Lihottaako sokeri ja rasva?
Kommentit (35)
Lihottavat yhdessä, sokeri myös yksin. Pelkkä rasva ei lihota.
Ylimäääräiset kalorit tosiaan on se mikä lihottaa. Kaloreita on sekä rasvassa että sokerissa paljon, rasvassa vielä sokeriakin enemmän per gramma. Mutta kumpikaan ei lihota sen enempää kuin niistä saadut kalorit tekee. Eli jos syö rasvaa ja sokeria niin, ettei oma energiankulutus ylity, ei liho.
Käytännössä yksilön kohdalla sen, onko jompikumpi, rasva tai sokeri, ongelmallista, määrää se mihin on himoja. Jos on kauhea makeanhimo, niin tulee helposti syöneeksi liikaa kaloreita hiilareista, ja se lihottaa. Jos taas on himo rasvaisiin ja suolaisiin ruokiin, näitä tulee syötyä helposti liikaa ja sitten ne lihottaa.
Vierailija kirjoitti:
Lihottavat yhdessä, sokeri myös yksin. Pelkkä rasva ei lihota.
Miksi sitten olen kuullut että sokerittomat tuotteet ovat huonompia kuin ns normaalit? Ei ehkä kaikkien tuotteiden osalta mutta olen joistakin kuullut
Vierailija kirjoitti:
Ylimäääräiset kalorit tosiaan on se mikä lihottaa. Kaloreita on sekä rasvassa että sokerissa paljon, rasvassa vielä sokeriakin enemmän per gramma. Mutta kumpikaan ei lihota sen enempää kuin niistä saadut kalorit tekee. Eli jos syö rasvaa ja sokeria niin, ettei oma energiankulutus ylity, ei liho.
Käytännössä yksilön kohdalla sen, onko jompikumpi, rasva tai sokeri, ongelmallista, määrää se mihin on himoja. Jos on kauhea makeanhimo, niin tulee helposti syöneeksi liikaa kaloreita hiilareista, ja se lihottaa. Jos taas on himo rasvaisiin ja suolaisiin ruokiin, näitä tulee syötyä helposti liikaa ja sitten ne lihottaa.
Älä jauha paskaa!
Molemmat varmasti lihottavat, kun liikaa syö. Omasta kokemuksesta osaan sanoa sen että rasva pitää nälkää paremmin eikä aiheuta mielihaluja syödä enemmän kuten sokeri tekee. Hiilihydraattejahan kroppa tarvitsee, mutta ne saa myös kasviksista ja esim kokojyväviljasta. Ihan mikä sopii kellekin, ei diagnosoimattomien vatsavaivojen takia olen valinnut myös jättää viljat pois kun mahdollista (en nipota esim kylässä ollessa) ja se sopii minulle. Toisille taas sopii erittäin hyvin "kohtuus kaikessa" -tyyli.
Selviää ikävä kyllä vain kokeilemalla mikä sinut pitää parhaiten terveellä tiellä.
En siis mässäille rasvalla, vaan syön kasviksia todella paljon (yli puoli kiloa päivässä), hedelmiä erittäin kohtuullisesti (pidän itse asiassa enemmän kasvisten ja juuresten mausta kuin hedelmistä), marjoja syön kauden mukaan ja sen lisäksi pähkinöitä ja siemeniä. Syön kun kroppa käskee syömään, n 4 kertaa päivässä. Rasvaa lisään ruokaan esim salaattikastikkeena, paistan voissa, majoneesiakin menee. Normaalirasvaisia tuotteita ruuanlaitossa, esim kerma, rahka maitotuotteista. :) Tämä sopii minulle, muista en tiedä. Olen normaalipainoinen ja tällä paino ei tunnu nousevan, ihme kyllä, vaikka kovasti ahdistui jojoilusta vaihtaa tähän (ts diettasin - ahmin - diettasin - ahmin)
Proteiininlähteistä pähkinöiden ja siementen lisäksi lähinnä kananmunia (suosituksiin nähden kyllä aivan liikaa) ja kalaa eri muodoissa. Harvemmin muuta lihaa koska ei vain maistu, ei eettisiä syitä. Silloin jäisi myös esim munat ja maitotuotteet kaupan hyllyyn.
