Lemppari salaattisi, ohjeet kehiin!!!
Tässä oma:
makaroni (simpukka tms.)
omena
suolakurkku
maissi
kinkkusuikale
sekaan kermaviiliä reippaasti, on hyväää!!!!!
Kommentit (103)
kaikki vaan sekaisin, mun mummin resepti
amerikansalaattia, kurkkua, tomaattia, punasipulia ja oliiviöljyä.
Makaroonia, tonnikalaa, kurkkua, tomaattia, paprikaa, chilikastiketta, majoneesia, suolaa, sitruunapippuria.
En osaa siitä muuta tehdä kuin kaali-ananas -salaattia ja sitä pitserian salaattia. Olisi kiva välillä tehdä jotain muutakin.
samoin kaikkien lempisalaatit tursuaa NAKKEJA tms. ja makaroneja ja tölkkivihanneksia (ananasta, maissia tms.) . Ovat toki tietysti salaatteja, mutta hurjalta tuntuu lukea näitä päivän ateria-ketjuja, joissa aina löytyy monia joiden ruoka on " nakkikastiketta, perunamuusia ja salaattina punajuurisalaatti/italiansalaatti" Auts, ravitsemusterapeuttia sattuu sydämeen saakka!
400g valkokaalia raasteena
2 isoa porkkanaa (200g) raasteena
Kastike
2 rkl. sokeria
4 rkl. etikkaa
2,5 dl. kuohukermaa
tarvittaessa pieni hyppysellinen suolaa
Sekoita raasteet. Sekoita kastike. Sekoita raaste ja kastike ja anna salaatin tekeytyä 2-3 tuntia ennen tarjoilua.
On muuten hyvää!
1) omena - kurkku - raejuusto
2) puolukka - porkkana
3) perussalaatti (tomaatti - kurkku - ruukkusalaatti ) pinjansiemenillä piristettynä
4) erivärisiä paprikoita ja maissia
Perhospastaa
kinkkukuutioita tai -suikaleita
paprikaa
kurkkua
juustokuutioita esim. edam
tuoreita herkkusieniä jos tykkää
maustamatonta jugurttia (menee yleensä koko litran tölkki, jos tekee useammalle)
ja syödään ketsupin kanssa eli maistuu myös lapsukaisille!
jäävuorisalaattia
raejuustoa
maissia (tölkistä, ei pakaste)
- yllätti ainakin minut hyvyydellään :)
Toinen herkku on avocado + tomaatti + jäävuorisalaatti, siihen lisäksi joko " salaatinkastike" eli loraus oliiviöljyä ja omenaviinietikkaa/sitruunaa, tai apetinan fetaa (ei tarvii kastiketta).
Kurkku
Feta
Salaatti
Punasipuli
Toinen:
Tonnikala
Ananas
Salaatti
Sipuli
Kurkku
kierremakarooni (mikä on virallinen nimi?)
herneitä
suolakurkkua
kinkkusuikaleita
tomaatinpaloja
majoneesia
Meillä käytetään paljon fetaa, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia, pinjaa, vuohenjuustoa ym.
Ei niitä rasvoja sinne tiettykään ole pakko laittaa..majoneesi toki on epäterveellistä.Mutta oliiviöljyhän on aivan mielettömän terveellistä ja sydänystävällistä, sitä parasta monityydyttämätöntä rasvaa:)
Pohjalle yhtä tai kahta lehtisalaattia. Päälle kurkkua, tomaattia, herneitä, paprikaa, säilykeananasta tai -mandariinia, jotain juustoa (raejuusto keventäjälle ja arkena, feta viikonloppuna vaikka), sipulia ja kaiken päälle juuri paistetut broilerin filesuikaleet kuumina. Kastiketta päälle, jos tykkää.
Samoin voi laittaa kypsää pastaa, tulee ruokaisampi. Tai suolakurkkua tai mitä vaan kasvista, mitä kaapissa on ja mistä tykkää.
Tonnikalasalaatti: Purkki tonnikalaa vedessä, keitetty kanamuna silputtuna, keitettyä kylmää riisiä, suolakurkkua ja tomaattia pieninä paloina. sekaisin ja kastikkeeksi sitruunalla ja pippurilla ja sinapilla maustettu kermaviikipurkki. Ainesten suhteilla ei niin väliä, riisiä eniten.
meilläkin lisätään salaattiin kastikkeeksi. Tosin oliiviöljy ei välttämättä ole ihan rypsiöljyn veroista näin ravitsemuksen ammattilaisen näkökulmasta, mutta hyvää kyllä. Ihmettelen ennemminkin nakkeja ja kinkkuja ja majoneeseja salaateissa sekä tuoreiden raaka-aineiden puutetta.
