Miksi 2tyypin diabeetikolle suositellaan
Kommentit (22)
Nii! Kyllä mielisairas huijari enempi tietää!
Vierailija kirjoitti:
Nii! Kyllä mielisairas huijari enempi tietää!
??? Kuka on mielisairas huijari?
Kyllä pistää ihmetyttämään, että esim. 70-luvulla mummollani oli ruokavalio-ohjeet, joiden mukaan makeaa ei saanut syödä kuin hitusen verran. Nykyään saa kai vetää kaksin käsin, kunhan piikittää insuliinia. Luulisi jokaisen tajuavan, että ei tuossa ole mitään järkeä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nii! Kyllä mielisairas huijari enempi tietää!
??? Kuka on mielisairas huijari?
Kyllä pistää ihmetyttämään, että esim. 70-luvulla mummollani oli ruokavalio-ohjeet, joiden mukaan makeaa ei saanut syödä kuin hitusen verran. Nykyään saa kai vetää kaksin käsin, kunhan piikittää insuliinia. Luulisi jokaisen tajuavan, että ei tuossa ole mitään järkeä.
Aivan, mutta miksi sitä Suomessa suositellaan?
Kertokaa mullekin.
Minulla todettiin vuonna -06 kakkostyypin diabetes, joka on pysynyt kurissa ruokavaliolla ja liikunalla. Ei lääkitystä enää vuosiin.
En ole koskaan ollut makean ystävä, joten ei ole ongelmia luopua sokerista ja rasvasta ja suolasta. Juustot, leikkeleet ja makkarat ovat makean ohella pannassa.
2-tyypin diabeetikot eivät kaikki vedä insuliinia vaan syövät tabletteja. Mun mielestä suosituksissa sanotaan että pienen määrän voi sokeria syödä mutta mieluummin vältellä. Sokereita nostaa myös vehnäjauhot ym, pastat jne. Hiilarit pitäisi ottaa kasviksista. Itse olen tämän huomannut jo ennen diagnoosia. Olen syönyt vain vähän huonoja hiilarekta, paino ja sokerit pysyy kurissa tableteilla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nii! Kyllä mielisairas huijari enempi tietää!
??? Kuka on mielisairas huijari?
Kyllä pistää ihmetyttämään, että esim. 70-luvulla mummollani oli ruokavalio-ohjeet, joiden mukaan makeaa ei saanut syödä kuin hitusen verran. Nykyään saa kai vetää kaksin käsin, kunhan piikittää insuliinia. Luulisi jokaisen tajuavan, että ei tuossa ole mitään järkeä.
pistettävät insuliinit ovat kehittyneet. Aikaisemmin sokeritasapainon hallinta on ollut todella haasteellista. Kehittyneiden hoitojen vuoksi diabeetikot ovat nykyään parempikuntoisia ja elävät pidempään.
Eri asiantuntijat tekevät eri johtopäätöksiä eri maissa. Ehkä kytköksiä tiettyihin teollisuudenaloihinkin (elintarvike-, lääke-)...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nii! Kyllä mielisairas huijari enempi tietää!
??? Kuka on mielisairas huijari?
Kyllä pistää ihmetyttämään, että esim. 70-luvulla mummollani oli ruokavalio-ohjeet, joiden mukaan makeaa ei saanut syödä kuin hitusen verran. Nykyään saa kai vetää kaksin käsin, kunhan piikittää insuliinia. Luulisi jokaisen tajuavan, että ei tuossa ole mitään järkeä.
Mummoni söi 70-luvulla rivin sokeritonta suklaata kerran viikossa. Ja kun vierailin mummolassa, söin lopun levyn :D.
Vierailija kirjoitti:
Minulla todettiin vuonna -06 kakkostyypin diabetes, joka on pysynyt kurissa ruokavaliolla ja liikunalla. Ei lääkitystä enää vuosiin.
En ole koskaan ollut makean ystävä, joten ei ole ongelmia luopua sokerista ja rasvasta ja suolasta. Juustot, leikkeleet ja makkarat ovat makean ohella pannassa.
Itsellä myös nykyään loistoarvot. Jätin leivän, pastan, riisin ja syön nykyään runsaasti kasviksia, kalaa, kanaa, munia ja hyviä rasvoja, myös juustoa.
Vierailija kirjoitti:
Minulla todettiin vuonna -06 kakkostyypin diabetes, joka on pysynyt kurissa ruokavaliolla ja liikunalla. Ei lääkitystä enää vuosiin.
En ole koskaan ollut makean ystävä, joten ei ole ongelmia luopua sokerista ja rasvasta ja suolasta. Juustot, leikkeleet ja makkarat ovat makean ohella pannassa.
