Mummu meni antamaan lapselle
lämminsavustettua lohta joka oli tunteja lämpöisessä juhannusaattona. Minä huomasin sen pöydältä ja sanoin, että pitäisikö tuo kylmässä olla ja silloin kala oli ollut jo pari tuntia huoneenlämmössä. Nyt oli eilen syöttänyt sitä samaa kalaa meidän 8-vuotiaalle. Käsittääkseni lämminsavustetussa tyhjiöpakatussa lohessa on erittäin iso riski botulismille. Nyt ahdistaa, että kauanko pitää odotella että mahdolliset oireet alkavat?
Kommentit (15)
Melko suurella todennäköisyydellä mitään ei tapahdu, mutta jos tulee oireita niin lääkäriin. Älä ressaa ja hermoile.
Rapsakkaa ripulia odotellessa. Mummolle ulkoistettava siivous + ruokamyrkytyksestä johtuva pyykkirumba.
Vierailija kirjoitti:
Rapsakkaa ripulia odotellessa. Mummolle ulkoistettava siivous + ruokamyrkytyksestä johtuva pyykkirumba.
Miten tämä on ylipäätään mahdollista?
Ei ole vielä mitään oireita siis ei vatsatautiin tai muuhunkaan viittaavaa. Lähinnä ahdistaa botulismin mahdollisuus ei ruokamyrkytys, koska on käsittääkseni jopa tappava. Meillä on usein vatsat sekaisin kaikilla kun ollaan siellä syöty ja en kyllä ihmettele kun ruokia unohtuu sinne tänne ja sitten niitä vielä syödään.
Ap
Meidän mummo antoi 4 vuotta vanhan pillimehun meidän lapselle.
Onneksi kiinnitin huomioni haalistuneeseen purkkiin ja katsoin päiväyksen!
Botuliini tapaa nopeasti. Vaara tod.näk. ohi. Ruokamyrkytyksen voi vielä saada, tai ainakin huono olon.
Botulismin itämisaika on yleensä 12–36 tuntia ja se on erittäin harvinaista suomessa. Viimeksi taisi joku sairastua vuonna -99 ja sitä ennen -81, joten te olette varmasti se kolmas tapaus.
Me ollaan ratkaistu tämä niin, että meillä on aina omat ruoat mukana kun mummilassa käydään. Sitten olen siellä haukkana, ettei vahingossakaan pääse mun selän takana mitään lapselle antamaan. Sielläkin ruokaa "unohdetaan" pöydille ja säilytetään liian lämpimässä. Ei tee itsekään mieli syödä siellä, saati sitten että antaisin lapsen syödä niitä.
😂 Ei kuule ole mitään vaaraa. Uusavuttomuus kukoistaa...
Ennen elettiin ilman jääkaappeja ja pakastimia. Ei ollut sähköäkään. Oppisipa ne entisajan ilmaiset säilöntätavat. Voisi pistää pakastimet myyntiin.
Taas herää kysymys, miten ihmiskunta ei ole jo aikaa sitten kuollut sukupuuttoon, kun ei ollut jääkaappeja saati hygieniapasseja.
Vierailija kirjoitti:
Ennen elettiin ilman jääkaappeja ja pakastimia. Ei ollut sähköäkään. Oppisipa ne entisajan ilmaiset säilöntätavat. Voisi pistää pakastimet myyntiin.
Juu, ei ollut myöskään vakuumipakattuja tuotteita, missä voi olla botuliinia.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ennen elettiin ilman jääkaappeja ja pakastimia. Ei ollut sähköäkään. Oppisipa ne entisajan ilmaiset säilöntätavat. Voisi pistää pakastimet myyntiin.
Juu, ei ollut myöskään vakuumipakattuja tuotteita, missä voi olla botuliinia.
Mä en ikinä osta vakuumipakattua kalaa, en ikinä.
Oliko kala vielä tyhjiöpakkauksessa silloin, kun se oli pöydällä huoneenlämmössä? Botulismia aiheuttava bakteeri lisääntyy hapettomissa oloissa. Jos kala oli jo otettu pois pakkauksesta, on riski paljon pienempi. Ja oliko kala edes alunperin tyhjiöpakattu? Suuri osa lämminsavulohesta myydään kalatiskiltä ihan paperiin käärittynä.
Joskus voisi ajatella sitä otsikkoakin kahdesti ennen kuin lähettää aloituksensa palstalle.