Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

3-4 tunnin välein syöminen - onko oikeasti hyötyä?

Vierailija
08.03.2013 |

Aion nyt kokeilla tuota. Laitan kännykkään hälyn, kun edellisestä syömisestä mennyt 3,5 tuntia. Syön jotain pientä, vaikkei olisi nälkäkään.

 

Ensin aamiainen, sitten välipala (esim. porkkana tai appelsiini tai muutama pähkinä ja lasi vettä), lounas, välipala, päivällinen, pieni välipalaa vastaava iltapala.

 

Jos tuolla laihtuisi, jäisi verensokerit heilahtelematta ja makeannälkä vähenisi. Onko jollain auttanut?

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minulla auttoi tuosta LUOPUMINEN. Minä olin aikuisikäni syönyt ennen suositusten mukaan 5 kertaa päivässä, ja minua vaivasi lievä ylipaino ja kova nälkä ja heikotus, päänsärky tms aterioiden välillä. Sellaisia klassisia verensokerin heittelyoireita siis, kun aterianjälkeen sokerit menee ylös, sitten taas kovin alas, ja muutaman tunnin päästä sama rumba alusta.

 

Luin sitten kirjan "Ranskattaret eivät liho" ja päätin kokeilla sen oppeja päästäkseni noin 10 liikakilostani. Yksi keskeinen oppi oli, että syöminen vain 3 kertaa päivässä, ei mitään välipaloja. Luin muutenkin asiaan liittyvää, ja totesin että maailmanlaajuisesti aikuisten ei-raskaanaolevien välipalojen syönti on harvinaista, paitsi napostelun oppineissa länsimaissa. Lisäksi asiantuntijoiltakin löytyi teorioita myös siitä, että kehon voisi opettaa säätelemään verensokeria paremmin sillä, ettei koko ajan ruoki sitä suun kautta vaan "pakottaa" kehon oppimaan ottamaan varastosta energiaa ateriaväleinä.

 

Ekat muutama viikkoa olivat vaikeita. Aterioiden välillä huimasi, paleli, päätä särki, olin ärtynyt. Varsinkin lounaan ja päivällisen pitkä väli tuntui ihan kauhealta. Mutta päätin että minä nyt opetan kroppani tähän. Ja kumma kyllä, keho tottui. Yhtäkkiä ei ollutkaan enää epämiellyttäviä näläntunteita missään vaiheessa päivää, saati mitään verensokerin heittelyoireita. Ennen aterioita oli miellyttävä pieni nälkä, mutta ei mitään pakottavaa tai epämiellyttävää. Liikakilot lähtivät ihan itsestään kun enää ei tarvinntu syödä niitä välipaloja verensokerin takia. Ja olo tosiaan on tasaisempi ja energisempi pitkin päivää, eikä enää sitä inhottavaa pallottelua aterioiden jälkeisen väsymyksen ja toisaalta laskevan verensokerin inhottavien oireiden kierteessä koko päivää.

Vierailija
2/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla auttaa. Mitenkään muuten en saa laihdutettua kuin ottamalla 5 järkevän aterian rytmi käyttöön. Muuten menee viimeistään illalla ahmimiseksi. Ihmiset on erilaisia, kannattaa etsiä omalle keholle sopiva tyyli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ahaa... Mullakin on tuo kirja jossain. No, pitäisikö sitten ennemmin noudattaa sitä?

Vierailija
4/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jaa hyötyä mihin? Tuskin elimistölle on hyötyä pitää verensokeri tasaisen korkeana? 3-5 kertaa päivässä verensokerin tasaisena (sopivalla tasolla) pitävää ruokaa, pysyy mieli virkeänä ilman jatkuvaa sokerihumalaa. Kyllä, hedelmäsokeri on myös sokeria, samoin hiilihydraatti. Ylemmässä ihan viisaita ajatuksia, sen lisäksi sitä rasvaa voi huoletta lisätä niin ei oo nälkää ja heikotustakaan. Ts. taikasana on se monen kirosana eli KARPPAUS...