Vierailija kirjoitti:
Molemmat varmasti lihottavat, kun liikaa syö. Omasta kokemuksesta osaan sanoa sen että rasva pitää nälkää paremmin eikä aiheuta mielihaluja syödä enemmän kuten sokeri tekee. Hiilihydraattejahan kroppa tarvitsee, mutta ne saa myös kasviksista ja esim kokojyväviljasta. Ihan mikä sopii kellekin, ei diagnosoimattomien vatsavaivojen takia olen valinnut myös jättää viljat pois kun mahdollista (en nipota esim kylässä ollessa) ja se sopii minulle. Toisille taas sopii erittäin hyvin "kohtuus kaikessa" -tyyli.
Selviää ikävä kyllä vain kokeilemalla mikä sinut pitää parhaiten terveellä tiellä.
En siis mässäille rasvalla, vaan syön kasviksia todella paljon (yli puoli kiloa päivässä), hedelmiä erittäin kohtuullisesti (pidän itse asiassa enemmän kasvisten ja juuresten mausta kuin hedelmistä), marjoja syön kauden mukaan ja sen lisäksi pähkinöitä ja siemeniä. Syön kun kroppa käskee syömään, n 4 kertaa päivässä. Rasvaa lisään ruokaan esim salaattikastikkeena, paistan voissa, majoneesiakin menee. Normaalirasvaisia tuotteita ruuanlaitossa, esim kerma, rahka maitotuotteista. :) Tämä sopii minulle, muista en tiedä. Olen normaalipainoinen ja tällä paino ei tunnu nousevan, ihme kyllä, vaikka kovasti ahdistui jojoilusta vaihtaa tähän (ts diettasin - ahmin - diettasin - ahmin)
Proteiininlähteistä pähkinöiden ja siementen lisäksi lähinnä kananmunia (suosituksiin nähden kyllä aivan liikaa) ja kalaa eri muodoissa. Harvemmin muuta lihaa koska ei vain maistu, ei eettisiä syitä. Silloin jäisi myös esim munat ja maitotuotteet kaupan hyllyyn.
Antakaa anteeksi kirjoitusvirheet ja yrittäkää nähdä niiden ohi. Kirjoitan liian nopeasti ja postaan ilmeisesti oikolukematta. :) Hyvää päivänjatkoa kuitenkin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lihottavat yhdessä, sokeri myös yksin. Pelkkä rasva ei lihota.
Miksi sitten olen kuullut että sokerittomat tuotteet ovat huonompia kuin ns normaalit? Ei ehkä kaikkien tuotteiden osalta mutta olen joistakin kuullut
Siksi, että sokerittomissa tuotteissa on useinkin keinomakeutusta. Elimistö käsittelee sen samoin kuin sokerin, vaikka siinä ei kaloreita olisikaan.
LIHOTTAA! Lisäksi liiallisena todella epäterveellisiä molemmat! Valkoinen sokeri ei todellakaan ole terveellistä, käytännössä se on ravinteetonta energiaa, jolla on monia haittavaikutuksia kehoomme ja nämä voivat johtaa vakaviin sairauksiin ja jopa kuolemaan. Lisäksi sokeri voi olla yhtä addiktoivaa kuin heroiini. Sokerittomat tuotteet ovat siis paljon terveellisempiä, kunhan katsoo ettei sokeri ole korvattu esim. haitallisilla makeutusaineilla. Rasvoja ihmisen keho tarvitsee myös sopivissa määrin ja rasvasta on olemassa terveellisempiä ja epäterveellisempiä muotoja. Mutta sokeri ja rasva siis todella energiapitoista ja siten lihottavaa ravintoa!
