Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Vatsa ei kestä kasvisruokaa

Vierailija
05.07.2019 |

Minulle on tullut pikkuhiljaa täydellinen stoppi lihan suhteen. Ei aatteellisista eikä ekologisista syistä vaan jostain syystä minkäänlainen lihan ei maistu ollenkaan. Kalakin hyvin harvakseltaan.

Ruokailuista on tullut vähän turhan haastavaa. Pelkällä paprikalla, kurkulla, tomaatilla, salaatilla ja juureksilla en elä. Kananmunaa syön suht paljon, mutta välillä sekään ei mene alas. Samoin tofun kanssa. Kaalia voi syödä vain vähän, koska vatsa ei kestä ei sitä. Linssejä ja papuja voi syödä vähän, mutta ei nimessään nimessä esim. kahta kertaa päivässä tai siitäkin vatsa ottaa itseensä.

Jos en saa tarpeeksi proteiinia ja rasvaa, niin nälkä tulee pian uudestaan ja sitten sorrun mussuttamaan leipää. Ruokailun pitäisi olla voittopuolisesti nautinto ja nyt koko homma on mennyt liian vaikeaksi, kun tulee jäätävät ilmavaivat ja vatsa turpoaa niin, että ei mitkään housut tahdo mahtua päälle.

Auttakaapas nyt kokeneemmat kasvissyöjät noviisia mitä syödä ja miten saada riittävästi protsua, jottei tarvitse olla nälissään tai puputtaa leipää.

Kommentit (17)

Vierailija
1/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nyö se helvetissä sitten lihaa. Mitäs täällä ruikutat. Pölhö.

Vierailija
2/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itsellä sama ongelma, että vatsa ei oikein linssejä, papuja, kikherneitä jne. kestä, varsinkaan useampana päivänä peräkkäin. Mutta nyhtökaurassa ei ole mitään ongelmaa, eikä soijassa, käyvätkö ne sinulle? Entäs syötkö juustoja?

Tein juuri itse ihanaa halloumi-couscous -salaattia, joka oli todella täyttävää. Nyhtökaurasta saa tehtyä vaikkapa hyvänmakuisia tortilloja tai chili con carnea. Entä käyvätkö sienet sinulle? Raejuustoa välipalana?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olisko alkukankeutta ja tilanne vaatii vaan hieman totuttelua, oon ollu kasvissyöjä jo vuosikymmeniä ja muistan silti et sekaruoka aiheutti usein ähkyn olon, ja vastaavasti yllättävän kovan nälän. Kasvisruualla olon vaihtelu ei ole noin ääripäätä, vaan oon tottunut syömään just pieniä annoksia useemmin, enkä siksi tunne voimakasta nälkää tai ähkyä juuri koskaan. Sulla on ehkä vähän suola ja rasvakoukku päällä, ja niiden perään kroppa huutelee, kun kasvisruuassa on vähemmän, mut se menee kyl ohi kun tottuu vaan uusiin ruoka-aineksiin.

Vierailija
4/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siinä taas yksi nainen, jonka vatsa on alykkäämpi kuin pää. Elimistösi tarvitsee lihaa ja kannattaisi ehkä tutkituttaa, onko sinulla syömishäiriö. Veganismi on monesti oire syömishäiriöstä ja elämä pyörii ruoan ympärillä.

Vierailija
5/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oikeasti ihminen tarvitsee hirveän vähän proteiinia, ainakin verrattuna siihen, mitä suomalaiset syövät ja varsinkin verrattuna siihen, mitä viime aikojen muotidieetit ovat suositelleet. Meidän suurin ongelma on siinä, että liiallinen proteiinin saanti aiheuttaa meille munuaisvaivoja ja suolistosyöpiä.

Vierailija
6/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kypsennäkö niitä kasviksia kunnolla. Huonosti kypsennetyt kaalit ja pavut kyllä turvottavat ja pierettävät, mutta kunnolla kypsäksi haudutetut eivät sitä tee. En ole puhtaasti kasvissyöjä, mutta lihan käyttö on vain luontevasti vähentynyt noin pariin kertaan viikossa. Kalaa kyllä syön usein. Oliskohan myös niin, että ap:n kannattaisi perehtyä kasvissyöntiin ja kasvisruokiin huolellisemmin. Ei se riitä, että jättää vain lihan pois ja pupeltaa salaattia kuin kani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Itsellä sama ongelma, että vatsa ei oikein linssejä, papuja, kikherneitä jne. kestä, varsinkaan useampana päivänä peräkkäin. Mutta nyhtökaurassa ei ole mitään ongelmaa, eikä soijassa, käyvätkö ne sinulle? Entäs syötkö juustoja?

