Kuinka tehdä ruokaa ILMAN sipulia?
Mielestäni sipuli antaa hyvää makua joihinkin ruokiin, esim makaroonilaatikko ilman ei maistu millekkään.
Kuinka jättää sipuli pois ruoasta ja mitä mausteita tilalle?
Kommentit (64)
jolloin vain jätän sen pois. Lisää vaan esim. yrttejä tilalle! Tai vaikka kuivattuja sieniä, niistä tulee valtavasti makua.
Ja olen aika hyvin pärjännyt elämässä tähän asti :) Onnistuu lihapullat, makaronilaatikot, keitot, padat jne. Käytän muita mausteita.
en koskaan muuta. en missään ruoassa.
ja hyvää on ilmankin.
Äitinikään ei koskaan laittanut makaronilaatikkoon koskaan sipulia, yritti muistaakseni pari kertaa tosin laittaa, mutta kun minä tongin niitä sipulinpaloja pinseteillä pois, antoi periksi ja lopetti. Laatikosta tuli mielestäni parempaa. Lihapullat olivat todellinen ongelma, äitini pilkkoi sipulit aina sellaisiksi peukalonpään kokoisiksi palasiksi, jotka jäivät vielä lihapullia paistettaessakin kypsymättä. Loppujen lopuksi lopetin kokonaan punaisen lihan syönnin. Onneksi nyt olen tilanteessa, jossa ei tarvitse taistella sipulin käytöstä. Miehenikin inhoaa sitä. Niinpä meillä ei käytetä sipulia. Valkosipuli tekee poikkeuksen. Jumalaisen valkosipuli-perunakeiton saa, kun keittää vain niin pitkään, että valkosipulit hajoavat kattilassa. Sitten sauvasekoittimella sileäksi ja sekaan kermaa ja vaikka Koskenlaskijaa. Jokainen maustaa keiton oman makunsa mukaan.
On se jännä miten sipuli voi jakaa mielipiteet noin radikaalisti. Mä pidän sipulista aidosti kaikissa muodoissa... joskus paistetaan iso sipulirengas kasa voissa ja hippusessa suolaa pihviaterialle. Toisinaan lorautan siihen kermaa ja laitan sieniäkin. Eli mun täytyy sanoa, etten oikein ymmärrä.. En oikein inhoa mitään ruoka-ainetta noin perinpohjaisesti.
Mä käytän sipulijauhetta tai pilkon sipulin tehosekoittimella ihan soseeksi. Meidän perheessä siis ongelmana sipulin rakenne, ei maku, eikä sipulin aiheuttamat ilmavaivat tai sappikohtaukset ymv.
Meillä oli taannoin kuukauden päivät vieras Suomesta, joka ei syönyt mitään sipulia, valko- sen enempää kuin muitakaan värejä, ei paprikaa, ei mitään mausteita, ei kerrassaan juuri mitään, missä olisi ollut jotain makua. Olipahan ankeat viikot noin niinkuin ruokailun puolesta, sanonpahan vaan. Kun vieras lähti, panimme samana iltana thai-padat porisemaan. Eikä ollut muuten ensimmäinet suomalaisvieras, jonka ruokavalio oli tätä luokkaa. Hajutonta, mautonta, tylsää. Mahantäytettä ilman minkäänlaista makunautintoa.
Vastauksena kysymykseen, ehkä ilman sipulia saattaa voidakin tehdä jotakin ruokaa, mutta jos linjaus on tuo kaiken muunkin maukkaan kanssa niin en kyllä tiedä.
En minäkään suostu käsittämään, enkä vain rupeaisi sipulivammaisen pillin mukaan hyppimään. Tai no ehkä meilläkin joku on yrittänyt joskus natista, mutta nykyään osaavat syödä. Itse olen aina rakastanut, jopa raakana, ei ole grillimakkarallekaan parempaa lisuketta.
Laiskuuttaan tulee joskus käytettyä kuumissa ruoissa pakastesipulia, joko kaupan tai omaa pakastamaa.
Sipuli kuuluu ruoanlaiton perusaineksiin.
Sipulin voi piilottaa niin ettei sitä syöjä tiedä ruoassa olevan, olen tässä mestari.
Joku tuossa sanoi että äitinsä lihapullissa ei sipulit ehtineet kypsyä. Totean ettei niitä sipuleita raakana laiteta jauhelihamurekemassaan vaan pitää freestata ensin. Olen pahoillani että äitisi oli huono kokkaamaan.
Murekemassoihin freesaan sipulit reiluina lohkoina, laitan tehosekottimeen ja ajan tasaiseksi soseeksi. Pahinkaan nirsonokka ei löytäisi sipulinpaloja lihapullista/pihveistä. En pidä siitä että sipulinpalat nousee paistonaikana irti murekemassasta ja jää paistinpannuun siksi soseutan sipulit.
Meillä lapset syövät sipulia sekä raakana että kypsänä.
Sipuli on aina kuulunut suosikkivihanneksiini. Sain vuosi sitten syöpähoitona solumyrkkyä, jonka jälkeen sipuli on maistunut todella inhottavalta. Tilanne on viheliäinen, koska haluaisin syödä sipulia. Toivon, että tilanne korjaantuu jossain vaiheessa.
Oottepa ihania. En voi syödä sipulia, enkä varsinkaan valkosipulia. Kerron tämän etukäteen, jos minut on johonkin kutsuttu ruokailemaan. Piilottaisitteko ruokaani sipulia, vaikka olen kertonut etten sitä voi syödä? En kuole siihen, joten on ok, että voin seuraavan vuorokauden huonosti, ruokatorveani polttelee jne?
Mut allergiathan on ihan keksittyjä, eilen kouristelin banaanin vuoksi. Jee!
