Miten selviän keliakiasta?? Itkettää niin paljon että haluan vaan kuolla !! :(
Mulla todettiin muutama päivä sitten keliakia, kun kävin tutkimuksissa. Tuntui että maailma romahtaa. Aloin vaan itkemään :(( Oon joskus syönyt gluteenitonta pullaa ja jotain muuta gluteenitonta ja muistelen että ne maistui ihan kauhealle! Miten helvetissä tähän tottuu?? Ja alkaa katteleen tarkkaan tuotesisällöt ja entäs kaikki suklaa ja sipsit?? Voinko mä saakeli soikoon syödä enään edes mun lempparia eli Fazerin suklaita??
Tykkään myös usein leipoa mutta nyt menee leipomuksetkin pilalle kun joutuu tekeen gluteenittomia ja eihän niitä syö pirukaan !! Tottuuko siihen makuun koskaan?? :( Hyvästi kaikki ihanat, mehevät korvapuustit, voisilmäpullat, suolaiset piirakat JA KAIKKI !!
Joskus vk loppuna on kiva tehdä vaikkapa lämpimiä voileipiä. No miten niitä enään tekee?? Onko olemassa gluteenitonta paahtoleipää edes?? Sekin kuitenkin pahaa!?
EN KESTÄ TÄTÄ !! Niin kauheasti elämässä ollu vastoinkäymisiä ja sitten vielä piti tähänkin sairastua !! Tämä ja diabetes on pahimmat sairaudet, joita aina oon pelänny et tuleekohan mulle ja toinen tuli.. :( Eiköhän kohta tule toinenkin..
Ja en oo lihava, vaikka tässä itkenkin pullien ja piirakoiden perään... :D
Kommentit (32)
Ymmärrän tuskasi. Olisi minustakin kauheaa mutta toisaalta voin lohduttaa sinua. Miehelläni ja lapsellani on keliakia ja nykyään kaikkea saa gluteenittomana. Osassa tuotteista ei makueroa edes huomaa. Meillä leivotaan lähes kaikki gluteenittomana ja esim. Kakut ovat parempia gluteenittomista jauhoista. Leipään ja pullaan täytyy totutella ja onhan se surullista luopua tietyistä lempijutuista. Meillä on myös diabeetikoita, sen sairauden rinnalla keliakia ei kyllä ole yhtään mitään.
Mun siskolla on keliakia ja kyllä se nykyään osaa jopa leipoa pullaa - on paljon reseptejä, joissa se erilainen maku tai tuntuma ei tule niin esille. Kyllähän paljon joutuu karkkiosastolta jättämään pois, mutta jotain juttuja pystyy syömään - tai tekemään itse. Yritä iloita siitä, että valikoima on kuitenkin hurjasti laajentunut. Muistan, kun pienenä ostettiin gluteenittomia keksejä tädille - ne maistui ihan pahvilta.
Ja kun leipoo jotain niin entä jos muut ei tykkää syödä gluteenitonta, sitten pitäs tehdä erikseen itelle ja erikseen muille.. No tässä taloudessa ei onneksi ole kuin minä ja mies, mutta kuitenkin.. Ja jos tulee vieraita kyläileen, tykkään tarjota vieraille omaa tekemää pullaa, sitä on aina niin kehuttu. Nyt vittu joudun tekeen gluteenitonta tai vieraille haluan kyllä tarjota normaalia, mutta jos haluaisin itekin syödä kahvin kanssa vaikka yhden pullan, niin pitää erikseen värkätä gluteenitonta.. Tai ostaa kaupasta.. Mut kumpi on parempaa, kaupan vai itse tekemät...
Joo sekavaa tekstiä kun kaikki onkin niin sekavaa etten tiedä mitä tehdä ja ajatella!
Ja kaikki ruoat pitää tehdä gluteenittomana ja miehelle erikseen tavallista?? Vittu että jaksaa vääntää itelle eri ruoat ja toiselle erit.. :((
AP
Ihan jokaiselle tekisi hyvää luopua vähintään vehnästä ja mielellään muistakin viljoista!
Mutta juu, eiköhän tuohon erityisruokavalioon totu. Eiköhän nykyään ole aika hyvät valikoimat kaupassa. Tuskin kaikki maistuu paskalta. Varmaankin kannattaa myös opetella leipomaan itse leipiä ja herkkuja. Niitähän on vaikka minkälaisia gluteenittomia jauhoja olemassa nykyään.