Vierailija kirjoitti:
LIHOTTAA! Lisäksi liiallisena todella epäterveellisiä molemmat! Valkoinen sokeri ei todellakaan ole terveellistä, käytännössä se on ravinteetonta energiaa, jolla on monia haittavaikutuksia kehoomme ja nämä voivat johtaa vakaviin sairauksiin ja jopa kuolemaan. Lisäksi sokeri voi olla yhtä addiktoivaa kuin heroiini. Sokerittomat tuotteet ovat siis paljon terveellisempiä, kunhan katsoo ettei sokeri ole korvattu esim. haitallisilla makeutusaineilla. Rasvoja ihmisen keho tarvitsee myös sopivissa määrin ja rasvasta on olemassa terveellisempiä ja epäterveellisempiä muotoja. Mutta sokeri ja rasva siis todella energiapitoista ja siten lihottavaa ravintoa!
Johan oli paasausta :D
Kyllä se rasvakin (kova ainakin) lihottaa, ihan yksin, toki myös sokerin kanssa.
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/rasva_lietsoo_aivot_haluamaan_lis…
Tiede-lehti on käyttänyt lähteenään näitä tutkimuksia:
http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fncel.2016.00150/full (Effects of an High-Fat Diet Enriched in Lard or in Fish Oil on the Hypothalamic Amp-Activated Protein Kinase and Inflammatory Mediators, julkaistu tämän vuoden kesäkuussa)
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/f-fov072916.php (Fish oil vs. lard -- why some fat can help or hinder your diet, julkaistu heinäkuun lopussa, kertoo ylläolevasta tutkimuksesta kansantajuisemmin)
http://www.ssib.org/web/press2016.php (Western-style diet linked to state-dependent memory inhibition, tältä heinäkuulta tämäkin)
http://www.hs.fi/tiede/a1442805147899 (Rasvainen ruoka sekoittaa aivot, lyhyt juttu viime syyskuulta, jossa referoidaan Vanderbiltin yliopiston tutkimusta).
Lyhyesti: "Tyydyttyneiden eli kovien rasvojen runsas syöminen voi sekoittaa aivoalueen, joka ohjaa syömistä. Tällaisen huomion tekivät italialaiset tutkijat rottakokeissa.
Löytö voi selittää ihmistenkin lihomista. Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Cellular Neuroscience.
Kun tutkijat syöttivät rotille runsaasti kovia rasvoja sisältävää ruokaa, niiden aivojen toiminta muuttui. Muutokset tapahtuivat hypotalamukseksi kutsutulla aivoalueella, joka ohjaa sitä, mitä ja miten paljon syömme."
Pehmeät rasvat on tässä parempia: "Runsaasti pehmeitä rasvoja syövien rottien hypotalamuksessa ja syömisen sääntelyssä ei tapahtunut muutoksia, vaikka ne popsivat yhtä paljon rasvaa kuin toinenkin rottaryhmä."
Tosiaan, sokerikaan ei ole viaton: "Tutkimusryhmän mukaan runsas sokeri ja rasva heikentävät ihmisen muistia.
Tavallisesti hippokampuksen pitäisi pystyä torjumaan muistikuvia, jotka lietsovat syömishaluja. Rasva ja sokeri näyttävät heikentävän tätä torjuntavoimaa. Siksi ruokaan liittyvät muistikuvat eivät kaikkoa mielestä edes kylläisenä ja ihmisen tekee silloinkin mieli herkkuja.
Rasva ja sokeri eivät vain vaikeuta haitallisten muistojen pitämistä loitolla. Muukin muisti käyttö näyttää häiriintyvän. Kokeessa runsaasti rasvaa ja sokeria syövät ihmiset selviytyivät huonommin muistia ja oppimista mittaavista tehtävistä kuin henkilöt, jotka haarukoivat lautaseltaan enemmän kasviksia ja kuituja.
Aiemminkin on huomattu, että rasvainen ruoka sekoittaa aivojen kylläisyyttä tunnistavan järjestelmän."
