Maito ja vehnä pois ruokavaliosta, mitä sitten syö?
En koe varsinaisesti ongelmalliseks tuota vehnän pois jättämistä, mutta olen tottunut juomaan kahvin kuohukermalla niin onko mitään vastaavaa tuotetta, jossa ei ois maitoa, mut vois käyttää kerman korvikkeena.
Kaura- ja soijamaito tekee kahvista oudon makusta, osa varmasti tottumisesta kiinni. Entä mitä rasvaa kannattais jatkossa käyttää, kun voita ei enää voi.
Ja todettakoon, että allergian takia yllä olevat joudun jättämään ruokavaliostani.
Kommentit (37)
Ei nykyään ole vaikeaa tehdä maidotonta ruokaa, mutta tietysti jos kahviin haluat maitoa niin eihän sitä voi korvata millään.
Miten voit juoda kauramaitoa, jos olet allerginen viljoille? Floraa ainakin saa ilman maitoa
Jätä kahvi kokonaan pois ja huomaa miten elämänlaatusi paranee.
Musta nuo kahviin suunnitellut iKaffe ja Soya for professionals ovat niin hyviä, että en kyllä kaipaa maitoa.
Nykyään on paljon kaura- ja soijatuotteita ja täysjyväkauratuotteita. Jos on tottunut syömään paljon rahkaa ja raejuustoa niin silloin voi kyllä nuo kaura- ja soijatuotteet tuntua kovasti erilaisilta.
Vierailija kirjoitti:
Miten voit juoda kauramaitoa, jos olet allerginen viljoille? Floraa ainakin saa ilman maitoa
Ap sanoi, että pitää olla vehnätöntä. Kaura ja vehnä eivät ole sama asia..
Vierailija kirjoitti:
Miten voit juoda kauramaitoa, jos olet allerginen viljoille? Floraa ainakin saa ilman maitoa
En saa oireita kaurasta, vain vehnästä tulee oireita.
ap
Moni maitoallerginen kaverini käyttää Oatlyn iKaffea, mutta onhan noita esim. mantelimaitoja yms. Varmaan kannattaa kokeilla kaikki läpi? Englanniksi löytyy myös ohjeita miten noita voi tehdä itse vaikka cashewsta tai niistä manteleista.
Me käytämme paistamiseen yleensä ihan vaan rypsiöljyä, oliiviöljy ei ymmärtääkseni kestä yhtä hyvin korkeita lämpötiloja. Mutta jotkut tykkäävät käyttää kookosöljyä ja jotkut esim. auringonkukkaöljyä, kai tämäkin on vähän makuasia. Täällä yksi yhteenveto öljyistä kokkauksessa https://www.livescience.com/59893-which-cooking-oils-are-healthiest.html , englanniksi tosin.
Maitotuotteille on paljon korvaavia tuotteita, vaatii toki totuttelua uusiin makuihin. Itse opettelin juomaan kahvin mustana ja on ihan todella paljon parempaa niin. Ennen joi mitä tahansa pas*kaa, kun maun sai peitettyä maidolla, nyt kelpuutan vain oikeasti hyvänmakuisen kahvin ja pahanmakuinen jää juomatta. Ja jos tarjolla on vain automaattikahvia tai tietää, että jossain paikassa on pahaa kahvia, niin valitsen teen.
Vierailija kirjoitti:
Jätä kahvi kokonaan pois ja huomaa miten elämänlaatusi paranee.
No juon sen pari kuppia aamuisin, joten en nyt tiedä miten elämäni muuttuisi. Toki vois poiskin jättää, mut en juo kahvia liikaa niin en ole nähnyt tarpeelliseksi.
ap
Kaura-, soija- manteli- yms maidoista kannattaa valita tuotteet, jotka on kehitetty nimenomaan kahvimaidoiksi, niissä on erilainen koostumus kuin juotaviksi tai ruoanlaittoon tarkoitetuissa. Suosittelen Oatlyn iKaffea, korvaa kerman loistavasti kahvissa.
Maidottomia margariineja ovat kaikki kasvirasvalevitteet. Kasvirasvaruokakermoja löytyy myös joka lähtöön. Paistaa voi erilaisilla öljyillä, oliiviöljyt, etenkään voimakkaan makuiset, eivät ole paistamiseen parhaita, ennemminkin salaatteihin yms tarkoituksiin sopivimpia.