Ei tuo mikään maailmanloppu ole, joten lopeta ne kuolemapuheet. Vähän ehkä pahoitin mieleni, koska tutulla on aivoissa parantumaton kasvain. Hän käsittääkseni tahtoo elää, ja sitten yksi tahtoo kuolla keliakin takia... -.- Juu, ei pitäisi pahoittaa mieltään tällaisista, mutta kyllä vähän pistää ärsyttämään tuo asioiden suurentelu.
Jotkut gluteenittomat tuotteet ovat hyviä, pitää löytää vain oikeat tuotteet. Joskus olen syönyt vahingossa ostettuja gluteenittomia tuotteita (pakastealtaassa myytäviä juustokakkuja ja gluteenitonta unelmatorttua) ja olivat hyviä. Pirkalla taisi olla gluteenitonta riisisuklaata. Varmaan löytyy muitakin suklaita gluteenittomana, jospa löytäisit Fazerin korvaajan.
Meillä perheessä paljon allergioita. Siksi teen suurimman osan leipomuksista ja ruuista gluteenittomia, maidottomina, kanamunattomina jne. Ja ajan kanssa on löytynyt ihan hyviä reseptejä. Itse syön melkein aina itseleivottua gluteenitonta leipää vaikka voisin syödä vehnääkin. Se gluteeniton kun vaan on parempaa kuin kaupan vehnähötöt.
Vaatii aikaa ja kokeiluja löytää hyviä ja mieluisia gluteenittomia tuotteita ja reseptejä. Lisäksi makuaistilla kestää jonkun aikaa tottua esim tattaria voimakkaaseen makuun. Ja työtähän se teettää oppia katsomaan kaikesta sisällöt mutta aika auttaa siihenkin.
Ihan oikeesti meidän arki pyörii kohtuullisen leppoisasti vaikka ainoat kaikille sopivat viljat on riisi ja maissi. Ja osa perheestä tosi allergisia kanamunille ja maidolle.
Tottakai keliakia vaikeuttaa ruokailua. Mutta ei se estä tekemästä/syömästä hyvää ruokaa. Tsemppiä ap!!
Lähes kaikesta on saatavana gluteeniton versio. Ja uutuuksia tulee jatkuvasti. Toista se oli vielä silloin kuin itselläni todettiin kyseinen sairaus 12 vuotta sitten. Olin 15-vuotias ja yleinen tietämys keliakian suhteen oli heikkoa. Nyt sairauteen sopeutuminen on paljon helpompaa kun ihmisillä on tietoa ja valikoima on runsas.
Rahanmeno eniten harmittaa, varsinkin kun keliakiatuki poistettiin hallituksen toimesta.
Kyllä löytyy paljon myös herkullisia gluteenittomia herkkuja. :) Älä huoli, ei leipominen tuohon lopu! Tässä muutamia blogega jotka tulivat ensimmäisenä mieleen:
http://www.kamomillankonditoria.com/search/label/Gluteenittomat
http://www.wellberries.com/category/herkut-jalkiruoka/
http://gluteenitonmuumimamma.fi/
Lisää löytyy googlettamalla, englanniksi vielä runsaammin. Gluteenittomasti on mahdollista tehdä lähes mitä tahansa.
Hei. Otan osaa. Itse olin keliakiatutkimuksissa ja toisen tähystyksen jälkeen aloitin dietin. Kuukauden päästä siitä tuli tulos, että ei keliakiaa. Lääkärin suositus kuitenkin oli että g-diettiä voisi jatkaa jos on apua vatsavaivoihin.
Itse totuin nopeasti, ekat 2-3 viikkoa oli pahempaa sitten helpotti. Nyt ei tee yhtään mieli mättää pullaa tms. Jatkan siis toistaiseksi. Kun ne tuotteet käy aluksi huolella läpi niin oppii tosi nopeasti mitkä käy. Lisäksi mieli poimii uuden asian aika nopeasti ja normituotteet alkavat jotenkin inhottaa ja sitten on helppo olla syömättä. Mitään kauppaa ei kannata oman itsensä kanssa käydä - jätä vaan syömättä. Kuukaudessa helpottaa ! Aloita sillä että osta joka kauppareissulla muutama tuote, raivaa niille oma tila keittiöstä, jossa ei vaarallisia tuotteita. Siitä se alkaa
Minä olen vapaaehtoisesti gluteenittomalla ja nykyään tuotteet ovat todella hyviä. Myös paahtoleipä! Lisäksi leivon itse pullat, kakut, keksit, karjalanpiirakat, leivät jne ja ovat täydellisiä ;).
