Lue keskustelun säännöt.
Joulun kalaherkkuja pinoon!
21.12.2005 |
Meillä tuntuu kalaherkut vievän vuosi vuodelta enemmän tilaa muilta jouluruuilta, ja lisää herkkuohjeita kaivataan! Tässä jakoon superhelppo&superhyvä!
1 purkki matjess silliä (esim. Eurogshopper ravintolafileitä)
1 purkki smetanaa
puntti tilliä
1 punasipuli
Mä pilkon sillin saksilla palasiksi, tilli ja sipuli myös pieneksi, kaikki aineet sekaisin ja avot, herkullinen smetanasilli on valmis :)
Kommentit (2)
Ei kyllä juuri muuta sanottavaa tähän kuin että olen, jälleen kerran, vaikuttunut! Kiitos Jaanuskalle :) ja Hyvää Joulua!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Liköörgraavattu lohi
10 annosta
n. 1 kg lohifileetä
1-1 1/2 rkl merisuolaa
2 rkl lakkalikööriä
nippu tilliä
sitruunamelissaa
1. Ripottele lohifileelle merisuolaa, valuta sille lakkalikööriä.
2. Leikkaa päälle runsaasti tilliä ja sitruunamelissaa.
3. Anna maustua seuraavaan päivään.
4. Poista tillit ja sitruunamelissan oksat.
5. Siivuta tarjolle.
Paratiisin katkaravut
500 g pakastettuja katkarapuja
200 g herkkusieniä
200 g sipulia
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
½ dl öljyä
1 tlk tomaatteja tai
400 g tuoreita tomaatteja
2 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
1½ tl paprikajauhetta
1½ tl currya
suolaa
mustapippuria
½ rkl sitruunamehua
½ dl konjakkia tai viskiä
1 dl persiljaa
1. Viipaloi herkkusienet ja sipulit ja suikaloi paprikat.
2. Keitä sipulit ja herkkusienet öljyssä matalareunaisessa kattilassa.
3. Lisää tomaatit.
4. Sekoita jauhot ja kerma.
5. Suurusta liemi tällä seoksella ja keitä miedolla lämmöllä n. 10 min.
6. Mausta.
7. Lisää paprikat ja keitä taas muutama minuutti.
8. Sekoita viimeksi katkaravut ja konjakki.
9. Seos ei saa enää kiehua, kuumenna se kuitenkin hyvin.
10. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
Parmesaani lohi
2 lohipalaa
225 g parsaa
15ml öljyä paistamiseen
parmesaania
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
1. Paista tuoreesta lohesta leikatut annospalat öljytilkassa grillipannussa.
2. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Keitä vihreä parsa runsaassa suolavedessä.
4. Lado parsa lautasen pohjalle pediksi ja asettele lohi päälle.
5. Höylää päälle reilusti parmesaanilastuja.
6. Viimeistele tilkalla hienoa oliiviöljyä.
Kirjolohta valkoviini-tomaattikastikkeessa
1 pussi Maggi Mix Spagettikastikeaineksia
4 dl vettä
2 dl kesäkurpitsaa kuutioina
2 dl valkoviiniä
400 g kirjolohta kuutioina
1. Sekoita kattilassa pussin sisältö ja vesi.
2. Lisää valkoviini ja kesäkurpitsakuutiot.
3. Keitä miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia välillä sekoittaen.
4. Lisää kalakuutiot.
5. Keitä pari minuuttia.
6. Tarjoa pastan ja leivän kera.
Punaviinilohi
6 kpl 150 g:n ruodotonta lohipalaa nahkoineen
suolaa
valkopippuria myllystä
lohen haudutusliemi:
1 sipuli viipaleina
2 dl kevyttä punaviiniä
kastike:
1 rkl öljyä
1 punasipuli pieninä kuutioina
3 rkl punaviinietikkaa
6 dl kevyttä punaviiniä
1 1/2 dl ranskankermaa
2 rkl voita
suolaa
sokeria
1. Kiehauta lohen haudutusliemi, punaviini ja sipulisuikaleet kattilassa.
2. Valmista kastikepohja toisessa kattilassa.
3. Kiehauta sipulikuutiot öljyssä, lisää etikka ja punaviini.
4. Keitä kastiketta kokoon kunnes nesteestä on puolet jäljellä.
5. Sekoita ranskankerma ja voi sauvasekoittimella kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoilua ja mausta suolalla ja sokerilla.
