Tehdäänkö jauhelihakeitto oikeasti niin, että heitetään vaan kaikki kiehuvaan veteen?
Olen saanut vaimoni kanssa riidan tästä aikaiseksi. Hänen mielestään soppa tehdään noin, mutta omasta mielestäni pitäisi jauhelihat ja sipulit ruskistaa ensin. Lisäksi käyttää valmiita pakastevihannespusseja, vaikka nyt on halpoja juureksia kaupat väärällään. On kuulemma niin helkkarin helppoa ja nopeaa, mutta minä en oikein pysty syömään tuota sotkua. Olen luvannut itse tehdä sopan, mutta ei halua päästää minua keittiöön. Enkä edes kerkiäisi ennenkö on jo raaka jauheliha vedessä kiehumassa. On itse sitä mieltä että noin se soppa kuuluu tehdä.
Mitä olette mieltä, kumpi tässä on oikeassa? Tekeekö joku muukin tuolla vaimoni reseptillä?
Kommentit (44)
No mä ainakin ruskistan ja maustan lihan erikseen, keitetty jauheliha ei maistu millekään
Kyllä minä ainakin ruskitan lihan ensin.
Varmasti on monia tapoja ihan mihin hyvänsä ruokaan, mutta itse en ole tällaisesta jauhelihan keittämisestä koskaan kuullut. t. ap
No ei tee. Ensin porkkanat ja muut keittojuurekset kiehumaan, sitten perunat yms ja viimeiseksi valmiiksi paistettu jauheliha, mausteet oman maun mukaan.
Kuulostaa aika ällöltä. Itse teen kuten sinä, tosin joskus käytön pakastejuureksia jos on kiire saada ruoka pöytään.
Olen kokki ja itse paistan jauhelihan ennen esim. keittoon lisäämistä mutta tiedän myös ihan ammatti-ihmisen joka lounasravintolassa valmisti jauhelihakeiton juuri noin. En alkaisi aiheesta nipottamaan sillä kyllä se jauheliha siellä keitossa kypsyy kuitenkin.
Syötkö (koko)lihakeittoa? Tuohon yleensä lisätään raa'at lihapalat kiehuvaan veteen.
Söisin mieluummin sinun tekemää ruokaa. :D Keitetty jauheliha ei kuulosta kovin houkuttelevalta.
No höh. Katsokaapa vaimon kanssa ihan reseptejä netistä, ei raakaa jauhelihaa tietenkään heitetä suoraan veteen. Itse tekisin jauhelihakeiton seuraavasti: vesi kiehumaan, kuoritaan ja pilkotaan perunat, heitetään ne kiehuvaan veteen (vaativat pisimmän keittoajan), jonkin ajan päästä lisätään keittojuurekset (juu, ihan pussista, ovat hyviä, helppoja ja edullisia) ja lopuksi maustettu ja ruskistettu jauheliha. Jauheliha ei tässä vaiheessa enää tarvitse kypsennystä, koska on jo paistettu, joten keitto on valmista. Suolaa oman maun mukaan.
En ole ikinä tehnyt noin vaan juuri niin, että ruskistan jauhelihan ja sipulin.
Itse ruskista jauhelihan erikseen. Lisäksi myös kuullotan juureksia ennen veden lisäämistä...
Kyllä se raaka jauheliha kypsyy keitettäessäkin, joten voi jauhelihakeiton tehdä noinkin. Minä kuitenkin ruskistaa jauhelihan, koska niin liemi pysyy kirkkaampana ja keitto on mielestäni maukkaampaa. Sipulin ruskistamisessa on lähinnä se merkitys, että näin sipuli tulee varmasti pehmeäksi. Jos sipulin vain keittää, voi se jäädä vähän kovaksi.
Toisin sanoen: jauhelihakeiton voi tehdä niin kuin vaimosi sen tekee, ja sitä voi syödä turvallisin mielin, mutta mielestäni sinun tavallasi tulee maukkaampaa. Minusta se, joka keiton keittää, saa päättää valmistustavan.
Sinä olet oikeassa, vaimosi ruoka on kuvottavaa sotkua. Menet itse sinne keittiöön, ja häädät sen ämmän sieltä muualle.
Onko teillä vain yksi kattila, vai miten vaimosi muka pystyy pitämään sinut poissa keittiöstä? Tee vain oma keittosi, vaikka sitten suoraan kaupasta tultuasi, ettei vaimo ehdi heittää jauhelihaa raakana veteen.
Itse paistan jauhelihan pannulla, mutta ymmärrän kyllä, että jos on pieniä lapsia huushollissa, niin voi haluta välttää karsinogeeniä keittämällä jauhelihan.
Ihan miten vaan sen voi tehdä. Kummallisia pikkulapsia täällä. Jos tehdään sokkotesti, niin mitään eroa ei maussa ole.
Kyllä lihakeitossakin kannattaa ensin ruskistaa ja huuhdella vielä maut mukaan pannulta kattilaan. En ikäpäivänä laittaisi suoraan raakaa jauhelihaa kiehumaan tai käyttäisi pakastevihanneksia. Mutta ei se tietenkään tarkoita sitä että keitetty liha tai pakasteet olis väärin. Vähän sellaisia makukysymyksiä mitä arvostaa ja mihin haluaa aikansa käyttää. Välillä itseäkin ärsyttää keittiössä kuluva aika mutta kun olen niin pirunmoinen hifistelemään ruuan kans.
Meitä on siis vain me kaksi ja tuota soppaa hän tekee yleensä 3-4 litran kattilaan. Tämä on hänelle jonkinlainen bravuuri ilmeisesti omasta mielestään, sillä sen verran usein tätä on porisemassa. Kaupassa käydään kuka milloinkin, useimmiten ehkä hän. Tuohon soppaan laittaa yleensä aika reilusti (kaksi 400g pakettia) jauhelihaa, joka on yleensä vielä naudan paistijauhelihaa. Itseäni inhottaa ajatus, että iso määrä kalliimmanpuoleista jauhelihaa pilataan vedessä keittämällä, vaikka parempaakin siitä voisi pienellä vaivannäöllä saada. Äkkiseltään vaikuttaisi, että en ihan väärässä ollut tuon ajatukseni kanssa, että ne lihat pitäisi ruskistaa. Mielellään laittaisin myös muita mausteita kuin pelkkää suolaa ja pippuria.
t. ap
Jauheliha pestään ensin. Tätä mies tarkoittaa.
On olemassa useita tapoja tehdä joku ruoka, jopa jauhelihakeitto.