Vierailija
5/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla auttaa painonhallinnassa lyhyet (2 -3 tuntia) ruokailuvälit, kunhan vain välipala on ihan pieni (hapankorppu, hedelmä tms) ja varsinainen ateriakin kevyt. Suvussa on on ollut verensokerin kanssa ongelmia ja minäkin pääsin db-hoitajan kanssa tapaamiseen. Ohjeet on siis häneltä, seuraava tapaaminen on loppukuusta.

 

 Jos minulla ateriaväli on pitkä niin ympäristö kärsii. Kiukuttelen ja äkkäilen ihan kaikesta.

Vierailija
6/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sama kuin kakkosella, paitsi etten ollut (vielä) ylipainoinen ja ekat viikot ei olleet vaikeita. Syön yleensä 3 kertaa päivässä, mutta joskus otan pienen välipalan lounaan ja iltaruuan välissä.

 

Riippuu varmaan ihmisestä kenelle mikäkin sopii, joillekin se 3-4 tunnin välein sopii varmasti paremmin kuin 3 kertaa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Veren sokerit pysyy tasaisempana kun syö 5-6 krt pv pieni annoksia, tietenkin sitä lihoo jos syö 5-6kert pv isoja määriä. Ideana onkin jakaa päivän kalorit moneen pieneen annokseen ja kahteen vähän suurempaan annokseen (aamupala ja lounas/ jonkin aktiiviteetin jälkeen.

Vierailija
8/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kummallista kyllä mutta mullakin auttoi tuosta luopuminen. Olen melkein aina syönyt noin, eli aamupala, ehkä välipala, lounas, välipala ja iltapala. Nyt kun olen alkanut syömään entistä terveellisemmin ja olen todella kiinnittänyt huomiota ruuan ravintosisältöihin ja siihen etten syö lainkaan eineksiä, nälkä on jostain syystä lähtenyt melkein kokonaan.


Aamupalan syön klo 8 aikoihin ja lounaan tosin yleensä jo klo 11-12 välillä. Mutta sillä sitten jaksaakin niin pitkälle, että seuraavan kerran syön vasta illalla 18-20 aikoihin ja muuta ei sitten tarvitse syödäkään. Todella kummallista enkä tiedä mistä tämä johtuu, mutta olen ihan tyytyväinen :) Aamusta mun täytyy kyllä syödä heti aika paljon, olen huomannut että jos aamupala on pieni ja lounas myöhästyy, mua alkaa todella heikottaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Veren sokeritasot on niin kovin yksilöllisiä. Minulle tuontapainen syöminen tekee hyvää, mutta jokaisen pitää kuunnella itseään.

Mielestäni ankarat dieetit ja kännykkään laitettavat hälyt vievät ilon syömisestä. Jos omasta mielestään syö huonosti tai väärin, on parempi muuttaa pikkuhiljaa elämäntapojaan niin, että syö vähemmän kuin kuluttaa, veren sokeritaso pysyy vakaana ja ruokailussa on iloa ja nautintoa. 

Jos jonkun tiukkapipo-neuvon antaisin, niin se olisi, että kaikki sokeri pois. Ei sokeria kahviin/ teehen, ei limuja, limuviinoja (esim suomal. siiderit), ei karkkia, pullaa tai muitakaan sokerileivonnaisia. Oikeassa ruuassa, vihanneksissa ja hedelmissä on ihan riittätvästi sokereita. Mitä vähemmän syö sokeria, suolaa ja rasvaa sitä tarkemmaksi makuaisti kehittyy ja sitä paremmalta ruoka maistuu. 

Vierailija
10/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="08.03.2013 klo 11:46"]

Ahaa... Mullakin on tuo kirja jossain. No, pitäisikö sitten ennemmin noudattaa sitä?

[/quote]

Minusta tuo Ranskattaret ei liho on tosi järkevä ja hyvä kirja painonpudotukseen. Siinä on minusta hyvää se, että siinä ei kielletä täysin mitään ruoka-aineita, ei suklaata, vaaleaa leipää, voita ja viiniäkään, vaan ruoasta on tarkoitus nautiskella myös painoa pudottaessa. Mutta lisätään kasviksia, opetellaan uusia kasvispitoisia ruokalajeja, syödään tarpeeksi niillä kolmella aterialla päivässä.