Omia lemppareita:
Vihreä salaatti:
Ruukku rucolaa
ruukku jääsalaattia
ruukku friseesalaattia/lollo rossoa
1 dl pinjansiemeniä
1/2 hunajamelonia
200 g tomaattia
200 g kurkkua
200 g keltaista paprikaa
kastikkeeksi balsamicoa ja sitruunaa, ehkä liraus öljyä
Tonnikalasalaatti:
2 erilaista salaattia (esim. jääsalaatti ja frisee)
2 keitettyä perunaa
1 iso paprika
1 iso granny smith omena
pari isoa tuoretta herkkusientä viipaleina
1 pieni kurkku
pari kovaksi keitettyä kananmunaa lohkoina
2 täysjyväpaahtoleipäsiivua paahdettuina ja kuutioituna
2 tlk tonnikalafileetä vedessä
kastikkeeksi 1 dl kermaviiliä (kevyt)
reilusti dijonsinappia
reilusti sitruunamehua
hiukan juoksevaa hunajaa tai hunaja-valkoviinietikkaa
pippuria, tuoretta basilikaa sippuna
' Kana-couscous-salaatti
Keitä 2 dl couscousia 2dl:ssä tomaattimehua
paista broilerin filesuikaleet
silppua pieniksi:
1/2 kurkku
rasia kirsikkatomaatteja
10 cm purjoa/pari kevätsipulia
1 punainen paprika
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
sekoita vihannekset, broileri ja couscous
purista joukkoon 1 limetin mehu
lisää 1 dl (suola)pähkinöitä
Tee syöjille reilut " salaattipedit" laakeille lautasille jääsalaatista, joille sitten n. 2-3 dl kanacousvoussalaattia/syöjä
(suolapähkinät voi korvata vaikkapa auringonkukansiemenillä, joita on paahdettu hetki pannulla ja lisätty lopuksi tulikuumien siementen päälle 1 tl makeaa soijaa)
Feta-perunasalaatti
500 g keitettyjä (pieniä uusia tai pilkottuja) perunoita
rasia kirsikkatomaatteja
20 kalamataoliivia
1 ruukkujääsalaatti
1 rucolasalaatti
200g hyvää fetaa isoina kuutioina
maun mukaan tuoretta basilikaa
1 avokado kuutioina
Kastike: 2 rkl balsamietikkaa
1 rkl öljyä
3 rkl sitruunamehua
pippuria
vähän juoksevaa hunajaa
ei siis minunkaan lempparit ole täysin rasvattomia tai megakevyitä -- kovat eläinrasvat vaan on karsittu sekä yritetty välttää salaatin tekemistä tölkeistä... Nämä myös ovat (ainakin kolme viimeistä) ihan aterioita, eivät mitään lisäkkeitä.
T: 9
Otapa huomioon, että tässä kyseltiin herkkureseptejä. Eli ei sellaista, mitä joka päivä tai edes kerran viikossa laittaa.
Minulla ainakin on herkut ja arkiruoka aivan erilaisia. Lempiruokaa kysyttäessä kauhistuisit, kun vastaisin pizza ja pasta carbonara, mutta syön niitä vain muutaman kerran vuodessa. Jokapäiväisessä ruuanlaitossa pidän mielessä lautasmallin ja mietin ravintoarvoja, käytän tummaa riisiä ja pastaa. Herkutellessa olen surutta sitten vapaampi, on patonkia ja kermalorauksia, suklaata ja nakkeja. Ja mielestäni vaikka kerran viikossa tai parin viikon välein tapahtuva lankeemus ei romuta terveyttä, jos perusruokavalio ok.
Vai olenko aivan hakoteillä?
mutta tuntuu, että herkku ja salaatti ovat kaksi asiaa, jotka eivät keskimääräisessä ruokavaliossa kovin usein yhdisty. Eli kun " herkutellaan" syödään carbonaraa ja pizzaa ja vaikka nakkeja ja kermalorauksia (vaikka henkilökohtaisesti en voi ymmärtää nakkien ja muiden einesten " herkullisuutta" , mutta tämä on siis makuasia) ja salaatti on sitten se välttämätön paha. Kun täällä kysytään tarjotaanko joka päivä salaattia, tosi moni kertoo, ettei jaksa tai tarjoaa " italiansalaattia" . Sitten viitseliäät kertovat, että täytyy olla joka päivä salaattia, se on terveellistä -- helposti saat hyvää kun sekoitat kinkkua, majoneesia ja purkkimaissia... Todella harvoin näkee ohjetta, jossa on paljon tuoreita vihanneksia ja jotain terveellistä proteiinia.
Tiedän nyt vähän kärjistäväni, mutta silti olen useimmiten aika kauhuissani kun luen näitä ruokajuttuja tältä palstalta. Ja tilastot vaikka lasten (saati sitten aikuisten!) ylipainosta ja liikkumattomuudesta puhuvat omaa kieltään. Tosin täällähän palstailee aina ruokajuttujen aikaan hoikkien lasten hoikkia äitejä, eikä puolta väestöä koskeva kolesteroliongelma tai kakkostyypin diabetes kosketa juuri tätä av:llä palstailevaa väkeä....
Taisin kommentoida vähän väärään ketjuun, mutta ilahdun silti, jos tässäkin ketjussa törmään terveelliseen ja herkulliseen salaattiin. Ne, jotka tekevät salaatin kiinankaalista ja majoneesista kaipaavat ehkä tajunnanlaajennusta ja tutustumista uusiin raaka-aineisiin. Hyvää tulee kunnon salaatista ilman majoneesiakin, kiinankaali sen sijaan on periaatteessa " kotimaassaan" vain kypsennettynä syöty tuote...
mutta ehdoton suosikki on yksinkertaisuudessaan seuraava
-tomaattia
-mozzarellaa
-oliiviöljyä
-mustapippuria
-hiukan suolaa