Suomeenkin LIHAVERO Ruotsin malliin
Ruotsin maatalousvirasto haluaa lihalle erityisen hiilidioksidiveron. Virasto on huolissaan lihantuotannon ympäristövaikutuksista ja pitää verotusta hyvänä keinona vähentää lihansyöntiä, sanomalehti Dagens Nyheter (DN) kertoo.
Viraston mukaan lihan osuus koko elintarvikekulutuksen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä on merkittävä. Yhä useampi lihakilo tuodaan ulkomailta, mikä lisää ympäristövaikutuksia entisestään.
Erityisesti tämä koskee naudanlihaa. Suomessa naudanlihaa kulutettiin vuoden 2011 tilastojen mukaan 18,6 kiloa henkeä kohden.
Lihalle asetettava hiilidioksidivero voisi perustua siihen, kuinka suuret kasvihuonepäästöt yksi lihakilo aiheuttaa. Vero koskisi naudanlihan lisäksi myös muita lihalaatuja, kuten sianlihaa ja broileria.
Suomalaiset söivät Lihatiedotuksen mukaan vuonna 2011 lihaa vajaat 78 kiloa.
"Tärkein johtopäätös on, että lihaa on syötävä vähemmän", Ruotsin maatalousviraston markkinointiosaston päällikkö Gabriella Cahlin sanoo DN:lle.
Myös Suomessa olisi halukkuutta Ruotsin malliin leikata lihankulutusta veron avulla.
Kommentit (6)
[quote author="Vierailija" time="23.01.2013 klo 14:38"]
Lihakarjan kasvattaminen on ympäristön kannalta järjetöntä puuhaa. Haaskataan suunnaton määrä viljelysmaata ja sen tuotteita eläinten rehuksi huonolla hyötysuhteella.
Mutta miten tilanteeseen vaikuttaa se, että pihvinsä saadakseen pitäisi maksaa enemmän veroa? Ei sitten mitenkään. Muutoksen pitää lähteä asenteista.
[/quote]
Ei todellakaan, ystävä hyvä.
Liharuoka on kautta aikojen antanut meille tuikitärkeää proteiinia, tuota lihaksistoa ja ennen kaikkea aivokapasiteettia kasvattavaa ainetta. Länsimaiden ylivoimainen menestys perustuu juuri sekaruokavalioon, joka sisältää nimenomaan paljon lihaa.
Kaikki seuraavat olisivat jääneet tapahtumatta ilman liharuokaa: Rooman valtakunta, suuret tutkimusmatkat, renessanssi, valistusaikakausi, Ranskan vallankumous, maaorjuuden lakkauttaminen, naisten äänioikeusliike, 1960-luvun yhteiskunnallinen ja seksuaalinen vallankumous sekä tietoyhteiskunnan kehitys.
Seuraavat asiat olisivat jääneet keksimättä: edustuksellinen demokratia, parlamentarismi, lähimmäisenrakkauteen perustuva kristinusko, yleiset ja kaikille yhteiset ihmisoikeudet, vapaa markkinatalous, sekularismi, utilitarismi, liberalismi, evoluutioteoria ja marginaaliryhmille, kuten homoseksuaaleille, taatut oikeudet.
Lihaasyövät yhteiskunnat ovat vieneet kehitystä huimasta eteenpäin kehittyneillä aivoillaan ja eteenpäin pyrkivällä tarmokkuudellaan: ei ole sattumaa, että koko moderni maailma on halunnut lähes kaikessa kopioida juuri länsimaita. Kasvissyöntiin pohjautuneet yhteisöt taas ovat väistämättä aina olleet tavattoman staattisia, mikä ymmärrettävää onkin, eihän heillä riitä energiaa muuhun.
Luonnollisesti on siis selvää, että lihan hintaa tulisi siis vähentää korottamisen sijasta. Liha on hyvää ja kehittää ihmistä uskomattoman paljon pelkkään kasvisruokaan verrattuna. Vegetarismille taas voisi ihan hyvillä mielin laittaa haittaveron, sillä yleishaitallisesta kultistahan siinä lopulta on kyse.
Enpä tiedä mistä kopsasit, mutta Suomessa ei ole innostusta lihaveroa kohtaan. Tuskin suomi enää "NIIN" alas vajoaa, että verottaa kansalaisia syönnistä.
Eipä ole varaa mitään lihaa sitten jatkossa ostaa tämänkään vertaa kuin nyt, eli harvoin.
joten henk. koht. ei väliä tuleeko vai ei.
Lihakarjan kasvattaminen on ympäristön kannalta järjetöntä puuhaa. Haaskataan suunnaton määrä viljelysmaata ja sen tuotteita eläinten rehuksi huonolla hyötysuhteella.
Mutta miten tilanteeseen vaikuttaa se, että pihvinsä saadakseen pitäisi maksaa enemmän veroa? Ei sitten mitenkään. Muutoksen pitää lähteä asenteista.
Naudat laiduntaa paljon alueita joilla ei pystyttäisi muuten viljelemään mitään joten asia ei ole aivan niin yksioikoinen kuin lihan vastustajat väittävät. Nauta pystyy muuttamaan heinän ihmiselle oikeanlaiseksi ravinnoksi.
Tottakai kohtuus kaikessa on järkevä ajattelutapa.Itse suosin Suomalaista, koska mielestäni se on järjetöntä että etelä-amerikassa sademetsiä raivataan nautojen takia sekä käytetään paljon energiaa veden saantia varten. Lisäksi vielä kuljetus Suomeen! Aivan varmasti kotimainen liha on supereettistä ja ympäristöystävällistä verrattuna siihen. Ruuan puhtautta ja Suomen taloutta työpaikkojen muodossa unohtamatta!
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/suomalainen-ruoka-on-eu-n-puhtainta-1.35518