Mikä "terveellisin": riisi, peruna vai pasta?
Mikä näistä on aterian lisukkeena terveellisin tai ns. vähähaittaisin? Keitetty riisi, keitetty peruna vai keitetty pasta?
Mikä noista kolmesta kannattaa valintatilanteessa valita? Miksi?
Kommentit (25)
No ei ainakaan pasta, mitä edes tekee listassa?
Riisistä puuttuu A-vitamiini, pasta on vehnäjauhoja ja kananmunaa, siis perna, kuori päällä keitettynä.
Kuoriperunat, täysjyväriisi, täysjyväpasta. Tässä järjestyksessä.
Mutta harvapa taitaa enää nykyään viitsiä syödä pottuja kuorineen.
Enemmän kiinnittäisinkin huomiota annoskokoihin jos laihdutus on mielessä.
Jos noista täytyy valita, niin ehdottomasti peruna.
Uusi peruna (lisäsin vaihtoehtoihin, vaikkei nyt sitä saakaan), riisi (täysjyvä), peruna, pasta. Ihan minun mielipide, en oikeesti tiiä. Ja jos ite saisin valita lisukkeen terveellisyyden mukaan niin salaatit, uunijuurekset (peruna, porkkana, lanttu yms), parsa, parsakaali yms ois vahvoilla. Coleslaw jogurtilla on kans hyvää ja suht terveellistä.
Kasvikset/marjat ja hedelmät (sis. proteiini pitoisuus vähäinen, a vitamiini, kuidut, kivennäisaineet, hiilarit, c vitamiini, b vitamiini, e vitamiini, d vitamini - vähä energinen/työtehokkuus?)
Perunaja vilja (sis. hiilarit, kuitu, tärkkelys, kaljum, magnesium, b vitamiini, c vitamiini, seleeni, protsku -energia, rauta, kivennäisaineet)
Rasvat (sis. energia, a, d, e -vitamiini)
Maito (sis. kalsium, b ja d -vitamiini, protsku, seleeni, rasva, jodi )
Liha, kana , muna (sis protsku, rasva, b12, k vitamiini, seleeni, rauta, a vitamiini)
Kala (sis. protsku, omega 3- ja 6 -rasvahappoja, d vitamiini, rasvat)
Peruna on vain yksi juures muiden juuresten joukossa. Pasta on turhaa. Villiriisi on parasta.
Peruna voittaa ylivoimaisesti.
https://peda.net/hankkeet/geenivaraoppi/opastukset/solanum-tuberosum/ol…
Kaikki. Mutta peruna on ykkönen kumminkin .
Jokaisessa on ongelmansa. Jos terveydestä on kyse siis.
Riippuu kuinka on valmistettu, ja minkä laatuista riisi, peruna tai pasta on.
Riisissä on myös arseenia, joten sitä ei kannata syödä paljon ja usein. Kaikilla on kohtuullisen korkea glykeeminen indeksi.
Perunaa kannattaa syödä keitettynä tai uunissa valmistettuna. Mielellään kuorineen. Aterialla vaikkapa kaksi perunaa enintään.
Täysjyväriisiä kourallinen per ateria.
Täysjyväpastaa kourallinen per ateria.
Noiden lisäksi kokeilee kinoaa, tattarinuudeleita, yms.
Vaikea sanoa mikä noista olisi paras vaihtoehto, koska tämä on vain pieni osa sun kokonaisruokavaliota ja elämäntapaa.
Kaikki ihan tarpeeksi hyvää ravintoa. Itse hihittelen mielikuvalle pulleasta av-mamista joka pohtii johtuuko 20kg ylipaino siitä että on syönyt hieman liikaa pastaa per viikko kun olisi voinut syödä sen sijaan bataattia.
HUUTISTA
Luin kirjasta eli joku optimum nutrition (jota sitten suomalainen biohakkerin käsikirja on härskisti kopionut ruoka osaansa) että täysjyväriisissä olisi antinutrientteja jotka estävät terveellisten ruokaosien imeytymisen eivät ole muutenkaan hyviä ruuansulatukselle. Tuon perusteella valkoinen riisi olisi parempi.
Peruna on parempi kuin riisi ravintoarvoiltaan, siinä on enemmän kuitua ja sillä on pienempi glycemic index, kun googletin. Kalorit suunnilleen samat. Tosin yhdessä linkissä väitettiin että perunassa on suurempi glycemic index.
Se mitä on vähiten käsitelty, eli peruna ja villiriisi.
Täysjyväriisi