Siis mitä hittoa? Karitsan jauheliha on paljon parempaa kuin naudan
Kävin eilen kaupassa ja siellä oli jauhelihat loppu. Ainoa mitä oli jäljellä oli karitsan jauheliha, jota en ole aiemmin ostanut. Oletin että se on huonompaa mutta otin sen silti koska muuta ei ollut. Yllätyin miten hyvät lihapullat siitä tuli. Ei ollut sellaista kovutta tai jopa rustoisuutta ollenkaan mitä muissa lihoissa (varsinkin kaupan valmiissa muoviin pakatuissa). Hintakin oli suunnilleen samaa kuin naudan lihassa.
Kommentit (22)
Se, minkä eläimen liha on tai minkä ruumiinosan liha on parasta, riippuu tietysti käyttötarkoituksesta. Karitsan/lampaanliha on erinpmaista lihapulliin, frikadelleihin ja jauhelihapihveihin ja kaaliruokiin. Sianliha on parasta hernekeittoon. Naudanliha on parasta muihin keittoihin ja kastikkeisiin.
No ei kai ole yllätys, että karitsan liha olisi parempaa kuin nauta =) =)
Itse en käytä naudanlihaa oikeastaan mihinkään muuhun enää kuin kesällä grillatessa teen siitä hampurilaispihvit.
Lampaanliha nyt vaan on parasta. Kyljykset ja kare, mutta myös keittolihaksi se on todella hyvää.
Ulkomailla olen saanut lampaan lihasta tehtyä kebabbia, ja ei voi verratakkaan siihen mitä Suomessa olen löytänyt. On kai pari kebulaa Suomessa ollut jotka ovat tehneet kebab lihansa itse lampaasta. Loput ostavat niitä jalostajan kebablihoja jotka ovat aika kuraa.
Lampaan maksa on aivan yliveto,hyvin mieto ja pehmeä maku.
Naudan maksa on kitkerää ja pahaa.
Tosin lampaan maksaa on vaikea saada muualta kun suoraan kasvattajalta.
Vierailija kirjoitti:
Oletit, että se on pahempaa???
Niin koska kaikki muut oli loppu paitsi se. Ajattelin että parhaat vietiin ensin, mutta olikin toisin päin.
Vierailija kirjoitti:
Ajattelin että parhaat vietiin ensin, mutta olikin toisin päin.
Tämähän sopisi jonkun mamman parisuhde-elämän johtolauseeksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Oletit, että se on pahempaa???
Niin koska kaikki muut oli loppu paitsi se. Ajattelin että parhaat vietiin ensin, mutta olikin toisin päin.
Halvimmat loppuvat ensin ja lisäksi kaikki eivät tule edes ajatelleeksi ostaa karitsaa.
Tää on sellainen tieto, jonka en soisi leviävän laajemmalti :)
Esim. karitsan sisäfileet maksavat usein jotain 19,90 €/kg (toki pakasteena) ja ovat noin sata kertaa parempia kuin naudan sisäfile, joka maksaa vakuumiin pakattuna (ja pakastettuna) helposti sinne 30 €/kg ja maku on aivan eri.
Lammasta/karitsaa ei Suomessa (vielä) osata käyttää, vaan mieluummin ostetaan 17 % pursotettua "kotimaista jauhelihaa" joka on oikeastaan aika kamalaa. Mutta itse lampaanlihasta pitävänä soisin, että näin myös jatkuisi ja sitä lammasta/karitsaa saisi huomaamatta.
Ja toki just niin, että liha käyttötarkoituksen mukaan, possu on moneen parempaa kuin lammas, mutta toi 17 % pursotettu jauheliha suojakaasussa ei ole hyvä oikein mihinkään :)
Vierailija kirjoitti:
Lampaan maksa on aivan yliveto,hyvin mieto ja pehmeä maku.
Naudan maksa on kitkerää ja pahaa.
Tosin lampaan maksaa on vaikea saada muualta kun suoraan kasvattajalta.
Jos kutsut naudanmaksaa kitkeräksi ja pahaksi, niin on ihan pakko kysyä, mitä adjektiiveja jää sinulle kuvaamaan sianmaksaa. Lampaan maksaa en muista nyt montaa kertaa maistaneeni, mutta uskon että on parempaa, kuin naudanmaksa.
Harmittaa kovin pidän yli kaiken maksasta ja monista sisäelimistä ja nyt ne on minulta kokonaan kielletty. Tosin välillä sorrun kyllä, mutta sitten tulevat kivut ja ei nukuta.
Nuoret on parempia, jos pitäisi syödä pärjätäkseen ihminen, niin kannattaisi vetää alle murrosikäinen. Aikuinen lammas maistuu ihan villasukalle.
Vierailija kirjoitti:
Nuoret on parempia, jos pitäisi syödä pärjätäkseen ihminen, niin kannattaisi vetää alle murrosikäinen. Aikuinen lammas maistuu ihan villasukalle.
Se villasukan maku on lampaanlihan maku. Eli voimakas maku ei kaikille sovi ja asettaa juuri valmistukselle hieman haastetta. Pitkään hautuneet pataruuat, lammaskaali jne. Villasukan maku lienee suomenlampaan ominaisuus, koska sitä en ole muualta tuodussa lampaan lihassa juuri havainnut.