Tein juuri itse ihanaa halloumi-couscous -salaattia, joka oli todella täyttävää. Nyhtökaurasta saa tehtyä vaikkapa hyvänmakuisia tortilloja tai chili con carnea. Entä käyvätkö sienet sinulle? Raejuustoa välipalana?

Mahtavaa, kiitos.  Nyhtökauraa en ole kokeillut ja soijan olin jotenkin kokonaan unohtanut. Täytyypä ottaa ne seuraavaksi kokeiluun. Juustoja syön ja käytän niitä myös salaateissa, mutta ehkä voisi käyttää monipuolisemminkin. En jaksaisi joka päivä vähertää ateriaa, vaan olisi kiva syödä pari päivää samaa, mutta mulla ei tosiaan vatsa kestä edes kahta linssi- tai papuannosta päivästä vaikka en mitään kovin isoja annoksia syökään. 

Vierailija
8/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rasvaa tarpeeksi avokadosta, oliiveista ja pähkinöistä,  sekä sellaisenaan että öljynä. Pysyy nälkä poissa, eikä turvota. Ja kasviksiahan on muitakin kuin kurkku, tomaatti ja salaatti... Erilaisia lämpimiä ruokia vaan testailemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi et saisi mussuttaa leipää, jos se kerran vatsallesi sopii? Valitse joku täysjyväleipä niin saat siitä myös proteiinia. Pähkinätkin on olemassa.

Rasvaahan on helppo saada tarpeeksi: Voita, öljyjä (kokeile eri makuja), oliiveja, avocadoja, niitä pähkinöitä.

Vierailija
10/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kypsennäkö niitä kasviksia kunnolla. Huonosti kypsennetyt kaalit ja pavut kyllä turvottavat ja pierettävät, mutta kunnolla kypsäksi haudutetut eivät sitä tee. En ole puhtaasti kasvissyöjä, mutta lihan käyttö on vain luontevasti vähentynyt noin pariin kertaan viikossa. Kalaa kyllä syön usein. Oliskohan myös niin, että ap:n kannattaisi perehtyä kasvissyöntiin ja kasvisruokiin huolellisemmin. Ei se riitä, että jättää vain lihan pois ja pupeltaa salaattia kuin kani.

Kyllä mielestäni kypsennän riittävästi. En tosin tykkään sellaisesta möjöksi menneistä pavuista vaan haluan jättää vähän purutuntumaa. Pitää kokeilla vielä kypsentää lisää, jos se ilman muodostuminen vähenisi. 

ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miksi et saisi mussuttaa leipää, jos se kerran vatsallesi sopii? Valitse joku täysjyväleipä niin saat siitä myös proteiinia. Pähkinätkin on olemassa.

Rasvaahan on helppo saada tarpeeksi: Voita, öljyjä (kokeile eri makuja), oliiveja, avocadoja, niitä pähkinöitä.

Rasvaa kyllä saan riittävästi, mutta tuo protsku on se suurempi ongelma. Jos syön paljon leipää, niin se menee suoraan kylkiin, että siitä syystä en viitsisi sitä niin paljon syödä. Toki muutama pala päivässä on ihan ookoo, mutta jos sitä syö ns. nälkäänsä, niin sitten tulee turhia kiloja vaikka kuinka liikkuisi. On tämä vaikeaa. :D

Vierailija
12/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Olisko alkukankeutta ja tilanne vaatii vaan hieman totuttelua, oon ollu kasvissyöjä jo vuosikymmeniä ja muistan silti et sekaruoka aiheutti usein ähkyn olon, ja vastaavasti yllättävän kovan nälän. Kasvisruualla olon vaihtelu ei ole noin ääripäätä, vaan oon tottunut syömään just pieniä annoksia useemmin, enkä siksi tunne voimakasta nälkää tai ähkyä juuri koskaan. Sulla on ehkä vähän suola ja rasvakoukku päällä, ja niiden perään kroppa huutelee, kun kasvisruuassa on vähemmän, mut se menee kyl ohi kun tottuu vaan uusiin ruoka-aineksiin.

