Kertokaa hyvä rapeakuorisen vaalean leivän resepti, pliis...
Haluaisin kovasti leipoa itse, mutta kun leivät aina epäonnistuvat. Maistuvat liikaa hiivalle tai ovat sisältä ihan märkiä eivätkä kohoa kunnolla. Kertokaa kiltit kotileipurit joku hyvä resepti ja vinkkejä miten onnistua. :(
Kommentit (3)
Olisiko jollain vielä reseptiä jossa käytettäisiin ihan pelkkiä tavallisia vehnäjauhoja? Sellaisesta patongintyyppisestä leivästä haaveilen.
ap
Vaalea leipä
0,5 l vettä
25 g hiivaa
2 tl hienoa merisuolaa
noin 1,5 l vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy. Alusta taikina lisäämällä nesteeseen jauhot vähin erin ja anna kohota liinan alla. Hiero taikina jauhotetulla leivinalustalla kimmoisaksi ja leivo siitä pyöreitä leipiä. Anna leipien vielä kohota liinan alla ja pistele tai viillä leipien pintaan kuviot. Paista leivät 175 asteessa kypsiksi. Jos olet leiponut taikinasta sämpylöitä, paista ne 225 asteessa. Kypsä leipä tuntuu käteen kevyeltä ja kumisee, kun pohjaan naputtaa.
Tätä ohjetta noudatetaan pilkulleen, mitään ei tarvitse soveltaa eikä omata mitään tuntumaa edes taikinaan. Kunhan tekee tasan niin kuin ohjeessa sanotaan ja käyttää tarkkoja, tasaisia mittoja.
Rapeakuorinen maalaislimppu:
1 haaleaa vettä
50g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa (itse käytän tuorehiivaa)
1½ rkl suolaa
½ dl siirappia
15 dl Sunnuntai rouheisia sämpyläjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 dl auringonkukan siemeniä
1. Sekoita haaleaan veteen hiiva, lisää siirappi ja suola.
2. Sekoita joukkoon sämpyläjauhot, auringonkukan siemenet ja vehnäjauhot.
Taikinan tulee olla löysää. Alusta sen verran että kaikki jauhot ovat sekoittuneet taikinaan kunnolla. Ripottele kulhon pinnalle hieman jauhoja ja kohota peitettynä 60 minuuttia.
3. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla. Kumoa taikina pellille. Irrota kulhon reunoille jäänyt taikina ja painele se keskelle taikinaa. Muotoile taikina leiväksi ja siloittele pinta jauhotetuin käsin.
4. Pane kohottamaton leipä 150-asteiseen uuniin ja paista 1½ tuntia.
5. Anna leivän jäähtyä peittämättömänä.
Tästä tulee sitten tosi iso leipä...