Onko totta, että yksi Teflonpannulla paistettu kananmuna vastaa syöpäaltistukseltaan tuhatta savuketta?
Kommentit (40)
100% teflonpannua käyttävistä kuolee.
Laita linkki, mistä moisen väitteen luit/kuulit.
Vierailija kirjoitti:
Illumimati haluaa että syöt teflonpannulta. Siinä on ajatusjarrua.
Kannattaa katsoa teflon dokumentti yleareenasta.
Teflonin valmistuksessa käytössä kemikaali, jota on päässyt jo kaikkien verenkiertoon. Aiheuttaa epämuodostumia ja syöpää.
Kannattaa ostaa hiiliteräspannu. Teflon sopii lähinnä avaruusaluksiin.
Valitettavasti asiassa on perää. Viime vuosikymmeninä räjähtäen runsastuneet syöpätapaukset johtuvat usean tutkijan mukaan Teflonista irtoavista ainesosista, jotka joutuvat ruuan kautta elimistöön.
En purematta niele väitettä, vaikka teflonin fluoridit myrkyksi tiedänkin. Tietysti, jos paistaa piloille naarmutetulla pannulla, josta ruokaan lohkeilee teflonmuruja, on altistus eri luokkaa.
Tuskin. Karsinogeenien vertailu on äärimmäisen hankalaa. Siinä vertaillaan tilastollisia todennäköisyyksiä. Ei kukaan voi sanoa edes niin täsmällistä arvoa kuin "tuhat".
Syövissäkin on eroja, tupakka aiheuttaa lähinnä keuhko- ja ylähengitysteiden syöpiä. Mitä syöpiä teflon aiheuttaa? Ruoansulatsukanavan? Miten niitä verrataan tupakan aiheuttamiin?
Järjellä ajatellen taas: tuhat savuketta on viisi kartonkia. Kovallakin tupakkamiehellä menee niiden polttamiseen tovi. Sen sijaan valtavat määrät ihmisiä syö viikottain teflonpannulla paistettuja munia, eivätkä kuole joukoittain.
Väite vaikuttaa vahvasti liioitellulta.
Vierailija kirjoitti:
Valitettavasti asiassa on perää. Viime vuosikymmeninä räjähtäen runsastuneet syöpätapaukset johtuvat usean tutkijan mukaan Teflonista irtoavista ainesosista, jotka joutuvat ruuan kautta elimistöön.
Ne eivät siis johdukaan rf-säteilystä?
No paistettu ruoka ylipäätään. Oletko katsonut elokuvaa Darwin Awards. Siinä se päähenkilö söi aina höyrytettyjä vihanneksia, koska niissä tilastollinen riski sairastua ylipäätään mihinkään on pienin.
Teflon pannu hajoaa niin nopeasti. Kuka muka viitsii heti ostaa uuden kun tulee naarmu. Aikaa myöten naarmuja tulee lisää ja lisää...
Vierailija kirjoitti:
No paistettu ruoka ylipäätään. Oletko katsonut elokuvaa Darwin Awards. Siinä se päähenkilö söi aina höyrytettyjä vihanneksia, koska niissä tilastollinen riski sairastua ylipäätään mihinkään on pienin.
Pitää muistaa paistetun ja poltetun ruoan välinen ero....
Miten se sitä vastaisi? Onko siinä tervaa, nikotiinia ja yli kahtatuhatta vaarallista yhdistettä kuten tupakassa?
Ei ole.
Tietenkään pinnoitepannua (kaikki eivät ole teflonia) ei saa kuumentaa liikaa ja jos pinnoite rikkoontuu, pannu pitää vaihtaa. Muuten se on käytössä ihan turvallinen, sen riskit liittyvät lähinnä valmistusvaiheeseen halpamaissa.
Vierailija kirjoitti:
Teflon pannu hajoaa niin nopeasti. Kuka muka viitsii heti ostaa uuden kun tulee naarmu. Aikaa myöten naarmuja tulee lisää ja lisää...
Ei kannata ostaa niitä parin euron halpiksia.
Ei nyt ihan noin paljoa. Ehkä askillinen tupakkaa. Kemistinä meinaa pää räjähtää, kun tajuaa aikamonen arkisen asian myrkyllisyyden. Sittenkuinka ihmiset pelkää hiilareita, olutta ja tupakkaa, versus oikeasti myrkylliset yhdisteet, kuten paistinpannu, maalit seinässä, värit vaatteissa ja hajuvedet.
Vierailija kirjoitti:
Teflon pannu hajoaa niin nopeasti. Kuka muka viitsii heti ostaa uuden kun tulee naarmu. Aikaa myöten naarmuja tulee lisää ja lisää...
Miten sä niihin naarmuja koko ajan saat? Ehkä kannattaa ostaa vähän laadukkaampia merkkejä.
Vierailija kirjoitti:
Tuskin. Karsinogeenien vertailu on äärimmäisen hankalaa. Siinä vertaillaan tilastollisia todennäköisyyksiä. Ei kukaan voi sanoa edes niin täsmällistä arvoa kuin "tuhat".
Syövissäkin on eroja, tupakka aiheuttaa lähinnä keuhko- ja ylähengitysteiden syöpiä. Mitä syöpiä teflon aiheuttaa? Ruoansulatsukanavan? Miten niitä verrataan tupakan aiheuttamiin?
Järjellä ajatellen taas: tuhat savuketta on viisi kartonkia. Kovallakin tupakkamiehellä menee niiden polttamiseen tovi. Sen sijaan valtavat määrät ihmisiä syö viikottain teflonpannulla paistettuja munia, eivätkä kuole joukoittain.
Ihmisiä kyllä kuolee syöpään joukoittain. Miten voit olla varma ettei osa kuolemista johdu teflonista? Ehkäpä teflon tosiaan onkin yksi iso tekijä syövän yleisyydessä..?
Tupakkaan verrataan varmaankin siitä syystä, kun on yleisessä tiedossa tupakoinnin suuri syöpävaikutus. Tarkkaa vertausta on varmasti hankala tehdä, kuten sanoitkin, mutta näin tulee mittakaava syöpävaarallisuudesta kuitenkin hyvin esille.
Vierailija kirjoitti:
Teflon pannu hajoaa niin nopeasti. Kuka muka viitsii heti ostaa uuden kun tulee naarmu. Aikaa myöten naarmuja tulee lisää ja lisää...
Minä kypsennän Teflonilla enää kananmunia ja kalaa, varsin matalilla lämpötiloilla. Kaikki muu menee valurautapannun kautta.
On hauska kuulla että haluni vähän hifistellä on samalla terveellisempi vaihtoehto.
Yksi asia jota ei mielestäni korosteta tarpeeksi on se että Teflon-pannun pintalämpötila ei saisi nousta kovin korkeaksi. Ilmeisesti jos esim. pihvi saa kunnon paistopinnan ollaan jo lämpötiloissa joita Teflon ei varsinaisesti kestä. Korjatkaa toki jos olen ymmärtänyt väärin.
Illumimati haluaa että syöt teflonpannulta. Siinä on ajatusjarrua.