Joulupöytään ideoita
Onko teillä jotain perinneruokia joulupöydässä, muuta kun kinkkua, laatikoita ja rosollia? Kaipailen vinkkejä mitä keksis tarjolle.
Kommentit (12)
ja joskus on ollu lisukkeena vain makaronilaatikkoa jossa ei ole jauhelihaa ainoastaan makaroneja ja maito-munaseoksella.
Karjalanpaisti, laitan Atrian karjalanpaistilihoja ja hirvenlihaa.
Perunat
lanttulaatikko
porkkanalaatikko
rosolli-salaatti
vihreä salaatti
sienisalaatti
karjalanpiirakat
kalkkuna
jotain kalaa, anoppi tuo
jälkkäriksi Nina Lincolnin suklaakakku.
Eli savustettua lohifilettä ja jotain muuta kalaa kinkun lisäksi. Lipeäkalaa sain lapsuuden kodissani ihan tarpeeksi, joten sitä ei ikinä!
Jotain kasvispateeta olen tehnyt myös laatikkoruokien lisäksi.
Sain ohjeen siskoltani, olemme yleensä aina jouluisin hänen luonaan jouluna, paitsi nyt kun hän on töissä aattona. Tietääkseni hän on aina tehnyt karjalanpaistin Atrian lihoista ja lisännyt mukaan hirvenlihaa ja aina on ollut hyvää.
Heti rupesi aisia vaivaamaan, mitäs lihoja sitten suosittelette karjalanpaistiin. Kertokaas tällaiselle tumpelolle kokille, joka aina orjallisesti noudattaa annettua reseptiä.
kylmäsavuporoa, pateeta+herkkukurkkua+maalaisleipää tai saaristolaisleipää, graavilohta ja graavisiikaa, puikulaperunoita
Riisipuuro on myös tärkeä ja se syödään lounaaksi.
anoppilassa alkuruokana on mätileipiä. Pääruokapöytä mielestäni notkuu, kun kinkun kanssa on karjalanpaistia ja makaronilaatikkoa + laatikot tietysti, savulohta, graavilohta, punakaalisalaattia ja vihreä salaatti. Ja lisäksi anopin kinkkukastike on ihanaa!
Kun ollaan kotona, meillä on pienempi repertuaari. Lounaaksi meillä on riisipuuroa. Jo kolmena vuonna ollaan tehty päivälliselle mätileipien sijaan mätikakku, jota laitetaan ruisleivän päälle. Lisäksi on savulohta ja graavia lohta, keitettyjä pottuja ja vihreää salaattia. Kinkku me paistetaan ylikypsäksi (niin että kaikkien muiden mielestä se on pilattu!), kun ei yhtään tykätä perinteisestä kinkusta. Kinkun lisänä on imellettyä perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa ja punajuurivuokaa, jota ollaan tehty lanttulaatikon sijasta jo monena vuonna. Siinähän se!
lipeäkala on aivan ehdoton alkuruoka valkokastikkeen, herneiden, perunoiden ja mausteiden kera :) Lisäksi syömme suolalohta, (kylmä)savukalaa ja lasimestarinsilliä. Mätiä on tarjolla toisinaan.
Kinkun, rosollin ja laatikoiden ohessa syömme pääruoalla savuporoa ja erilaisia sienijuttuja kuten sienisalaattia sekä muita salaatteja ja lihaleikkeleitä. Rieska ja joululimppu ja voi kuuluvat myös pöytään.
Juustotarjotin pitää olla joka joulu. Ja lopuksi jälkiruoka, joka yleensä on jäädyke, mutta tänä vuonna glöginmakuinen juustokakku. Mikäli perhe ei suuresti protestoi. Perinteet kun ovat tärkeitä. Tein sen jo pakkaseen Lintu75:n ohjeella (ja sain kiilteenkin onnistumaan :)).
Joskus olen kokeillut erilaisia kasvispateita, pieniä suolaisia piirakoita, kalkkunaa yms. Riisi- tai ohrauunipuuron manteleineen syömme lounaaksi.
Onko sulla jonkinlaista ohjetta sekä mätikakkuun että punajuurivuokaan ja jos on, niin voisinko saada ne? Ainakin nimet lupaavat hyvää... :)
Aattona meillä syödään " vain" riisipuuro ja luumusoppa sekä riisipiirakoiden kanssa kinkkua ja munavoita.
Joulupäivänä on kinkun kanssa kastike sekä perunat ja vihanneksi/salattia sekä porkkanalaatikkoa. Jälkkäriksi luumurahka. Haluan laittaa osan ruokiin menevistä rahoista vaikka hyväntekeväisyyteen, niille joilla ei ole rahaa niin moneen sorttiin. Siksi olen päättänyt pitäytyä hiukan " vähemmässä" :)
joulua kaikille!
Siskosi on varmaan pelastanut tilanteeen juuri noilla hirvi-ym jutuilla.
Viimeksi mulla sattui atrian lihapaketti joitain viikkoja sitte mökillä, haudutin ja haudutin mutta kummallisen mautonta oli ja taas kerran päätin että viimeinen atrian paketti oli. En tiedä mikä on sitä parasta, luultavasti kun ostat lihatiskistä lihat paloittelemattomina. No ainakaan meidän kaupassa ei semmosta lihatiskiä ole.
Vika voi tietysti olla kokissa, mutta jos kokki epäonnistuu tavallista useammin jonkun tietyn merkkisillä tuotteilla, herää epäilys että tuotteissakin voi olla eroja.
En tiedä miksi atria ei ikinä erotu edukseen oli tuote mikä hyvänsä, olkoon paistijauhelihaa, einesruokaa tai niitä karjislihoja.
palaathan sitten joulun jälkeen kertomaan, miten glögitorttu oli kestänyt (rakenne, ulkonäkö) sen pakastamisen!
Miten pakkasit tortun?
Mielenkiinnosta kyselen, kun olen aika ajoin niin kiireinen, että pakastushommilla vois juuri juhlien muutenkin kiireistä alusaikaa helpottaa. Olen niitä täällä aiemminkin kysellyt ..
Kiitos!
joulupöytä, mutta tänä jouluna ajattelin lisätä siihen juustotarjottimen juustoineen ja erinlaisia juomia.
Kinkku meillä on aina ollut ja tulee aina olemaan, joskus kokeilin kalkkunaa, mutta siitä sain tehtyä kuivan käntyn. =)