6. Ripottele mahdollisimman kuumalle valurautaiselle paistinpannulle ohut kerros hienoa suolaa.
7. Paahda lohen nahkapuoli ensin.
8. Käännä ja paahda myös molemmat sivut.
9. Kaada pannulle kalojen päälle kuuma haudutusliemi. (punaviini-sipuliliemi)
10. Pane leivinpaperia kanneksi ja hauduta kalat meheviksi, melkein kypsiksi n. 6 minuuttia kalan paksuudesta riippuen.
11. Huom. kala kypsyy vielä esillepanovaiheessakin jonkin verran!
12. Tarjoa lisäkkeeksi punajuurimuhennosta ja/tai blue kongo perunasta tehtyä muhennosta sekä samaa kevyttä ja hieman viilennettyä punaviiniä, jota käytit ruoanvalmistuksessa.
13. Muotoile muotin avulla, tai kahdella isolla lusikalla peruna-juuresmuhennosta lautaselle. Lusikoi ympärille sauvasekoittimella kuohkeutettua kastiketta.
14. Lusikoi pinnalle myös haudutusliemessä kypsyneitä sipuleita. Viimeistele annos vielä tilkalla yrttiöljyä jos haluat.
Yrteillä ja sitruunamehulla marinoitua lohta
200 g tuoretta lohta viipaleina
hienoa merisuolaa
marinadi:
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl sitruunamehua
1 ruukku korianteria
8 basilikanlehteä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
valkopippuria myllystä
1. Ripottele suola lohiviipaleille ja jätä kala maustumaan n. 5 minuutiksi.
2. Valmista marinadi.
3. Sekoita marinadiaineet sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
4. Sivele marinadia suolautuneiden lohiviipaleiden molemmille puolille ja pane viipaleet tarjolle laakealle vadille.
5. Tarjoa lisäkkeeksi samalla marinadilla marinoitua lämmintä keitettyä perunaa tai esim. paahtoleipää.
Haudutettu hauki ja kastike
1 1/2 kg:n hauki tai vastaavasti haukifileitä
noin 1 1/2 l vettä
2 rkl merisuolaa
10 maustepippuria
Kastike:
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kalan keitinlientä
1 tl raastettua piparjuurta
(1/2 dl kuohukermaa)
