupungissa hevosella markkinoilla vaihtamassa nahkoja ja turkiksia suolaan yms. tarpeelliseen, jota ei itse voitu tuottaa. Näin ainakin meillä lapsuudessani Karjaalla.
Vierailija kirjoitti:
Meidän kaupunkiin tuli eka pizzeria -85. Ensimmäisen kerran söin ravintolassa 17-vuotiaana.
Pizzeria ei ole ravintola,se on vaan mättöruokapaikka.
Vierailija kirjoitti:
Ei ole ollut 1980-luvulla ravintoloita. Ne on tulleet vasta 2010- luvulla. 1980- luvulla elettiin hyvin pitkälti omavaraistaloudessa. Ruoaksi oli yleensä lanttua, naurista tai puuroa ja tosiaan se syötiin yhteisestä kattilasta puulusikalla, joka pyyhittiin kainaloon puhtaaksi. Juomaksi oli koulussa piimää tai sahtia. Eivät ravintolat olisi pysyneet pystyssä, kun ihmiset liikkuivat vähemmän. Pari kertaa vuodessa käytiin kaupungissa hevosella markkinoilla vaihtamassa nahkoja ja turkiksia suolaan yms. tarpeelliseen, jota ei itse voitu tuottaa. Näin ainakin meillä lapsuudessani Karjaalla.
Juoma oli kiulussa, ei koulussa
Kallista oli jossain ravintolassa syöminen silloin, kun ei ollut joka nurkalla näitä kebupizzerioita. Nakkikioskilla lähinnä makkaraperunoita ja kahden desin maitoa silloin vedettiin.
Helsingissä oli jopa seksi-sellaisia.
Ei ollut. Lähinnä siitä syystä, että ruokaa ja syömistä ei oltu vielä keksitty. Syöminen keksittiin 1990-luvulla, ja siitä lähtien ylipaino ja elintasosairaudet ovat lisääntyneet.
Ei ollut. Kuppiloita ne oli, niistä sai jotain yksinkertaista lounasruokaa ja kaliaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pikkukaupungissa oli 80-luvulla Martina.
Eikä tosiaan ollut tasokas.
Niinpä olikin! Et kai ollut Kajaanissa? Tänä päivänä sen tason palvelusta joku soittaisi iltapaskoihin.
Järvenpäässä.
Joo ei ollut. Naiset eivät saaneet käydä ilman miestä ravintolassa. Oli "yleinen nainen" jos sinne meni yksin tai kaksin.
Miehet seisoi valkkaamassa naisia,olivat kuin lihatiskillä. Tanssiravintoloissa siis. Siellä kukaan syöny,wiinaa naamaan ja nai...siin.
Sori,sua kuse*tetaan nyt näillä jutuilla,pistetään kuus-nolla,alta lipan!
Vierailija kirjoitti:
Helsingissä oli jopa seksi-sellaisia.
Seksi ja ravinto yhdistettynä, kuulostaa hyvältä. Nyt herää kyllä kysymyksiä, mitä siellä seksiravintolassa nautittiin, ja miten... Veikkaan, että nautinto oli lähinnä visuaalista, mutta sana "seksiravintola" tuo mieleen oraalisen toiminnan.
Oli toki. Mutta niissä käyminen ei ollut niin tavallista kuin nykyisin isoimpien kaupunkien ulkopuolella. Moni kuten mun vanhemmat pitivät ravintoloissa syömistä rikkaiden typeränä tuhlaamisena. Itse söin ravintolassa ekaa kertaa kun opiskelin yliopistossa.