Miten vegejutuista saa maistuvaa? Siis lihan korvikkeista.
Olemme sekasyöjäperhe, jossa nyt teini on alkanut lakto-ovoksi, pyrkien mielummin vegaaniseen, eli pitää vegaanipäiviä viikossa jne. Tämä on ok ja kannustan, olemme koko perhe lisänneet entisestään kasviksia ruokaan, toki teimme näin ennenkin.
Lihankorvikkeet vaan ovat melko uusi juttu. Soijarouhe on tuttua, välillä käytetty koko perheen ruokiin, samoin härkis.
Mutta nyhtökaura, seitan jne.
Tuota nyhtökauraa olen nyt kokeillut useasti ja kerran ihan kokin laittamana. Aina se vaan maistuu pahville.
Täällä aina moititaan, ettet osaa vaan maustaa, jos nyhtökauraa moitit ja ehkä siis en osaa. Joku palstalla neuvoi, että siitä saa ihanaa laittamalla dippijauhetta sekaan. Auts. Tätä en halua edes kokeilla. Mutta muita vinkkejä?
Eilen teimme pizzaa valmispohjiin ja mättölinjalla, eli tortilloilla mökillä jatketaan, pyrkimyksenä tiskin minimointi, veden hankaluus ja ruoanlaiton nopeus. Tälle vegelle ostettiin kokeilumielessä eilen "vegekuutioita" (3,59 €/150 g) , jotka pizzassa eilen toimi ihan hyvin. Tänään ollaan tortilla -linjalla ja muille on kanaa ja vegelle paistoin noi eiliset kuutiot, tai loput niistä . Haisee ihan kuin munkkeja rasvassa keittäisi, en osaa maustaa, maistuu varmaan ihan karsealta + meni ihan muussiksi, vaikka koitin kuumalla pannulla paistaa.
Kertokaa siis vegaanit ja muut, millä maustatte esim. nyhtökauran? Jos vaikka laitatte tortilloihin? Tai jos teette siitä kastikkeen? En tajua, se maistuu aina vaan PAHALTA.
Kommentit (28)
Se valmiiksi maustettu tomaatin makuinen on ihanaa vaikka pelkälteen.
Itse en saa edes soijabolognesea hyvänmakuiseksi, vaikka koulun ruokalassa se kyllä on ollut aina hyvänmakuista.
ostamalla lihaa ja sanomalla teinille että niin kauan kuin sä teet ruuan, sä päätät mitä se on.
Opasta lastasi mieluummin eettiseen lihansyöntiin eli villinä pyydetty kala, riista, pientilojen liha.
Nyhtökaura ja härkis eivät ole erityisen halpoja kasviproteiinin lähteitä, joten suosittelisin arkikäyttöön mm. soijarouhetta, linssejä ja erilaisia palkokasveja. Internet on pullollaan tietoa erilaisista kasviproteiinivaihtoehdoista.
Aluksi tehdään kasvisliemi kattilassa (kasvisliemikuutio+vesi, ei siis rakettitiedettä) ja kaadetaan astiaan, jossa on riittävä määrä soijarouhetta. Kaada lientä sen verran, että nesteen pinta on juuri ja juuri soijarouheen yläpuolella.
Sitten joukkoon lisätään vielä mausteita oman maun mukaan ja annetaan maustua vähintään pari tuntia jääkaapissa, mielellään kuitenkin hieman pidempään jos mahdollista. Sen jälkeen soijarouhe on valmista esimerkiksi paistettavaksi tai lisättäväksi kastikkeisiin tai vaikkapa pata- ja laatikkoruokiin. On myös muita, mahdollisesti parempia/helpompia/nopeampia tapoja valmistaa soijarouhe, niistäkin löydät tietoa googlettamalla. Soijarouhetta voi toki myös syödä sellaisenaan esimerkiksi myslin seassa, jos sellaisesta tykkää.
Soijarouhe ja -suikaleet kannattaa keittää kasvisliemessä (+muota mausteita) puoli tuntia ja sen jälkeen vielä lisää maustaa.
Seitan on meidän ehdoton lemppari ja todella lihamainen koostumus!
Savupaprika, soijakastike, chilit, valkosipuli, chipotle lempparimausteita.
T:entinen sekaani, nykyinen kasvissyöjä
Onko niitä kaikkia pakko väkisin syödä jos ei tykkää? En mäkään tykkää esim. seitanista joten en edes yritä syödä sitä. Kai teette ruokaa myös esim. pavuista, kikherneistä, linsseistä yms. luonnollisista aineista eikä pelkkiä teollisia korvikkeita?
Fb:n ryhmissä saa tosi hyviä vinkkejä! Esim
Vegaaniset kasvisruoat tai sipsikaljavegaanit
Soijarouhe kannattaa paistaa pannulla kuivana öljyssä mausteiden kanssa ja lisätä vettä pikkuhiljaa. Liottamalla tulee ällöä mössöä.
Seitan itsetehtynä huomattavasti paremman makuista ja paaaljon halvempaa kuin valmiina pakkauksessa. Helppo tehdä vaikka vaiheita onkin monia!
Mäkin suosittelen papuja, kikherneitä ja ihan vaan tofua, ehkä seitania.
Noi nyhtökaurat ja härkikset on ihan tosi pahoja.
Ja maustaminen, osta hyvää tamaria (niin kuin soijakastike, mutta voimakkaampaa) ja laita sitä kaikkeen, valkosipulia, jauhettuja kuivattuja sieniä jne. umamia, niin ruoat maistuu hyvältä.
Vierailija kirjoitti:
Se valmiiksi maustettu tomaatin makuinen on ihanaa vaikka pelkälteen.
