Hyvää ruokahävikkiviikkoa
Nata kirjoitti blogissaan (http://wtd.fi/) hämmentäviä lukuja liittyen ruokahävikkiin.
450 000 000 kiloa on Suomessa syntyvän ruokahävikin määrä (Yle, 2017)
500 000 000 euroa on tämän poisheitetyn ruoan rahallinen arvo
100 000 auton vuosipäästöt vastaavat Suomen ruokahävikkiä ilmastovaikutuksiltaan
Antakaapa teidän parhaat vinkit ruokahävikin vähentämiseen. Olisi hienoa löytää uusia toimivia tapoja myös näiden perinteisten "osta vain sen verran kuin syöt" ja "pakasta" lisäksi. Toki ne varmasti ovat niitä toimivimpia.
Kommentit (13)
Ketään ei kiinnosta. Älkää aina syyllistäkö ja yrittäkö tuputtaa agendaanne.
Suomi on syyllistäjien ja komentelijoiden luvattu maa. Muualla kukaan ei viitsi kytätä ja vaatia samalla tavalla.
Yllättävän monet asiat käyvät leivän päälle. Esim. tuorejuuston loput ja 2 viimeistä nakkia. Myös munakkaassa ja pyttipannussa menee melkein kaikki.
Kotona yritän aina muistaa tehdä niin, että katson kaapista mitä siellä on, ja syön sitten sen perusteella, sen sijaan että menisin kauppaan.
Vierailija kirjoitti:
Ketään ei kiinnosta. Älkää aina syyllistäkö ja yrittäkö tuputtaa agendaanne.
Suomi on syyllistäjien ja komentelijoiden luvattu maa. Muualla kukaan ei viitsi kytätä ja vaatia samalla tavalla.
En tiedä mistä kohtaa luit tuon syyllistämisen. Se ei ollut tarkoitukseni missään nimessä. Olen itse todella huono ketään tässä neuvomaan ja siksi tästä asiasta halusin keskustella, että saisin toimivia vinkkejä .
Käytä luovuutta ruuanlaitossa. Suurimpaan osaan tavallisista arkiruuista voi upottaa jääkaapissa pyörivät jämät. Jos tekee täsmällisten reseptien mukaan, jää paljon aineksia käyttämättä.
Meillä tehdään toisinaan jätepataa. Sitä varten inventoidaan kaikki ruoka-aineet, jotka pitää käyttää pikaisesti pois, ja improvisoidaan niistä paistokasarissa valmistuva ruoka. Jätepadassa saattaa olla esim. sipulia, kasviksia, jauhelihaa, makkaraa, eineslihapullia, sieniä, grillibroilerin jämät, papuja, riisiä, perunaa, makaronia ja maustekastikkeiden jämiä. Yleensä jätepadasta tulee yllättävän hyvää.
Yksi vinkki olisi sellainen, että jos mietit uutta reseptiä, ja joku ainesosa tai mauste on sellainen, mitä et yleensä ikinä käytä, niin harkitse voisiko sen jättää pois tai vaihtaa johonkin toiseen. Voi olla ettet tykkää ollenkaan, ja sitten tulee taas hävikkiä.
Kaikki kierrätän kaapista ruokaan. Esim tänään meni tuorejuuston ja tavisjuuston jämät jauhelihamurekkeeseen. Keitän aina kaikki kaapissa olevat perunat ja porkkanat kerralla ja teen niistä mitä jäi yli ruoalta iltapalaksi rieskoja, perunamunakasta tai paistan seuraavana päivänä. Munakkaisiin ja piirakoihin laitan kalojen, kinkun tai jauhiskastikkeen jämät. Pehmenneet hedelmät pilkon kuivakakkutaikinaan, kesäkurpitsakin käy leivontaan.
Leivän käntyistä teen joko pitsaa ( tummat leivät) tai vaalean leivän palat valelen öljyllä jossa valkosipulia ja yrttimaustetta ja pistän uuniin. Hyviä iltapalaherkkuja.
Bioastiassa ei ole muuta kuin suodatinpusseja ja kuoria.
Mulla auttaa se, että teen ruokaa aika samantyyppisistä perusaineksista (tämä pätee siis tuoreisiin aineksiin). Sillä tavalla ainesten vaihtuvuus on aika nopea.
Mulla ei synny kotona ruokahävikkiä juuri lainkaan. En enää osta sellaisia hedelmiä, joiden kypsyysaste on arpapeliä. Joskus harvoin kerran pari kuussa löydän jääkaapista pilaantuneen vihanneksen, kun on pilaantunut ennakoitua nopeammin. Ravintolassa syön kaiken. Kissanruoasta tulee vähän hävikkiä, kun se ei aina syö märkäruokaa loppuun.
Kulutustottumuksillaankin voi toki vaikuttaa hävikkiin käymällä kaupoissa ja ravintoloissa, jotka huolehtivat ruokahävikistään. Itse en ole jaksanut selvittää mitkä huolehtivat ja mitkä tuhlailevat.
Vierailija kirjoitti:
Mulla auttaa se, että teen ruokaa aika samantyyppisistä perusaineksista (tämä pätee siis tuoreisiin aineksiin). Sillä tavalla ainesten vaihtuvuus on aika nopea.
Ja jos ostan jotain sellaista, jota ei ole "aina" jääkaapissa ja joka menee nopeasti vanhaksi, mietin suunnilleen, mitä siitä teen.
Kaikkein paras tapa vähentää ruokahävikkiä on jättää ne parasta ennen päiväykset ja viimeiset käyttöpäivät ihan omaan arvoonsa. Niillä ei oikeasti ole mitään merkitystä. Niissä ei ole kyse mistään muusta kuin bisneksestä. Valmistaja haluaa että heität ruokasi pois päiväyksen mentyä umpeen, näin he saavat lisää rahaa. Todellinen säilyvyys ruuissa on viikkoja ellei kuukausia noiden päiväysten jälkeen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ketään ei kiinnosta. Älkää aina syyllistäkö ja yrittäkö tuputtaa agendaanne.
Suomi on syyllistäjien ja komentelijoiden luvattu maa. Muualla kukaan ei viitsi kytätä ja vaatia samalla tavalla.
En tiedä mistä kohtaa luit tuon syyllistämisen. Se ei ollut tarkoitukseni missään nimessä. Olen itse todella huono ketään tässä neuvomaan ja siksi tästä asiasta halusin keskustella, että saisin toimivia vinkkejä .
Lämpimiin voileipiin voi laittaa melkein mitä tahansa.
Teemme joka päivä ruoan ja vain sen verran kuin syömme, emme ylimääräistä mihinkään 'huomiseksi ehkä syötäväksi', koska jäisi joskus syömättä ja roskiin menisi.
Käymme usein kaupassa (pyörällä/kävellen), jotta tuoretuotteita ei osteta liikaa kerralla, koska saattaisivat mennä vanhoiksi ennen käyttöä.