Summa summarum, kaikkea kohtuudella ja sopiva kalorivaje, niin laihtuu. Herkkuja saa syödä kohtuudella, samoin vaikka niitä voita ja kermaa (koten Arvo Ylppö totesi), kunhan syö riittävästi kasviksia ja sopivasti proteiinia. Liika proteiinikin muuten muuttuu rasvaksi (mm http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2016/04/23/Tankkaatko-liikaa-proteiin…)
Proteiini ja kuidut muuten pitävät nälkää parhaiten, rasva muita hiilareita paremmin. Tämä todettiin ainakin pienellä otannalla Prisman lihavuus-dokumentissa vuosia sitten, annettiin rekkakuskeille annokset, joissa kaloreita sama määrä, makroja vain painotettu eri tavalla. Proteiinipitoisen aterian syönyt jaksoi pisimpään ilman nälkää. Dokkari ei ole areenassa, ylen Arkistossa voi olla. Samassa todettiin, että sosekeitto pitää nälkää perinteistä paremmin.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä se rasvakin (kova ainakin) lihottaa, ihan yksin, toki myös sokerin kanssa.
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/rasva_lietsoo_aivot_haluamaan_lis…
Tiede-lehti on käyttänyt lähteenään näitä tutkimuksia:
http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fncel.2016.00150/full (Effects of an High-Fat Diet Enriched in Lard or in Fish Oil on the Hypothalamic Amp-Activated Protein Kinase and Inflammatory Mediators, julkaistu tämän vuoden kesäkuussa)
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/f-fov072916.php (Fish oil vs. lard -- why some fat can help or hinder your diet, julkaistu heinäkuun lopussa, kertoo ylläolevasta tutkimuksesta kansantajuisemmin)
http://www.ssib.org/web/press2016.php (Western-style diet linked to state-dependent memory inhibition, tältä heinäkuulta tämäkin)
http://www.hs.fi/tiede/a1442805147899 (Rasvainen ruoka sekoittaa aivot, lyhyt juttu viime syyskuulta, jossa referoidaan Vanderbiltin yliopiston tutkimusta).
Lyhyesti: "Tyydyttyneiden eli kovien rasvojen runsas syöminen voi sekoittaa aivoalueen, joka ohjaa syömistä. Tällaisen huomion tekivät italialaiset tutkijat rottakokeissa.
Löytö voi selittää ihmistenkin lihomista. Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Cellular Neuroscience.
Kun tutkijat syöttivät rotille runsaasti kovia rasvoja sisältävää ruokaa, niiden aivojen toiminta muuttui. Muutokset tapahtuivat hypotalamukseksi kutsutulla aivoalueella, joka ohjaa sitä, mitä ja miten paljon syömme."
Pehmeät rasvat on tässä parempia: "Runsaasti pehmeitä rasvoja syövien rottien hypotalamuksessa ja syömisen sääntelyssä ei tapahtunut muutoksia, vaikka ne popsivat yhtä paljon rasvaa kuin toinenkin rottaryhmä."
Tosiaan, sokerikaan ei ole viaton: "Tutkimusryhmän mukaan runsas sokeri ja rasva heikentävät ihmisen muistia.
Tavallisesti hippokampuksen pitäisi pystyä torjumaan muistikuvia, jotka lietsovat syömishaluja. Rasva ja sokeri näyttävät heikentävän tätä torjuntavoimaa. Siksi ruokaan liittyvät muistikuvat eivät kaikkoa mielestä edes kylläisenä ja ihmisen tekee silloinkin mieli herkkuja.
Rasva ja sokeri eivät vain vaikeuta haitallisten muistojen pitämistä loitolla. Muukin muisti käyttö näyttää häiriintyvän. Kokeessa runsaasti rasvaa ja sokeria syövät ihmiset selviytyivät huonommin muistia ja oppimista mittaavista tehtävistä kuin henkilöt, jotka haarukoivat lautaseltaan enemmän kasviksia ja kuituja.
Aiemminkin on huomattu, että rasvainen ruoka sekoittaa aivojen kylläisyyttä tunnistavan järjestelmän."