Vehnänkin pois jättäminen on helppoa kunhan muistat alkaa lukea kaikki tuoteselosteet, vehnää löytyy yllättävistäkin tuotteista, lihaliemikuutioista, mausteseoksista, karamelleista, suklaista, perunalastuista, ranskanperunoista jne. Omassa ruoanlaitossa vehnän pois jättäminen on helppoa.
Täysin vehnättömiä jauhoseoksia ovat mm. Jytte -jauhot (löytyy tumma ja vaalea) ja Virtasalmen Viljatuotteen jauhoseokset sekä esim Teff-jauhot.
Mä meinasin kans sanoa, että noita kauramaitoja yms on nykyään niin monia, että testaa niitä eri merkkien pikkupurkkeja. Join just jotain tosi hyvin kahviin sopivaa, mut en muista merkkiä. Saattoi olla jotain tossa aiemmin mainittua merkkiä.
Kun käytät gluteenittomia jauhosekoituksia, laita itsellesi ylös millä merkillä tuli hyvää, niissä on eroja, kokeilemalla löytää itselle maistuvimmat.
Mä vaihdoin voin oliiviöljyyn, rypsiöljy on mun mielestä pahan makuista. Kookosrasva on hyvää kans, mutta en halua aina ruokaan sitä makua.
Vierailija kirjoitti:
Kaurajuomissa on joku iKaffe tai sen tyyppinen tuote, jota moni ilmeisesti käyttää maidon korvikkeena kahvissa. Itse juon mustana, joten en tunne tuotetta. Paistamiseen voin tilalle öljyjä, rypsiöljyssä on paras omegasuhde mutta oliiviöljy on paremman mukaista. Leivän päälle voi laittaa esimerkiksi hummusta tai erilaisia tahnoja.
Rypsiöljyssä on huonoin omegasuhde.
Ihan vaan ohiksena huutelen, että jos sinulla on vatsaoireita niin kannattaa kokeilla sitä kahvinkin poisjättämistä. Itse olen pari vuotta yrittänyt säätää ruokavaliota vatsaystävälliseksi juurikin välttämällä maito-ja viljatuotteita mutta lopulta kun jätin myös kahvin kokonaan pois, niin oireetkin loppuivat kokonaan.
Jos ei kyse ollut vatsaoireista niin pahoittelen, ja itse kysymykseen vastaan että Floralla on maidoton levite. Ei yhtä hyvänmakuinen kuin esim.oivariini mutta siihen kun tottuu niin ihan kelpo tuote sekin.
Keijun sininen margariini on maidotonta.
Violifen "tekojuusto" on aivan hyvää, etenkin se missä lukee "for pizza" mutta en oo maistanut niitä kaikkia. Käytän jopa mieluummin sitä pizzassa ym. lämmitettävissä ruuissa kuin oikeaa juustoa, silloin kun joskus pidän "repsahduspäiviä" että syön maidollista ja gluteenillista ruokaa, tosi hyvää kuumennettuna.
Kahvimaidon korvikkeeseen sanoisin, että kokeile kaikki mantelimaidot, riisimaidot ym. mitä kaupasta vaan löytyy, ja eri merkkienkin välillä voi olla eroja maussa. Riisimaito ainakin on tosi neutraalin makuista noin muuten, en itse juo kahvia niin en tiedä miltä se maistuu kahvissa, mutta voisin kuvitella että jos kauramaidon sivumaku häiritsee niin riisimaito voisi olla sopiva. Itse olen maistanut sen eron riisipuurossa, nimittäin kauramaitoon tehdyssä on suht vahva sivumaku eikä maistu perinteiseltä riisipuurolta, mutta kun tein riisimaitoon niin ei sitä kyllä erottanut maitoon tehdystä (piti vaan tietysti laittaa margariinia sekaan, että sai saman rasvaisuuden kuin punaisessa maidossakin on).
Tummaan suklaaseen siirtyminen oli mulle ikävää, mutta Brunbergillä on tosi herkullinen maidoton suklaa jossa kaakaopitoisuus ei ole kuitenkaan kovin korkea, ei maistu varsinaisesti tummalta suklaalta vaan jotain maitosuklaan ja tumman välistä.
Leipien osalta kannattaa varmaan kokeilla myös gluteenittomia, koska aika vähiin jää ne gluteenilliset leivät joissa ei olisi vehnää. Toki joissain gluteenittomissakin on gluteenittomaksi mukattua vehnää, mutta paljon on vehnättömiäkin. Ja pitääkö sun siis vältellä myös vehnän hiilareita, vai pelkästään proteiinia eli gluteenia? Pakasteina gluteenittomat leivät maksaa puolet siitä mitä tuoreina, toki valikoima on täysin eri, eli siellä tuoreissa gluteenittomissa leivissä voi tietysti olla joku tosi hyvän makuinen vehnätön.
