Pitsataikina ei kohoa :/
Aina sama kun leivon jotain pullaa tai pitsaa, taikina ei kohoa! Siksi mies on yleens hoitanut nää hommat, mut nyt mies ei oo kotona...
Mikähän tossa meni pieeleen? Laitoin hiivat haaleeseen veteen ja suolat ja öljyt ja sitten jauhot...Nyt on kohoamassa pyyhkeen alla vesihauteessa....ollu jo 20min...mitään ei tapahdu
Kommentit (15)
1. kädenlämpöinen vesi tai maito
2. hiiva
3. sokeri, suola (sokeria hitusen jopa pitsa taikinaan niin hiiva käy paremmin)
4. osa jauhoista
5. mahd. kanan muna jos käyttää
olet nyt juuri taikina osastossa jossa voit jo antaa taikinan nousta puoli tuntia ettei pohjasta tule kovaa tai
6. rasva
7. laittaa loput jauhot että saat nätin pehmeän kulhosta irtoavan taikina pallon
8. peittele liinalla ja anna kohota lämpöisessä suositellun ajan, tai vähän pitempäänkin
1. kädenlämpöinen vesi tai maito
2. hiiva
3. sokeri, suola (sokeria hitusen jopa pitsa taikinaan niin hiiva käy paremmin)
4. osa jauhoista
5. mahd. kanan muna jos käyttääolet nyt juuri taikina osastossa jossa voit jo antaa taikinan nousta puoli tuntia ettei pohjasta tule kovaa tai
6. rasva
7. laittaa loput jauhot että saat nätin pehmeän kulhosta irtoavan taikina pallon
8. peittele liinalla ja anna kohota lämpöisessä suositellun ajan, tai vähän pitempäänkin
ja kuiva hiivaa käyttäessäsi, sekoita se osaan jauhoista ennen kuin laitat nesteeseen!
eli n 37 astetta, mutta alle 40 astetta.
Teitkö kuivahiivalla? siinähän vesi täytyy olla reilusti lämmintä ei haaleaa. Ja jos teit tuorehiivalla niin tuorehiiva myös oikeasti lämpimään veteen tai maitoon. Ei haaleella nesteellä tule niin hyvää tulosta. Tuorehiivan todellakin laitan napakasti kädenlämpöiseen veteen. Toivottavasti leipomukset alkavat onnistumaan=)
mut en tiedä näistä sit...
voiko siitä tehdä pohjan vaikka se ei kohoa?
Pitää odotella vielä vähän :) Ehkä tää onnistuu vihdoinkin!
Ei tarvitse puljata liinojen ja vesien kanssa, kun lykkää kulhon ihan sellaisenaan mikroaaltouuniin ja laittaa oven kiinni. Ei vedä, on eristetty ja taikina nousee nopeasti.
En itsekään uskonut ennen kuin kokeilin.
siis lämpimämpi kuin käsi. Ei toki liian kuumaa, ettei hiiva kuole.
Tuorehiivalla leipominen on helppoa kun ymmärtää että se vain ottaa oman aikansa. Taikinan voi kohottaa vaikka jääkaapissa ja kylmistä aineista, mutta silloin kohotusaika on yli 12 tuntia.
Sokeri ja lämpimät aineet nopeuttavat leivontaa, mutta maukkaampaa tulee kun tekee hitaammin. Googlaapa vaikka "taikinajuuri" näin aluksi.
tarvii tosiaan reilusti kättä lämpimämmän nesteen "käynnistyäkseen." Tuorehiivalla kyllä onnistuu vaikka haaleallakin, nousemisen startti on vaan vähän hitaampi jos vesi on alle 37-asteista. Mutta kyllä mullla yleensä pizzataikina huoneenlämmössä kestää semmoiset 40 minuuttia vähintään kohota, että tulee kaksinkertaiseksi.
Se ei kohota myöskään jos on vanhaa.
Liesituuletin pois päältä. Jos koneellinen ilmanvaihto niin toi mikroon laitto on hyvä vinkki tai miksei uuniinkin. Äitini aina kohotti ekat pullat lämpenevässä uunissa( ei saa olla liian kauan eikä kuumassa).
teelusikallisen sokeria. Nopeuttaa sitä nousemista kuitenkin kummasti.