Summa summarum, kaikkea kohtuudella ja sopiva kalorivaje, niin laihtuu. Herkkuja saa syödä kohtuudella, samoin vaikka niitä voita ja kermaa (koten Arvo Ylppö totesi), kunhan syö riittävästi kasviksia ja sopivasti proteiinia. Liika proteiinikin muuten muuttuu rasvaksi (mm http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2016/04/23/Tankkaatko-liikaa-proteiin…)
Proteiini ja kuidut muuten pitävät nälkää parhaiten, rasva muita hiilareita paremmin. Tämä todettiin ainakin pienellä otannalla Prisman lihavuus-dokumentissa vuosia sitten, annettiin rekkakuskeille annokset, joissa kaloreita sama määrä, makroja vain painotettu eri tavalla. Proteiinipitoisen aterian syönyt jaksoi pisimpään ilman nälkää. Dokkari ei ole areenassa, ylen Arkistossa voi olla. Samassa todettiin, että sosekeitto pitää nälkää perinteistä paremmin.
Ei nyt pidä sekoittaa käsitettä "rasvainen ruoka" pelkkään rasvaan. Rasvainen ruoka sisältää myös hiilareita ja se on lihottavaa. Pelkkä rasva ei lihota.
Niistä saa kivasti potkua päivään!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kyllä se rasvakin (kova ainakin) lihottaa, ihan yksin, toki myös sokerin kanssa.
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/rasva_lietsoo_aivot_haluamaan_lis…
Tiede-lehti on käyttänyt lähteenään näitä tutkimuksia:
http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fncel.2016.00150/full (Effects of an High-Fat Diet Enriched in Lard or in Fish Oil on the Hypothalamic Amp-Activated Protein Kinase and Inflammatory Mediators, julkaistu tämän vuoden kesäkuussa)
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/f-fov072916.php (Fish oil vs. lard -- why some fat can help or hinder your diet, julkaistu heinäkuun lopussa, kertoo ylläolevasta tutkimuksesta kansantajuisemmin)
http://www.ssib.org/web/press2016.php (Western-style diet linked to state-dependent memory inhibition, tältä heinäkuulta tämäkin)
http://www.hs.fi/tiede/a1442805147899 (Rasvainen ruoka sekoittaa aivot, lyhyt juttu viime syyskuulta, jossa referoidaan Vanderbiltin yliopiston tutkimusta).
Lyhyesti: "Tyydyttyneiden eli kovien rasvojen runsas syöminen voi sekoittaa aivoalueen, joka ohjaa syömistä. Tällaisen huomion tekivät italialaiset tutkijat rottakokeissa.
Löytö voi selittää ihmistenkin lihomista. Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Cellular Neuroscience.
Kun tutkijat syöttivät rotille runsaasti kovia rasvoja sisältävää ruokaa, niiden aivojen toiminta muuttui. Muutokset tapahtuivat hypotalamukseksi kutsutulla aivoalueella, joka ohjaa sitä, mitä ja miten paljon syömme."
Pehmeät rasvat on tässä parempia: "Runsaasti pehmeitä rasvoja syövien rottien hypotalamuksessa ja syömisen sääntelyssä ei tapahtunut muutoksia, vaikka ne popsivat yhtä paljon rasvaa kuin toinenkin rottaryhmä."
Tosiaan, sokerikaan ei ole viaton: "Tutkimusryhmän mukaan runsas sokeri ja rasva heikentävät ihmisen muistia.
Tavallisesti hippokampuksen pitäisi pystyä torjumaan muistikuvia, jotka lietsovat syömishaluja. Rasva ja sokeri näyttävät heikentävän tätä torjuntavoimaa. Siksi ruokaan liittyvät muistikuvat eivät kaikkoa mielestä edes kylläisenä ja ihmisen tekee silloinkin mieli herkkuja.
