Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Oi, paras makaronilaatikko ikinä

Vierailija
19.02.2014 |

-ainakin mulle :)

Gluteenittomia kierremakaroneja

Jauhelihaa

Punasipulia

Valkosipulia

Chiliä

Kananmuna

Kasvislientä

Pippurista ruokakermaa

Kommentit (49)

Vierailija
1/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

En ymmärrä alkuunsakaan makaronilaatikon suosiota suomalaisissa ruokapöydissä. Lapsuudenkodissani sitä oli usein, mutta aikuisiällä olen tainut tehdä sitä kerran itse ja kerran sitä taas teki mieheni. Olihan se syötävää, mutta siitä ei vaan tule samanlaista hyvän ruoan jälkeistä tyydyttyttä oloa, kuin mitä ruoalta odotan. Se on vaan yksinkertaisesti täysin mitäänsanomattoman makuinen ruoka. Perinteisellä reseptillä myös varsin ravintoköyhä. Miksi ei samalla vaivalla tekisi jotain maukkaampaa?

 

Ylläolevassa esimerkikssä oli jotain gluteiinitonta makaronia, mutta suomalaiset käyttävät yleensä sitä halvinta mahdollista Myllynparasta tai Torino sarvimakaronia, joka on aivan kamalan makuista. Pasta maistuu yhtäaikaa kumiselta ja jauhoiselta ja on kaukana hyvästä pastasta. Esim vaikkapa euron kalliimpiin Barilaan pastoihin panostamalla makaronilaatikosta saisi jo selkeästi paremman. Toinen makaronilaatikon synti on yleensä jauheliha, joka on lähes aina harmaata ja keitettyä. Ei puhettakaan, että jauheliha olisi erissä ruskistetty maukkaaksi, vaan jauheliha on vaan liian suuressa erässä pannuun laitettu ja siitä syystä omassa rasvassaan keitetty. Myös kerma/munamaito on makaronilaatikossa tuntuu olevan monilla hankalaa saada riittävän maukkaaksi ja lootassa maistuukin yleensä lähinnä pelkkä suola, joskus hieman mustapippuri. Jotkut jättävät myös sipulin pois tai korvaavat sen jauheella!

 

Vaikka valitsee kunnon pastan, paistaa jauhelihan oikein ja maustaa munamaidon hyvin, on kyseessä silti yleensä täysin keskinkertaisen ja tylsän makuista ruokaa. Mutta ehkä siitä on hyvä mennä, mistä aita on matalin. Ja lapsetkin tykkää, koska eivät ole tottuneet kunnon makuihin, kun saavat aina näitä mietoja makuja tai mauttomuuksia.

Vierailija
2/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä makaronilaatikkoon saa makuakin..

Lasten versioon mulla tulee

sipulia

munamaitoa jonka maustan grillimausteella, valkosipulilla, valkopippurilla ja orgeganolla ja sinne lisään vielä Ruohosipuli tai valkosipuli tuorejuustoa.

 

Aikuisempaan makuun vaihtuu tuorejuusto chiliversioksi ja mausteitakin laitaan runsaammin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Makaronilaatikko on maailman paras arkiruoka.

Vierailija
4/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tai sit et vaan osaa tehdä hyvää makaronilaatikkoa:-)

Vierailija
5/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muuten hyvä, mutta tuo muna(maito) oksettaa. Onnistuuko se ilman sitä?

Vierailija
6/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="19.02.2014 klo 13:49"]

Muuten hyvä, mutta tuo muna(maito) oksettaa. Onnistuuko se ilman sitä?

[/quote]

 

Eräs ystäväni laittaa sellaisen valmis pussi juustokeiton tuon munamaidon tilalle. On itsekkin pitänyt kokeilla mutta en ole saanut aikaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

On niin monta tapaa tehdä makaronilaatikko. Itse tykkään mun tekemästä ja se on meidän koko perheen lempiruoka. Ehkä ollaan sitten kakkosen mielestä tylsiä - aivan sama:)

Mikä on kakkosen mielestä hyvää ruokaa? Kerro joku ruokaohje? Pitääkö olla jotain tosi eksoottista että on nk. hyvää ruokaa?

Ja tottakai lapsiperheessä täytyy tehdä sellaista ruokaa, joka uppoaa myös lapsille. Olishan se kiva elvistellä kaikella erikoisella jota meidän lapset syö, mutta kun ei syö!

Vierailija
8/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kakkoselle: Jos käyttää aina paljon mausteita niin makuaisti turtuu ja sitten joutuu vaan aina lisäämään enemmän ja enemmän. Mun kaveri syö nykyään jo chilejä paljaaltaan kun ei maistu kuulemma muuten miltään. Kumpi sitten on parempi: se että lievästi maustetut ruoat maistuu hyvältä vai että joutuu tunkemaan jokaiseen ruokaan tuhottomasti mausteita jotta sitä voi syödä. En usko että vatsa ja suolisto ainakaan pidemmän päälle tykkää kauheasta maustekuormasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="19.02.2014 klo 13:49"]

Muuten hyvä, mutta tuo muna(maito) oksettaa. Onnistuuko se ilman sitä?

