Vinkkejä ruokavalion keventämiseen
Jaetaan hyväksi havaittuja vinkkejä ruokavalion keventämiseen!
Tässä pari:
Karkit marjoihin / hedelmiin
Leivän päälle vähärasvaista tuorejuustoa margariinin sijaan
Kommentit (9)
Vierailija kirjoitti:
Jaetaan hyväksi havaittuja vinkkejä ruokavalion keventämiseen!
Tässä pari:
Karkit marjoihin / hedelmiin
Leivän päälle vähärasvaista tuorejuustoa margariinin sijaan
Miksi ruokavaliota pitäisi keventää?
Pitää syödä niin usein, että kova nälkä ei tule koskaan. Kun ei ole kauhea nälkä, on helppo valita terveellisiä ruokia ja terveellisiä välipaloja. Jos tulee kiljuva nälkä, sortuu helpommin kaikkeen epäterveelliseen.
Karkit ja sipsit pois arkiruokailusta. Leipä pois muuten paitsi keittoaterioilla voi ottaa pari siivua.
Ei kevyttuotteita. Ei ole todettu, että rasva lihottaisi.
Vierailija kirjoitti:
Pitää syödä niin usein, että kova nälkä ei tule koskaan. Kun ei ole kauhea nälkä, on helppo valita terveellisiä ruokia ja terveellisiä välipaloja. Jos tulee kiljuva nälkä, sortuu helpommin kaikkeen epäterveelliseen.
Mieluummin niin, että syö sellaista ruokaa, että sitä kiljuvaa nälkää ei edes tule.
- Kasvisten lisääminen arkiruoissa (esim. pastan/riisin/jne osittaisena korvaajana, tomaattien/tomaattimurskan käyttäminen kastikepohjana...)
- Mistä tahansa ruoasta saa varmasti tuhtia tavaraa, mutta keittoruoat ovat yleensä melko mukavaa syötävää keventämistä ajatellen. Toki ei kannata ajatella niin, että kevyempi olisi aina parempi, vaan esim. kasvissosekeittojen kanssa on hyvä syödä vaikka lisänä raejuustoa tai leipää.
- Salaatin ei tarvitse olla vain lisuke, vaan se voi parhaimmillaan olla myös koko ateria (hyvä lounasateria!). Kannattaa kuitenkin olla tässäkin järki mukana: myös salaateista saa petollisen tuhteja, vaikka ne näyttäisivätkin kevyeltä.
- Säännöllinen, riittävä syöminen: epäsäännöllisestä laiduntamisesta (tai, jos syö liian kevyesti ja korvaa ikään kuin huomaamattaan syömistään pikku suupaloilla pitkin päivää) voi kertyä yllättävänkin paljon kaloreita päivään.
- Ruoassa toki kannattaa olla vaihtelua, mutta itse olen huomannut tiettyjen rutiinien helpottavan sitä, ettei päivän syömiset räjähdä käsiin: minulle aamupuuro ja keittolounaat ovat luonteva perusrunko, johon on hyvä rakentaa.
- Tästä on mielipide-eroja, mutta itselleni on toimivinta syödä vähän vähemmän leipää, pastaa jne. Täyskielloista en pidä, mutta leipääkin riittää minulla yleensä korkeintaan se pari siivua. Varsinaisia pasta/riisi/perunaruokia syön aika harvoin.
Tuossa joitakin itselläni toimineita vinkkejä... mutta sen haluaisin sanoa, ettei välttämättä kannata ajatella ruokavaliotaan pelkästään sen pohjalta, että kaikkialta nipistetään kalorit mahdollisimman vähiin. Ehkä joidenkin yksittäisten tuotteiden kaloripitoisuus tulee kyseeseen silloin, jos kyseistä tuotetta käytetään paljon, tai jos tuote on erityisen kaloripitoinen. Mutta käyttääkö margariinia vai kevytmargariinia, tai jättääkö sen päivän yhden hedelmän syömättä, en näe paljonkaan merkitystä kokonaisuutta ajatellen. Kun aina se ruoka-aine ei ole pelkkä sisältämänsä kalorimäärä, vaan siihen saattaa varastoitua paljon muuta hyvää vitamiineineen, kaikkineen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pitää syödä niin usein, että kova nälkä ei tule koskaan. Kun ei ole kauhea nälkä, on helppo valita terveellisiä ruokia ja terveellisiä välipaloja. Jos tulee kiljuva nälkä, sortuu helpommin kaikkeen epäterveelliseen.
Mieluummin niin, että syö sellaista ruokaa, että sitä kiljuvaa nälkää ei edes tule.
Eiköhän kiljuva nälkä tule aina, jos on vain tarpeeksi (liian?) kauan syömättä. ;)
Pienempi lautanen.
Tehoaa taatusti. Myös aivot saavat viestin, että "nyt on paljon ruokaa, kun voileipälautasen kokoinen lautanen on täynnä". Käytännössä ja tosiasiassa ruokaa on aivan sopivasti, mutta jos olisi mätännyt johonkin 35 cm halkaisijaltaan olevalle lautaselle ruuan, niin sitä olisi joku kolme kertaa enemmän.
Ruoka kuumailmapalloon, niin on keveää ;)
Eihän tarvita kuin yksi "vinkki": syö enemmän kasviksia joka päivä. Muita muutoksia ei tarvita, koska kasvikset korvaavat automaattisesti energiatiheämpää ruokaa ruokavaliosta. Karkkien pois jättämisellä on aika vähäinen vaikutus, ja margariinin korvaaminen tuorejuustolla ei vaikuta juuri lainkaan. Kasvisten syönnn lisääminen on ainoa asia, jolla on suuri vaikutus.