Rasva ja sokeri eivät vain vaikeuta haitallisten muistojen pitämistä loitolla. Muukin muisti käyttö näyttää häiriintyvän. Kokeessa runsaasti rasvaa ja sokeria syövät ihmiset selviytyivät huonommin muistia ja oppimista mittaavista tehtävistä kuin henkilöt, jotka haarukoivat lautaseltaan enemmän kasviksia ja kuituja.
Aiemminkin on huomattu, että rasvainen ruoka sekoittaa aivojen kylläisyyttä tunnistavan järjestelmän."
Summa summarum, kaikkea kohtuudella ja sopiva kalorivaje, niin laihtuu. Herkkuja saa syödä kohtuudella, samoin vaikka niitä voita ja kermaa (koten Arvo Ylppö totesi), kunhan syö riittävästi kasviksia ja sopivasti proteiinia. Liika proteiinikin muuten muuttuu rasvaksi (mm http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2016/04/23/Tankkaatko-liikaa-proteiin…)
Proteiini ja kuidut muuten pitävät nälkää parhaiten, rasva muita hiilareita paremmin. Tämä todettiin ainakin pienellä otannalla Prisman lihavuus-dokumentissa vuosia sitten, annettiin rekkakuskeille annokset, joissa kaloreita sama määrä, makroja vain painotettu eri tavalla. Proteiinipitoisen aterian syönyt jaksoi pisimpään ilman nälkää. Dokkari ei ole areenassa, ylen Arkistossa voi olla. Samassa todettiin, että sosekeitto pitää nälkää perinteistä paremmin.
Ei nyt pidä sekoittaa käsitettä "rasvainen ruoka" pelkkään rasvaan. Rasvainen ruoka sisältää myös hiilareita ja se on lihottavaa. Pelkkä rasva ei lihota.
Kyllä lihottaa, lue nuo linkit.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ylimäääräiset kalorit tosiaan on se mikä lihottaa. Kaloreita on sekä rasvassa että sokerissa paljon, rasvassa vielä sokeriakin enemmän per gramma. Mutta kumpikaan ei lihota sen enempää kuin niistä saadut kalorit tekee. Eli jos syö rasvaa ja sokeria niin, ettei oma energiankulutus ylity, ei liho.
Käytännössä yksilön kohdalla sen, onko jompikumpi, rasva tai sokeri, ongelmallista, määrää se mihin on himoja. Jos on kauhea makeanhimo, niin tulee helposti syöneeksi liikaa kaloreita hiilareista, ja se lihottaa. Jos taas on himo rasvaisiin ja suolaisiin ruokiin, näitä tulee syötyä helposti liikaa ja sitten ne lihottaa.
Älä jauha paskaa!
Se vaan on niin, että kaikki asialliset tutkimukset ovat päätyneet tähän faktaan, että se on ihan vaan se energiankulutuksen ja -saannin tasapaino joka ihmisen lihomisen tai laihtumisen määrää, eikä sillä oikeastaan ole väliä painon kehityksen kannalta mistä sen energiansa saa. Terveyden kannalta muuten toki voi ollakin.
Lisäksi on tutkimuksia, joissa on tutkittu painon suhdetta siihen, syökö ihminen suhteessa enemmän saamistaan kaloreista hiilihydraatteina vai rasvana. VHH-henkisten kauhuksi loppupäätelmät ovat, että keskimäärin hoikeampia ovat ne, jotka saavat suuremman osan energiastaan hiilihydraateista kuin ne, jotka saavat paljon energiaa rasvasta. Tämä on kyllä ihan loogistakin, koska rasva on vielä tiiviimpi energianlähde kuin hiilarit, ja lisäksi monella siihen tulee kova himo niin ettei tule syötyä kohtuudella.