Rasvahan ei nosta verensokeria, miksi siis juustot ja makkarat jätät syömättä?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nii! Kyllä mielisairas huijari enempi tietää!
??? Kuka on mielisairas huijari?
Kyllä pistää ihmetyttämään, että esim. 70-luvulla mummollani oli ruokavalio-ohjeet, joiden mukaan makeaa ei saanut syödä kuin hitusen verran. Nykyään saa kai vetää kaksin käsin, kunhan piikittää insuliinia. Luulisi jokaisen tajuavan, että ei tuossa ole mitään järkeä.pistettävät insuliinit ovat kehittyneet. Aikaisemmin sokeritasapainon hallinta on ollut todella haasteellista. Kehittyneiden hoitojen vuoksi diabeetikot ovat nykyään parempikuntoisia ja elävät pidempään.
Kerrotko niistä kehittyneistä hoidoista.
2-tyyppiläisten todellinen ongelma on törkeän kova riski sydämen ja verenkierron ongelmiin. Rasvan mättäminen lisää riskiä rasvamaksan kehittymiselle, joka puolestaan pahentaa insuliiniresistenssiä. Proteiinin mättäminen lisää munuaisvaurion riskiä, jolle diabetes joka tapauksessa altistaa. Virallinen ruokavalio on pyrkimys sopeuttaa nämä ristiriitaiset asiat yhteen, niin että mitään ei tulisi haitallisissa määrin. Virallisiin suosituksiin kuuluu myös säännöllinen liikunta.
Vierailija kirjoitti:
2-tyyppiläisten todellinen ongelma on törkeän kova riski sydämen ja verenkierron ongelmiin. Rasvan mättäminen lisää riskiä rasvamaksan kehittymiselle, joka puolestaan pahentaa insuliiniresistenssiä. Proteiinin mättäminen lisää munuaisvaurion riskiä, jolle diabetes joka tapauksessa altistaa. Virallinen ruokavalio on pyrkimys sopeuttaa nämä ristiriitaiset asiat yhteen, niin että mitään ei tulisi haitallisissa määrin. Virallisiin suosituksiin kuuluu myös säännöllinen liikunta.
Miksi eri maissa eri suositukset?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nii! Kyllä mielisairas huijari enempi tietää!
??? Kuka on mielisairas huijari?
Kyllä pistää ihmetyttämään, että esim. 70-luvulla mummollani oli ruokavalio-ohjeet, joiden mukaan makeaa ei saanut syödä kuin hitusen verran. Nykyään saa kai vetää kaksin käsin, kunhan piikittää insuliinia. Luulisi jokaisen tajuavan, että ei tuossa ole mitään järkeä.
Virallisterveelliseen ruokavalioon ei kylläkään kuulu se, että saisi syödä makeaa ns. kaksin käsin.
Se, mitä keskiverto suomalainen syö, ja mitkä ovat suomalaiset ravitsemussuositukset, on kaksi täysin eri asiaa. Oma kokemukseni on, että esim. sairaalassa on todella haastavaa yrittää syödä suositusten mukaan, koska kasviksia on niin vähän tarjolla. Silloin kun pääsee itse ottamaan ruoan, on jonkinlaisia mahdollisuuksiakin, mutta jos hoitaja tuo ruoan, siinä ei ole kuin nimeksi kasviksia.
Siis miksi anttiheikkiläläisten sun muiden tiedevastaisten ajatuksissa elää näin tiiviisti ajatus, että suomalaiset ravitsemussuositukset perustuisivat sokerin mättämiseen? Se, mitä suomalaiset todellisuudessa syövät ja se, mitä teollisuus ja vähittäiskauppa meille tarjoilevat on ihan eri asia kuin se, mitä siellä suosituksissa oikeasti lukee.
Ravitsemussuositus pohjautuu runsaalle kasvikunnan tuotteiden käytölle. Kasvikuntaa seuraavat täysjyväviljat eri muodoissaan (ruuan lisäkkeet, leipä, puuro) ja peruna. Seuraavaksi kolmiota ylöspäin mentäessä vastaan tulevat vähärasvaiset maitotuotteet (ei sis. esim. sokeroituja jogurtteja tai vanukkaita) ja hyvät rasvat. Kolmion kärkeä lähestytään järjestyksessä kala ja siipikarja sekä punainen liha, kananmuna ja lihajalosteet. Ylimpänä on kategoria sattumat, joita nautitaan silloin tällöin ja joihin sisältyvät muun muassa limut, sipsit, karkit ja suklaa.
Suomalaiset ravitsemussuositukset EIVÄT ohjaa tarjoamaan lapsille tuttipullosta kaakaota, syömään sokeroituja jogurtteja päivittäin tai edes syömään hedelmiä täysin rajattomasti, vaikka niin jotkut väittävätkin.