1. Perkaa kala poistamalla siitä sisälmykset, kidukset ja evät.
2. Typistä pyrstö, mutta älä suomusta.
3. Pyyhi kala päältä ja sisältä puhtaaksi.
4. Kuumenna vesi ja pippurit kiehuviksi.
5. Lisää suola ja hauki.
6. Hauduta veden poreillessa noin 35 minuuttia.
7. Nosta kala vedestä vadille.
8. Poista nahka ja pidä kala lämpimänä.
9. Keitä lientä reippaasti kokoon niin, että se saa makua.
10. Sulata voi kattilassa.
11. Lisää jauhot.
12. Kiehauta sekoittaen.
13. Lisää siivilöity hauen keitinliemi.
14. Sekoita ja kypsennä 10 minuuttia.
15. Mausta.
16. Tarjoa lisänä keitettyjä perunoita.
Haukimureketta voikastikkeella
250 g haukifilettä
1/4 rkl suolaa
2 kananmunan valkuaista
1,5 dl kermaa
muskottia
mustapippuria
1. Hienonna haukifile ja suola tehosekoittimella.
2. Anna vetäytyä 10-15 minuuttia.
3. Lisää valkuainen ja kerma ohuena nauhana massaan sekoittaen.
4. Mausta.
5. Voitele vuoka ja korppujauhota kevyesti tai vuoraa vuoka kelmulla.
6. Kypsennä vesihauteessa hauduttaen 15-30 minuuttia tai uunissa höyryssä (100 asteessa) 15 minuuttia.
7. Kumoa lautaselle.
Voikastike
1/2 sipulia
20 g voita
1 dl kalalientä
1 dl valkoviiniä
1 dl kermaa
1. Hauduta hienonnettu sipuli voissa lisää kalaliemi ja valkoviini sekä keitä puoleen.
2. Lisää edelleen kerma ja kiehauta jälleen puoleen.
3. Lisää 50 g pehmeää voita sauvasekoittajaa apuna käyttäen.
4. Tarjoa haukimurekkeen lisäkkeenä aseteltuna lautaselle murekkeen kanssa.
5. Koristele annos tillillä ja sitruunalla.
Lohilaatikko 1
8 perunaa, keskikokoista
450 g lohta, tuoretta, suolattua
säilyke- tai kirjolohta
2 dl maitoa tai kermaa
2 munaa
1 sipuli
2 tl suolaa
tilliä
1. Kuori ja viipaloi perunat ja sipuli.
2. Leikkaa lohi annospaloiksi. Käy myös suikaleet.
3. Sekoita kerma, munat ja mausteet.
4. Lado uunivuokaan kerroksittain, päällimmäiseksi vielä munakerros.
5. Kaada munamaitoseos vuokaan ja ripottele muutama voinokare päälle.
6. Hauduta ruoka miedossa uuninlämmössä, 180 asteessa, kypsäksi eli noin tunnin ajan.
7. Koristele kypsä laatikko tillillä.
Lohilaatikko 2
8-9 suurta perunaa (raakaa tai keitettyjä)
1-2 tlk säilykelohta
2 dl purjorenkaita
5 dl maitoa
3 munaa
3-4 tl suolaa
valkopippuria
1. Kuori ja viipaloi perunat.
2. Puhdista purjo ja leikkaa se renkaiksi.
3. Valmista munamaito ja mausta se.
4. Voitele uunivuoka ja aseta vuokaan kerroksittain perunaviipaleita, purjorenkaita ja paloiteltua lohta siten, että pinnalle tulee perunakerros.
5. Kaada munamaito päälle ja kypsennä 175 asteessa.
6. Keitetyistä perunoista valmistettuna laatikko kypsyy noin tunnissa, raaoista noin 1½-2 tunnissa.
Curry-kala
3 rkl öljyä
600 gr vaaleaa kalaa viipaleina
2 sipulia hienonnettuna
2 paprikaa kuorittuna
3 rkl Rajah-vindaloo currytahnaa
1 tl chilitahnaa
1 rkl juustokuminaa
3 dl vettä
1 sitruunan mehu
2 rkl fariinisokeria
tuoretta korianteria
suolaa
1. Paista sipulit ja paprikat pannulla.
2. Lisää currytahna ja chilitahna sekä juustokumina ja paista hetken aikaa.
3. Lisää vesi ja sitruunamehu.
4. Lisää pannulle kalapalat ja kypsennä.
5. Lisää tuore korianteri ja tarvittaessa suolaa.
6. Tarjoa Basmati-riisin kanssa.
Uunikala
500-600 g kalafileetä maun mukaan tai suikaleita
1 tl suolaa
½ tl timjamia
maustemitallinen jauhettua valkopippuria
1-2 tl sitruunamehua
1 ruukkuruohosipuli
8-10 herkkusientä
1 dl kermaa
maustemitallinen kurkumaa
1. Aseta kalafilee tai -fileet voideltuun uunivuokaan.
2. Mausta suolalla, timjamilla ja valkopippurilla.
3. Valuta sitruunamehu pinnalle.
4. Levitä ruohosipulisilppu ja lohkotut herkkusienet vuokaan.
5. Sekoita kurkuma kermaan ja kaada vuokaan.
6. Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 35 minuuttia.
7. Tarjoa kalavuoka perunasoseen ja salaatin kanssa.
Yrttivoissa paistettua lohta ja perunapaistosta
150 g lohifilettä
kirveliä
rakuunaa
persiljaa
tilliä
50 g herkkusieniä
50 g voita
sitruunaa
perunasosetta
1. Muotoile perunasoseesta lusikalla soikioita ja siirrä ne voidellulle uunipellille.
2. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
3. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita.
4. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja valkopippurilla.
5. Sulata osa voista paistinpannulla.
6. Lisää lohet paistumaan.
7. Kun olet kääntänyt kalat.
8. Lisää loppu voi pannulle.
9. Lisää viipaloidut herkkusienet ja hienonnetut yrtit ja anna freesaantua voissa.
10. Lisää pannulle tilkka valkoviiniä.
11. Kokoa lautaselle perunapaistokset ja kalat niiden viereen.
12. Kaada paistinpannulta yrtit ja paistinvoi kastikkeeksi.
Mantelikala 1
500 g kalaa fileenä (esim. kuhaa, kirjolohta tai ahventa)
1/2 tl suolaa
hiven valkopippuria
1/2 sitruunan mehu
kastike :
2 dl kermaa
1 tl inkivääriä
1 tl currya
1 rkl hunajaa
1/2 -1 dl mantelilastuja
1. Poista kalafileistä nahka ja kylkiruodot.
2. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla.
3. Nosta fileet uuni-vuokaan.
4. Sekoita mausteet kermaan ja kaada kalafileiden päälle.
5. Ripottele pinnalle mantelilastut.
6. Paista 175 °C asteessa noin 30-40 minuuttia.
Mantelikala 2
kalafileitä, esim. kuhaa, tai pakastekalaa sulatettuna
kananmuna
suolaa, valkopippuria, kalamaustetta
mantelilastuja
voita paistamiseen
1. Sekoita mausteet kananmunan joukkoon.
2. Pyörittele kalapalat ensin kananmunaseoksessa, sitten mantelilastuissa.
3. Paista miedolla lämmöllä voissa hitaasti kullanruskeiksi ja lohkeavan kypsiksi.
Lohivuoka
kokonainen lohi tai lohipala
puuroutumatonta riisiä
ruokakermaa
Aura homejuustoa
sitruunapippuria
mustapippuria
suolaa
sieniä; esim. herkkusieniä
sipulia
voita tms. rasvaa
1. Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Mausta riisiä aurajuustolla ja sitruunapippurilla.
3. Voitele reilunkokoinen uunivuoka.
a. jos käytät kalapalaa laita pohjalle riisi ja päälle lohi
b. jos käytät kokonaista lohta, laita riisiä kalan sisään niin paljon kuin mahtuu ja loput kalan viereen. Laita kala nahkapuoli päällepäin, kokonainen kala oikealle kyljelleen. Lisää kalan viereen sipuli, sienet ym. maun mukaan.
4. Kaada päälle kerma.
5. Laita uuniin 200 asteeseen (voi pienentää 175 asteeseen kalaa kääntäessä/ maustaessa).
6. Noin puolen tunnin päästä ota nahka pois ja ripottele pintaan haluamiasi mausteita, ehdottomasti sitruunapippuria.
7. Älä unohda aurajuustoa!
8. Käännä kala käytättäessäsi kokonaista lohta, jolloin kala siirtyy vasemmalle kyljelleen, josta sitä on helppo ottaa.
9. Lusikioi vierelle juossutta kermaa uudestaan kalan (ja sienisipuliseoksen) päälle, voit tarpeen mukaan lisätä vielä vettä.
10. Jatka kypsentämistä.
11. Lohipala kypsyy yleensä noin 50 minuutissa, kokonainen kala saa olla 1 ½ tuntia.
12. Ota reilun tunnin jälkeen kokonaisesta kalasta toinenkin nahka pois ja tee uudelleen maustamis-/ kostutusoperaatio.
Muuta huomioitavaa:
noin 500g lohipalaan tarvitset 1½ desiä riisiä, 1 purkki kermaa, ½-1 palaa Aurajuustoa ja sieniä, sipulia ja mausteita maun mukaan à Jos käytät kokonaista kalaa, voit kertoa ainemäärät noin kahdella. Aurajuustoa kannattaa laittaa joka vaiheessa mieltymysten mukaan - mitä enemmän, sen parempi toki. Voit yhtä hyvin käyttää valmista Auramurua tai " kolmiota" .