Ainut mikä oikeasti rajoittuu on valmisruoat, patukat sun muut. Niissä pitää olla tarkkana samoin kuin ravintolassa. Mutta mauista ei tarvitse tinkiä!
Mutta ymmärrän alun vaikeuden, mulla on siis eri sairaus ja hyväksymisprosessi vielä kesken. Kyllä se siitä päivä kerrallaan.
Ei niitä gluteenittomia pullankorvikkeita ja leiväkkeitä mikään pakko ole syödä. Kun alkujärkytykseltä tokenet ja alat laittaa elämääsi gluteenittomaksi, niin huomaat kuinka herkullisia ruokia maailmassa on ilman gluteenia.
Vinkkinä sanoisin, että Pirkan gluteenittomat pastat ovat aivan oikean pastan makuisia ja näköisiä, suutuntumakin on erinomainen. Ovat enimmäkseen riisijauhosta. Usein gluteenittomat pastat ovat omituisen makuisia, kovin keltaisia, kumimaisia tai jopa sitkeitä, mutta tuo Pirkan pasta on aivan mielettömän hyvää, jos tykkää joskus herkutella jollain kunnon kermapastamätöllä. Olen tarjonnut myös ei-keliaakikoille ja menivät aivan täydestä, kaikki ovat olleet yllättyneitä kun olen kertonut pastan gluteenittomuudesta.
Ei välttämättä tarvitse tehdä kaikkea erikseen, ehkä hinnan puolesta. Riisistä on esim. tehty pastaa ja nuudeleita jne. Gluteeniton leivonta on haastavaa mutta mene vaikka kurssille tai opettele kotona. Mantelijauhoja tai puhdasta kauraa (jos kaura sopii, ei sovi kaikille keliaakikoille). Suklaasta voi tehdä jauhottoman kakun jne.
Ihan JÄRKYTTÄVÄ tilanne.
Onneksi minä sain vain syövän ja huonon ennusteen enkä keliakiaa.
Selviät oikein hyvin! Nykyään glut. tuotteita saatavilla todella paljon. Meillä puol sukua on glut.ruokavaliolla. Leipomuksista ei edes erota enää kumpi ns. normaalia.
Fazerin sivuilta löytyi hakusanalla gluteeniton 73 osumaa. Vaikka mitä saat syödä, ei hätää.
Viljat on muutenkin myrkkyä!
En todellakaan leivo vieraille vehnästä, vaan vieraat syövät gluteenittomia leipomuksia. Miksi säilyttäisin vehnäjauhoja keittiössäni?! Ja leipoessa en voisi edes maistaa taikinaa ja pitäisi varoa jauhopölyä.
Hyvin on gluteenittomat leipomukset uponneet kaikille.
Vierailija kirjoitti:
Ja kun leipoo jotain niin entä jos muut ei tykkää syödä gluteenitonta, sitten pitäs tehdä erikseen itelle ja erikseen muille.. No tässä taloudessa ei onneksi ole kuin minä ja mies, mutta kuitenkin.. Ja jos tulee vieraita kyläileen, tykkään tarjota vieraille omaa tekemää pullaa, sitä on aina niin kehuttu. Nyt vittu joudun tekeen gluteenitonta tai vieraille haluan kyllä tarjota normaalia, mutta jos haluaisin itekin syödä kahvin kanssa vaikka yhden pullan, niin pitää erikseen värkätä gluteenitonta.. Tai ostaa kaupasta.. Mut kumpi on parempaa, kaupan vai itse tekemät...
Joo sekavaa tekstiä kun kaikki onkin niin sekavaa etten tiedä mitä tehdä ja ajatella!
Ja kaikki ruoat pitää tehdä gluteenittomana ja miehelle erikseen tavallista?? Vittu että jaksaa vääntää itelle eri ruoat ja toiselle erit.. :((
AP
Meillä on erilaisia allergioita ja ruoka-ainerajoituksia perheessä niin monta, että parhaimpina päivinä teen ruokaa kolmena, joskus neljänä eri versiona. Esim. niin, että maidoton saa omansa, sipuliton omansa, gluteeniton omansa ja kaiken kestävä ihan sen normaaliversion. Kaikkeen tottuu. Keliakia ei ole maailmanloppu, kaukana siitä.
Voi itku, näitä...