Suomelle on tärkeää omavarainen ruokatuontanto
Jotkut saattavat tälläkin palstalla väheksyä maanviljelijöiden työtä ja heille maksettavia rahoja. Muistuttaisin kuitenkin, että he tuottavat Suomelle ruokaa ja heidän ansiostaan Suomella on omavarainen ruokatuotanto.
Joku sanoisi ehkä, että voihan ruokaa tuoda ulkomailta. Niin, mutta jos sattuu katovuosi niin kuinka moni oikeasti uskoo, että me pieni Suomi olemme silloin kansainvälisessä ruuanjaossa tärkeysjärjestyksessä sijalla 1? Kyllä ne aivan toiset maat ovat silloin Suomen edellä ja me saamme silloin jotain, jos sattuu jäämään.
Suomelle on siis omavarainen ruokatuotanto ehdottoman tärkeää.
T: Ei-maanviljelijä.
Kommentit (38)
Eihän Suomen ruoantuotanto ole lähellekään omavaraista? Elämme täysin tuontielintarvikkeiden varassa, suurin osa leipäviljastakin tuodaan muualta. Lisäksi aina mietin, että millä perusteella arvioidaan lihan kotimaata - huolimatta siitä, että pihvi on elämänsä seissyt Suomen kamaralla, sen syömä rehuvilja on aika usein tuotu ulkomailta. Jos se on tuontiruoalla kasvanut niin mitä väliä, missä se on seissyt?
Kaikki kotimainen tuotanto on aina plussaa. Emme saa olla muista riippuvaisia, vaan pyrkiä omavaraisiksi.
Vierailija kirjoitti:
Eihän Suomen ruoantuotanto ole lähellekään omavaraista? Elämme täysin tuontielintarvikkeiden varassa, suurin osa leipäviljastakin tuodaan muualta. Lisäksi aina mietin, että millä perusteella arvioidaan lihan kotimaata - huolimatta siitä, että pihvi on elämänsä seissyt Suomen kamaralla, sen syömä rehuvilja on aika usein tuotu ulkomailta. Jos se on tuontiruoalla kasvanut niin mitä väliä, missä se on seissyt?
En tiedä ainuttakaan tilaa, joka ruokkii lihakarjansa tuontiviljalla. Se kun on hemmetin kallista ja mukana voi tulla ties mitä homeita ja rikkakasveja. Ohraa ja kauraa kasvaa pelloilla rehuksi, ei kaikki ohra ole mallasohraa.
Samalla tavalla ajatellen suomalaiset tilitoimistot ei tee mitään töitä, koska käytetyt laitteet ja ohjelmat tulee ulkomailta. Vain tekijä istuu Suomessa - eikä aina hänkään.
90% Suomeen tuotavasta soijasta syötetään lihakarjalle. Että siinä sitä omavaraisuutta. Meiltä menee samantien ruuantuotanto muutenkin, jos joku kriisi iskee, kun ei ole rehua eläimille syötettäväksi.
Lopettakaa tuo omavaraisuusjeesustelulla ratsastaminen. Ryhtykää oikeasti omavaraisiksi, tai sitten hanskat naulaan ettei meidän muiden tarvitse maksaa tota teidän "työtä", joka pyörii pelkkien tukien varassa. Ei meille muillekaan anneta rahaa puuhasteluun järkyttäviä summia budjetista...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eihän Suomen ruoantuotanto ole lähellekään omavaraista? Elämme täysin tuontielintarvikkeiden varassa, suurin osa leipäviljastakin tuodaan muualta. Lisäksi aina mietin, että millä perusteella arvioidaan lihan kotimaata - huolimatta siitä, että pihvi on elämänsä seissyt Suomen kamaralla, sen syömä rehuvilja on aika usein tuotu ulkomailta. Jos se on tuontiruoalla kasvanut niin mitä väliä, missä se on seissyt?
En tiedä ainuttakaan tilaa, joka ruokkii lihakarjansa tuontiviljalla. Se kun on hemmetin kallista ja mukana voi tulla ties mitä homeita ja rikkakasveja. Ohraa ja kauraa kasvaa pelloilla rehuksi, ei kaikki ohra ole mallasohraa.
Samalla tavalla ajatellen suomalaiset tilitoimistot ei tee mitään töitä, koska käytetyt laitteet ja ohjelmat tulee ulkomailta. Vain tekijä istuu Suomessa - eikä aina hänkään.
"– Sikojen ja siipikarjan valkuaisainetarpeesta soija on ylivoimaisesti tärkein. Ne eivät kasva ilman tuontisoijaa, sanoo maatalouskauppa Raisioagron tutkimus- ja kehitysjohtaja Ilmo Aronen Uudelle Suomelle."
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/52912-ikava-yllatys-muhii-suomalaisessa…
"Raisioagron Ilmo Aronen vahvistaa, että merkittävä osa suomalaisten karjatilojen rehusta tuodaan ulkomailta; soija ei kasva Suomessa."