Lohiahvenruusut
Lohta ja ahventa fileenä
haudutusliemi:
valkoviiniä
sipulia
tilliä
valkopippuria
suolaa
vettä
1. Kiehauta liemi ja pyörittele fileistä ruusukkeet.
2. Kiinnitä ruusukkeet cocktailtikuilla.
3. Keitä ruusukkeet miedolla lämmöllä.
Marinadi:
öljyä
sipulia
ruohosipulia
paprikaa
tilliä
viinietikkaa
suolaa
sokeria
1. Sekoita marinadi.
2. Valele kypsät ruusukkeet.
Graavilohta ja appelsiinikermaa
graavilohta viipaleina
kuohukermaa
appelsiinimehua
sinappia
ruisleipää voita
lehtisalaattia
1. Vaahdota kerma.
2. Lisää varovasti appelsiinimehua ja hieman sinappia.
3. Voitele leipä voilla.
4. Laita leivän päälle lehtisalaattiviipale ja lohesta kääritty ruusuke.
5. Kruunaa leipä appelsiinikermalla.
Sipulisidusiika
siikafileitä
sipuleita
½ pulloa siideriä esim. alkoholitonta
aromisuolaa
tilliä
valkopippuria
öljyä
tarvittaessa suolaa
1. Kuullota hakattua sipulia öljyssä.
2. Lisää mausteet ja siideri.
3. Anna hautua hetken.
4. Paista siikafileet pannulla jossa on pelkkää suolaa.
5. Kaada siiderikastike kalafileitten päälle.
Tomaattiset lohirullat
Lohta suikaleina
Kastike:
Tomaattimehua
Chiliketsuppia
Sipulia
Purjoa
Tilliä basilikaa
Sitruunapippuria
Sitruunamehua
1. Pyörittele lohisuikaleet rullalle uunivuokaan.
2. Sekoita kastike.
3. Kaada päälle.
4. Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 20 minuuttia.
5. Jäähdytä.
6. Tarjoa kylmänä esim. joulupöydässä.
Lohta ja parsaa valkoviinissä
kirjolohta
parsaa
sipulia
valkoviiniä
valko- ja mustapippuria
voita
suolaa
tilliä
ruohosipulia
1. Ripottele kuumalle pannulle suolaa.
2. Hiillosta kalasta leikatut fileet/perhoset.
3. Kaada päälle valkoviiniä.
4. Lisää paloiteltu parsa ja sipuli, lisää myös pippuria.
5. Anna hautua kypsäksi ja lisää nokare voita ja hakattua tilliä.
6. Liemen voit suurustaa tarvittaessa suurusteella.
Pippurisiikaa
siikafileitä
pippuriseosta
sitruunapippuria
paprikaa
tilliä
voita/öljyä
1. Pyörittele siikafileet sitruunapippuri-pippurisekoituksessa.
2. Paista voi/öljyseoksessa miedolla tulella.
3. Lisää kerma ja suikaloitu paprika.
4. Hauduttele hetken aikaa.
Foliokalaa uunissa
1 annos
250 g kalafileetä esim. lohta, turskaa tai haukea
½ sitruunan mehu
2 rkl yrttisilppua esim. tilliä, persiljaa, ruohosipulia
amerikkalaista grillikastiketta
1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
2. Huuhtele filee nopeasti ja kuivaa se.
3. Pane filee alumiinifolion päälle.
4. Purista pinnalle sitruunamehua.
5. Sivele grillikastikkeella ja sirottele vihersilppu pinnalle.
6. Taittele folio kiinni tiiviiksi paketiksi reunat ylöspäin niin, ettei mitään pääse valumaan ulos.
7. Pane paketti uuninkestävään vuokaan.
8. Pidä uunin keskiosassa noin 20 minuuttia.
9. Pane paketti lautaselle ja avaa varovasti.
10. Tarjoa lisänä keitettyä perunaa tai perunasalaatin kanssa.