No tuokin oli jotenkin aika valjua...
ap
Kumina , paprika ja korianteri toimii hyvin mausteina. Me syodaan aika vahan noita lihan korvikkeita mutta erilaisia Papuja ja linsseja kuluu rutkasti. Me tehdaan aika paljon antidote kitchenin resepteja. Helppoja vegaaniresepteja ja ruokakalenterin sisaltava e-kirja loytyy www.theantidotekitchen.com
Chocochilillä on erinomainen vegaaniruokablogi, jonka reseptit ovat yleensä helppoja toteuttaa. Siellä on myös idioottivarma ohje seitanin valmistamiseen.
Vegaaniliiton sivuilla on myös hyviä reseptejä ja paljon tietoa aiheesta.
Kauppareissuja voi avittaa vegaanituotteet.net -sivusto, jonne on listattu kategorioittain vegaanisia tuotteita, joita löytyy aivan tavallisista ruokakaupoista. Täältäkin löydät aiheeseen liittyviä lisätietoja.
Tortillojen väliinhän voisi laittaa esimerkiksi falafel-pyöryköitä, itselleni se on ainakin maistunut.
Vierailija kirjoitti:
Nyhtökaura ja härkis eivät ole erityisen halpoja kasviproteiinin lähteitä, joten suosittelisin arkikäyttöön mm. soijarouhetta, linssejä ja erilaisia palkokasveja. Internet on pullollaan tietoa erilaisista kasviproteiinivaihtoehdoista.
Aluksi tehdään kasvisliemi kattilassa (kasvisliemikuutio+vesi, ei siis rakettitiedettä) ja kaadetaan astiaan, jossa on riittävä määrä soijarouhetta. Kaada lientä sen verran, että nesteen pinta on juuri ja juuri soijarouheen yläpuolella.
Sitten joukkoon lisätään vielä mausteita oman maun mukaan ja annetaan maustua vähintään pari tuntia jääkaapissa, mielellään kuitenkin hieman pidempään jos mahdollista. Sen jälkeen soijarouhe on valmista esimerkiksi paistettavaksi tai lisättäväksi kastikkeisiin tai vaikkapa pata- ja laatikkoruokiin. On myös muita, mahdollisesti parempia/helpompia/nopeampia tapoja valmistaa soijarouhe, niistäkin löydät tietoa googlettamalla. Soijarouhetta voi toki myös syödä sellaisenaan esimerkiksi myslin seassa, jos sellaisesta tykkää.
Kiitos tästä, mutta soijarouhe on siis tuttua jo ennestään.
Soijaa en halua kauheasti enempää käyttää, eli kun teen meille kaikille vegeä, niin siinä tulee minusta soijakiintiö täyteen. En halua lisätä kasvavalle nuorelle enää soijaa sen lisäksi
Enemmän ihmetyttää noi kaikki seitanit, erityisesti nyhtökaura ja tuo seitan.
Tämä on ollut ihan positiivinen juttu minusta, lakto-ovo helpottaa systeemiä. Esim. teen vaikka kasviskiusausta kinkkukiusauksen oheen (meillä on harvoin kiusausta, mutta eilen oli). Tai Bolognesen suoraan soijarouheeseen/härkikseen jauhleihan sijaan.
Kiitos jo vastanneille
Ap
Vierailija kirjoitti:
Onko niitä kaikkia pakko väkisin syödä jos ei tykkää? En mäkään tykkää esim. seitanista joten en edes yritä syödä sitä. Kai teette ruokaa myös esim. pavuista, kikherneistä, linsseistä yms. luonnollisista aineista eikä pelkkiä teollisia korvikkeita?
Joo, näitä pitäis ehdottomasti lisätä. Itse inhoan, siis todella inhoan hernettä, papua ja linssiä kypsänä. Tykkään siis herneistä esim. raakana ja pystyn syömään hernekeittoa, jos se on TODELLA pitkään keitettyä.. Mutta noi on kammottavia kypsennettynä. Vaikka chili con carne on niin pahaa, kun ne jauhoiset pavut tuntuu suussa. Samoin falafelon ihan kammottavaa, se jauhoinen koostumus.
Mutta, opetellen. Ap
Sen niminen kirja on just julkaistu kuin Vaihtoehdot lihalle. Siinä ilmeisesti on vinkkiä ja ohjeita. Oon vegaanisella ruokavaliolla, mutta en oo vieläkään maistanut nyhtökauraa 😀 härkistä oon syönyt kerran, aika perinteisellä linjalla meen, herneitä ja silleen.
Miksi käyttää korvikkeita. kun oikea vegeruoka on parempaa?
Meillä sama juttu eli teini haluaa kokeilla vegeruoka, sovimme tosin että vain viikolla. Pääasiassa ruuat on samoja kuin ennenkin mutta ihan korvaan kasviksilla.
Chili sin carnesta oma versio ( soosi käy myös tortilloihin), Jamien juurespataa, kasvislasagnea jonka kastiketta voi käyttää myös spagetin kanssa, ihanaa kukkakaali- peruna currya, risottoja, falafeleja, juureslettuja, melanzane alla parmigianaa, tuorewokkeja, kanttarellikastiketta ja paistettuja perunoita ja porkkanoita, sosekeitot paahdetuista juureksia jne
Noi korvikkeet on ihan turhia. Proteiinia saa kyllä herneistä, pavuista, viljasta, sienistä, pähkinöistä ym joten en näe mitään tarvetta "feikkilihaan". Proteiinia ei tarvitse niin paljon, kun mediassa annetaan ymmärtää.
Härkishän toimii ihan kuin jauheliha, esim.tomaattipohjaisessa pastakastikkeessa. Ei sitä tarvii edes ihmeellisesti maustaa, kun keittää tomaattikastiketta pitkään.