Kysele jos on jotain muuta mitä haluat tietää, oon ollut maidottomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla 2 vuotta, joten siitä on tullut osa arkea ja tunnen tuotteet suht hyvin.
Niin ja Alpro Cuisine Coconut on mun mielestä tosi hyvä ruokakerman korvaajaksi, siis maultaan samanlaisin. Jostain syystä se ei mun mielestä maistu kookokselle vaan tosi neutraalille.
- 15
Keiju 70% käy ruuanlaittoon, leivontaan ym
Riisipuuro on parasta tehtynä kaurakermaan, riisi keitetään lähes kypsäksi vedessä ja lopussa lisätään kaurakermaa ja annetaan hautua.
Blogista Helkan keittiössä löytyy paljon gluteenittomia ohjeita, vaihtaa vain mahdolliset maitotuotteet maidottomiin vaihtoehtoihin.
Jauhoseoksia on paljon. Itse käytän esim. karjalanpiirakoihin Lumina tumma reikäleipäseos+tumma Jyttejauho+psyllium. Psyllium tekee taikinan helpommin käsiteltäväksi, karjalanpiirakat on helpompi kaulita kuin normaalitaikinasta.
Netistä löytyy testi "kahvimaidoista"
Vierailija kirjoitti:
Keiju 70% käy ruuanlaittoon, leivontaan ym
Riisipuuro on parasta tehtynä kaurakermaan, riisi keitetään lähes kypsäksi vedessä ja lopussa lisätään kaurakermaa ja annetaan hautua.
Blogista Helkan keittiössä löytyy paljon gluteenittomia ohjeita, vaihtaa vain mahdolliset maitotuotteet maidottomiin vaihtoehtoihin.
Jauhoseoksia on paljon. Itse käytän esim. karjalanpiirakoihin Lumina tumma reikäleipäseos+tumma Jyttejauho+psyllium. Psyllium tekee taikinan helpommin käsiteltäväksi, karjalanpiirakat on helpompi kaulita kuin normaalitaikinasta.
Netistä löytyy testi "kahvimaidoista"
Ap:n tarttee jättää vain vehnä pois ja porukka puhuu pelkästään gluteenittomista tuotteista.
Esimerkiksi ruisleipää löytyy venhättömänä ja siihen päälle sopii todella hyvin avokado ja siitä tehty levite, esimerkiksi guacamole. Hummusta taitaa saada jo valmiina kaupasta.
Karkeasta riisijauhosta tulee hyvää vispipuuroa.
Hasselpähkinämaito maistuu mielestäni kahvissa tosi hyvältä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kaurajuomissa on joku iKaffe tai sen tyyppinen tuote, jota moni ilmeisesti käyttää maidon korvikkeena kahvissa. Itse juon mustana, joten en tunne tuotetta. Paistamiseen voin tilalle öljyjä, rypsiöljyssä on paras omegasuhde mutta oliiviöljy on paremman mukaista. Leivän päälle voi laittaa esimerkiksi hummusta tai erilaisia tahnoja.
Rypsiöljyssä on huonoin omegasuhde.
Tarkistapa tietosi. Parempiakin omegasuhteita on, mutta ne öljyt eivät sovi paistamiseen.
Vierailija kirjoitti:
Leipien osalta kannattaa varmaan kokeilla myös gluteenittomia, koska aika vähiin jää ne gluteenilliset leivät joissa ei olisi vehnää.
Anteeksi mitä? Onhan Suomessa (oletan että aloittaja asuu täällä) vaikka kuinka paljon ruisleipiä, joissa ei ole vehnän hippustakaan. Tänään viimeksi ostin ja äsken söin, ihan lähileipomosta. Toki on myös ne ruisleivän nimellä myytävät sekaleivät, joissa on vehnää, mutta onneksi kunnon ruisleipiäkin on.
Kaurajuomissa on joku iKaffe tai sen tyyppinen tuote, jota moni ilmeisesti käyttää maidon korvikkeena kahvissa. Itse juon mustana, joten en tunne tuotetta. Paistamiseen voin tilalle öljyjä, rypsiöljyssä on paras omegasuhde mutta oliiviöljy on paremman mukaista. Leivän päälle voi laittaa esimerkiksi hummusta tai erilaisia tahnoja.