Kokit, millaista on työnne? Kannattaako opiskella aikuisena?
Olen joskus nuorempana ollut baareissa ja kahviloissa töissä, mutta keittiön puolesta en tiedä mitään. Olen 34-vuotias ja uusi ala suinnitelmissa.
Tykkään ruoanlaitosta ja olisi kiva työskennellä esim. jossain pienessä, suht rauhallisessa lounaspaikassa päiväsaikaan. Vuorotyötä en halua tehdä, enkä aina joustaa ja jäädä ylitöihin. Työaika pitäisi olla välillä 7-17, iltavuoroja en tee enää. Samoin viikonloput pitäisi olla vapaat. Olen tehnyt aivan tarpeeksi epäsäännöllistä työtä.
Onko kokin työ aina epäsäännöllistä, raskasta vuorotyötä ilman viikonloppuvapaita? Kestääkö terveys? Toinen vaihtoehto on laborantti.
Kommentit (12)
Sulla on sen verran pitkä lista ehtoja, että tuskin tulet alalle työllistymään.
Joustamaton ihminen ei sovi kokiksi. Kuulostaa, että sinulla on liikaa ehtoja.
Vierailija kirjoitti:
Joustamaton ihminen ei sovi kokiksi. Kuulostaa, että sinulla on liikaa ehtoja.
Sitä hieman mietinkin. Tokihan olen joskus valmis joustamaan tarvittaessa, mutta en joka päivä, kuten esim. hoitoalalla, jossa työskentelen tällä hetkellä. Pitäisi olla mahdollisuus omaankin elämään.
Ap
Oisit kattonu Kuppilat Kuntoon, Sukula jakson Kouvolan "etnoruokalasta". Ei kannata opiskella ravintola-alalle.
Ojasta allikkoon menet, jos tuhlaat aikaasi opiskelemalla raskaalta, huonopalkkaiselta ja epäsäännölliseltä alalta toiselle. Kannattaa valita joku ihan toinen ala, jos haluat vaihtaa järkevämpään työhön. Esim. kaupallinen ala, tradenomi, suuntautuen vaikka taloushallintoon. Opiskella voi työn ohessa.
Itse olen saman ikäinen ja ammatiltani ravintolakokki. Töitä riittää kyllä, mutta se on ilta-ja viikonloppupainotteista, päivätöitä vaikeampi saada. Ehkä suurtalouspuolelta laitoskeittiöissä, mutta se on myös kamalaa. Robottimaista raatamista metelin keskellä. Lopulta muutut itsekin elämänhaluttomaksi robotiksi.
Voisin minäkin työskennellä jossain pienessä, leppoisassa lounaskahvilassa päiväsaikaan. Olisi tarpeeksi työntekijöitä ja työn määrä kohtuullinen, ei tarvitsisi aina venyä äärirajoille. Viikonloput vapaat ja työpäivän jälkeen jaksaisi harrastaa. Mutta se ei ole realistinen visio alalla.
Miksi aina haukutaan ravintola-alaa? Kokki on ihan hyvä ammatti siinä mikä tahansa,muukin. Pysyypähän hyvässä kunnossa kun fyysinen työ, ei tarvitse käydä salilla. Vuorotyö virkistää, itse en jaksaisi tappavaa 8-16 ma-pe. Ihanaa pitää vapaata viikolla, esim. Uimahallissa ihana rauha viikolla, vkonloppuisin hälinä, ja moni muu asia. Oppii laittamaan hyvää ruokaa, hyötyä mtös arkielämässä. Jos työvuorot venyy niin rahaahan se vasn tietää. Asennekysymyksiä nämäkin.
Se on rankkaa ja aika huonopalkkaista työtä.
Olen suurtalouskokki, mutta en tee kokin hommia vaan olen ruokapalvelutyöntekijä kunnalla. Teen salaatteja ja välipaloja ja muita keittiön töitä eli tiskaamista, siivoamista, salissa olemista jne. Olen koulun keittiöllä. Tykkään säännöllisestä päivätyöstä ja viikonloppuvapaista. Meille tulee harvoin ylitöitä ja työaika on mukava (seitsemästä kolmeen). En haluaisi yksityiselle puolelle tai ravintolaan.
Työ on aika raskasta. On kuormien purkua, tiskaamista, painavia laatikoita ja muita. Koko päivän saa kävellä. Työpäivä menee kuntoilusta. Tosin riippuu paikastakin. Olen ollut kyläkoulussa ja kaupungin isoimmassa keskuskeittiössä ja onhan joku pikku keittiö ihan erilainen kuin iso paikka. Huono puoli on myös keittiön melu ja yksitoikkoiset ja toistuvat liikkeet. Joskus on niska jumissa. Meillä on aina kiire ja liian vähän henkilökuntaa. Usein saa venyä jaksamisen äärirajoille ja pitäisi olla viidessä paikassa samaan aikaan.
Tykkään työstäni ja tykkään myös työn fyysisyydestä. Mietin silti välillä alanvaihtoa. Joskus lopen uupuneena mietin kotona sohvalla maatessani työpäivän jälkeen, että voisihan sitä olla joku sisäsiisti istumatyökin.
Mutta ihan mukavaa työtä tämä on kuitenkin. Kannattaa opiskella alalle, jos on kiinnostusta. Ymmärtääkseni kokeille riittää töitä.
Missä voi aikuisena opiskella kokiksi? Ala vaihto mielessä...
Vierailija kirjoitti:
Missä voi aikuisena opiskella kokiksi? Ala vaihto mielessä...
Googlaile aikuiskoulutuskeskusta..
Uskon syvästi:Ammatit kokit on jo töissä ja työn päätyttyä ei ole tällä vastailemassa tai ei kinosta edes tulla sivusto.
No lounaspaikoissa voi tehdä pelkkää aamua ja v-loput vapaat. Se näkyy sitten palkassa, eli ei häävi.
Kokin työ on niin erilaista, riippuen paikasta. Jossain yksityisen omistamassa paikassa pääset ehkä toteuttamaan itseäsi, ketjupaikoissa et niinkään. Kyllä se raskasta on. Pienessä paikassa pitää myös osallistua kaikkeen : tiskaus, varastojen siivous ja ylläpito, tukkukuormien purku, joka päivä pestään kunnolla lattiat ja tasot jne. Salissa täydennät pöytää, kassalla juttelet asiakkaiden kanssa ja samalla mietit, palaako ruoka uuniin.
Ruokien esivalmistus joka päivä. Isommissa paikoissa apparit tekee nämä luetellut jutut.
Ei ole häävi homma.