Löysää imellettyä perunalaatikkoa?
Tässä on tullut suurinpiirtein 10 jouluna muiden joulun antimien lisäksi tuo imellettykin itse väsättyä mutta en minä saa siitä sellaista kuin mitä rakas edesmennyt mummoni teki. En vaikka on Pohjois-Karjalan geenit (ja muut antimet kyllä onnistuvat) ja ohje ja se kismittää:/ Teen laatikon Rosamundista ja käytän sinistä maitoa, vehnäjauhoja jne ja annan imeltyä ainakin yön yli välillä sekoitellen mutta en ymmärrä miksei siitä tule juuri sellaista kuin kaipaisin?
Mitkä teillä on perunan, nesteen ym suhteet joilla koostumus on löysää myös uunista oton jälkeen eikä vain sinne laitettaessa?
Terv.mummon imellettyä suuresti kaipaava.
Kommentit (6)
Maitona käytän Hylan kevytmaitoa ja tein nytkin jo eilen laatikot valmiiksi. Tuolla ohjeella (joka muuten löytyy www.marttaliitto.fi->joulu) tulee kaksi isoa n. 700g ja kaksi pienempää, olisko sitten 400g laatikkoa.
Sitten vain pakkaseen raakana ja aatonaattona jääkaappiin sulamaan että ovat noin puolijäisiä vielä aattona kun ne laitetaan uuniin. N. 3 tuntia saapi paistaa ja itse olen laittanut vielä voinokareita pinnalle. Nam!
Imelletty perunalaatikko
2 1/2 kg perunoita
50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
noin 1/2 l maitoa
1 rkl suolaa
2 rkl siirappia
1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta. Pese perunat huolellisesti ja keitä ne suolattomassa vedessä kuorineen. Kaada vesi
pois, kuori kuumat perunat ja soseuta ne tasaiseksi soseeksi voinokareen kera, mieluiten perunasurvimella.
2. Ripota hieman jäähtyneen soseen joukkoon ensin puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi.
3. Anna soseen imeltyä peitettynä tunnin verran ja sekoita joukkoon
loput jauhot.
4. Anna soseen imeltyä lämpimässä paikassa (ei yli 50 asteessa) vähintään 3-4 tuntia tai yön yli. Sekoita sosetta muutaman kerran.
Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.
5. Lisää soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla ja siirapilla.
6. Kaada seosta voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen,
sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana.
7. Paista laatikkoa 150 asteessa pari kolme tuntia.
Pirkka lehdestä luin, että lämpimässä paikassa pitäisi pitää monta tuntia, mutta sitten lämpötila ei myöskään saisi nousta liian korkeaksi eikä laskea liian matalaksi ettei imeltyminen lakkaa. Meillä on puuliesi, jota ajattelin ensin käytää, mutta siinä lämpötilan tarkkailu on aika vaikeaa. Missä te muut meinaatte laatikon pitää?
Terv. nim. eka kertaa kokkaamassa
2,5 kg perunoita, kuorineen keitettiin ilman suolaa.
Kuorittiin ja survottiin heti kuumana, lisäsin puolet vehnäjauhoista (n. puoli desiä), survoin siis teräskattilassa, jonka laitoin kansineen lämpimään uuniin n. 50 asteeseen. (Imeltyminen ON kemiallinen prosessi ja tarvitsee YLI 50 asteen lämpötilan, mutta alle 75 astetta). Uunissa n. 5 tuntia ja tadaa- oli löysää ja makeaa.
Hieman siirappia väriksi, voita ja punaista maitoa, suolaa ja ripsaus muskottipähkinää ja uunissa 150 astetta n. 2,5 tuntia. NAM!
Tuo Rosamunda ei maineestaan huolimatta ole tärkkelyspitoisin pottu.
Itse tein Sabinasta, jos löydätte Pito-merkkistä, se on kaikkein paras. =)
Meillä käytetty aina van gohia ja punaista maitoa, nesteen määrää lisäämällä saakin sitten vaikka lusikoitavaa imellettyä perunalaatikkoa.
Imellys tapahtuu liedellä; isoon emaliastiaan vettä ja perunasosekulho sinne. liettä olen pitänyt 2 kohdassa (1-6 asteikko ) ja useamman tunnin on saanut siinä olla keittiöpyyhkeellä peitettynä. Sit vuokiin ja pakkaseen. Sulatus ennen paistoa ja juuri nuo jonkun mainitsemat voi nökäreet päälle ja uuniin :)
vaan se sais olla melkeen niin löyssää, että joutuu lusikalla syömään=)
ja minusta ongelma on ainoastaan paisto-ajassa. Eli mitä pitempään paistaa sitä tönkömpää tulee...... Ja AINA kaikissa ohjeissa käsketään paistamaan 2-3h ja minusta aivan loistavaa perunalaatikkoa tulee kun antaa olla uunissa 1,5h....... että semmonen tapaus....
Eli teen laatikon Valion ohjeen mukaan ja annan myös imeltyä yön yli tai vaikka vuorokauden ja sitten laitan vielä reilusti siirappia. Maitoa niin paljon että on paksua velliä ja sit vaan uuniin 1,5 tunniksi NAM!
P.S mä teen aina monta laatikkoa ja laitan foliovuokiin ja pakastan raakana.
Sitten maaliskuussa löydän VIELÄ yhden perunalaatikon pakkasesta, sulatan sen, leikkelen laatikkoon nakinpaloja ja paistan 1,5h ja saan maaaailman parasta nakkiperunasoselaatikkoa =DDD