Vielä yksi myytti pitää murtaa, ja se on se, että rasva pitäisi erityisen hyvin kylläisyyttä. Ei se pidä. Proteiini on se mikä auttaa kylläisyyden pitämisessä, mutta ei rasva. Tätä on tutkittu ihan systemaattisesti laboratorio-oloissa niin että ihmisiä on laitettu syömään tunnistamattomaksi soseeksi koostettua ateriaa, sama määrä, mutta niin että rasvan määrä on vaihdellut. Rasvaisen version saaneet raportoivat olevansa nälkäisiä varsin pian uudestaan, mutta jos annoksen proteiinin määrää kasvatettiin, niin kylläisyydentunne pysyi pidempään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ylimäääräiset kalorit tosiaan on se mikä lihottaa. Kaloreita on sekä rasvassa että sokerissa paljon, rasvassa vielä sokeriakin enemmän per gramma. Mutta kumpikaan ei lihota sen enempää kuin niistä saadut kalorit tekee. Eli jos syö rasvaa ja sokeria niin, ettei oma energiankulutus ylity, ei liho.
Käytännössä yksilön kohdalla sen, onko jompikumpi, rasva tai sokeri, ongelmallista, määrää se mihin on himoja. Jos on kauhea makeanhimo, niin tulee helposti syöneeksi liikaa kaloreita hiilareista, ja se lihottaa. Jos taas on himo rasvaisiin ja suolaisiin ruokiin, näitä tulee syötyä helposti liikaa ja sitten ne lihottaa.
Älä jauha paskaa!
Se vaan on niin, että kaikki asialliset tutkimukset ovat päätyneet tähän faktaan, että se on ihan vaan se energiankulutuksen ja -saannin tasapaino joka ihmisen lihomisen tai laihtumisen määrää, eikä sillä oikeastaan ole väliä painon kehityksen kannalta mistä sen energiansa saa. Terveyden kannalta muuten toki voi ollakin.
Lisäksi on tutkimuksia, joissa on tutkittu painon suhdetta siihen, syökö ihminen suhteessa enemmän saamistaan kaloreista hiilihydraatteina vai rasvana. VHH-henkisten kauhuksi loppupäätelmät ovat, että keskimäärin hoikeampia ovat ne, jotka saavat suuremman osan energiastaan hiilihydraateista kuin ne, jotka saavat paljon energiaa rasvasta. Tämä on kyllä ihan loogistakin, koska rasva on vielä tiiviimpi energianlähde kuin hiilarit, ja lisäksi monella siihen tulee kova himo niin ettei tule syötyä kohtuudella.
Vielä yksi myytti pitää murtaa, ja se on se, että rasva pitäisi erityisen hyvin kylläisyyttä. Ei se pidä. Proteiini on se mikä auttaa kylläisyyden pitämisessä, mutta ei rasva. Tätä on tutkittu ihan systemaattisesti laboratorio-oloissa niin että ihmisiä on laitettu syömään tunnistamattomaksi soseeksi koostettua ateriaa, sama määrä, mutta niin että rasvan määrä on vaihdellut. Rasvaisen version saaneet raportoivat olevansa nälkäisiä varsin pian uudestaan, mutta jos annoksen proteiinin määrää kasvatettiin, niin kylläisyydentunne pysyi pidempään.
Joopa joo :D
Vierailija kirjoitti:
Ei nyt pidä sekoittaa käsitettä "rasvainen ruoka" pelkkään rasvaan. Rasvainen ruoka sisältää myös hiilareita ja se on lihottavaa. Pelkkä rasva ei lihota.
Kertoisitko näin yksinkertaiselle biologille, että millä keinoin se sitten poistuu se rasvasta saatu energia kropasta, jos sitä ei kerran varastoida rasvasoluihin? Selvää on ettei kehon tarvitsematon ylimäärä poistu ulosteessa, koska muuten ihminen ripuloisi rasvapaskaa jokaisen pizzan tai kebabin jälkeen. Ihminen ei myöskään merkittävästi kuumene syömällä runsaasti rasvaa, joten sitä ei kiihtyneellä aineenvaihdunnalla polteta poiskaan. Se ilmeisesti katoaa mystisesti olemattomiin, jälkeäkään jättämättä?
Nämä väitteesi ovat täysin epätieteellistä roskaa, jota ei mikään tutkimustieto tue.