Olen näin vanhemmiten opetellut syömään sipulia, en siis ronki pois jos jossain on, mutta en sitä itse laita esim. mureke massaan. Itse opein koulussa veitsellä pilkkomaan sipulin niiiin pieneksi että sai jotenkin syötyä vaikka ne lihapullat. Nykyään yksi herkku on paistettu sipuli tai sipulirenkaat. Mutta ei mihinkään sotkettuna, hyi yök.
[quote author="Vierailija" time="23.07.2013 klo 18:21"]
Oottepa ihania. En voi syödä sipulia, enkä varsinkaan valkosipulia. Kerron tämän etukäteen, jos minut on johonkin kutsuttu ruokailemaan. Piilottaisitteko ruokaani sipulia, vaikka olen kertonut etten sitä voi syödä? En kuole siihen, joten on ok, että voin seuraavan vuorokauden huonosti, ruokatorveani polttelee jne?
Mut allergiathan on ihan keksittyjä, eilen kouristelin banaanin vuoksi. Jee!
[/quote]
Ai jaa. No täytyy sanoa että jos yhden kerran meillä syö joku sipulivammainen, niin en silloin tee ruokaa joka vaatii sipulia, eiväthän kaikki ruoat sitä vaadi.
Tosin täytyy myöntää etten ehkä oikein uskoisi sun allergioitasi, niin moni kuvittelee ne, mutten toki ala leikkimään.
Mutta perheenjäsenet ja ne jotka eivät "tykkää" saavat syödä tai olla syömättä koko ruokaa.
t.11
No älä usko, mutta kerro kuinka kuvittelen kivut ja hengitysoireet? Luuletko, että on hauskaa olla allerginen kaikille maitotuotteille, ananakselle, banaanille, kiiville ja sipuleille? Näiden lisäksi vatsani menee sekaisin kaaleista ja perunasta, mutta ne eivät ole niin vakavia. Olin sunnuntaina hotellissa ja aamiaispöydässä oli ihana hedelmävati, koska olen joskus pystynyt syömään pieniä määriä ananasta, otin pienen palan ja maistoin (uskallan tehdä näin, koska tiedän etten kuole allergioihini). Joo ei olisi kannattanut, n. 5 sek maistamisen jälkeen tunsin kuinka kieleni paloi ja poskien sisäpintaan alkoi nousta rakkuloita. Edellisenä iltana ruoassani oli ollut valkosipulia, yöllä kärsin kovista kivuista ja oudoista tuntemuksista kurkussa. Joten haluatko vielä kertoa, mikä tässä on epäuskottavaa? Täytyykö ihmisille todistella jotenkin, ennen kuin voi uskoa?
Sipuli pistää pieremään. Mutta maistuu sen verran hyvälle, etten siitä luovu!
Ja pakko vielä lisätä, joka ikistä noista ruoka-aineista söisin jos voisin, ennen allergian puhkeamista söin valkosipuleita raakana, kaikki ruoat uivat sipulissa ja esim. juustot... Koska esimerkiksi maitoproteiiniallergia on tyypillisintä lapsille, on monien vaikea uskoa allergioitani, mutta toivottavasti kukaan ei sitten emäntänä loukkaannu, kun kaivan omat eväät kassista tai jätän kaiken syömättä.
[quote author="Vierailija" time="23.07.2013 klo 18:43"]
No älä usko, mutta kerro kuinka kuvittelen kivut ja hengitysoireet? Luuletko, että on hauskaa olla allerginen kaikille maitotuotteille, ananakselle, banaanille, kiiville ja sipuleille? Näiden lisäksi vatsani menee sekaisin kaaleista ja perunasta, mutta ne eivät ole niin vakavia. Olin sunnuntaina hotellissa ja aamiaispöydässä oli ihana hedelmävati, koska olen joskus pystynyt syömään pieniä määriä ananasta, otin pienen palan ja maistoin (uskallan tehdä näin, koska tiedän etten kuole allergioihini). Joo ei olisi kannattanut, n. 5 sek maistamisen jälkeen tunsin kuinka kieleni paloi ja poskien sisäpintaan alkoi nousta rakkuloita. Edellisenä iltana ruoassani oli ollut valkosipulia, yöllä kärsin kovista kivuista ja oudoista tuntemuksista kurkussa. Joten haluatko vielä kertoa, mikä tässä on epäuskottavaa? Täytyykö ihmisille todistella jotenkin, ennen kuin voi uskoa?
[/quote]No jos et sä kuole, niin siedätys tekee vain hyvää. Mutta tosiaan, en niitä salassa sulle syötä, kunhan mietin vain takana päin että siinä on tasan yksi luulotautinen vaan. Niin paljon niitä on nähty, jopa laktoosivammaisia jotka sitten yhtäkkiä syövätkin sitä tavallista maitoa sisältävää, kun se on tarpeeksi herkullista.
Mikään ruoka ei vaadi sipulia, paitsi sipulikeitto. Ei meillä kukaan huomaa mitään jos jauhelihakastikkeesta jää sipuli pois, aina ei muista tai sitä ei ole. Mun mielestä sipuli ei maistu kauhean hyvältä, varsinkin jos on isoja niljaisia paloja... hyi helvetti. Pienenä silppuna joka katoaa muuhun ruokaa se menee, ja esim. punasipuli sopii pieninä määrinä joihinkin salaatteihin, ja purjokin on ihan ok salaatissa. Vuosikausiin en laittanut ruokiin sipulia, eikä tullut mieleenkään korvata sitä millään, jossain mausteseoksessa on tietysti sipulijauhetta, mutta en usko että se on mikään välttämätön makuaine.
Niin minä teen kukaan ei huomaa sipulin sipulia missään.