 

Tärkeä idea kirjassa on myös omien "häirikköruokien" tunnistaminen (ruokapäiväkirjan avulla) ja miten niiden kanssa toimitaan. Esimerkiksi kirjan kirjoitttajan häirikkö, eli ruoka jota hän söi kohtuutoman paljon, oli leivonnaiset. Jollain se voi olla suklaa, leipä, karkit, olut, juustot tai ihan mikä vaan. Idea on, että riippuvuus häiriköihin katkaistaan syömällä häirikköruokia ekana kolmena kuukautena vain yhtenä päivänä viikossa kohtuumäärä. Esim. olutaddikti saa ottaa lauantaina saunaoluen tai leivosaddikti kahvin kanssa leivoksen. Mutta ei muina päivinä, eikä isoja määriä. 3 kuukauden jakson jälkeen vähitellen voi lisätä häirikköjen käyttöä mutta toki se pitää jättää kohtuullisemmalle tasolle kuin ennen, jos ei halua lihoa takaisin.

 

Ainoa mitä itse en noudattanut oli ne esimerkki-päivän ruokaohjeet. Syy sihien oli se että en ranskalaiseen tapaan jaksa näprätä kolmen lajin aterioita arkisin. Noudatin siis vain kirjan periaatteita mutta tein yksinkertaisempaa, kuitenkin kasvispitoista, ruokaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla toimii, syön 2-4h välein 4-6kertaa päivässä. Joku tuolla vaahtosi karppauksesta ja verensokerista. Itse syön siis vähähiilihydraattisesti, olen syönyt jo useamman vuoden, ja vasta tuo ateriarytmi pudotti multa juuri ne 5kg jotka halusin vielä lähtevän (ja jopa ihan normaalipainon sisällä), olo muutenkin nyt parempi kuin aikoihin. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen rytmi, oli ruokavalio mikä tahansa. Pointtina siinä toimii mielestäni se että ei tule naposteltua lainkaan. Itselle näköjään se ainainen napostelu oli suurin paheeni :)

Oma ruokavalio on suurinpiirtein tällainen, jos jollakin sattuu kiinnostamaan. Aamu: kaksi keitettyä/paistettua kananmunaa, salaattia/pinaattia, Lounas: Mitä lihaa/kalaa onkaan tarjolla ja runsaasti salaattia ja vihanneksia, joskus pähkinöitä. Välipala: omena ja pähkinöitä, joskus lisänä esim juustoa. Toinen välipala: maitorahka/turkkilainen jugurtti mustikoilla/puolukoilla ja ehkä välillä lisäksi jotain esim  porkkanaa. Illallinen: Lihaa, hyvään kastiketta, vihanneksia ja salaattia. Limua tai mehuja en juo. Maitoa kahvin kanssa. Viikonloppuna satunnaisesti pullaa ym herkkua mutta nekin välipalojen aikaan.

Vierailija
12/12 |
08.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla toi ei toimi. Minusta on ärsyttävää jos pitää koko ajan olla syömässä jotain, ja sitten vielä pitää annoskoot aina pieninä ettei tule syötyä liikaa. Itse syön mieluummin 3 kertaa päuivässä ja vähän isomman määrän kerralla.

 

Mutta tosiaan ihmiset on erilaisia, mulle sopii syödä harvemmin, monelle muulle useammin. Kukin tyylillään, pääasia että voi hyvin :)

 

[quote author="Vierailija" time="08.03.2013 klo 12:04"]

Veren sokerit pysyy tasaisempana kun syö 5-6 krt pv pieni annoksia, tietenkin sitä lihoo jos syö 5-6kert pv isoja määriä. Ideana onkin jakaa päivän kalorit moneen pieneen annokseen ja kahteen vähän suurempaan annokseen (aamupala ja lounas/ jonkin aktiiviteetin jälkeen.

[/quote]

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi kahdeksan yhdeksän