Vierailija kirjoitti:
2-tyyppiläisten todellinen ongelma on törkeän kova riski sydämen ja verenkierron ongelmiin. Rasvan mättäminen lisää riskiä rasvamaksan kehittymiselle, joka puolestaan pahentaa insuliiniresistenssiä. Proteiinin mättäminen lisää munuaisvaurion riskiä, jolle diabetes joka tapauksessa altistaa. Virallinen ruokavalio on pyrkimys sopeuttaa nämä ristiriitaiset asiat yhteen, niin että mitään ei tulisi haitallisissa määrin. Virallisiin suosituksiin kuuluu myös säännöllinen liikunta.
Ensinnäkään mihinkään syömisiin ei kuulu "mättäminen"
Rasva ei aiheuta rasvamaksaa, vaan sokeri. Liiallinen proteiinin syöminen ei ole hyväksi kenellekään, eikä sitä missään kehoteta tekemäänkään.
Kaikille on liikunta hyväksi.
Virallisiin suosituksiin kuuluu runsas hiilihydraattien syöminen, se ei ole hyväksi 2tyypin diabeetikoille.
Vierailija kirjoitti:
Siis miksi anttiheikkiläläisten sun muiden tiedevastaisten ajatuksissa elää näin tiiviisti ajatus, että suomalaiset ravitsemussuositukset perustuisivat sokerin mättämiseen? Se, mitä suomalaiset todellisuudessa syövät ja se, mitä teollisuus ja vähittäiskauppa meille tarjoilevat on ihan eri asia kuin se, mitä siellä suosituksissa oikeasti lukee.
Ravitsemussuositus pohjautuu runsaalle kasvikunnan tuotteiden käytölle. Kasvikuntaa seuraavat täysjyväviljat eri muodoissaan (ruuan lisäkkeet, leipä, puuro) ja peruna. Seuraavaksi kolmiota ylöspäin mentäessä vastaan tulevat vähärasvaiset maitotuotteet (ei sis. esim. sokeroituja jogurtteja tai vanukkaita) ja hyvät rasvat. Kolmion kärkeä lähestytään järjestyksessä kala ja siipikarja sekä punainen liha, kananmuna ja lihajalosteet. Ylimpänä on kategoria sattumat, joita nautitaan silloin tällöin ja joihin sisältyvät muun muassa limut, sipsit, karkit ja suklaa.
Suomalaiset ravitsemussuositukset EIVÄT ohjaa tarjoamaan lapsille tuttipullosta kaakaota, syömään sokeroituja jogurtteja päivittäin tai edes syömään hedelmiä täysin rajattomasti, vaikka niin jotkut väittävätkin.
Mutta ohjaavat syömään runsaasti hiilihydraatteja ja rasvoista keinorasvoja sekä siemenöljyjä. Ja maitotuotteista rasvattomia tai vähärasvaisia, niin kuin lihoistakin.
Vierailija kirjoitti:
2-tyyppiläisten todellinen ongelma on törkeän kova riski sydämen ja verenkierron ongelmiin. Rasvan mättäminen lisää riskiä rasvamaksan kehittymiselle, joka puolestaan pahentaa insuliiniresistenssiä. Proteiinin mättäminen lisää munuaisvaurion riskiä, jolle diabetes joka tapauksessa altistaa. Virallinen ruokavalio on pyrkimys sopeuttaa nämä ristiriitaiset asiat yhteen, niin että mitään ei tulisi haitallisissa määrin. Virallisiin suosituksiin kuuluu myös säännöllinen liikunta.
Sokeri aiheuttaa rasvamaksan, ei rasva. Sokeri aiheuttaa insuliiniresistenssin, ei rasva.
Keinotekoinen rasva (margariinit) ja siemenöljyt aiheuttavat hiljaista tulehdusta, ei suinkaan oikea rasva kuten voi tai muu eläinrasva.
Virallinen ruokasuositus karsii nämä kaikki terveydelle hyvät ravinnot pois ja suosii keinoravintoa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minulla todettiin vuonna -06 kakkostyypin diabetes, joka on pysynyt kurissa ruokavaliolla ja liikunalla. Ei lääkitystä enää vuosiin.
En ole koskaan ollut makean ystävä, joten ei ole ongelmia luopua sokerista ja rasvasta ja suolasta. Juustot, leikkeleet ja makkarat ovat makean ohella pannassa.Rasvahan ei nosta verensokeria, miksi siis juustot ja makkarat jätät syömättä?
Ei verensokeri ole kaikki kaikessa vaan oma insuliinin tuotanto, rasva rasittaa haimaa varmaan eniten.
Eri maissa eri suositukset. Melko silmuä avaavaa verrata suomalaisia suosituksia esim norjalaisiin ja/tai ruotsalaisiin.