Isoin ongelma on tosiaan, että tietyt ruoka-aineet alkavat pahasti tökkimään, jos niitä syö liian usein ja sitten taas on iso litania ruokia, josta tulee todella pahat ilmavaivat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ehkä sun on pakko vain ottaa vähän iisimmin ja koittaa ensi alkuun syödä enempi vaikka kalaa ennen kuin sun vatsa tottuu suureen määrään tyyliin papuja.

Vierailija
14/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Miksi et saisi mussuttaa leipää, jos se kerran vatsallesi sopii? Valitse joku täysjyväleipä niin saat siitä myös proteiinia. Pähkinätkin on olemassa.

Rasvaahan on helppo saada tarpeeksi: Voita, öljyjä (kokeile eri makuja), oliiveja, avocadoja, niitä pähkinöitä.

Rasvaa kyllä saan riittävästi, mutta tuo protsku on se suurempi ongelma. Jos syön paljon leipää, niin se menee suoraan kylkiin, että siitä syystä en viitsisi sitä niin paljon syödä. Toki muutama pala päivässä on ihan ookoo, mutta jos sitä syö ns. nälkäänsä, niin sitten tulee turhia kiloja vaikka kuinka liikkuisi. On tämä vaikeaa. :D

Ei ne leivän kalorit mene sen suorempaan kylkiin kuin muutkaan. 

Katso vähän mitä leipää syöt. Ihan hyvin voit vetää jotain jälkiuunileipää parisataa grammaa päivässä, saat 15 grammaa proteiinia ja enintään kolmanneksen päivän energiantarpeestasi.

Enkä todellakaan usko, että lihoo, jos syö leipää vain nälkäänsä ja liikkuu oikeasti paljon. Jokin muu mieliteko siinä silloin on oltava takana kuin nälkä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Proteiinia saa jo monista vihanneksistakin paljon, esimerkiksi parsakaali. Kannattaa myös lisäillä siemeniä ja pähkinöitä ruokaan. Moni kestää vihanneksia paremmin kun ne on kunnolla kypsytetty. Papuja ja linssejä kestää paremmin jos ostaa ne valmiiksi liotettuina, silloin osa fodmap hiilareista jää siihen liemeen. Kova tofu on yleensä todella hyvin siedetty. Moni sietää myös soijarouheita ja soijasuikaleita paremmin jos ostaa ne valmiiksi turvotettuina kuin kuivatuotteina. Myös seitania kannattaa kokeilla!

Ja leivästä täysjyvä tai joku proteiinipitoisempi vaihtoehto, esimerkiksi siemennäkkäri. 

Vierailija
16/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Oikeasti ihminen tarvitsee hirveän vähän proteiinia, ainakin verrattuna siihen, mitä suomalaiset syövät ja varsinkin verrattuna siihen, mitä viime aikojen muotidieetit ovat suositelleet. Meidän suurin ongelma on siinä, että liiallinen proteiinin saanti aiheuttaa meille munuaisvaivoja ja suolistosyöpiä.

Näinpä. Liika proteiini kerääntyy läskiksi ja häiritsee kalsiumaineenvaihduntaa. Miksiköhän suomessa onkin osteoporoosia about maailman eniten, kun täällähän niitä maitotuotteitakin eniten käytetään? Niinpä. 

Vierailija
17/17 |
05.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Et maininnut, mitä kasviksia syöt, mutta listasi vaikutti aika rajoitetulta. Ehkä kannattaisi googlailla kasvisruokien reseptejä? 

Itse syön tosi vähän lihaa, useammin kalaa ja kananmunia. Kasviksia syön päivittäin erilaisina yhdistelminä.

Syötkö esim. näitä: parsakaali, kukkakaali, kesäkurpitsa, porkkana, punajuuri, nauris, lanttu, lehtikaali, bataatti, pinaatti, munakoiso, paprikat, sipuli, kurpitsat, vihreät pavut, parsa, selleri, fenkoli? 

Entä syötkö sieniä? Hedelmiä ja marjoja? Ja sitten ne jo yllä mainitut siemenet, pähkinät, avokado. Käytä myös hyviä öljyjä kasvisten kastikkeena, jotta saat tarpeeksi hyviä rasvoja. 

Viljoistakin löytyy vaihtoehtoja. Itse pidän hirssistä, tattarista, täysjyväriisistä, quinoasta, syön myös couscousta ja bulguria.