Omavaraisuus on ihan kiva mainoslause, mutta mites se totuus?
Viestin 2 kirjoittaja on oikeassa. Suomi ei ole ainakaan sataan vuoteen, eikä sitä aikaisemminkaan, ollut omavarainen elintarvikkeiden osalta. Erityisesti leipävilja on ongelmallinen. Omavaraisuuteen pyrkiminen merkitsisi merkittävää elintason laskua ja todennäköisesti myös väestömäärän voimakasta sopeuttamista.
Tästä huolimatta olen sitä mieltä, että suomalaisesta elintarviketuotannosta on huolehdittava, vaikka se tapahtuisikin osittain veronmaksajien tuella.
Maanviljelijät tekevät tärkeää työtä. Heidän tulokehitys on ollut varsin suotuisaa 2000 luvulla verraten avoimen sektorin palkansaajaan. Osamisessa on puutteita. Konekantaan on yli-investoitu eikä ole osattu sopeutua aikaan jota eletään.
"Ahdinko" on enemänkin teatteria kuin totta. KItinä edunvalvontaa. Pitäisi ottaa tuotannosta löysät pois ja tätä kautta lisää kilpailukykyä.
Isännät voisi päivittää osamistaan ja kehittää itseään eikä antaa periksi . Suomi nousuun.
Vierailija kirjoitti:
90% Suomeen tuotavasta soijasta syötetään lihakarjalle. Että siinä sitä omavaraisuutta. Meiltä menee samantien ruuantuotanto muutenkin, jos joku kriisi iskee, kun ei ole rehua eläimille syötettäväksi.
Lopettakaa tuo omavaraisuusjeesustelulla ratsastaminen. Ryhtykää oikeasti omavaraisiksi, tai sitten hanskat naulaan ettei meidän muiden tarvitse maksaa tota teidän "työtä", joka pyörii pelkkien tukien varassa. Ei meille muillekaan anneta rahaa puuhasteluun järkyttäviä summia budjetista...
On kai ruoantuotanto sentään muutakin kuin kotieläintaloutta. Viljaa, juureksia, vihanneksia yms. Ja kyllä eläimillekin pystytään tuottamaan kotimaassa valkuaisrehua - sinimailasta, härkäpapua - jos sellainen paikka tulee, että soijaa ei riittävästi saa.
Vierailija kirjoitti:
Maanviljelijät tekevät tärkeää työtä. Heidän tulokehitys on ollut varsin suotuisaa 2000 luvulla verraten avoimen sektorin palkansaajaan. Osamisessa on puutteita. Konekantaan on yli-investoitu eikä ole osattu sopeutua aikaan jota eletään.
"Ahdinko" on enemänkin teatteria kuin totta. KItinä edunvalvontaa. Pitäisi ottaa tuotannosta löysät pois ja tätä kautta lisää kilpailukykyä.
Isännät voisi päivittää osamistaan ja kehittää itseään eikä antaa periksi . Suomi nousuun.
Kyllä. Niukkuus tuo innovaatioita. Pärjätään kun on pakko ja kehitetään itseä. Nyt on ollut leppoisaa, laiskaa ja löysää. Kalliit autot, talot ja koneet kyllä kertovat, että likvidoitavaa on vaikka millä mitalla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
90% Suomeen tuotavasta soijasta syötetään lihakarjalle. Että siinä sitä omavaraisuutta. Meiltä menee samantien ruuantuotanto muutenkin, jos joku kriisi iskee, kun ei ole rehua eläimille syötettäväksi.
Lopettakaa tuo omavaraisuusjeesustelulla ratsastaminen. Ryhtykää oikeasti omavaraisiksi, tai sitten hanskat naulaan ettei meidän muiden tarvitse maksaa tota teidän "työtä", joka pyörii pelkkien tukien varassa. Ei meille muillekaan anneta rahaa puuhasteluun järkyttäviä summia budjetista...
On kai ruoantuotanto sentään muutakin kuin kotieläintaloutta. Viljaa, juureksia, vihanneksia yms. Ja kyllä eläimillekin pystytään tuottamaan kotimaassa valkuaisrehua - sinimailasta, härkäpapua - jos sellainen paikka tulee, että soijaa ei riittävästi saa.
Varmasti juu. Mutta viljelijä saa halpaa soijaa, jonka alta on hakattu sademetsiä ja tuhottu kokonaisia valtioita. Halpaa ja mikä parasta, kukaan ei tiedä että ne lehmät ei syö mitään ruiskukkia tuolla päijänteen rannalla, imago pysyy kunnossa niin kauan kun liha on suomalaista. Ei kannata syöttää kallista suomalaista rehua, vaikka se olisi OIKEIN ja REHELLISTÄ. Raha ratkaisee, eikä aito kotimaisuus tai omavaraisuus.
Vierailija kirjoitti:
90% Suomeen tuotavasta soijasta syötetään lihakarjalle. Että siinä sitä omavaraisuutta. Meiltä menee samantien ruuantuotanto muutenkin, jos joku kriisi iskee, kun ei ole rehua eläimille syötettäväksi.
