Minua pitkään vaivannut kysymys, ruuan säilyvyydestä
Miksi esimerkiksi maidosta/kermasta/voista tehdyt leivonnaiset voidaan säilyttää lämpimässä, mutta maito, kerma ja voi eivät sellaisenaan säily?
Kommentit (16)
Leivonnaisissa oleva sokeri = säilöntäaine
[quote author="Vierailija" time="12.02.2015 klo 21:29"]Leivonnaisissa oleva sokeri = säilöntäaine
[/quote]
No niinpä tietysti! Kuka väittää ettei tästä palstasta ole hyötyä. Ap.
Jos sekoittaa maitoon sokeria, säilyykö se paremmin huoneenlämmössä?
Muakin kiinnostaa, vaikuttaako se jotain että leivonnaiset paistuvat n. 200 asteessa n. 15 min. Pilkkoutuuko niistä jotakin oleellista?
Aloittaja tuskin tarkoitti jotakin kermavaahdon säilymistä lämpimässä.
Vaikka vanhat ihmisethän säilyttää täytekakkuja josskin puolilämpimässä kellarissa monta päivää.
[quote author="Vierailija" time="12.02.2015 klo 21:34"]
Jos sekoittaa maitoon sokeria, säilyykö se paremmin huoneenlämmössä?
[/quote]
no ei, kyllä se alkaa aika railakkaasti käymään.
Leivonnaisissa paistaminen tuhoaa mikrobit ja entsyymit hetkeksi. Kyllä se lopulta alkaa pilaantua kuitenkin. Homeet iskee kimppuun, jos ei se tuote ei pääse kuivumaan. Ja rasva härskiintyy pian huoneenlämmössä, joten ei niitä kovin kauan kannata huoneenlämmössä pitää.
Mua on ihmetyttänyt se että johonkin levonnaisiin kuten hannatäteihin käytetään hapannutta kermaa. Eikö happamaksi mennyt kerma ole pilaantunutta?
Kuumentamaton maitoruoka ei säily!
[quote author="Vierailija" time="12.02.2015 klo 21:40"]
Mua on ihmetyttänyt se että johonkin levonnaisiin kuten hannatäteihin käytetään hapannutta kermaa. Eikö happamaksi mennyt kerma ole pilaantunutta?
[/quote]
Ei ole välttämättä. Mietipä esim. Smetanaa, se on hapatettua. Samoin creme fraiche, jogurtti, viili
Eli juju onkin kuumennus, eikä sokeri?
No en minä ainakaan reilusti maitoa sisältäviä säilytä. Mutta pullahan on kuivaa, säilyyhän se maitojauhekin.
[quote author="Vierailija" time="12.02.2015 klo 21:42"]
[quote author="Vierailija" time="12.02.2015 klo 21:40"]
Mua on ihmetyttänyt se että johonkin levonnaisiin kuten hannatäteihin käytetään hapannutta kermaa. Eikö happamaksi mennyt kerma ole pilaantunutta?
[/quote]
Ei ole välttämättä. Mietipä esim. Smetanaa, se on hapatettua. Samoin creme fraiche, jogurtti, viili
[/quote]
Niin, ja viiliä voi tehdä laittamalla lusikallisen viiliä maitoon, ja jättämällä päiväksi lämpimään.
Oletan että noissa maitotuotteissa ne maitohappobakteerit ottavat vallan, eivätkä muut terveydelle haitalliset niinkään lisäänny tms.
[quote author="Vierailija" time="12.02.2015 klo 21:43"]
Eli juju onkin kuumennus, eikä sokeri?
[/quote]
Juuri näin. Sokeria pitää olla vähintään 20%, että sillä on säilönnällisiä vaikutuksia.
[quote author="Vierailija" time="12.02.2015 klo 21:47"]
[quote author="Vierailija" time="12.02.2015 klo 21:42"]
[quote author="Vierailija" time="12.02.2015 klo 21:40"]
Mua on ihmetyttänyt se että johonkin levonnaisiin kuten hannatäteihin käytetään hapannutta kermaa. Eikö happamaksi mennyt kerma ole pilaantunutta?
[/quote]
Ei ole välttämättä. Mietipä esim. Smetanaa, se on hapatettua. Samoin creme fraiche, jogurtti, viili
[/quote]
Niin, ja viiliä voi tehdä laittamalla lusikallisen viiliä maitoon, ja jättämällä päiväksi lämpimään.
Oletan että noissa maitotuotteissa ne maitohappobakteerit ottavat vallan, eivätkä muut terveydelle haitalliset niinkään lisäänny tms.
[/quote]
Oikein meni!
Hyvä kuin muistutitte, sillä meinasin unohtaa päärynäpiirakkani keittön pöydälle. Oli siellä jäähtymässä.
No en mä kovin kermaisia säilytä.