Sokeri ja muu köyhä hiilarit ihottaa mun kohdalla enemmän. Jos syon rasvaa niin se pitää kylkiäisenä pidempään eikä lihota.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ylimäääräiset kalorit tosiaan on se mikä lihottaa. Kaloreita on sekä rasvassa että sokerissa paljon, rasvassa vielä sokeriakin enemmän per gramma. Mutta kumpikaan ei lihota sen enempää kuin niistä saadut kalorit tekee. Eli jos syö rasvaa ja sokeria niin, ettei oma energiankulutus ylity, ei liho.
Käytännössä yksilön kohdalla sen, onko jompikumpi, rasva tai sokeri, ongelmallista, määrää se mihin on himoja. Jos on kauhea makeanhimo, niin tulee helposti syöneeksi liikaa kaloreita hiilareista, ja se lihottaa. Jos taas on himo rasvaisiin ja suolaisiin ruokiin, näitä tulee syötyä helposti liikaa ja sitten ne lihottaa.
Älä jauha paskaa!
Se vaan on niin, että kaikki asialliset tutkimukset ovat päätyneet tähän faktaan, että se on ihan vaan se energiankulutuksen ja -saannin tasapaino joka ihmisen lihomisen tai laihtumisen määrää, eikä sillä oikeastaan ole väliä painon kehityksen kannalta mistä sen energiansa saa. Terveyden kannalta muuten toki voi ollakin.
Lisäksi on tutkimuksia, joissa on tutkittu painon suhdetta siihen, syökö ihminen suhteessa enemmän saamistaan kaloreista hiilihydraatteina vai rasvana. VHH-henkisten kauhuksi loppupäätelmät ovat, että keskimäärin hoikeampia ovat ne, jotka saavat suuremman osan energiastaan hiilihydraateista kuin ne, jotka saavat paljon energiaa rasvasta. Tämä on kyllä ihan loogistakin, koska rasva on vielä tiiviimpi energianlähde kuin hiilarit, ja lisäksi monella siihen tulee kova himo niin ettei tule syötyä kohtuudella.
Vielä yksi myytti pitää murtaa, ja se on se, että rasva pitäisi erityisen hyvin kylläisyyttä. Ei se pidä. Proteiini on se mikä auttaa kylläisyyden pitämisessä, mutta ei rasva. Tätä on tutkittu ihan systemaattisesti laboratorio-oloissa niin että ihmisiä on laitettu syömään tunnistamattomaksi soseeksi koostettua ateriaa, sama määrä, mutta niin että rasvan määrä on vaihdellut. Rasvaisen version saaneet raportoivat olevansa nälkäisiä varsin pian uudestaan, mutta jos annoksen proteiinin määrää kasvatettiin, niin kylläisyydentunne pysyi pidempään.
Joopa joo :D
Argumenttiesi taso on kyllä melkoisen vakuuttava ja korkea :D
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei nyt pidä sekoittaa käsitettä "rasvainen ruoka" pelkkään rasvaan. Rasvainen ruoka sisältää myös hiilareita ja se on lihottavaa. Pelkkä rasva ei lihota.
Kertoisitko näin yksinkertaiselle biologille, että millä keinoin se sitten poistuu se rasvasta saatu energia kropasta, jos sitä ei kerran varastoida rasvasoluihin? Selvää on ettei kehon tarvitsematon ylimäärä poistu ulosteessa, koska muuten ihminen ripuloisi rasvapaskaa jokaisen pizzan tai kebabin jälkeen. Ihminen ei myöskään merkittävästi kuumene syömällä runsaasti rasvaa, joten sitä ei kiihtyneellä aineenvaihdunnalla polteta poiskaan. Se ilmeisesti katoaa mystisesti olemattomiin, jälkeäkään jättämättä?
Nämä väitteesi ovat täysin epätieteellistä roskaa, jota ei mikään tutkimustieto tue.
Ihanko totta?
Ylimääräiset kalorit on se mikä lihottaa.