[/quote]

 

Meidän äiti teki aina makaronilaatikon pelkkään lihaliemeen, joten voi sen niinkin tehdä.

Vierailija
10/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä en ollut koskaan ymmärtänyt makaronilaatikon suosiota, enkä lapsenakaan pitänyt sitä mitenkään erityisen hyvänä. En ollut tehnyt sitä koskaan. Mun mies oli tosta niin pöyristynyt, että otin huvikseni ihan asiakseni opetella tekemään tosi hyvän makaronilaatikon. Ja kyllä muutaman tekokerran jälkeen oon mielestäni saanut hiottua sen aika täydelliseksi! Mulla koko jutun pointti on kylläkin klassiset suomalaiset arkiruoan maut, eli käytän maustepippuria yms, mitä yleensä en ikinä pistä mihinkään, enkä mitään chilikastikkeita. En toki dissaa niitäkään, mutta ei ne mun mielestä ole sitä "oikeaa makaronilaatikkoa".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi olla hyvää, mutta makaronilaatikkoa tuo ei ole. Makaronilaatikossa on  makaronia, harmaaksi paistettua jauhelihaa, ehkä hiukan sipulia, munamaitoa sekä mausteena suolaa ja valkopippuria. Ei muuta. Ihmetyttää, kun on alettu kaikista pastapaistoksista ja -gratiineista käyttää nimeä makaronilaatikko, joka ainakin minulle edustaa suomalaista mättömurkinaa ankeimmillaan.

Vierailija
12/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Taitaa makaronilaatikon vastustus olla nr. 2:n sydämen asia, kun noin laveasti täytyi kirjoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Makaronilaatikon ystäväthän on täällä joukolla mulle (nro 2) alapeukuttamassa :D Yleisesti ottaen tässäkin on tullut jo useampi esimerkki varsin kuvottavasta tavasta maustaa makaronilaatikko: on valmiiksi maustettua kermaa ja tuorejuustoa ja grillimaustetta. Ja pussijuustokeittoa :D:D Kyllähän tämä kertoo, ettei makaronilaatikko vaan ole tarpeeksi hyvää, jos sitä pitää maustaa esimerkkien mukaisesti.

 

Nro 5: Kenenkään tekemä makaronilaatikko ei ole riittävän hyvää, syötävää kyllä, muttei herkullista, kuten minun mielestäni myös arkiruoan tulee olla. Makaronilaatikon perusmaut eivät vain ole tarpeeksi maukkaita.

 

Nro 8: Ei tarvitse olla mitään eksoottista. Pidän näistä arkisista ruoista esimerkiksi kala- ja lihakeitosta, jonka liemen maustaa herkulliseksi mm. kunnon kala/liha ja tuoreet kasvikset ja yrtit. Makaronilaatikosta taas ei saa herkullista millään ja kuten esimerkit osoittavat, monilla on jotain aromivahvennejuustopussikeittokikkoja saada lootaan makua.

 

Nro 9: En itseasiassa pidä kovinkaan tulisesta ruoasta, enkä myöskään käytä ylenpalttisesti mausteita, ellen satu tekemään esimerkiksi intialaistyyppistä ruokaa. Enemmäkseen meillä syödään perusarkiruokaa, joka on luontaisesti maukasta. Haen makua ruokaan kunnon raaka-aineista, esim tuoreista kasviksista, yrteistä ja kunnon lihoista. Tietenkin käytän myös sopivia valmistustapoja, jotka säilyttävät tuotteiden maut.

Vierailija
14/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rage against the makaronilaatikko!!!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kakkonen annatko oman suosikkiruokasi reseptin.

Vierailija
16/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="19.02.2014 klo 13:43"]

En ymmärrä alkuunsakaan makaronilaatikon suosiota suomalaisissa ruokapöydissä. Lapsuudenkodissani sitä oli usein, mutta aikuisiällä olen tainut tehdä sitä kerran itse ja kerran sitä taas teki mieheni. Olihan se syötävää, mutta siitä ei vaan tule samanlaista hyvän ruoan jälkeistä tyydyttyttä oloa, kuin mitä ruoalta odotan. Se on vaan yksinkertaisesti täysin mitäänsanomattoman makuinen ruoka. Perinteisellä reseptillä myös varsin ravintoköyhä. Miksi ei samalla vaivalla tekisi jotain maukkaampaa?

 

Ylläolevassa esimerkikssä oli jotain gluteiinitonta makaronia, mutta suomalaiset käyttävät yleensä sitä halvinta mahdollista Myllynparasta tai Torino sarvimakaronia, joka on aivan kamalan makuista. Pasta maistuu yhtäaikaa kumiselta ja jauhoiselta ja on kaukana hyvästä pastasta. Esim vaikkapa euron kalliimpiin Barilaan pastoihin panostamalla makaronilaatikosta saisi jo selkeästi paremman. Toinen makaronilaatikon synti on yleensä jauheliha, joka on lähes aina harmaata ja keitettyä. Ei puhettakaan, että jauheliha olisi erissä ruskistetty maukkaaksi, vaan jauheliha on vaan liian suuressa erässä pannuun laitettu ja siitä syystä omassa rasvassaan keitetty. Myös kerma/munamaito on makaronilaatikossa tuntuu olevan monilla hankalaa saada riittävän maukkaaksi ja lootassa maistuukin yleensä lähinnä pelkkä suola, joskus hieman mustapippuri. Jotkut jättävät myös sipulin pois tai korvaavat sen jauheella!