Lopettakaa tuo omavaraisuusjeesustelulla ratsastaminen. Ryhtykää oikeasti omavaraisiksi, tai sitten hanskat naulaan ettei meidän muiden tarvitse maksaa tota teidän "työtä", joka pyörii pelkkien tukien varassa. Ei meille muillekaan anneta rahaa puuhasteluun järkyttäviä summia budjetista...
Oletko koskaan tutustunut siihen, mitä sille Suomeen tuodulle soijalle tapahtuu. Ettei vain jalostettaisi rehuksi ja myytäisi edelleen pois maasta?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
90% Suomeen tuotavasta soijasta syötetään lihakarjalle. Että siinä sitä omavaraisuutta. Meiltä menee samantien ruuantuotanto muutenkin, jos joku kriisi iskee, kun ei ole rehua eläimille syötettäväksi.
Lopettakaa tuo omavaraisuusjeesustelulla ratsastaminen. Ryhtykää oikeasti omavaraisiksi, tai sitten hanskat naulaan ettei meidän muiden tarvitse maksaa tota teidän "työtä", joka pyörii pelkkien tukien varassa. Ei meille muillekaan anneta rahaa puuhasteluun järkyttäviä summia budjetista...
Oletko koskaan tutustunut siihen, mitä sille Suomeen tuodulle soijalle tapahtuu. Ettei vain jalostettaisi rehuksi ja myytäisi edelleen pois maasta?
Lueppa tuo linkattu uutinen.
Vierailija kirjoitti:
"Raisioagron Ilmo Aronen vahvistaa, että merkittävä osa suomalaisten karjatilojen rehusta tuodaan ulkomailta; soija ei kasva Suomessa."
Omavaraisuus on ihan kiva mainoslause, mutta mites se totuus?
Tiedätkö, mikä on RaisioAgro? Se on rehua tekevä yritys, jonka kuuluukin kertoa, että meidän tuotteita ne naudat syö. Valitettavasti hänellä ei ole esittää mitään pitävää faktaa sanojensa tueksi. Hän voi kertoa vain siitä, paljonko myy rehua tiloille, mutta "merkittävä osa" on pelkkä mielipide, ei fakta.
Kriisitilanteessa osa maanviljelijöistä palvelee isänmaatamme tuottamalla ruokaa. Tiedän, koska mieheni on yksi siihen värvätyistä. Sitä en tosin tiedä, ollaanko kovin pitkään enää maanviljelijöitä.
En kyllä ymmärrä miksi maanviljelijät tarvitsee noin järkyttäviä tukia. Pitääkö joka tilalla olla omat laitteet? Koko pitäjä voi käyttää samoja. Ja ei se nyt ihan hirveesti voi maksaa että siemen pudotetaan peltoon, siellähän se kasvaa ja vettä tulee taivaalta.
Samalla tavalla kun yliopistoissa on ollut kaiken maailman humpuukia pesiytyneenä niin niin on kyllä maanviljelyssäkin. 80-luvulla olin kesätöissä navetassa ja hyvin pärjättiin vähällä. Löysää sakkia nämä nykyajan maanviljelijät taitaa olla.
Maanviljelyssä on eletty enemmänkin jotain pikkupojan haavetta ja unelmaa kuin mitään huippuammattilaisen keskittynyttä panostusta ruuantuotantoon. On enemmänkin saatu kiksejä uusista ja yli-isoista koneista kuin että todellinen tarve olisi ohjannut konekannan laatua ja määrää.
Veronmaksajalla ei kerta kaikkiaan ole varaa kustantaa jokaiselle maanviljelyä harrastavalle miljoonakoneistusta joka on hankittu enemmän viihtymistä kuin työn tarvetta varten.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
"Raisioagron Ilmo Aronen vahvistaa, että merkittävä osa suomalaisten karjatilojen rehusta tuodaan ulkomailta; soija ei kasva Suomessa."
Omavaraisuus on ihan kiva mainoslause, mutta mites se totuus?
Tiedätkö, mikä on RaisioAgro? Se on rehua tekevä yritys, jonka kuuluukin kertoa, että meidän tuotteita ne naudat syö. Valitettavasti hänellä ei ole esittää mitään pitävää faktaa sanojensa tueksi. Hän voi kertoa vain siitä, paljonko myy rehua tiloille, mutta "merkittävä osa" on pelkkä mielipide, ei fakta.
Kyllä. On todella todennäköistä, että suomen merkittävin rehuyhtiö ei tunne omaa markkinaansa tai sen kehitystä. Tai sitten ei. Elementary, dear Watson. Kannattaa tutustua joskus markkinataloteen.
Eikä kannata unohtaa että nyt on kysymys koko Euroopan kattavasta ongelmasta eli muissakin maissa tilat lopettaa koska eivät enää pysty elättämään itseään maataloudella...kohta on oikeasti pula kaikesta ruuasta Euroopassa...ei vain Suomessa...