Kerran laitoin karitsan sisäfileitä ja silloisen puolison murrosikäinen poika ei suostunut niitä maistamaankaan, kun olivat kastemadon näköisiä. Poika ei muuten syönyt pihviäkään, paras mahdollinen liha oli kasler.
Hieman jurppi laittaa kalliit ruuat sunnuntaisin, kun pojalle maistui enemmän uunipellillinen pakaste ranskiksia ja pussillinen eines pyöryköitä sekaan. Tarjoillaan runsaan ketsupin kanssa. Poika painoikin 13 vuotiaana yli sata kiloa.
Mutta ainakaan minun luona ollessaan ei lihonut, kun ruoka ei edes kelvannut.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lampaan maksa on aivan yliveto,hyvin mieto ja pehmeä maku.
Naudan maksa on kitkerää ja pahaa.
Tosin lampaan maksaa on vaikea saada muualta kun suoraan kasvattajalta.Jos kutsut naudanmaksaa kitkeräksi ja pahaksi, niin on ihan pakko kysyä, mitä adjektiiveja jää sinulle kuvaamaan sianmaksaa. Lampaan maksaa en muista nyt montaa kertaa maistaneeni, mutta uskon että on parempaa, kuin naudanmaksa.
Harmittaa kovin pidän yli kaiken maksasta ja monista sisäelimistä ja nyt ne on minulta kokonaan kielletty. Tosin välillä sorrun kyllä, mutta sitten tulevat kivut ja ei nukuta.
Ei kai sianmaksaa kukaan sinällään syökkään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nuoret on parempia, jos pitäisi syödä pärjätäkseen ihminen, niin kannattaisi vetää alle murrosikäinen. Aikuinen lammas maistuu ihan villasukalle.
Se villasukan maku on lampaanlihan maku. Eli voimakas maku ei kaikille sovi ja asettaa juuri valmistukselle hieman haastetta. Pitkään hautuneet pataruuat, lammaskaali jne. Villasukan maku lienee suomenlampaan ominaisuus, koska sitä en ole muualta tuodussa lampaan lihassa juuri havainnut.
Kerran laitoin karitsan sisäfileitä ja silloisen puolison murrosikäinen poika ei suostunut niitä maistamaankaan, kun olivat kastemadon näköisiä. Poika ei muuten syönyt pihviäkään, paras mahdollinen liha oli kasler.
Hieman jurppi laittaa kalliit ruuat sunnuntaisin, kun pojalle maistui enemmän uunipellillinen pakaste ranskiksia ja pussillinen eines pyöryköitä sekaan. Tarjoillaan runsaan ketsupin kanssa. Poika painoikin 13 vuotiaana yli sata kiloa.
Mutta ainakaan minun luona ollessaan ei lihonut, kun ruoka ei edes kelvannut.
Ei edes vanha lammas nykyään juuri maistu villasukalla ne kun kasvatetaan pääasiassa uudehkoissa ja ilmavissa lampoloissa,asia oli tietysti toinen ennen kun lammas hikosi jossain pienessä kopperossa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nuoret on parempia, jos pitäisi syödä pärjätäkseen ihminen, niin kannattaisi vetää alle murrosikäinen. Aikuinen lammas maistuu ihan villasukalle.
Se villasukan maku on lampaanlihan maku. Eli voimakas maku ei kaikille sovi ja asettaa juuri valmistukselle hieman haastetta. Pitkään hautuneet pataruuat, lammaskaali jne. Villasukan maku lienee suomenlampaan ominaisuus, koska sitä en ole muualta tuodussa lampaan lihassa juuri havainnut.
Kerran laitoin karitsan sisäfileitä ja silloisen puolison murrosikäinen poika ei suostunut niitä maistamaankaan, kun olivat kastemadon näköisiä. Poika ei muuten syönyt pihviäkään, paras mahdollinen liha oli kasler.
Hieman jurppi laittaa kalliit ruuat sunnuntaisin, kun pojalle maistui enemmän uunipellillinen pakaste ranskiksia ja pussillinen eines pyöryköitä sekaan. Tarjoillaan runsaan ketsupin kanssa. Poika painoikin 13 vuotiaana yli sata kiloa.
Mutta ainakaan minun luona ollessaan ei lihonut, kun ruoka ei edes kelvannut.
Mitä rasvaisempi lammas, sitä enemmän villasukan makua. Se on siis lampaanrasvan "maku". Sen takia karitsa(joka ei ole vielä ehtinyt "keräämään" rasvaa), ei maistu kovin villaiselta, ja toki fileissä on muutenkin melko vähän rasvaa..
Karitsa teurastetaan samalla kun se revitään emänsä kohdusta, hyvää ruokahalua vaan! En käsitä miten ihmiset voivat syödä eläinlasten lihaa.
Ei-vegaani kirjoitti:
Karitsa teurastetaan samalla kun se revitään emänsä kohdusta, hyvää ruokahalua vaan! En käsitä miten ihmiset voivat syödä eläinlasten lihaa.
Ei nyt sentään. Ovat jo isoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Oletit, että se on pahempaa???
Niin koska kaikki muut oli loppu paitsi se. Ajattelin että parhaat vietiin ensin, mutta olikin toisin päin.
Vähän kuten naisen logiikka pariutumisen suhteen.
Vapaana olevat miehet ei kelpaa..
Surullista.
En ole käyttänyt, en missään nähnytkään, mutta eikö nuoren eläimen liha yleensä ole parempaa?