 

Vaikka valitsee kunnon pastan, paistaa jauhelihan oikein ja maustaa munamaidon hyvin, on kyseessä silti yleensä täysin keskinkertaisen ja tylsän makuista ruokaa. Mutta ehkä siitä on hyvä mennä, mistä aita on matalin. Ja lapsetkin tykkää, koska eivät ole tottuneet kunnon makuihin, kun saavat aina näitä mietoja makuja tai mauttomuuksia.

[/quote]

Tässäpä sitä oikein varsinainen asiantuntija. Siitä jauhelihasta lähtee ensimmäisenä nesteet pannunpohjalle kun sitä laittaa liian suuren annoksen. Rasva jää pannulle kun nesteet ovat haihtuneet.

Kaikki riippuu jauhelihan laadusta, kun ostaa kunnollista ja tuoretta niin siitä ei tule nesteitä ja rasvaa on sopivasti mutta ei liikaa.

Makaroneista voidaan olla montaa mieltä, mutta ei sitä kovin suuria variaatioita saa aikaiseksi pelkillä vehnäjauhoilla.

Vierailija
17/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="19.02.2014 klo 13:29"]-ainakin mulle :)

Gluteenittomia kierremakaroneja

Jauhelihaa

Punasipulia

Valkosipulia

Chiliä

Kananmuna

Kasvislientä

Pippurista ruokakermaa

[/quote]

Hyi vittu mitä wt-paskaa. Toivottavasti sinulla ei ole perhettä joka joutuu tuollaista yksinkertaisten ihmisten kuonaa syömään!

Vierailija
18/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="19.02.2014 klo 14:12"]

Kakkonen annatko oman suosikkiruokasi reseptin.

[/quote]

 

Mun suosikkitreseptini ei ole oikeastaan makaronilaatikon tekemisen olemattomaan vaivanäköön verrattavissa, joten sitä on turha tähän lootaketjuun kirjata, eikä suosikkireseptini ole edes arkiruokaa. Harvemmin myöskään seuraan tarkasti reseptejä, vaan sovellan aineksia sen mukaan mitä on kaapissa ja mitä tekee mieli.

 

Tämä ei ole mikään vakioreseptini, vaan päästä keksitty tässä hetkessä samoista aineista eli pastasta ja jauhelihasta. Makaronilaatikon sijasta voisin tehdä arkiruoaksi jauhelihasta ja pastasta ruoan, jossa kuullottaisin esimerkiksi paprikaa, herkkusientä, sipulia ja valkosipulia (tai muita kasviksia) pannulla, paistaisin jauhelihan ja maustaisin sen suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella ja yrteillä ja kasviksista riipuen muilla yhteensopivilla mausteilla.  Yhdistäisin kasvikset ja jauhelihan ja tarkistaisin onko riittävän kostea seos yhdistettäväksi hyvälaatuiseen pastaan (ei saa olla kastikemainen, tarkoitus ei ole että lilluu) ja lisäisin tarvittaessa itsetehtyä tai jotakin hyvää valmista lihalientä tai muuta valitsemaani kosteutta lisäävää ainesta. Maustaisin seosta tarvittaessa yrtein tai maustein. Yhdistäisin seoksen ja keitetyn pastan ja saksisin sekaan tuoretta persiljaa tai muuta yrttiä. Lautaselle annoksen päälle voisi vielä laittaa parmesania. Tällaisessa pastassa on niin paljon enemän hyviä makuja yrittien ja kasvisten ansiosta kuin makaronilaatikossa ja toki enemmän myös ravintoaineita. Ja ruoka on makaronilaatikkoa nopeammin lautasella.

 

Vierailija
19/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä kaikki ruoat voidaan tehdä hyvin tai huonosti. Uskokaa pois hyvällä ja huonolla makaronilaatikolla on valtavasti eroa, vaikka ei käytettäisi mitään ylimääräisiä aineita! Vähän enemmän vaan välittää siitä tekemisestään.

Vierailija
20/49 |
19.02.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="19.02.2014 klo 14:06"]

Rage against the makaronilaatikko!!!!

[/quote]

 

Laatikkojen sota - War of the Boxes. Tuoreimpien tietojen mukaan makaronilaatikolle uskolliset joukot ovat Hyvinkäällä ryhmittyneet Myllyn Parhaan takaiseen maastoon, johon parhaillaan odotetaan munamaitotäydennyksiä. Joukkoja komentava majuri Mättö vannoo, että ei pane haarukkaansa tuppeen ennen kuin makaronilaatikko on Suomen virallinen kansallisruoka, jonka pilkka on rangaistava teko.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi yhdeksän kahdeksan