Miten vegaanius on luonnonmukaista, kun B12-vitamiinia pitää ottaa ravintolisänä?
Kommentit (106)
No onko luonnollista elää tällä puolella maapalloa, kun joudutaan ottamaan pimeään aikaan d-vitamiinikin purkista? Mutta onko sen mitään väliä? Miksi luonnollisuus olisi edes mikään argumentti minkään puolesta, ei syöpähoidotkaan mitään luonnollisia ole mutta silti ihan paikallaan toisinaan.
Ei se olekaan luonnollista, kun ihminen on sekasyöjä.
Miten on luonnollista olla sekasyöjä Pohjoisessa kun pitää syödä D-vitamiinia lisänä?
Eihän vegaanius ole millään tasolla luonnollista. Tupakka, alkoholi, ja arsenikki sen sijaan ovat.
Miten luonnonmukaista on avautua tästä AV:lle? Mikset savumerkeillä avautunut asiasta tai kirjekyyhkyjen avulla levittänyt ihmetystä. Tai mikset vaeltanut mantereelta toiselle ja kertonut ihmisille kasvotusten tästä. Miksi valitsit epäluonnonmukaisen tavan?
B12-vitamiini eli kobalamiini syntetisoituu tiettyjen bakteerien toimesta eläinten ruoansulatuskanavassa, josta se siirtyy edelleen eläinten kudoksiin (1). Ihmiskehossa näin ei kuitenkaan tapahdu. B12-vitamiinia esiintyykin luontaisesti merkittäviä määriä vain eläinkunnasta peräisin olevissa elintarvikkeissa, ja tämän vuoksi vegaanien tulee käyttää sitä säännöllisesti ravintolisänä.
Kopioitu suoraan
http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/vitamiinit-ja-kivennaisaineet/b12…
Miten niin syötetään eläimelle ravintolisänä?
No ei mikään ruokavalio taida olla 100% luonnonmukaista? Vai etkö muka ikinä syö ruokia mihin on lisätty vitamiineja? Tai syö D-vitamiinia purkista?
Miksi siihen ah-niin-ihanaan maitoon sitten lisätään d-vitamiinia kun se on kerran niin luonnonmukaista?
Täällä on syöty mm kalaa talvisin ja pärjätty ihan kummasti ilman d vitamiinilisiä jo aikoja sitten. On siis syöty mitä on kiinni saatu eläimistä ja marjoista lähtien. Eikö se ole luonnollisinta että selviää ja tulee toimeen sillä mitä on, mitään väheksymättä?
Vierailija kirjoitti:
B12-vitamiini eli kobalamiini syntetisoituu tiettyjen bakteerien toimesta eläinten ruoansulatuskanavassa, josta se siirtyy edelleen eläinten kudoksiin (1). Ihmiskehossa näin ei kuitenkaan tapahdu. B12-vitamiinia esiintyykin luontaisesti merkittäviä määriä vain eläinkunnasta peräisin olevissa elintarvikkeissa, ja tämän vuoksi vegaanien tulee käyttää sitä säännöllisesti ravintolisänä.
Kopioitu suoraan
http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/vitamiinit-ja-kivennaisaineet/b12…
Miten niin syötetään eläimelle ravintolisänä?
Aivan oikein, noin B12-vitamiini toimii eläinten ruoansulatuskanavassa. Mutta kun eläimet eivät saa tarpeeksi B12-vitamiinia rehuistaan, niille joudutaan syöttämään B12-vitamiinia ravintolisänä.
Anteeksi tyhmä kysymys, mutta miten se vegaaninen B12-vitamiini valmistetaan?
Vierailija kirjoitti:
Täällä on syöty mm kalaa talvisin ja pärjätty ihan kummasti ilman d vitamiinilisiä jo aikoja sitten. On siis syöty mitä on kiinni saatu eläimistä ja marjoista lähtien. Eikö se ole luonnollisinta että selviää ja tulee toimeen sillä mitä on, mitään väheksymättä?
No tuskin ihan heti kuolet vaikka eläisitkin puutostilassa. Mutta kyllä se vaikuttaa siihen kuinka pitkän ja _terveen_ elämän elät.
Vierailija kirjoitti:
Miksi siihen ah-niin-ihanaan maitoon sitten lisätään d-vitamiinia kun se on kerran niin luonnonmukaista?
En juo maitoa.
Eikös B12-vitamiinia ole jossain sienissä ja merilevässä?
Vierailija kirjoitti:
Eikös B12-vitamiinia ole jossain sienissä ja merilevässä?
Myös joidenkin vegaaniruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden, kuten merilevien ja sienten, on aiemmin todettu sisältävän B12-vitamiinia (2). Todellisuudessa ne sisältävät lähinnä B12-vitamiinin analogeja, joilla ei ole biologista aktiivisuutta ihmiskehossa ja jotka estävät aktiivisen B12-vitamiinin toimintaa kehossa.
Merilevien, sienten ja fermentoitujen tuotteiden käyttö ei siis turvaa B12-vitamiinin saantia.
Edelleen kopioitu suoraan
http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/vitamiinit-ja-kivennaisaineet/b12…
Vierailija kirjoitti:
Eikös B12-vitamiinia ole jossain sienissä ja merilevässä?
Päinvastoin, niiden syöminen voi olla jopa haitallista.
"Todellisuudessa ne sisältävät lähinnä B12-vitamiinin analogeja, joilla ei ole biologista aktiivisuutta ihmiskehossa ja jotka estävät aktiivisen B12-vitamiinin toimintaa kehossa" http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/vitamiinit-ja-kivennaisaineet…
B12-vitamiinia(kobalamiineja) tuotetaan mikrobien avulla. Eli mikrobeja hyväksikäytetään. Entäs se?
No vegaanius on kaukana luonnollisesta ihan monissa muissakin asioissa kuin B12-vitamiinin suhteen.
Eipä kasva luonnossa nyhtistä, härkistä eikä täällä Suomessa juuri savutofuakaan (se on kaukana kiinassa se savutofupuu???). Kaikki nuo ovat pitkälti teollisesti jalostettuja kaupassa myytäviä tuotteita.
Luonnonmukainen on eri asia kuin vegaanius.
Itse en pidä nykyistä keskimääräistä länsimaista ruokavaliota hillittömine eläinproteiinin ja yksinkertaisten hiilihydraattien määrineen sen enempää lajillemme soveltuvana kuin täysvegaanisuuttakaan.
Paljon kasviksia, tärkkelyspitoisia juuria, hyönteisiä, toukkia. Joitain marjoja ja hedelmiä silloin tällöin. Harvoin pikku herkuttelu hunajalla. Pieniä määriä lihaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Se olisi lajimme luonnollinen ruokavalio.
Onko luonnollisempaa syöttää se B12 toiselle eläimelle ravintolisänä ja sitten syödä se eläin?
B12 on bakteeriperäinen ei eläinperäinen. Ennen sitä ollaan saatu huonommin pestyistä kasviksista koska sitä on maaperässä ja tietty luonnonvesistä. Ongelmana on, että ihminen köyhdyttää maaperän ja vesikin tulee luonnottomasti hanasta puhdistettuna.